Suomalaisohjaajan leffa Oscar-voittajaksi?

18.12.2015 15:39

Klaus Härön ohjaama periodidraama on päässyt pitemmälle kuin moni muu suomalaisohjaajien elokuvista. Mm. Postia pappi Jaakobille– ja Äideistä parhain -elokuvat ohjanneen Härön tuorein elokuva on noteerattu sekä Golden Globe- että Oscar-mittelöissä. Miekkailija (The Fencher) kilpailee jo parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globesta, ja toiveissa on, että elokuva pääsisi myös sen kourallisen joukkoon, jonka nimi mainitaan Oscar-gaalassa ensi vuoden helmikuussa.

Oscar-kisassa katsotaan toki laatua ja tyyliä, kuten mäkihyppykisoissakin, mutta akatemian palkintoraadin huomion saadakseen pitää myös tehdä lujasti markkinointia. Leffa on jo valittu alkujaan kaikkiaan 83 kilpailijaa käsittäneeltä listalta niiden alle kymmenen joukkoon, joista lopulliset Oscar-ehdokkaat valitaan. Koska Miekkailija on kansainvälisestä yhteistuotannostaan huolimatta ja historialliseksi draamaksi melko pienen budjetin raina (n. 1,4 miljoonaa euroa – vertailun vuoksi yksi episodi periodisarja Downton Abbeyta maksaa n. 1,3 miljoonaa euroa), ohjaaja Härö ja elokuvan muut tekijät pyytävätkin kaikkia mukaan kampanjatalkoisiin: leffaa voi tukea Oscar-ehdokkaaksi kertomalla siitä ja sen tukikampanjasta eteenpäin ja/tai osallistumalla muutamalla eurolla sen markkinointikassaan joukkorahoituspalvelu Indiegogon kautta.

Miekkailija, joka sijoittuu 1950-luvun Viroon ja kuvaa tosipohjaisesti yhden miehen pyrkimyksiä kommunistisen järjestelmän keskellä, on saanut kehuja mm. Varietylta, yhdeltä elokuva-alan suurista äänenkannattajista. Vuoden parhaimman ulkomaisen elokuvan Oscarista on kilpaillut vain kaksi suomalaisohjaajan elokuvaa ennen tätä: Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä ja Selma Vilhusen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa. Mustavalkoklassikko Valkoinen peura vuodelta 1952 puolestaan on ainut suomailainen Golden Globe -voittaja. Pidetään peukkuja.

 

Lähteet: Variety, Golden Globe, Cineuropa, Screen Daily, MTV.fi, Indiegogo

Kuva: Nordisk Film

Lisää luettavaa