Vanhasta kuvasta harmia tuottajille

23.4.2013 23:46

Jos naamasi näkyisi erään arvostetuimpiin kuuluvan TV-sarjan alkutunnuksessa, eikä sinulta olisi kysytty siihen lupaa, miten pahoillasi olisit asiasta? Ex-malli ja näyttelijä Gita Hall May, 79 v., on haastanut tuotantoyhtiö Lionsgaten oikeuteen kasvojensa käytöstä Mad Men -sarjan alkutekstijaksossa. Siinä Mayn kasvokuva, joka kuului aiemmin vanhaan Revlon-mainokseen, näkyy hetken ajan pilvenpiirtäjästä putoavan pukumiehen taustalla. Sarjan tunnuksen on tuottaja Scott Hornbacherin mukaan luonut alkujaan Imaginary Forces -designyritys.

1950-lukulaisen mainoskuvan käyttö Mad Menissä ei The Hollywood Reporterin kertoman perusteella ollut Mayn tiedossa aiemmin, vaikka sarjan alkutekstijakso on voittanut myös 2008 Emmy-palkinnon ja saanut julkisuutta eri lähteissä. Mayn Revlon-kuva ei ole ainut jaksossa käytetty vanha mainoskuva, joten Lionsgate pyrkii nyt ymmärrettävästi suojaamaan koko tunnuspätkän mm. sananvapauteen vedoten. Maylle ja muillekaan Mad Menin alkutunnuksessa vilahtaville henkilöille ei tiettävästi ole aiheutunut suurta haittaa periodisarjassa näkymisestä.

Mayn ja Mad Menin tapaus on erikoinen, muttei kiristyvien oikeusvaateiden viidakossa tavaton. Hämmästyttävää kyllä, vielä kukaan ei ole keksinyt haastaa esimerkiksi Showtimea Dexter-sarjan alkutunnuksen herättämän näläntunteen tai HBO:ta Game of Thronesin alkutunnuksen maantieteellisten faktojen epähistoriallisuuden vuoksi. Myös nämä kaksi on palkittu amerikkalaisen tv-maailman arvostetuimpiin palkintoihin kuuluvalla Emmyllä.

1960-luvun mainosmiesten maailmaan sukeltavan Mad Menin viides kausi starttasi pari viikkoa sitten Nelosen sunnuntai-illoissa.

 

Kuva: Nelonen

Lisää luettavaa