Iron Sky palkittiin Brysselin elokuvafestivaaleilla

19.4.2012 08:45

Suomalainen kuunatseista kertova tieteiskomedia Iron Sky palkittiin Brysselin kansainvälisillä fantasiaelokuvafestivaaleilla Hopeinen Méliès -palkinnolla ja festivaalin yleisöpalkinnolla. Hopeinen Méliès on kansainvälisesti arvostettu fantasiaelokuvapalkinto, jonka voittaneet kilpailevat vuosittain ”genre-elokuvien Oscarista”, Kultaisesta Mélièsistä Sitgesin fantasielokuvafestivaaleilla lokakuussa.

Ohjaaja Timo Vuorensola oli esittelemässä elokuvaa Brysselissä viime viikolla, ja kertoo häkeltyneensä yleisön reaktoista.

”En lainkaan osannut odottaa, mitä tuleman piti kun laskeuduin Brysseliin. Iron Sky -näytös oli myyty loppuun välittömästi lippujen tultua saataville ja saliin katsomaan saapui peräti 1400-päinen yleisö, penkkejä ei edes riittänyt kaikille. Toisin kuin yleensä elokuvateattereissa, Brysselin festivaaleilla yleisön reaktiot olivat merkittävä osa kokemusta – yleisö huutaa, hurraa, taputtaa, buuaa ja viskelee vitsejä näytöksen aikana, ja meininki on riehakasta. Tällaista näytöstä harvoin saa ohjaaja kokea, joten Meliés-palkinnon lisäksi saamamme yleisöpalkinto on aivan upea saavutus”.

Myös tuottaja Tero Kaukomaa on onnellinen palkinnoista. ”Teksasin South by Southwest -festivaaleilla olimme kolmen parhaan joukossa, ja nyt kivuttiin komeasti yleisöpalkinnon voittoon. Méliès -palkinto puolestaan on arvostettu ja upea kunnianosoitus, ja lämmittää mieltä vuosikausien uurastuksen päätteeksi.”

Brysselin kansainvälinen fantasiaelokuvafestivaali on yksiä maailman arvostetuimpia genre-elokuvafestivaaleja, joka juhlii nyt 30-vuotisjuhliaan. Tänä vuonna festivaalien kunniavieraana olivat mm. Manaaja- ja The French Connection -elokuvien ohjaaja William Friedkin ja ohjaajalegenda Terry Gilliam (mm. Monty Python and the Holy Grail ja Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa).

Iron Sky aloitti rytäkällä elokuvateatterilevityksen, keräten Suomessa, Saksassa ja Norjassa pääsiäisviikolla yli 250000 katsojaa ja tehden yli kahden miljoonan euron lipputulot. Tällä viikolla kuunatsit marssivat kankaille Ruotsissa, Tanskassa ja Kroatiassa, ja myöhemmin touko-kesäkuussa nähdään monien muiden valtioiden lisäksi pitkään jännitetyt Iso-Britannian, Yhdysvaltojen ja lopulta syksyllä Japanin teatteriensi-illat.

Lisää luettavaa