James_Bond

James_Bond

Käyttäjä, 32 fania

Aki Kaurismäki

1

Mies vailla menneisyyttä (2002)

Moderni suomalaisen elokuvan klassikko tarjoaa upean elokuvaelämyksen, jonka kautta voi tarkastella myös omaa maailmaansa ja sen eriarvoisuuksia.

Mies vailla menneisyyttä rating 3,76

2

Calamari Union (1985)

Suhteellisen hauska elokuva, jossa Frankit yrittävät päästä Eiraan. 80-luvun tyyli ja suomalainen tunnelma tuovat mukaan oman säväyksensä. Oudon ja tyylillisesti nautittavankin alun jälkeen meno alkaa muuttua vaisummaksi eikä aurinkolasit ja Frank-meininki enää yllätä. Hyvät näyttelijät pelastavat elokuvan, joka muuten saattaisi olla pelkkää tylsää sählinkiä. Helsinki kuvaus oli upeaa ja mustavalkoisuus sopi tunnelmaan. Calamari Union on yliarvostettu, vaikkakin kohtalaisen suositeltava Kaurismäki-elokuva. Ohjaajan myöhempi tuotanto on kuitenkin monipuolisempaa eikä Calamari Union ole siihen verrattuna oikein mitään.

Calamari Union rating 3,73

3

Kauas pilvet karkaavat (1996)

Todella hieno ja ihailtavan omaperäinen näkemys työttömyydestä, joka varsinkin 90-luvulla oli huipussaan. Elokuvan tyyli ja sisustus toivat välillä jokseenkin mieleen Jacques Tatin elokuvat. Aki Kaurismäen upea tyyli ja persoonallinen näkökulma saavat hänen työnsä loistamaan. Musiikkia ei säästelty ja synkkyyttä tähän tosiaan mahtuu. Loppukuva ylös kurkottavasta pariskunnasta jäänee ikiajoiksi mieleen. Huomioikaa myös elokuvahistorioitsija Peter von Baghin pieni esiintyminen elokuvan loppupuolella.

Kauas pilvet karkaavat rating 3,91

4

Ariel (1988)

Taisto nousee kaivoksesta maan päälle, kulkee pohjoisesta etelään, maalta kaupunkiin. Aki Kaurismäki ylitti itsensä jälleen; Ariel on lähes virheetön elokuva, joka on sekä syvällinen tragedia ja tarkka dokumentti että musta komedia ja unenomainen fiktio. Elokuva kulkee alusta loppuun täydellä vauhdilla ollen samalla tajuttoman syvällinen, eikä näin juuri haittaa, ettei kamera ehkä pysy niin kauan paikallaan kuin monessa ohjaajan nykyteoksessa.Ariel sisältää yllättävän paljon väkivaltaa, mutta jos lähtee miettimään mm. Laitakaupungin valojen ankeutta, ei Ariel ole yhtä rankka. Oikeastaan tässä huumorin, synkkyyden, nopeiden ja hitaiden kohtausten tasapaino on likipitäen täydellistä. Teos on myös mainio taltiointi 1980-luvun Suomesta, ajasta jolloin Kekkonen poistui vallasta ja maassa koitti uusi aikakausi. Niin myös Arielissa toinen elämä loppuu yhtä nopeasti kuin toinen alkaa. Kaiken lisäksi yhtenä pääosanäyttelijänä nähdään lapsi. Jälleen Pellonpään koominen hahmo onnistui paikoitellen varastamaan shown itselleen.Ariel on mestarillinen kuvaus ajastaan, sekä aikasidonnainen että ajaton. Myös sellaiset teemat kuin työttömyys, asunnottomuus ja byrokratia kulkevat mukana yhtä hyvin kuin vanhat autot ja suomalainen iskelmämusiikki.

Ariel rating 4,08

5

Leningrad Cowboys Go America (1989)

Sittemmin taiteellisemmaksi muuttunut Aki Kaurismäki on tehnyt omanlaisensa bänditarinan, joka on maustettu huumorilla ja tehty rennolla otteella. Elokuva on aikamoista toistoa, mutta ihan kivaa katseltavaa. Ei mahtava, ei huono.

Leningrad Cowboys Go America rating 3,35

6

Laitakaupungin valot (2006)

Aki Kaurismäen parhaisiin lukeutuva ajankohtaisen synkkä kertomus ihmisen pienuudesta ja maailman kylmyydestä.

Laitakaupungin valot rating 3,79

7

Varjoja paratiisissa (1986)

Kaurismäen omalle tyylillieen uskollinen työläiskertomus, jossa on niin ankeutta kuin lämpöäkin. Lukuisat vuoropuhelut, näyttelijöiden pienieleinen, mutta suuri työ sekä upeat Helsinki-kuvat muodostavat mainion elokuvan, jossa tavalliset duunarit yrittävät elää onnellisina kovan maailman sekä byrokratian keskellä. Tässä päähenkilö itse tulee käyttäneeksi enemmän väkivaltaa kuin Akin elokuvissa yleensä. Minimalistinen kerronta hakee vielä muotoaan eikä kokonaisuus ole ehkä kaikkein ehein, mutta se on hyvin tasapainoinen ja täynnä herkullisia yksityiskohtia.

