Scottin Exodus kiellettiin Egyptissä


Gladiaattorista muistettavan Ridley Scottin tuorein ohjaustyö, Raamattuun pohjautuva Exodus: Gods and Kings, on joutunut pannaan Egyptissä. Tämä Christian Balen ja Joel Edgertonin tähdittämä seikkailuelokuva kertoo Mooseksesta. Egyptissä leffa jäi sensuurin hampaisiin, koska sen katsottiin olevan historian suhteen liian epätarkka.

Elokuvan, joka sai meillä ensi-iltansa eilen, piti alkujaan päästä levitykseen myös Egyptissä, mutta toisin siis kävi. Scottin elokuvaa on kritisoitu mm. siitä, että se kuvaa juutalaiset pyramidien rakentajina, vaikka ajanlaskullisesti Abraham, juutalaisten isä, eli vasta 500 vuotta myöhemmin.

- Kaiken huipuksi se esittää muinaiset egyptiläiset rauhallisia juutalaisia vainoavana roistosakkina. Kiellämme tämän kunnioittaaksemme egyptiläisten tunteita, paikallisen sensorielimen johtaja Abdul Sattar Fathi perustelee.

Exodus: Gods and Kings ei välttämättä pääse valkokankaille myöskään muilla islamistisilla alueilla. Elokuvaa on kielletty näyttämästä lisäksi Marokossa, jossa sitä kuitenkin kuvattiin. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Raamattu-aiheinen elokuva joutui pannaan. Toisaalta joillakin islamistisilla alueilla on tehty myös poikkeavia päätöksiä - Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa jopa muokattiin lakeja, jotta Mel Gibsonin Jeesus-elokuva The Passion of the Christ pääsi siellä levitykseen.


Lähteet: Variety, Deadline

Kuva: 20th Century Fox

R. Isoviita 27.12.2014 klo 08:51

Uusimmat uutiset

Jack Nicholson -klassikon jatko vireillä Netflixille

Alkuperäisen leffan käsikirjoittaja mukana.

R. Isoviita

Parjatun Justice Leaguen julkaisematon Snyder Cut -versio jälleen pinnalla

Näyttelijätähdet pyytävät leffan julkaisua.

R. Isoviita

Kristen Stewart on traagisen kohtalon kokenut Jean Seberg

Näyttelijälegendan elämäkertaleffa sai uuden trailerin.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...