Robin Williams on kuollut

12.8.2014 07:46

Arvostettu hauskuuttaja ja myös useita kehuttuja vakavampia rooleja tehnyt näyttelijä Robin Williams on kuollut 63-vuotiaana kotonaan Kaliforniassa. Williams menehtyi Varietyn saamien alustavien tietojen mukaan mahdollisesti oman käden kautta. Hänen tiedottajansa kertoi Williamsin taistelleen pitkään masennuksen kanssa.

Chicagosta kotoisin ollut Robin Williams löi itsensä läpi myös Suomen televisiossa esitetyssä Ystäväni avaruudesta -sarjassa hullunkurisia tempauksia aikaansaanena Morkina 1970-luvun lopulla. Hän teki ensimmäisen elokuvapääroolinsa sarjakuvista tuttuna Kippari-Kallena 1980. Mutta jo pari vuotta myöhemmin hänet nähtiin kokeilemassa vakavampaa osaa John Irvingin kirjaan pohjaavassa kirjailijakuvaus Garpin maailmassa.

Williamsin varsinainen elokuvallinen läpimurto tapahtui vuonna 1987, kun hän näytteli Yhdysvaltojen joukkoja viihdyttänyttä radio-DJ Adrian Cronaueria Barry Levinsonin ohjaamassa draamakomediassa Hyvää huomenta, Vietnam. Rooli oli kuin tehty vitsejä nopealla syötöllä lennättävälle ja ääntään koomisiin ulottuvuuksiin venyttämään kykeneelle Williamsille, joka myös sai osastaan Oscar-ehdokkuden. Ehdokkuus himoitulle palkinnolle osui hänen kohdalleen myös nuorta poikajoukkoa innostaneen opettajan roolista elokuvassa Kuolleiden runoilijoiden seura ja kohta sen jälkeen kodittoman uneksijan roolista Terry Gilliamin fantasiadraamassa Fisher King. Williams voitti ainoan Oscarinsa lopulta näyttelijöiden Matt Damon ja Ben Affleck käsikirjoittamasta opiskelijakertomuksesta Will Hunting, jossa hän näytteli sivuosaa.

Robin Williamsin muihin muistettaviin roolitöihin lukeutuvat mm. tositarinaan pohjautuneen Heräämisiä-elokuvan pääosa lääketieteellistä läpimurtoa yrittävänä tohtorina, esiintyminen Disneyn Aladdin-animaation alkuperäisversion Henkenä sekä intensiivinen trilleripääosa elokuvassa One Hour Photo. Hänen odotettiin myös palaavan 1990-lukulaisen hittikomediansa Mrs. Doubtfire – isä sisäkkönä jatko-osaan, joka ilman Williamsia tuskin tulee valmistumaan. Elokuvan ohjaajaksi lupautunut Chris Columbus toteaa tuoreessa lausunnossaan edesmenneestä ystävästään seuraavaa:

– Hänen roolityönsä olivat aivan omaa luokkaansa. […] Hän oli todellakin yksi niistä harvoista, jotka ansaitsivat ”neron” nimekkeen.

 

Kuva: Night at the Museum 2 (2009)/SF Film

Lisää luettavaa