Arvostelu

Kolme vuosikymmentä viidakkosotaa...

Ensimmäinen ja Toinen Maailmansota ovat saaneet luotettavat dokumenttisarjansa ja sellaisessa sodan ajankohtaa on tutkittava kotona, sotatantereella ja molemmin puolin ja lisäksi se ei saa olla irrallaan historiasta. Vietnamin sota on ehkä kaikista mutkikkaimman historian ja suurimpien möhläysten sota joka päättyi supervallan nöyryytykseen poliittisella tasolla. Ajankohdan tallenteet ja silminnäkijöiden haastattelut luovat kokonaiskuvan loputtomasta kamppailusta. Tätä taistelua käytiin monilla tasoilla ja lopulta sen voitti jääräpäisempi osapuoli ja sen aikana kuoli monia asioita.

Toisen Maailmansodan loppuminen ja sen myötä tapahtunut japanilaisten poistuminen ei päättänyt rähinää. Ranska halusi palata takaisin siirtomaa-alueelleen ja vietnamilaisten vastaanotto ei ollut ystävällinen. Sota jatkui, kommunistisia sympatioita omaava Ho Chi Minh päätyi Pohjois-Vietnamin johtoon. Kylmä Sota johti siihen että maan yhdistymisestä päättävää äänestystä ei koskaan tapahtunut, joten asiaa alettiin ajamaan asevoimalla. Siitähän se soppa alkoi mihin Yhdysvallat sotkeutui pahasti jo aikaisessa vaiheessa ja rytinän jatkuessa ja jatkuessa ei tietä ollut. Kaukaisen maan tantereella rähisty asia sai jopa kyseisessä rähinässä palvelleet sotilaat kiukkuisiksi siitä ja armeijan moraali ja taistelukunto lahosi.

Ken Burns ja Lynn Novick ohjastelevat dokumenttisarjaa wanhojen klassikkodokumenttien metodeilla. Eteneminen tapahtuu kronologisessa järjestyksessä ja painottaen sosiaalisia aspekteja. Vietnamin Sodan aseet ja taktiikat ovat kiinnostavia, mutta niitä ohjanneet mietteet, päätökset ja ihmiset ovat kiinnostavampia ja kun asiaa voidaan katsoa myös poliittisesti voittoisan Pohjois-Vietnamin tulee kokonaiskuva selkeämmäksi. Siinä sodassa isoherrojen lapset välttivät vaarallista palvelua suhteilla, köyhistä oloista kotoisin olevat sotilaat taistelivat hämmästyttävällä sitkeydellä ja heidän kohtaamansa vihollinen oli urhea ja kekseliäs. Lisäksi sota ei päättynyt USA:n lopussa pakokauhuiseen poistumiseen Saigonista. Peter Coyote antaa tapahtumille selkeän juonnon mikä ei jätä mitään epäselväksi ja monista dramaattisista hetkistä Kim Phuc oli se kaikista dramaattisin.

Vietnamin sota oli pitkä, armoton ja uuvuttava koetus kaikille osapuolille. Sen aikana koulunsa lopettaneet amerikkalaispojat osoittivat suunnatonta rohkeutta taistellessaan taas yhdestä numeroidusta kukkulasta ja samaan aikaan Vietkongin sissit kärsivät nälkää tunneleissaan. Siinä sodassa heroiinia oli helpolla saatavilla ja tuhannet jenkkisoltut joutuivat riippuvaisiksi. Se oli sota jonka aikana sotilaat todistivat omien asetoveriensa tekevän sotarikoksia ja vihasivat heitä siitä hyvästä. Se oli sota jonka lopputulos oli jo vehjettään heiluttelevan texasilaisen tiedossa ja poliittinen sekamelskan ja uhkapelin sekoitus johti vielä tuhansiin kuolemiin. Siinä sodassa pyrkimys piristää monotonista ruokavaliota paikallisella johtaa epämiellyttäviin havaintoihin. Kokonaisuus on erinomainen tietopaketti Vietnamin Sodan tapahtumista ja pyrkii olemaan puolueeton ja myötätuntoinen. Tämä on tarina poliittisesta sekametelisopasta, inhimillisestä rohkeudesta ja yhtä inhimillisestä pahuudesta.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 59 arvostelua
Arvosteltu: 06.12.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Tahdon riemuvoitto
Tahdon riemuvoitto arvosana 3,78
Tahdon riemuvoitto
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Joe Strummer: The Future Is Unwritten arvosana 4,12
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Braveheart - taipumaton
Braveheart - taipumaton arvosana 4,16
Braveheart - taipumaton
Verta, hikeä ja filminauhaa
Verta, hikeä ja filminauhaa arvosana 4,24
Verta, hikeä ja filminauhaa

Sarjan tiedot

Vietnamin sota
Vietnamin sota arvosana 4,60

Vietnamin sota (2017)

Alkuperäinen nimi: The Vietnam War

Genret:
Dokumentti,
Tuotantovuosi:
2017
Pituus:
990 min
Ohjaajat:
Ken Burns, Lynn Novick
Käsikirjoittajat:
Geoffrey C. Ward
Pääosanäyttelijät:
Peter Coyote
Maat:
USA
Jaksoja:
10 kpl