Palkinnot jaettiin, rahoja ei

2.2.2016 07:29

Ainakin 96 000 henkilöä on kateissa yhdysvaltalaiselta näyttelijöiden liitolta SAG-AFTRAlta. Nämä henkilöt ovat liiton jäseniä – mm. TV- ja elokuvanäyttelijöitä, ääninäyttelijöitä ja juontajia – joille liiton pitäisi toimittaa erilaisia rahakorvauksia. Saataviaan odotteli turhaan myös joukko nyt jo edesmenneitä ja köyhtyneitä tähtiä, kuten Anita Ekberg. La Dolce Vitan unelmien nainen Ekberg joutui vanhemmalla iällä ryöstetyksi ja hänen kotinsa paloi. Odotella on saanut myös entinen Hollywood-kaunotar Zsa Zsa Gabor, joka menetti lähes koko varallisuutensa pyramidihuijauksessa,

SAG-AFTRA, joka koostuu näyttelijöiden killasta ja Yhdysvaltain TV- ja radio-esiintyjien unionista, on media-alan uutissivusto Deadlinen mukaan jättänyt toistaiseksi maksamatta jäsenilleen jopa n. 48 miljoonaa dollaria. Syyksi maksuongelmiin liitto on ilmoittanut, ettei se ole pystynyt paikantamaan kaikkia saataviaan odottavia. Kaikkien jäsenten tiedot eivät ole liiton tietokannoissa ajan tasalla ja jos suoritukset pitää toimittaa edesmenneen tähden perikunnalle, ei liitto ole saanut tietoa, kenelle raha perimysjärjestyksen mukaan kuuluisi siirtää.

Selitykset vaikuttavat hieman erikoisilta, sillä näyttelijöiden killan vuosittain jakamat SAG-palkinnot ojennettiin vastaanottajilleen nyt tammikuun lopussa 22. kerran, ja näiden palkintojen voittajat kuitenkin pystyttiin kutsumaan juhliin. Voittajat lisäksi valittiin liiton jäsenille postitettavien äänestyslipukkeiden perusteella. Jos lipukkeita lähetettiin tuhansittain vääriin osoitteisiin, se tuskin tarkoittaa hyvää äänestystuloksen kannalta.

Juhlallisuuksissa myös muisteltiin vuoden aikana edesmenneitä liiton jäseniä, joista mm. Christopher Lee (kuvassa), Omar Sharif ja David Bowie tai heidän perikuntansa eivät olleet saaneet vielä maksua liitolta. Nämä tähdet eivät tiettävästi olleet vararikossa, mutta kaikki heidän kollegansa eivät ole pärjänneet yhtä hyvin.

SAG-AFTRAn maksusuoritusten hidastelu tai totaalinen pysähtyminen ei ole aivan uusi asia. Vuonna 2013 jopa liiton entinen johtoportaan jäsen Ed Asner haastoi yhdessä 15 muun henkilön kanssa sen oikeuteen maksamattomien saatavien vuoksi.

Lähteet: Deadline, Variety, LA Times, Chicago Tribune, Daily Mail, Huffington Post

Kuva: Manfred Werner

Lisää luettavaa