Parempaa onnea suomalaisille Oscar-kisassa?

6.5.2013 12:43

Yhdysvaltain elokuva-akatemia (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) on muuttamassa äänestyskäytäntöjään suuntaan, joka voi olla hyväksi myös suomalaisille elokuville. Viime viikonloppuna järjestetyssä akatemian tapaamisessa puuheenjohtajana toiminut Hawk Koch kertoi Varietyn mukaan, että kaikki akatemiaan kuuluvat saavat jatkossa äänestää myös vieraskielisten elokuvien kategoriassa. Aiemmin näitä elokuvia nähdäkseen on täytynyt ottaa osaa erikoisnäytöksiin, mutta jatkossa Oscar-ehdokkaiden kaikille valitsijoille toimitetaan vieraskielisetkin elokuvat DVD:lle poltettuna.

Muutos on herättänyt jo nyt voimakasta palautetta – osa akatemian jäsenistä on ollut tyytyväisiä siihen, että he voivat katsoa useampia elokuvia silloin kun se heille sopii parhaiten, kertoo LA Times. Joitakin koko idea taas kummeksuttaa, koska he näkevät näiden elokuvien kuuluvan vain tietyn erityisryhmän kiinnostuspiiriin. Joka tapauksessa uudistus antaa käytännössä myös Suomesta valitulle Oscar-kilvan edustajalle jatkossa paremmat mahdollisuudet tulla nähdyksi varsinaisista Oscar-ehdokkaista äänestävien keskuudessa.

Hollywoodin kasvanut kiinnostus Yhdysvaltain ulkopuolisille markkinoille saa tässä samalla uutta sävyä. Kuten Deadline on huomioinut, amerikkalaisilla on painetta laajentua edelleen mm. Kiinan, Intian, Saksan ja Korean markkinoille – mutta nämä maat eivät ole ensisijaisesti englanninkielisiä. Suuri yllätys ei ehkä ole, että Deadlinen haastattelemat Hollywood-studioiden päättäjät, joista toinen edusti Warner Brosia, kertoivat molemmat studioiden miettivän tulevaisuuden elokuvatuotantoa suoraan myös yhteistyömaan kielelle.

 

Kuva: Mykkäkaudella elokuvien kielipolitiikka oli toinen juttu. (The Bank, Essanay Studios, 1915)

Lisää luettavaa