Arvostelu

Mainettaan parempi raakile.

Kuten jo tulin aiemmin kattavammin pakinoineeksi, Ralph Bakshin ja John Kricfalusin yhteistyön hedelmänä syntynyt Mighty Mouse: The New Adventures otti muinoin rajusti turpiin huolestuneilta vanhemmilta ja kohusta hermostunut televisiokanava päätti panna koko piirrossarjan kerroilla lihoiksi. Kyseisen skandaalin jälkeen kaksikko päätti yhteistuumin jatkaa kukin omilla tahoillaan, Ralph omien pienempien televisioproduktioidensa sekä John muutaman muun alan nousevan tähden kanssa perustamansa Spümcø-animaatiopajansa parissa.

Nuoren tiimin ensimmäinen toimeksianto tuli ABC-televisioyhtiöltä, joka tilasi tältä uuden version Looney Tunes -legenda Bob Clampettin Warnerin leivistä lähdettyään tuottamasta klassisesta Beaney and Cecil -lastenpiirretystä. Tiettävästi valintaa edesauttoi Kricfalusin itsensä läheinen henkilökohtainen suhde sarjan luojaan sekä tämän perheeseen, onpa vuosien varrella puhuttu jopa omaisten vartavasten toivoneen Kricfalusia piirrossarjan puikkoihin, mikä miehen asiantuntijuuden aiheesta tiedostaen tuntuu ainakin jälkikäteen harvinaisen viisaalta valinnalta.

Vähänkään Kricfalusin ja klassisten Looney Tunes -lyhärien henkeä ymmärtävä todennäköisesti jo tietääkin, ettei kyseessä ole mikään kovin juonivetoinen piirretty, vaan lähinnä hyvin kevyen slapstickin ja muun fyysisemmän komiikan ympärillä pyörivää hupailua. Sarjaahan ei periaatteessa ole samalla tavoin käsikirjoitettu, vaan suunniteltu ensisijaisesti visuaalisesti ja toimintamielessä sekä lisätty varsinainen dialogi vain lopuksi valmiiseen soppaan. Tässä tapauksessa lieneekin korrektimpaa puhua vain jokaisen jakson yhteisestä ydinkuviosta, jonka ympärille huumori on erikseen ynnätty.

Tiettävästi tämän sarjan kohdalla tekijöillä oli vain muutama kuukausi aikaa toteuttaa visionsa, mikä käytännössä on realisoitunut hyvin huonolaatuisena ja suttuisena animaationa, joka häviää tasossa jopa sille alkuperäiselle. Yksittäisten jaksojen tarinoissakaan ei varsinaisesti ole mitään puhumista, vaan kyseessä on kokoelma Beany-pikkupojan sekä ystävällisen Cecil-merihirviön hassuista seikkailuista kertova kokoelma tiuhaan lentäviä irtovitsejä. Roistona nähtävä Dishonest John on perinteinen koominen pahishahmo, jonka hauskasta ääntelystä ja "ä-ä-ääähh" -käkätyksestä nyt yksistään irtoaa hyvät naurut.

Kuten niin monen muun tekijänsä myöhemmän tuotoksen kohdalla, myös The New Adventures of Beany and Cecil päädyttiin perumaan tuotannollisten erimielisyyksien vuoksi vain kahdeksan valmistuneen ja viiden televisioon asti päätyneen episodin jälkeen. Tiettävästi ABC halusi sarjasta lapsiystävällisemmän ja kaupallisemman, kun taas Kricfalusi heitteli tapojensa mukaisesti sekaan monimielisempää ja aikuismaisempaa huumoria, kuten viittauksia erektioon ja muihin ihmiskehon toimintoihin. Kun tuottajat huomasivat Kricfalusin livenneen alkuperäisistä sovituista suunnitelmista omine lisäyksineen, koko projekti vihellettiin kerrasta poikki.

Mitä taas itse sarjan laatuun tulee, omasta mielestäni kyseessä on huomattavasti mainettaan onnistuneempi ja harmittomampi tuotos, jonka parissa on helppo tappaa tunti jos toinenkin. Huumorin tyylistä taas on erikseen todettava, että Kricfalusi todennäköisesti oli lähempänä alkuperäisen henkeä, Clampetthan tunnettiin tavastaan ujuttaa näennäisesti lapsille suunnattuun viihteeseen myös paljon aikuisyleisölle suunnattuja vitsejä ja viittauksia. Lopputulos ei tällä kertaa kuitenkaan ole yhtä pitkälle viety ja hiottu, mutta itse onnistuin bongaamaan tästä muutaman salakavalan nokkelan pippelivitsinkin.

Pisteet: rating 60,000

Brutus
Käyttäjä, 34 arvostelua
Arvosteltu: 30.01.2019
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hullu Pierrot
Hullu Pierrot arvosana 3,76
Hullu Pierrot
Lumiukko
Lumiukko arvosana 4,00
Lumiukko
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia arvosana 3,95
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
WALL·E
WALL·E arvosana 4,01
WALL·E

Sarjan tiedot

The New Adventures of Beany and Cecil
The New Adventures of Beany and Cecil arvosana 3,00