Legendaarisen hankala leffaprojekti sai uutta toivoa

6.4.2016 15:03

Vuonna 1985 kuolleen Orson Wellesin viimeinen elokuva on edelleen julkaisematta. Useaan otteeseen maailman parhaimmaksi elokuvaksi kohotetun Citizen Kanen ohjaaja jätti perinnökseen metritolkulla filmimateriaalia, josta piti tulla elokuva The Other Side of the Wind. Viime vuonna leffaa yritettiin saada valmiiksi ties monennenko kerran IndieGoGo-joukkorahoituspalvelussa kerätyin varoin, mutta projekti nuupahti jälleen ongelmien keskelle.

Vajaa puoli miljoonaa dollaria keränneen joukkorahoituskampanjan päämääränä oli saavuttaa ainakin miljoonan dollarin rajapyykki. Niiden rahojen avulla ohjaaja John Hustonin (Maltan haukka) näyttelemän ohjaajaneron elokuvanteosta kertova Welles-leffa piti vihdoinkin saada sellaisen oikeudenomistajan käsiin, joka viimeistelisi sen ja saattaisi suuren yleisön nähtäväksi. Joukkorahoituskampanja ei ilmeisesti täysin epäonnistunut, sillä sen herättämä kuhina näyttää vetäneen myös Netflixin huomion Wellesin teokseen.

Orson Wellesin elämään ja tuotantoon keskittyvän Wellesnet-sivuston mukaan Netflix neuvottelee The Other Side of the Windin oikeuksista yhdessä leffan IndieGoGo-kampanjaa järjestämässä olleiden kanssa. Sopimus on Wellesnetin mukaan nytkähtänyt lähemmäs solmimista, joskin näyttelijätär Oja Kodarin, joka eli Wellesin kanssa tämän viimeiset vuodet, puolelta neuvottelut ovat takunneet. Kodarin on myös aiemmin mainittu hankaloittaneen neuvotteluja Wellesin perinnöstä. Wellesnetin mukaan Kodarille on tarjottu Netflixin puolelta miljoonasopimusta leffan oikeuksista, mutta tänä vuonna 75-vuotias näyttelijätär on silti halunnut vielä pitkittää sopimista.

Jos sopimus saadaan lopulta sinetöityä, Netflixin käsiin päätyy varsinainen kultakimpale. Elokuvafriikit ja erityisesti Welles-fanit ympäri maailmaa ovat vuosikymmeniä halunneet nähdä The Other Side of the Windin, jonka on kerrottu sisältävän 1970-lukulaiseksi elokuvaksi aikaansa edellä olleita ideoita. Lisäksi leffan näyttelijäkaarti on mielenkiintoinen: John Hustonin rinnalla siinä nähdään mm. Dennis Hopper (Easy Rider), ohjaaja-näyttelijä Peter Bogdanovich (Paperikuu) ja kuulun näyttelijäopettaja Lee Strasbergin tytär Susan Strasberg.

 

Lähteet: Wellesnet, CinemaBlend, IndieGoGo, IndieWire

Kuva: Runner1616/Yarovitcyn

Lisää luettavaa