Arvostelu

Sykerön maailmassa kaikilla puilla ja kasveilla on kasvot ja iloinen mieli.

Monet varmasti muistavat lapsuudestaan tv:ssä seikkailleen pienen ja pyöreän keksijän, joka keksi mitä ihmeellisimpiä vempaimia ja auttoi niillä pulaan joutuneita. Tämä tyyppi oli nimeltään Tohtori Sykerö. Tohtori Sykerön seikkailut (13 jaksoa) on nyt julkaistu kaikki samassa neljän DVD:n keräilyboxissa.

Sarja kertoo pienestä pyöreävatsaisesta keksijästä, Tohtori Sykeröstä, joka asustaa omituisessa talossa. Sykeröllä on taloudenhoitaja nimeltään neiti Nokkonen. Sykerö keksii kaikenlaista lapsille ja eläimille ja vähän muillekin hyödyllistä tavaraa. Kaikista keksinnöistä ei kuitenkaan aina tule ihan sitä mitä tohtori on suunnitellut. Apunaan Sykeröllä on Maltti-mäyrä (DVD-boxissa virheellisesti myyrä), Nirppu-hiiri, Ringo ja Bingo -nimiset jänikset, sekä Viippo-niminen kirjekyyhky ja taskukello Tikittäjä. Välillä Sykerö kysyy apua ankkasateenvarjoltaan, joka tietää kaiken. Joukkoon mahtuu myös noita Elli Etikka, joka aina pyrkii sotkemaan kaiken hyvän sekä rosvot Vili-kettu ja Kalle-rotta ja Matilda-robotti, jonka Sykerö keksi helpottamaan neiti Nokkosen taloudenhoitotöitä. Sykerön maailmassa kaikilla puilla ja kasveilla on kasvot ja iloinen mieli. Sykeröllä on myös kilpailija, ilkeä tohtori Smaragdi, joka tekee kaikkensa estääkseen Sykerön avuliaat teot.

Sarjan on luonut pohjoisirlantilainen Jeffrey O’Kelly ja sarjan muutaman jakson käsikirjoituksesta vastasi mm. Linnunradan käsikirja liftareille -työstään tuttu Douglas Adams sekä myöhemmin Musta Kyy -sarjan tuottajana toiminut John Lloyd. Sarja valmistui vuonna 1979 ja sitä tehtiin vain 13 jakson verran, mutta lisäjaksoja on luvassa lähivuosina. Sarjan alkuperäisenä englanninkielisenä äänenä oli itse Sir Peter Ustinov, joka ihastui sarjan ideaan. Suomalaisena äänenä kuullaan jo edesmennyttä näyttelijä Heikki Määttästä, joka muistetaan myös Nalle Luppakorvan äänenä. Määttänen toimii sarjassa kaikkien hahmojen äänenä ja eläytyy niihin mielestäni hienosti. DVD-boxi sisältää jaksot vain joko suomeksi tai ruotsiksi puhuttuna.

Koska suomenkielinen ääni dubattiin alun perin alkuperäisen ääniraidan päälle, voi taustalta kuulla hyvin selkeästi myös Peter Ustinovin äänen. Mielestäni olisi ollut hienoa, jos valittavana olisi ollut myös alkuperäinen englanninkielinen ääniraita. Mutta kyllä Heikki Määttäsen ilmiömäinen muuntautumiskyky eri hahmojen ääniksi on sen verran hienoa kuultavaa, ettei alkuperäisen ääniraitavalinnan puuttuminen pahemmin haittaa.

Sarjan jaksojen suomenkieliset nimet ovat:

1. Matilda-robotti
2. Siirappipuun lentoretki
3. Neiti Nokkonen pulassa
4. Matka Brasiliaan
5. Ilmapallokilpa
6. Monivärinen taikatimantti
7. Vetinen juttu (Käsikirjoitus: Douglas Adams ja John Lloyd)
8. Elli Etikan tulitaika
9. Maltti-mäyrän onnettomuus
10. Vaarallinen taikalipas
11. Maa vaarassa
12. Kummallinen katoamisjuttu (Käsikirjoitus Douglas Adams ja John Lloyd)
13. Legenda Hiirikuninkaasta

Ekstrana jokaisella levyllä on sama dokumentti, jossa haastateltavina ovat sarjan luoja Jeffrey O’Kelly, kuvittaja Nick Price sekä sarjan käsikirjoittaja Angela Bloxham.

Kaiken kaikkiaan Tohtori Sykerö on mielestäni hauska ja melko ajaton sarja ja siinä tapahtuu monia hassunkurisia juttuja. Voin huoletta suositella sarjaa kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta, sillä sarjan on sopivan jännittävä, mutta ei liian pelottava ajatellen lapsikatsojia. Jaksot ovat kestoltaan noin puolen tunnin mittaisia ja ne jaksaa katsoa uudestaan moneen kertaan.

Jään innolla odottamaan lähivuosina luvattuja uusia jaksoja.

nimimerkki: Juki

Pisteet: rating 100,000

Juki
Käyttäjä, 10 arvostelua
Arvosteltu: 24.01.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Corpse Bride
Corpse Bride arvosana 3,88
Corpse Bride
Up - kohti korkeuksia
Up - kohti korkeuksia arvosana 3,83
Up - kohti korkeuksia
Kaunotar ja hirviö
Kaunotar ja hirviö arvosana 4,10
Kaunotar ja hirviö
South Park: Isompi, pidempi & leikkaamaton
South Park: Isompi, pidempi & leikkaamaton arvosana 3,81
South Park: Isompi, pidempi & leikkaamaton

Sarjan tiedot

Tohtori Sykerö
Tohtori Sykerö arvosana 4,16

Tohtori Sykerö (1979)

Alkuperäinen nimi: Doctor Snuggles

Genret:
Animaatio
Tuotantovuosi:
1979
Pituus:
470 min
Ohjaajat:
Joop Visch
Käsikirjoittajat:
Douglas Adams, Jeffrey O’Kelly, John Lloyd (XII), Paul Halas, Richard Carpenter
Pääosanäyttelijät:
Heikki Määttänen, Peter Ustinov
Maat:
Hollanti, Japani