Lähes 80-vuotias Indiana Jones – ainutlaatuistako?

16.3.2016 16:04

Disneyn eilen antaman tiedotteen mukaan seuraava Indiana Jones -seikkailu ilmestyy vuonna 2019. Harrison Ford on edelleen nimiroolissa, aivan kuten leffaa ohjaamaan tuleva Steven Spielberg on aiemmin vihjaillut. Ford, joka nähtiin heiluttamassa arkeologisankarin ruoskaa ensimmäistä kertaa vuonna 1981, on seuraavan leffan valmistuessa 77-vuotias. Oletettavasti paljon tai ainakin kohtalaisesti fyysistä toimintaa sisältävä rooli on siinä iässä harvinainen, mutta ei poikkeuksellinen.

Jos kunto siis kestää, ikä on vain numero. Vaikka liki 80-vuotiaan päähenkilön tähdittämä, mutta nuorille katsojille suunnattu elokuva ei ole lajissaan yleinen, väestön elinajanodote tukee kehitystä, jossa yhä vanhemmat näyttelijät voivat näytellä myös toimintarooleja. Kamppailulajitaituri Jackie Chan (61 v.) nähdään tänä vuonna Renny Harlinin ohjaamassa Skiptrace-toimintakomediassa, Ron Perlman on yli 66-vuotias, jos kolmas Hellboy-elokuva koskaan valmistuu ja edelleen ohjaajanakin toimiva Clint Eastwood (85 v.) oli jo 78-vuotias, kun hänet nähtiin valkokankaalla Gran Torinon ärhäkkänä Walt Kowalskina.

Edellä mainitut eivät kuitenkaan ole vielä vanhimpia näyttelijöitä, joita toiminnallisissa elokuvissa on esiintynyt. Kauhulegenda Sir Christopher Lee oli 92-vuotias, kun hänet nähtiin viimeisen kerran Saruman-velhona elokuvassa Hobitti – Viiden armeijan taistelu. Vaikka Lee ei toki enää korkeassa iässään pystynyt tekemään kaikkea roolin vaatimaa fyysistä työtä itse, viimeistellyssä elokuvassa hänen Sarumaninsa näyttää vähintään yhtä vetreältä kuin 82-vuotiaan Leslie Nielsenin tempoilu toimintakomedia Superhero Moviessa ja Maija Poppasessa näytelleen musikaalilegenda Dick Van Dyken tanssahtelu odotellessaan 90-vuotispäiviään viime vuonna. Tästä kolmikosta Van Dyke on edelleen elossa.

Stunt-esiintyjien joukosta löytyy myös ikäihmisiä – Britannian vanhimpiin lukeutunut stunt-lentäjä Doug Gregory joutui kuitenkin jättämään temppuilun 90-vuotiaana, vuonna 2013. Hän kuoli viime keväänä. Länsimaissa, kuten Suomessa, ihmisten elinikä on pidentynyt muutamassa sadassa vuodessa ja vielä viimeisen kymmenen vuoden kuluessa kohisten: 1750-luvulla saatettiin elää n. 40-vuotiaiksi, kun tänä päivänä sekä miehet että naiset elävät keskimäärin jopa yli puolta vanhemmiksi.

 

Lähteet: The Telegraph, Huffington Post, Tilastokeskus

Kuva: BVI/Star Wars: The Force Awakens, 2015

Lisää luettavaa