Arvostelu

Sarja koukuttaa heti alussa ja viihdyttää jokaisen jakson ajan.

J.J. Abramsin (Felicity, Alias), Damon Lindelofin ja Jeffrey Lieberin luoma Lost on viime aikojen kehutuimpia sarjoja, eivätkä kehut ole tulleet turhasta. Lost on hienoa TV-viihdettä, joka kertoo lentokoneonnettomuuden seurauksesta autiolle saarelle joutuneista 48 ihmisestä, joista sarja ottaa 14 tarkempaan käsittelyyn. Saari on hyvin salaperäinen paikka ja pian alkaa valjeta, että sillä oli jokin merkitys, että juuri nämä ihmiset päätyivät sinne. En tiedä, kuinka paljon sarjasta kannattaa tietää ennen kuin sen katselee, joten lukekaa omalla vastuullanne tästä eteenpäin.

Lostin ensimmäisen tuotantokauden 25 jaksoa keskittyvät kehittelemään henkilöitä, mutta myös varsinainen pääjuonikin alkaa elää hyvin. Kaikki siis alkaa siitä, kun Australiasta Los Angelesiin lentävä kone tipahtaa autiolle saarelle. 48 ihmistä jää henkiin. Tarinan sankariksi nousee ehkä jopa tahtomattaan lääkäri-Jack (Matthew Fox), joka alkaa lääkärin taidoillaan pelastaa saarella olevia ihmisiä. Naissankariksi Jackin rinnalle nousee Kate (Evangeline Lilly), jolla on oma salaperäinen menneisyys. Saaren asukit eivät kuitenkaan pärjäisi ilman John Lockea (Terry O'Quinn), joka metsästäjäluonteensa avulla hankkii ruokaa. Saaren muita asukkaita ovat mm. musta isä ja poika, entinen irakilainen sotilas, korealainen pariskunta, irkkurokkari, sympaattisen ja kusipään välillä oleva kovis, raskaana oleva tyttö, lihavahko symppis sekä kaksi sisarpuolta. Henkilöitä syvennetään hienosti takautumilla samalla, kun saarella tapahtuu kummia.

Lost on sekoitus X-Filesia, vauhdikasta seikkailusarjaa ja laatudraamaa. Hyvin mysteerinen TV-sarja kysyy koko ajan lisää ja antaa todella harvoin täydellisen vastauksen kerralla. Sarja koukuttaa heti alussa ja viihdyttää jokaisen jakson ajan. Aina tekee mieli katsoa uusi jakso, että saisi mielen rauhan, mutta uusi jakso jättää kuitenkin vieläkin pahemman cliffhangerin. Välillä homma menee kliseiseksi, mutta sarja myös yllättää sopivin väliajoin. Pääasia on kuitenkin, että meininki on koko ajan todella viihdyttävää. Parhaimmillaan sarja on varmaan takaumissa, jotka tuovat sarjaan laatudraaman aineksia. Tosin lihavahkon Hurleyn (Jorge Garcia) tarina olisi voitu paremmin suunnitella, se vie pojoja pois muuten aika hienosta kokonaisuudesta.

Näyttelijät ovat todella hyvin valittu rooleihinsa. Viiden jutun Charliena tunnettu karismaattinen Matthew Fox Jackina ja esim. Millennium-sarjasta tuttu Terry O'Quinn mysteerisenä John Lockena vetävät ehdottomasti sarjan parhaimmat roolisuoritukset, mutta eivät muutkaan huonoja ole. Viehättävällä ulkonäöllä siunattu Evangeline Lilly oli täydellinen valinta tiukan sankarimimmin rooliin ja Jorge Garciaa parempaa valintaa sympaattiseksi läskiksi luuseriksi tuskin olisi löydetty. DVD:n ekstroista käykin ilmi, että Hurleyn rooli räätälöitiin Garciaa varten. Naveen Andrews on uskottava irakilaisena heppuna, samoin Emilie de Ravin raskaana olevana Clairena. Josh Holloway on loistava kovista esittävänä Sawyerina, joka on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista hahmoista. Harold Perrineau ja Malcolm David Kelly olivat myös nappivalinnat isäksi ja pojaksi. Korealaisena pariskuntana nähtävät Daniel Dae Kim ja Yoon-jin Kim ansaitsevat myös kehuja. LotR-kasvo Dominic Monaghan todistaa olevansa hyvä näyttelijä narkkarirokkarina. Maggie Grace ja Ian Somerhalder sisarpuolina jäävät vähän sisällöttömiksi muihin hahmoihin verrattuina, vaikka näyttelijät eivät huonoja olekaan.

Lostin ensimmäinen tuotantokausi on siis kaiken kaikkiaan hienoa televisioviihdettä aikakaudelta, jolloin TV-draama on osoittamassa nousun merkkejä. Henkilökerronta toimii ja saaren kiehtovat salaisuudet pitävät otteessaan. Vaikka Lost ei ole missään vaiheessa mitään puhdasta kauhua, niin tunnelma on välillä pelottava ja erittäin hyytävä. Yhtä karmean huonoa jaksoa (Numbers) lukuun ottamatta tuotantokausi on aika rautainen kokemus. Loppujaksot jättävät vielä paljon juonenkäänteitä seuraaviin tuotantokausiin. Sitä on pohdittu useaan otteeseen, että kuinka pitkälle sarja voi kantaa, kun tapahtumapaikka ja ihmiset ovat aika rajattuja. Takaumasysteemiä käytettäessä ei kuitenkaan luulisi käsikirjoittajilta ihan heti ideoiden loppuvan. Täydellinen sarja Lost ei ole, mutta erittäin viihdyttävä. Suurin vika kaudella on, että se loppuu.

Sarja rupeaa pyörimään Nelosella vuoden 2006 tammikuun lopulla, mutta suosittelen tutustumaan ehkä mieluummin tähän DVD-pakettiin, joka on nyt julkaistu suomiteksteilläkin. Meno on nimittäin sen verran koukuttavaa, että voi olla tuskaa odottaa viikko uuden jakson näkemiseen.

Pisteet: rating 80,000

Thoke
Tykittäjä, 39 arvostelua
Arvosteltu: 31.12.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,97
Seitsemäs sinetti
Iivana Julma
Iivana Julma arvosana 3,98
Iivana Julma
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili