Muuttaako Disney?

24.3.2016 11:16

Georgian osavaltiossa useita elokuvatuotantoja tehnyt viihdejätti Disney uhkaa muuttaa seudulta pois. Uhkaus ei perustu verotussyihin, sillä Georgia on tarjonnut kaikille siellä toimiville elokuva- ja televisioyhtiöille huomattavia verohelpotuksia. Ärhentelyn syynä on osavaltioon suunniteltu laki, joka antaisi uskonnollisille ryhmille luvan syrjiä esim. sellaisia ihmisiä, joiden elämäntapa on vastoin ryhmän periaatteita.

Kyseistä lakialoitetta on arvosteltu siitä, että se antaisi esim. vakaumukseltaan perikristillisille liikkeenharjoittajille luvan evätä kaikki palvelunsa homoilta ja lesboilta. Laki on lähellä astua voimaan, sillä Georgian osavaltion kuvernöörin, Nathan Dealin, on määrä allekirjoittaa se toukokuun 3. päivään mennessä. Disneyn lisäksi The Walking Dead -sarjaa Georgiassa kuvaava AMC ja mm. DreamWorks-animaatioyhtiön omistava mediajätti Viacom ovat julkisesti ilmaisseet olevansa lakialoitetta vastaan.

Disney ja Marvel Studios ovat kuvanneet tulevaa Captain America: Civil War -elokuvaa juuri Georgiassa, mutta yhtiö on jo jonkin aikaa tehnyt elokuvia myös kaukana Georgian osavaltiosta. Esimerkiksi Avengers: Age of Ultron -elokuvaa on kuvattu brittiläisen Pinewood Studiosin tiloissa, samoin kuin Star Wars: The Force Awakensia. Myös Britanniassa kuvattaville elokuville on luvattu verohelpotuksia, jos ne täyttävät tietyt ehdot. Alennusta on luvattu jopa 25%, mikä ei ole yhtä paljon kuin Georgian osavaltiossa luvatut verohelpotukset, mutta kuitenkin houkutteleva vaihtoehto. Koska laki ei ole kuitenkaan vielä astunut voimaan, eikä sitä toisaalta ole hylättykään, Disney ei ole vielä ns. pakannut kaikkia laukkujaan Georgiassa.

 

Lähteet: Deadline, Variety, Pinewood Group

Kuva: BVI/ Avengers: Age of Ultron, 2015

Lisää luettavaa