Taru sormusten herrasta -vertaus saattaa viedä kalterien taakse

3.12.2015 13:56

Turkkilainen tohtori Bilgin Çiftçi on joutunut jättämään työnsä ainakin väliaikaisesti verrattuaan kotimaansa presidentti Recep Tayyip Erdoğania Taru sormusten herrasta -elokuvien hahmoon. Çiftçi julkaisi sosiaalisessa mediassa meemin, jossa presidentti Erdoğanin rinnalle oli asetettu leffasarjan kiistelty antisankari/kieroilija. Maan tuomioistuin ei tosin ole vielä varma, onko kyseinen meemi oikeastaan sittenkin hyvä juttu.

Tohtori Çiftçin jakama meemi on päätynyt myös leffasarjan ohjaaja Peter Jacksonin ja hänen tiiminsä käsiin. Meemiä on aiemmin tulkittu niin, että se rinnastaisi presidentti Erdoğanin ja Andy Serkisin ääninäyttelemän Klonkun. Klonkku, kuten tunnetaan, on hobittikylästä pois ajettu ja rähjäinen hahmo, joka on mm. tappanut veljensä vain saadakseen hyppysiinsä Sormusten Sormuksen. Jackson, käsikirjoittajat Fran Walsh ja Philippa Boyens ovat puuttuneet Turkin tuomioistuimessa käytyyn pähkäilyyn toteamalla, ettei meemissä kuitenkaan esiinny Klonkku.

Fran Walsh, joka henkilökohtaisesti vastasi pitkälti juuri Klonkun kohtauksista elokuvissa, on nyt julkisesti todennut meemistä seuraavaa:

– Yksikään näistä kuvista ei esitä hahmoa nimeltä Klonkku. Kaikissa niissä nähdään Smeagol. Smeagol on hauska, hellyttävä hahmo. Hän ei valehtele, huijaa tai yritä manipuloida toisia. Hän ei ole paha […] – Klonkun persoonallisuus on toisenlainen, eikä heitä pitäisi ikinä sotkea keskenään.

Turkkilainen tuomioistuin, joka jätti tapauksen käsittelyn odottamaan asiantuntijalausuntoja kuvasta, saattaa kuitenkin tuomita tohtorin vankeuteen puolustuspuheista huolimatta. Vaikka kuvissa olisikin Smeagol, mikään ei pyyhi pois sitä seikkaa, että Sormusten Sormus ajoi Smeagolin mielenhäiriöön. Se saatetaan tulkita tässä Välimeren, Mustanmeren ja Aigeianmeren ympäröimässä maassa myös liian loukkaavaksi.

 

Lähteet: The Wrap, News.com.au, The Guardian

Kuva: SF Film/Hobitti – odottamaton matka

Lisää luettavaa