Sci-fi aineksilla höystetty ajatuksellinen pakomatka.

31.12.2016 18:59

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Midnight Special
Valmistusvuosi:2016
Pituus:111 min

Mainioilla psykologisella katastrofitrilleri Take Shelter ja elämänmakuisella kasvukertomuksen ja rikosdraaman sekoituksella Mud tutuksi tullut ohjaaja/käsikirjoittaja Jeff Nichols jatkaa vahvojen tarinoiden parissa uusimassa ohjautyössään Midnight Special. Tällä kertaa Jeff Nichols pääsee kokeleimaan taitojaan sci-fin ja draamatrillerin välimaastossa kulkevassa pakomatkassa erään isän ja pojan kanssa. Jeff Nichols yhdistää jälleen voimansa jokaisessa elokuvassaan esiintyneen Michael Shannonin kanssa. Midnight Special pyörähti myös nopeasti viime kesänä suomenkin elokuvateattereissa.

Tarinan alussa Roy (Michael Shannon) etsii kadonnutta poikaansa yhdessä vanhan ystävänsä Lucasin (Joel Edgerton) kanssa. Jäljet vievät vahvan uskonnollisen järjestön ja sen johtajan Calvin Mayerin (Sam Shepard) luokse. Roy onnistuu saamaan poikansa Altonin (Jaeden Lieberher) takaisin, mutta missä Alton oli tämän kadoksissa olleen ajan ollut. Samaan aikaan he saavat peräänsä NSA:n agentti Sevierin (Adam Driver) ja pian myös muutaman muun, mutta mitä näin moni taho Altonista lopulta haluaa.

Midnight Special on mukavan omaperäinen hybridi sci-fi trilleriä, pakomatkaa, vahvaa perhedraamaa ja uskonlahko salaliittokertomusta. Jeff Nichols kuljettaa tarinaa kuten aijemmissaankin elokuvissa sopivan rauhallisesti eteenpäin, mutta pitää rytmin mukavan sähäkkänä kokoajan. Viipyilevä ja odottava tunnelma kasvavat hiljalleen kohti loppua. Taustalla kysymys mitä kaikki haluavat Antonista on ilmassa melkein jatkuvasti.

Jeff Nicholsin käsikirjoittama tarina kumartaa hieman Steven Spielbergin ohjaamien E.T:n ja Kolmannen Asteen Yhteyden kanssa samoille apajille, mutta pitää tarinan ytimen omanlaisena tunnelmallisena mysteerinä. Myös melkein jokainen hahmo tarinan sisällä on sopivan salaperäisiä. Isän ja pojan väliseen kemiaan Jeff Nichols saa vahvan siteen tarinan ajaksi.

Michael Shannon jatkaa vahvojen roolien parissa isänä, joka on valmis tekemään mitä tahansa poikansa eteen. Adam ”Kylo Ren” Driver tuo tarinaan sähäkkyyttä salamyhkäisenä NSA agenttina. Sam Shepard pistää tarinalle kokemusta vahvana uskonlahkon johtajana. Joel Edgertonin Lucas ja Kirsten Dunstin esittämä äiti Sarah antavat hyvää taustatukea. Nuori Jaeden Lieberher on mainio mystisen Altonin roolissa.

Kokonaisuutena Midnight Special on sci-fi aineksilla höystetty ajatuksellinen pakomatka. Jeff Nicholsilta jälleen erinomaisen toimiva elokuva hänen ansio-listalle.

Arvosteltu: 31.12.2016

Lisää luettavaa