Arvostelu

Viihdyttävää rikostrilleriä vähän Hollywoodin tyyliin.

En ollut tästä sarjasta aiemmin tietoinen ennenkuin Netflix rupesi sen traileria tarjoilemaan. Trailerin perusteella sarja vaikutti mielenkiintoiselta ja kun työkaverini vielä kehui sarjaa, päätin sitä ryhtyä seuraamaan. Kannatti, alle viikossa ahmin sarjan kokonaan ja mielenkiinnolla odotan Netflixin tuottamaa tulevaa kolmatta tuotantokautta.

Juonena kerrottakoon, että mysteerimies The Professor on ideoinut ryöstön Espanjan Madridissa sijaitsevaan Kuninkaalliseen Rahapajaan, rekrytoinut siihen kahdeksan ihmistä joilla ei ole mitään menetettävää ja painaa siellä rahaa 2,4biljoonaa euroa. Tämä tietysti tapahtuu panttivankien avulla, jolloin rahapajaa voidaan pitää hallussa pidempi aika.

Juonihan on aika perinteinen massiivinen suuruudenhullu ryöstö, joka pikkuhiljaa luisuu käsistä ryöstäjien keskinäisten ristiriitojen ja omien moraalikäsitysten kanssa. Alussa hyvinkin perinteiseltä vaikuttavan juonen pelastaa hyvät juonenkäänteet ja käsikirjoittajien katsomat jenkkituotannot, joista on selkeästi otettu mallia. Ocean's Eleven, Bourne-elokuvat, Breaking Bad ja Pako tulevat väkisinkin mieleen, mutta hyvällä tavalla. Espanjalaiset eivät ole keksineet pyörää uudelleen, mutta ovat selkeästi olleet kunnianhimoisia.

Mutta ei tämä vielä olisi mitään ilman mainioita näyttelijöitä ja hyvin kirjoitettuja rooleja!

Jokaisella rahapajan ryöstäjällä on kaupungin nimi, Tokyo (Úrsula Corberó), Moscow (Paco Tous), Berlin (Pedro Alonso), Nairobi (Alba Flores), Rio (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente), Helsinki (Darco Peric) ja Oslo (Roberto Garcia Ruiz).
Helsinkiä ja Osloa lukuunottamatta kaikki pääsevät revittelemään kunnolla rooleissaan ja eritoten ryöstäjistä mieleen jäävät Moscowin, Denverin ja Berlinin hahmot.

Ulkomaailmassa ryöstöä hallitseva, The Professor (Álvaro Morte) on roolissaan mielestäni loistava kamppaillessaan rahapajan sisällä tapahtuvan ryöstön ja ulkomaailman tiukkojen tapahtumien välillä. Tulee mieleen verrata The Professoria jopa Walter Whiteen, mutta kiltimpään versioon. Álvaro Morte kuitenkin tekee roolista omanlaisensa ja hyvä niin!

Poliisin puolelta komisario Raquel Murillo (Itziar Ituño) on sarjassa isossa roolissa sekä apulaiskomisario Ángel Rubio (Fernando Soto). Molemmat tekevät mainiot roolisuoritukset tuskaillessaan ryöstön, yksityiselämänsä ja uskottavuutensa kanssa.

Panttivangeista mainittakoot jänishousu johtohahmo Arturo Román (Enrique Arce), salarakas Mónica Gaztambide (Esther Acebo) ja suurlähettilään tytär Alison Parker (María Pedraza).

En tiedä minkälainen casting on tähän sarjaan käyty, mutta näemmä Espanjassa hyviä näyttelijöitä riittää! Toisinaan pientä ylinäyttelemistä lukuunottamatta kaikki suoriutuvat rooleistaan kunnialla ja kyllä ne parhaat jäävät mieleen.

Jos täytyy hieman kritisoida, rakkauskohtauksia on välillä melkein imelyyteen saakka, mutta onneksi kuitenkin ennen haukotusta toiminnalliset osuudet saavat ruutuaikaa. Jostain syystä Netflix on uudelleeneditoinut sarjan 22 jaksoon, IMDB kuitenkin tunnistaa vain sarjan alkuperäiset 15 jaksoa. En tiedä vaikuttaako lopputulokseen, mutta ainakin nyt noin 45min jaksot olivat juuri sopivan mittaisia ja jännittäviä.

Spoilaamatta en paljoa enempää voi sarjasta paljastaa. Luvassa on menevää toimintaa, hyviä hahmoja ja rooleja ja muutenkin jännittävää menoa. Jos tykkäät katsoa jonkun hyvän ja viihdyttävän sarjan maratonina, tässä sinulla on sellainen!

Viva España!

Pisteet: rating 80,000

harzenegger
Käyttäjä, 1 arvostelu
Arvosteltu: 20.08.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat
The Prestige
The Prestige arvosana 4,20
The Prestige
Parasite
Parasite arvosana 4,35
Parasite
Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä

Sarjan tiedot

Rahapaja
Rahapaja arvosana 3,79