Kallein leffa ikinä?

21.10.2015 14:09

Vaikka tämä elokuva ei tulekaan Teksasista, missä kaikki on legendan mukaan suurempaa öljylähteistä hattuihin, iso se on silti. Tuoreen väitteen mukaan Man of Steel -elokuvan jatko-osa, Batman v Superman: Dawn of Justice on nappaamassa maailman kalleimman elokuvan tittelin. Toistaiseksi kyseistä arvonimeä pitää hallussaan vielä Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan neljäs osa, Vierailla vesillä.

Batman v Supermanin budjetti on kaikessa hiljaisuudessa kivunnut jo 410 miljoonaan dollariin ts. 361,2 miljoonaan euroon. Tällä lähes käsittämättömän kokoisella summalla kykenisi hankkimaan esim. reilusti yli 153 miljoonaa Fazerin suklaalevyä tai n. 10 300 uutta uudenkarheaa BMW-merkkistä autoa. Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä -leffan budjetti oli vain ”hieman” isompi, 410,6 miljoonaa dollaria, joten tällä vauhdilla ensi vuoden keväällä julki tuleva Batman v Superman voi hyvinkin rikkoa tuon rajan.

Supersankarien mittelöön pannaan taala poikineen, jotta kaikki olisi mahdollisimman tyylikästä ja hiottua. Kovan luokan tähdet, joihin lukeutuvat Ben Affleck, Amy Adams ja Henry Cavill, nostavat elokuvan tuotantokustannuksia siinä missä erikoistehosteetkin. Warner Brosilla on huhujen mukaan myös vankka usko ohjaaja Zack Snyderin visioon elokuvan osalta, joten hänen voi täten olettaa saaneen budjettia kasvattavia vapauksia.

Mitä enemmän elokuvan tuotantoon kuitenkin kuluu rahaa, sitä suuremmat paineet kasautuvat sen menestymiseen lippuluukuilla. Tuoreimmista flopeista 155 miljoonan dollarin budjetilla Warnerilta julkaistu satusovitus Pan mätkähti teatterikierroksellaan rumasti nenälleen, sillä se on tähän mennessä pystynyt keräämään yleisöltä vain 73,6 miljoonaa dollaria. Kalliit elokuvat, joiden menestykseen on luotettu liikaa, ovat aiemmin kaataneet jopa isoja studioita. Esim. Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saaren totaalinen floppaaminen oli yksi vaikuttavimmista syistä Carolco Picturesin (mm. Terminator 2, Total Recall) konkurssiin.

Lähteet: Latino Review, CinemaBlend, Forbes, Box Office Mojo, Den of Geek

Kuva: Warner Bros.

Lisää luettavaa