Vaahteramäen Eemeli 50 vuotta

22.5.2013 19:10
Astrid Lindgrenin rakastettu satuhahmo Eemeli täyttää tänä vuonna 50 vuotta, sillä ensimmäinen Eemeli-kirja julkaistiin ensi kertaa vuonna 1963. Eemelin virallista synttäripäivää vietetään torstaina 23.5.
Eemelin juhlavuoden kruunaa uusi animaatioelokuva VAAHTERAMÄEN EEMELI JA IIDA (Orig. Emil och Ida i Lönneberga), jonka tuottavat ruotsalaiset elokuvatuotantoyhtiöt Filmlance ja PennFilms. Elokuvan ohjaa ruotsalainen animaatio-ohjaaja Per Åhlin (mm. Mikko Mallikas, Pikku Kummitus Lapanen), jonka töitä Astrid Lindgren itse ihaili suuresti.
Elokuva kunnioittaa vahvasti Astrid Lindgrenin perinteitä ja perustuu Eemeli-kirjat kuvittaneen Björn Bergin alkuperäisiin, tunnettuihin kuvituksiin. Tarina pohjautuu suoraan Eemeli-kirjoihin ja on yhdistelmä kolmesta eri kirjasta: Eemelin metku n:o 325, Eemeli ja pikku Iidan metku sekä Eemelin sadas puu-ukko.
Animoitu koko perheen Eemeli-elokuva tulee Suomessa valkokankaille tulevana jouluna sekä suomeksi että ruotsiksi puhuttuna.
”Eemeli, pikku-Iida muut Vaahteramäen asukkaat ovat suomalaisten rakastamia hahmoja, ja lähdemmekin nyt huolella etsimään hahmoille sopivia suomalaisia ääniä”, kertoo elokuvan Suomen teatterilevityksestä vastaava Timo Räisänen SF Film Finland Oy:sta.
Astrid Lindgren (1907-2002) on yksi maailman rakastetuimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan Eemelin lisäksi mm. Peppi Pitkätossun ja Katto Kassisen äitinä. Eemeli oli kenties Lindgrenille itselleen läheisin hänen luomansa satuhahmo: Lindgren haki inspiraatiota Eemeliin isänsä Samuel Augustin ja veljensä Gunnarin lapsuudesta. Samuel August kasvoi Vimmerbyn kylässä ja oli elävä tarinankertoja. Näitä isän lapsuusmuistoja Lindgren käytti Eemeli-kirjoissa.
Eemelin metkut tunnetaan ympäri maailman, sillä Eemeli-kirjoja on myyty yhteensä yli 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty 52 kielelle. Suomessa Eemeli-kirjoja on julkaissut WSOY jo vuodesta 1970. Juhlavuoden kunniaksi WSOY on julkaissut Eemelin verstashuoneessa -kokoelman, jossa on mukana neljä kuvakirjaa (Eemeli ja keittokulho, Eemelin sadas puu-ukko, Eemeli ja Liinan poskihammas ja Se Eemeli, se Eemeli) sekä hahmoina Eemeli, pikku Iida ja tilan eläimiä.

Lisää luettavaa