Varjoja paratiisissa rating 3,96

8

Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994)

Hyvin Kaurismäkeläinen elokuva ja siksi niin toimiva ja hauskan yksinkertainen. Matti Pellonpää ja Mato Valtonen sopivat pääkaksikoksi ja heidän vähäsanaiset, mutta syvälliset roolit tekevät tästä erittäin hauskan. Toinen on riippuvainen kahviin, toinen vodkaan. Myös luottonäyttelijät Elina Salo ja Kati Outinen ovat mukana. Elokuvan hiljaisuus luo siihen oikean tunnelman eikä tarinan yksinkertaisuuskaan koitunut kohtaloksi, päinvastoin.

Pidä huivista kiinni, Tatjana rating 3,57

9

Boheemielämää (1992)

Oikein hieno luonnetutkielma kolmesta taiteilijasta. Tarinassa on syvyyttä suuntaan jos toiseenkin ja dialogi on melko verkkaista verrattuna moniin Aki Kaurismäen elokuviin. Pariisin kaupunkikuvissa on nähtävissä samanlaista hohtoa kuin ohjaajan kotimaassa kuvatuissa tuotoksissa. Tähän pieneen tarinaan tiivistyy paljon asioita: raha ja sen puute, ihmiselämän yksinäisyys, ja taiteen merkitys elämälle jne.

Boheemielämää rating 3,82

10

Tulitikkutehtaan tyttö (1990)

Todella vähän tässä kyllä puhutaan jopa Aki Kaurismäen elokuvaksi, mutta se ei haittaa. Hyvin inhimillinen elokuva, joka kertoo runsaasti ihmisistä ja elämän ankeudesta. Lopulta päähenkilö ei enää kestä ja keinot ovat vähissä. Sääliksi käy kun elämä ajaa tuonlaiseen tilanteeseen, mitä varsinkin lopussa on korostettu. Hyvä elokuva, ei kuitenkaan mestariteos. YouTubesta tuli ilmaiseksi katseltua espanjan kielisillä teksteillä.Elokuvassa näytettiin vanhoja uutisia, mm. kuuluisa historiallinen kohtaus, jossa yksi mies ei suostu siirtymään tankkijonon edestä. Kerrassaan ihailtavaa päättäväisyyttä. Elokuva rakentuu kokonaan Kati Outisen ympärille.

Tulitikkutehtaan tyttö rating 3,61

11

I Hired a Contract Killer (1990)

Kaurismäen omalaatuinen tyyli välittyy myös tästä film-noir tyyppisestä trilleristä, joka on monesti jopa enemmänkin mustaa komediaa (kaveri työntää päänsä uuniin). Jälleen kuvaus, näyttelijäsuoritukset ja ohjaus ovat erinomaista ja mukana on paljon näyttäviä kaupunkukuvia. Elokuvan hiljaisuus tuo siihen omanlaisensa tunnelman ja sen hahmot ovat jälleen tragikoomisia selviytyjiä.I Hired a contract killer ei jää pelkäksi perustason jännitysnäytelmäksi, vaan punnitsee elämän ja kuoleman kysymyksiä teoksessa, jossa mies löytää elämän merkityksen uudelleen ja saa toisen mahdollisuuden. Tässä mielessä tulee mieleen Mies vailla menneisyyttä.

I Hired a Contract Killer rating 3,44

12

Juha (1999)

Hieno mykkäfilmi, joka ei vain kopioi tai kierrätä klassisia mykän elokuvan tunnuspiirteitä. Juhan yhdistelmä mustavalkoista visuaalista taituruutta ja perinteistä kolmiodraamaa sekä tragediaa että komediaa on jotakin sellaista mitä harvemmin elokuvissa näkee. Aina reipastahtisesta musiikista onnistuneisiin näyttelijävalintoihin, on Juha kaikin puolin onnistunut mukaelma Juhani Ahon kirjasta ja päivitetty onnistuneesti hieman modernimpaan muotoon. Toisaalta tyypillinen Aki Kaurismäen elokuva, mutta silti täysin omanlaisekseen erottuva tapaus ohjaajan tuotannossa.

Juha rating 3,50

13

Hamlet liikemaailmassa (1987)

Aki Kaurismäen hieno sovitus Hamletista sahateollisuuden parissa kamppailevaksi mieheksi. Elokuva on tyyliltään tuttua Kaurismäkeä luottonäyttelijöillä varustettuna ja musiikkipuolesta vastaa mm. Laitakaupungin valoistakin tuttu Melrose. Pirkka-Pekka Petelius on sopivan hauska, mutta raivoisa ja kuitenkin hillitty Hamletin roolissa. Elokuvan synkkyyttä tasapainottaa huumori ja teos onkin eräänlainen mustakomedia, jonka tragikoomisuus välillä huvittaa ja välillä keskittyy kuvaamaan ihmisten raadollisuutta liiketoiminnan keskellä.

Hamlet liikemaailmassa rating 3,41

14

Le Havre (2011)

Hyvä elokuva, mainiot näytteiljät ja tarina. Aki Kaurismäen tyyli paistaa läpi elokuvan. Henkilöhahmojen ei olisi tarvinnut käyttää päihteitä koko ajan, mutta muuten mainio ja optimistinen teos. Aki Kaurismäki on (liekö päihtyneenä?) haukkunut muut elokuvansa, paitsi tämän Le Havren.

Le Havre rating 3,49