Kultainen palmu toistamiseen Michael Hanekelle

28.5.2012 13:27

Maailman arvostetuimpiin elokuvatapahtumiin lukeutuva Cannes’n elokuvafestivaali päättyi eilen. Festivaalin päätteeksi jaettava palkinto Kultainen palmu eli Palme d’Or suuntasi tällä kertaa Michael Haneken käsiin, jolle kunnianosoitus on jo uran toinen. Voittoelokuva Amour (’rakkaus’) seuraa eläkeläispariskunnan koettelemuksia toisen alettua saamaan huolestuttavia sairaskohtauksia. Pariisilaisasunnossa kuvattu elokuva on siis hieman eri kaliiberia kuin väkivaltaa ja sosiaalisia jännitteitä tutkineen ohjaajan edellinen Cannes-voitto Valkoinen nauha (2009), joka sijoittui saksalaiskylään ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä.

Elokuvajuhlien kilpailuohjelmistoon lukeutui myös muun muassa David Cronenbergin miljardöörikuvaus Cosmopolis ja John Hillcoatin gangsteri-western Lawless. Kilpailusarjan avasi Wes Andersonin partiokuvaus Moonrise Kingdom, jota tähdittävät Bill Murray, Edward Norton ja Bruce Willis.

Itävaltalainen Haneke on nyt kuudes ohjaaja tai ohjaajapari, joka on voittanut Palme d’Orin kaksi kertaa. Ensimmäisenä tempauksessa onnistui ruotsalainen Alf Sjöberg, ja hänen jälkeensä Francis Ford Coppola (USA), Bille August (Tanska), Emir Kusturica (Serbia), Shohei Imamura (Japani) sekä Luc ja Jean-Pierre Dardenne (Belgia).

 

Lisää luettavaa