Tuhoaako Netflix Suomenkin elokuvatukijärjestelmän?

16.5.2015 14:14

Suoratoistopalvelu Netflixin sisällöstä vastaava päällikkö Ted Sarandos on joutunut kiistaan keskustelutilaisuudessaan Cannes’n elokuvafestivaaleilla. Netflixin on silloin tällöin syytetty uhkaavan Euroopan monissa maissa, mukaan lukien Suomessa, vallalla olevaa tukijärjestelmää ja elokuvateattereita. Cannes’ssa eräs ranskalaistoimittaja tiedusteli Sarandosilta suoraan, tietääkö hän yhtiönsä tuhoavan Euroopassa käytössä olevan järjestelmän.

Sarandos totesi Netflixin pyrkivän tarjoamaan kaikille käyttäjilleen mahdollisimman laajan joukon elokuvia myös eri maista silloin kun nämä haluavat. Kuten palvelun käyttäjät kuitenkin tietävät, esimerkiksi Yhdysvaltain Netflixin valikoimassa on tarjolla erilainen joukko elokuvia kuin Suomen Netflixin, johtuen mm. siitä, ettei vasta maan teattereihin tulevia elokuvia ole lupaa levittää suoratoistopalvelun kautta täysin samaan aikaan. Ranskassa elokuvaa voi joutua odottamaan muuhun levitykseen jopa kolme vuotta teatteri ensi-illan jälkeen, Suomessa vastaava odotusaika on yleensä n. 6 kk. Netflix on aktiivisesti pyrkinyt lyhentämään odottelua sijoittamalla omaan elokuvatuotantoonsa.

Valtion tarjoamasta elokuvantekijöiden tukijärjestelmää Netflix-päällikkö ei löytänyt hyvää, sillä hänen mukaansa se ei auta elokuvatekijöitä kehittymään samalla tapaa kuin tilanteessa, jossa näiden on vakuutettavan laadullisesti Netflixin väki ja yleisö. Sarandosia ja Netflixiä ponkaisi keskustelulavalle puolustamaan myös tuottaja Harvey Weinstein, joka tunnetaan työstään ohjaaja Quentin Tarantinon kanssa.

– Toivon, että [maan] hallitus käyttäisi rahojaan sairaaloihin ja lapsiin, jotta alueella olisi kysyntää markkinapaikalle, jossa elokuvilla olisi menekkiä ilman että ne tarvitsisivat valtion tukia, Weinstein veisteli.

Suomessa elokuvanteollisuus saa tukea valtion omistaman rahapeliyhtiö Veikkauksen keräämistä varoista. Kaikkiaan taiteille on varattu 38,5% koko tukipotista.

Lähteet: Next: In Conversation with Ted Sarandos, Veikkaus, SES

Kuva: Bryan Gosline

Lisää luettavaa