Uusia keksintöjä elokuvakokemuksen lisukkeiksi

13.3.2013 18:19

Siinä missä 3D on onnistunut valtaamaan elokuvateollisuutta, muita leffateattereihin elokuvaa tehostavia jippoja ja järjestelmiä ei ole otettu aina katsomoon hajuja levittäneestä Aroma-Ramasta (1959) alkaen kovin suosiollisesti vastaan. Tästä huolimatta uusia yrittäjiä riittää, viimeisimpinä hollantilaisen 2CFilmin kauhuleffaa tehostava kännykkäsovellus. Kyseisen yrityksen kehittämä App Movie -ilmaissovellus tulee olemaan käytettävissä yhtiön tiedotteen mukaan 4. huhtikuuta alkaen.

Variety kertoo 2CFilmin ohjelman reagoivan ihmiskorvalla kuulemattomiin äänisignaaleihin, joita on taltioitu APP-kauhutrillerin ääniraidalle. Kun ohjelma tunnistaa tietyn signaalin, se tuo kännykän ruudulle elokuvaan liittyvää materiaalia. APP-elokuvassa opiskelija lataa kännykkäänsä samankaltaisen sovelluksen, Iriksen, jonka toiminta kääntyy vähitellen opiskelijan kohtaloksi. Teatterissa App Movie -sovellus luo samassa hengessä katsojan kännykkään rinnakkaista juonikuviota.

App Movien tapauksessa on kyse jo 1990-luvun alussa I’m Your Man -leffan myötä testatun interaktiivisen elokuvan eräänlaisesta uudelleentulosta. Myös pelkästään kotikatsomoihin on kehitelty erilaisten Netflixin ja Voddlerin kaltaisten streaming-palveluiden lisääntyneen käytön vuoksi uutta lisuketta. Slashfilm raportoi eilen Yeah!-palvelusta, joka liittää internet-verkon välityksellä jakamiinsa elokuviin aiemmin DVD- ja Blu-ray-levyiltä tuttuja elementtejä aina näytölle ilmestyvistä faktalaatikoista haastattelupätkiin ja knoppitietopeleihin.

Jos knoppitieto tai omaan kännykkään ilmestyvät säikyttelytehosteet eivät jaksa kiinnostaa, muunlaistakin sovellusta on jo tarjolla. Viime vuoden kesäkuusta alkaen Android-, Apple- tai Windows-kännykkäänsä on voinut hankkia englanniksi toimivan RunPee-sovelluksen, joka ilmoittaa, milloin tietyn elokuvan aikana voi piipahtaa toiletissa menettämättä otetta leffan juonesta. Sovelluksen kehittäjä Dan Florion mukaan RunPeen voi myös asettaa kertomaan elokuvan tapahtumat vessavisiitin ajalta.

 

Kuva: 2CFilm

Lisää luettavaa