Sormusten herran haltijat tiukkoina

20.11.2012 19:57

Menestyksekkään Taru sormusten herrasta -trilogian edeltävään aikaan sijoittuva Hobitti – Odottamaton matka saapuu elokuviin tuota pikaa, eli 12.12. Samalla Konnun asukkien, Sarumanin ja enttien luoja J.R.R. Tolkienin perikunta kiistelee elokuvatuottajien Warner Bros., Saul Zaentz Co. Ja New Line kanssa. Varietyn mukaan perikunta katsoo tuotantoyhtiöiden rikkoneen yli 40 vuotta sitten solmittua sopimusta.

Vuonna 1969 laaditussa sopimuksessa Tolkienin luoma maailma hahmoineen on luovutettu rajoitetuin oikeuksin markkinointitarkoituksiin. Kirjailijan perikunnan näkemys kuitenkin on, ettei kyseinen sopimus käsitä Bilbon, Frodon ja kumppaneiden kaikenlaista elektronista käyttöä, koska sellaisesta ei ole papereissa erikseen mainittu. 1960-luvulla tosin nettipelit ja verkkomediat olivat vielä vain pilke utopistin silmäkulmassa.

Kiistellyn sopimuksen oikeuksien ylitys on aiheuttanut ainakin 80 miljoonan dollarin vahingot, väittää Tolkien-leiri, johon lukeutuu The Hollywood Reporterin mukaan myös kustannusyhtiö HarperCollins. He ovat perustelleet sydämistymistään myös sillä, että osa Sormusten herra -faneista on pöyristynyt havaittuaan suosikkitarinansa liitettynä mm. online-kasinotoimintaan. Elokuvatuottajien kanta syytöksiin oikeuksien ylityksestä on vielä auki, mutta Hobitti-elokuvan julkaisua kiista ei todennäköisesti horjuta.

 

Kuva: New Line Productions

Lisää luettavaa