Film noir -kaunotar Lauren Bacall on poissa

13.8.2014 04:49

Viikon suru-uutiset jatkuvat, sillä valkokangastähti Lauren Bacallin kerrotaan menehtyneen eilen. Film noir -kultakauden suuriin nimiin lukeutunut Bacall oli kuollessaan 89-vuotias. Tummaäänisen ja kissamaisesta katseestaan kuulun Bacallin poismenon vahvisti Humphrey Bogartin perikunta omalla Twitter-tilillään.

New Yorkissa juutalaiseen maahanmuuttajaperheeseen syntynyt Lauren Bacall harrasti nuorena tanssia ja teki töitä mallina. Sitä kautta myös ohjaaja Howard Hawks keksi hänet Humphrey Bogartin vastanäyttelijäksi mustavalkoklassikko Kirjavaan satamaan. Tämä Ernest Hemingwayn teokseen perustuva elokuva sytytti Bacallin ja Bogartin välille suhteen elokuvan kulisseissa, joka johti parin avioliittoon vuonna 1945.

Bogart ja Bacall näyttelivät yhdessä menestyksekkäästi mm. myös elokuvissa Syvä uni ja Myrskyvaroitus. Alkoholisoituneen Bogartin kuoltua 1957 Bacall jatkoi näyttelijänä vähemmälle huomiolle jääneissä elokuvissa mutta lisäksi teatterin puolella. Sekä Yhdysvalloissa että myöhemmin Lontoossa hän keräsi runsaasti suosiota astumalla Kaikki Eevasta -teatterimusikaalissa osaan, jota Bette Davis aikoinaan esitti samannimisessä elokuvassa.

Bacall saavutti ensimmäisen ja ainoan Oscar-ehdokkuutensa vasta myöhemmällä iällä, sivuroolista Barbra Streisandin romanttisessa komediassa Tilaa rakkaudelle, josta hän voitti myös Golden Globe -palkinnon. Hänen myöhempien vuosiensa merkittävimpiin rooleihin lukeutuu lisäksi sivuosa Lars von Trierin sekä näyttelijöille että katsojille haastavassa rikoselokuvassa Dogville. Näyttelijän kolmesta lapsesta yksi, Bogartin kuoleman jälkeen Jason Robardsin kanssa solmitusta liitosta syntynyt Sam Robards, on seurannut vanhempiaan samalle alalle.

Kuva: US Army

Lisää luettavaa