Iron Sky palkittiin Australian Oscareissa

28.1.2013 17:23
Suomalais-Saksalais-Australialainen tieteiskomedia Iron Sky nappasi ”Australian Oscar-palkinnon”, AACTA:n, parhaista erikostehosteista. Reippaasti yli kahdeksansadan erikoistehostekuvan urakan luotsasi maaliin tamperelaisen Energia Productionsin Samuli Torssonen. Torssonen on perustanut uuden erikoistehosteyrityksen, Troll VFX:n, Iron Skyn tehostetiimin päätekijöiden kanssa, jota vetää kanadassa ja yhdysvalloissa vuosia työskennellyt Antti Kulmala.
Suomalaisen Blind Spot Picturesin ja Energia Productionsin tuottaman ja Timo Vuorensola ohjaaman Iron Skyn tehosteita väännettiin pienellä mutta tarkkaan räätälöidyllä tehostetiimillä Tampereella liki vuoden päivät.
”Iron Sky oli jättimäinen urakka joka vaati paljon resursseja niin henkisesti kuin fyysisestikin. Elokuvan viimeiset kuvat saatiin valmiiksi vain kahta päivää ennen ensi-iltaa”, erikoistehosteista vastaava tuottaja Torssonen muistelee.
Iron Sky sai ensi-iltansa suuren kohun saattelemana Berliinin elokuvafestivaaleilla vuonna 2012, jonka jälkeen elokuva on levinnyt elokuvateattereihin yli 60 maahan, keräten reilusti yli miljoona katsojaa maailmalla.
Iron Sky:n tehostebudjetti oli työmäärään nähden pieni – reilusti alle miljoonan euron budjetilla toteutettiin helposti arvioidusti viiden-kuuden miljoonan euron työurakka. Tämä oli mahdollista huolellisella ennakkosuunnittelulla ja kokemuksella pienestä mutta kunnianhimoisesta tuotannosta. Samuli Torssosella ja Timo Vuorensolalla on takanaan yhteistyö nollabudjetilla toteutetusta, nettihitiksi nousseesta Star Wreck: In The Pirkinning -elokuvasta (2005).
”Alusta lähtien oli selvää, että Iron Skyn tehosteet tulevat olemaan yksi elokuvan suurimmista haasteista”, päätuottaja Tero Kaukomaa sanoo. ”Oli tärkeää, että yhteistyö tehostetiimin kanssa oli tiivistä ja tehokasta, jotta tuloksetkin vastasivat tavoitteita. Halusimme tehdä maailmanluokan tehoste-elokuvan, ja tässä onnistuimme”.
Troll VFX:llä on työn alla nyt lukuisia mainoselokuvia, TV-sarjoja ja pitkiäelokuvia, kuten Fisher Kingin tuottama Nymfit ja Aku Louhimiehen ohjaama, helmikuussa elokuvateattereihin saapuva 8-pallo, joiden lisäksi tiimi tähyää nyt Yhdysvaltojen markkinoille Blind Spotin seuraavan elokuvan, Vuorensola ohjaaman scifitoimintaelokuva Jeremiah Harmin, kanssa.
Iron Skystä on tulossa markkinoille parikymmentä minuuttia pidempi Extended Edition -leikkaus keväällä. Tänä sunnuntaina Iron Sky kilpailee Jussi-gaalassa lavastus- ja yleisö-Jussista, sekä AV-alan vientipalkinto Huldasta.

Lisää luettavaa