Kuka maksaa laskusi?

29.4.2014 11:51

Internetin suoratoistopalveluiden käytön yleistyessä verkko-operaattorit ovat halunneet muuttaa laskutustaan. Vielä tällä hetkellä tavallinen kansalainen saattaa maksaa Viaplayn, Netflixin tai HBO:n kaltaiselle suoratoistopalvelulle n. 10€ kuussa ja toisen n. 10€ verkkoyhteydestään operaattorilleen. Asetelma on kuitenkin vaarassa muuttua – Netflix joutuu jo nyt maksamaan operaattoreille Yhdysvalloissa, jotta sen asiakkaat saisivat nauttia leffoista ja sarjoista yhtiön toivomalla tavalla.

Kun ääntä ja kuvaa ladataan kotisohville ja erinäisiin kannettaviin laitteisiin aina kännyköistä tablet-tietokoneisiin, se vaatii verkolta enemmän kuin ennen. Jotta Game of Thronesinsa tai House of Cardsinsa ehdottoman tuoreena haluava katsoja saisi haluamansa ilman suttuiseksi suhraantuvaa kuvaa, pätkimistä ja muita ongelmia, hänellä pitää olla käytössään nopea ja varma verkkoyhteys.

Netflix, joka on yksi suurimmista suoratoistopalveluista myös Suomessa, on pitkään tahtonut internetin pysyvän vapaana kaikille. Leffoja ja sarjoja verkossa jakavat palveluntarjoajat ovat kuitenkin käyttökelvottomia, ellei myös verkko-operaattori pistä parastaan. Tällä hetkellä operaattorien kassaan ei näiden mielestä solahda kuitenkaan tarpeeksi tuohta verkon kehittämiseen ja kunnossapitoon. Niinpä Netflix on etujoukossa joutunut nyt solmimaan Yhdysvalloissa sopimuksen, jolla se ottaa tavallaan hoitaakseen osan asiakkaansa operaattorilaskusta. Jossakin vaiheessa tämä lisäkulu todennäköisesti päätyy silti kuluttajan kuukausimaksuun.

Lisämaksu on harmillinen käänne, jonka on epäilty enteilevän myös paluuta kulutuskohtaiseen maksuun. Netin alkuaikoina modeemejaan vinguttaneet varmasti muistavat vielä hyvin, kuinka jokainen kilotavu lisäsi puhelinlaskun kokoa.

 

Kuva: CMBJ

Lisää luettavaa