Tunnetun Hitchcock-klassikon näyttelijä on kuollut

9.1.2015 08:11

Alfred Hitchcockin Linnuissa Tippi Hedrenin kanssa näytellyt Rod Taylor on kuollut. Australialaissyntyinen Taylor olisi täyttänyt tämän viikon sunnuntaina 85 vuotta. Hänen fanisivullaan kerrotaan, että näyttelijä sai sydänkohtaukseen kotonaan keskiviikkona – virallista vahvistusta kuolinsyystä ei kuitenkaan ole annettu.

Rod Taylor aloitti tiensä Hollywoodissa 1950-luvulla, mutta löi läpi vasta noin vuosikymmen myöhemmin. Vuonna 1960 valmistunut H. G. Wellsin Aikakone, jossa hän näytteli pääosaa tulevaisuuteen matkaavana 1800-luvun englantilaistieteilijänä, oli hänen ensimmäinen merkittävä elokuvansa. Samasta H. G. Wellsin kirjaan pohjaavasta tarinasta on tehty uusi versio myös vuonna 2002, jossa Taylorin tilalla nähtiin Guy Pearce.

Taylor teki elokuvaroolien lisäksi runsaasti töitä televisiossa, Suomessakin näistä muistettavimpiin kuuluvat Viinitila Falcon Crestin Frank Agretti ja kamppailulajitaituri Chuck Norrisin tähdittämän Walker, Teksasista -sarjan useammassa jaksossa mukana ollut alkoholisoitunut puolustusasianajaja Gordon Cahill. Taylor oli mukana viimeksi Quentin Tarantinon maineikkaassa sotaelokuvassa Kunniattomat paskiaiset, jossa hän esitti poliitikko Winston Churchilliä. Sekä yhdysvaltalainen näyttelijöiden kilta SAG että useampi paikallinen kriitikkojärjestö palkitsi Taylorin kyseisestä roolista.

 

Lähteet: BBC, EW, The Complete Rod Taylor Site

Kuva: MGM/ The V.I.P.s

Lisää luettavaa