Elokuvatutkimus paljastaa: miehillä eniten sananvaltaa

12.4.2016 14:03

Vanhat akat vain nalkuttavat, eivätkä hiljene millään? Asia ei ilmeisesti ole aivan niin, ei ainakaan elokuvissa. Tätä todistaa elokuvadialogista tehty uusi tutkimus.

Aiemmin Bechdel-testiä, eli testiä, jossa tutkittiin, monestako elokuvasta löytyy ainakin yksi kahden tai useamman naisen kohtaus, jossa nämä keskustelevat keskenään muusta aiheesta kuin miehestä, käsitellyt Matt Daniels ja hänen työparinsa Hanah Anderson perehtyivät puhetta käsitelleessä tutkimuksessaan 2000:een elokuvaan vuosilta 1929-2015. Otanta sisälsi pääasiassa englanniksi puhuttuja elokuvia, mutta joukosta löytyi kuitenkin myös esim. Michelangelo Antonionin Seikkailu eli L’Avventura, jossa puhutaan myös italiaa. Kaksikon tutkimuksessa paljastui, että eniten kaikissa näissä elokuvissa saivat sananvaltaa valkoiset miehet. Aina ikävuoteen 65 asti miehille oli myös kirjoitettu puhetta enenevissä määrin (42-65-vuotiaat miehet jauhoivat valkokankaalla peräti 53 miljoonaa sanaa).

Naisnäyttelijöille puolestaan jäi vähemmän rivejä opeteltavaksi, mitä vanhempia he tai heidän hahmonsa olivat. Ikäryhmässä 22-31 v., naisille oli annettu tilaisuus sanoa elokuvissa eniten, joskin silti satojatuhansia sanoja vähemmän kuin miespuolisille ikätovereilleen. Miesnäyttelijöille vuodet näyttivät vain tuovan lisää päntättävää: ikäryhmän 32-41 v. miehet saivat elokuvissa 43 miljoonaa sanaa sanottavakseen, mikä oli 12% enemmän kuin alemmalla ikäpolvella. Naisilla kyseisessä ikäryhmässä oli tutkituissa käsikirjoituksissa vain 17 miljoonaa sanaa.

Lähde: Polygraph

Kuva: 20th Century Fox/Gone Girl (tässä elokuvassa puhutuista sanoista 57% tuli naisen suusta)

Lisää luettavaa