Vuoden parhaat elokuvat ja suosituimmat ohjaajat


Pitkin vuotta 2014 kysyimme Leffatykin Facebook-sivulla parasta leffaa, jonka sivun käyttäjät olivat menneellä viikolla nähneet. Vaikka kysely ei ollut ihan viikoittainen ja siihen vastanneiden määrä vaihteli välillä rajustikin, päätimme näin vuoden lopuksi summata, millaisia vastauksia saimmekaan. Kaikkiaan vuoden aikana mainittiin yli 350 eri elokuvaa, eli niistä saisi katsottavaa lähes vuoden jokaiselle päivälle.

Elokuvan lajityypeistä suosituimmat kyselyssä olivat lähes tasaväkiset toiminta ja draama, komedian ja rikosleffojen tullessa aivan niiden kannoilla. Kaikkein parhaimmaksi elokuvaksi äänestettiin Christopher Nolanin toimintaa ja tieteistarinaa yhdistelevä Interstellar, mutta vain pari pykälää alempana oli heti kotimainen komedia Kummeli V ja kolmantena Martin Scorsesen myös vuoden torrent-listojen kärkeä pitänyt The Wolf of Wall Street. Elokuvasarjoista parhaiten menestyi kyselyssämme Peter Jacksonin tuore Hobitti-trilogia.

Ohjaajista Scorsese pärjäsi tässä mittelössä hyvin, sillä hänen filmografiastaan mainittiin peräti viisi eri elokuvaa koko vuoden aikana. Scorsesen kanssa parhaimmuuslistan ykköspaikan jakoi toimintaleffojen virtuoosi Quentin Tarantino. Suomalaisista tekijöistä eniten mainintoja saivat Dome Karukoski ja Renny Harlin.

Aikavälillä 2010-2014 valmistuneet elokuvat olivat tämän kyselyn suosituimpia. Yksin vuodelta 2013 eri elokuvia mainittiin huikeat 59 kpl, eli tämän voisi tulkita niin, että kyseessä oli ilmeisen mainio leffavuosi. Suurin osa kaikista vastauksista koski Yhdysvalloissa joko kokonaan tai osittain tuotettuja elokuvia (ainoastaan Yhdysvalloissa tuotettuja oli yli 180 kpl), mutta suomalaiset elokuvat nousivat listan kakkoseksi (24 kpl).

Viime viikon paras leffa saattoi tarkoittaa myös ainoata elokuvaa, jonka vastaaja oli ehtinyt katsomaan. Leikkimielisessä kyselyssä ei ollut ikä- tai genrerajoituksia millekään elokuvalle, joten vanhin mainittu nimeke oli 1920-luvulta ja pieni osa vastauksista käsitti myös aikuisviihdettä.


Kuva: Warner Bros./ Interstellar

R. Isoviita 31.12.2014 klo 17:10

Uusimmat uutiset

Deadpool 2 voisi yhä saada riveihinsä myös Hugh Jackmanin

Jackman ei ole vielä kommentoinut uusinta ideaa.

R. Isoviita

Komedienne Amy Schumerista ei tullutkaan Barbieta

Mattelin nukkeikonin piti saada uudet kasvot Ihan yössä -näyttelijältä.

R. Isoviita

Men in Black 4 harkinnan alla

Jatko-osassa tuskin nähdään tuttuja pääosasankareita, mikäli se toteutuu.

R. Isoviita

Terminatorin päivät ovat luetut

Tuotantoyhtiö ei aio viedä elokuvahanketta eteenpäin.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...