Voima jyräsi Tarantinon

17.12.2015 14:54

Voima on herännyt ja jyrännyt Quentin Tarantinon. The Hateful Eight -lännenelokuvaansa elokuvateatterikierrokselle saatteleva ohjaaja on viime aikoina saanut useita kolauksia, ensin omien puheidensa takia ja nyt viimeksi Disneyltä. Tarantinon tuohtumus on ollut suuri, sillä The Hateful Eightin tie on ollut muutenkin ongelmainen.

Ohjaajan uuden western-tulkinnan viimeisin kompastuskivi on levittäjäyhtiönäkin toimivan Disneyn toiminta. Hän on tehnyt töitä sen eteen, että mahdollisimman moni teatteri näyttäisi The Hateful Eightin erikoisleveässä 70 mm:n filmiformaatissa (Suomessa ei tätä mahdollisuutta toistaiseksi ole), jota käytettiin aikoinaan suurien Hollywood-spektaakkelien esittämiseen. The Hateful Eightin pitikin näkyä tässä muodossa erityisesti kalifornialaisessa Cinerama Dome -teatterissa, mutta nyt teatteri näyttää ohjaajan mukaan poikkeuksellisesti Star Wars: The Force Awakensia hänen westerninsä sijaan juhlapyhien sesonkiaikaan. Tarantino kuvaili tilannetta näin:

– Eilen kävi ilmi, että Disney oli lähestynyt [Cinerama Domen johtoa] ja sanonut: ”Ei, te pyöritätte Star Warsia koko lomakauden ja jos ette tee niin, jos kunnioitatte The Hateful Eightistä tekemäänne sopimusta sen sijaan, me emme anna maailman suurinta leffaa, Star Warsia, teille lainkaan, emmekä muihinkaan ketjunne teattereihin.”

Disneyn levittämä uusi Star Wars on toki syrjäyttänyt ohjelmistoissa muitakin elokuvia, mutta Tarantino on ollut valittajista huomattavin vuodatuksellaan radioääni Howard Sternin omassa ohjelmassa. The Hateful Eight on jo joutunut kahlaamaan monet hankaluudet: ennen aikojaan julki vuotaneen käsikirjoituksen, kuvausperiodin sääongelmat ja yhdysvaltalaiset poliisit Tarantino-boikottiin nostattaneet lausunnot, joissa Pulp Fiction -ohjaaja kutsui heitä murhaajiksi. Tässä valossa ei lienekään erikoista, että Tarantino on uhkaillut jättävänsä parin elokuvan jälkeen ns. kintaat tiskiin.

Lähteet: Collider, The Howard Stern Show, The Wrap

Kuva: Finnkino

Lisää luettavaa