Hiisi

Hiisi

Käyttäjä, 8 fania

Laatua

1

The Truman Show (1998)

En sanoisi komediaksi, sillä tavallaan tämä on jopa ahdistava elokuva. Kokonaisuutena tämä uskomattoman mukaansatempaava ja idea on aikaansa edellä. Parhaita näkemiäni 90-luvun jenkkileffoja.

The Truman Show rating 3,92

2

Viimeinen yhteys: The Dead Zone (1983)

Cronenbergin elokuvat ovat usein rujoa kamaa, joten tämä yllätti kauneudellaan. Joillekin Dead Zone saattaa olla pettymys, sillä kyseessä on enemmän yliluonollinen draama, kuin kauhuelokuva. Vaikka tämä käsittelee isoja asioita se on melko pienimuotoinen ja hillitty. Kaunis musiikkiraita tukee melankolista tunnelmaa. Onhan tämä vähän korni ja jotkut henkilöhahmot ovat keskinkertaisia, mutta tua ei paljon haittaa, kun tunnelma on näin hieno. Yllättävän aliarvostettu leffa, sillä tämä on yksi parhaita Stephen Kingin kirjaan perustuvia elokuvia.

Viimeinen yhteys: The Dead Zone rating 3,63

3

Brazil - tämän hetken tuolla puolen (1985)

Jälleen kerran todella härö leffa Gilliamilta. Monet juttut tuntuvat kaukaa haetuilta ja luulen, että oli pienestä kiinni toimiiko tämä ollenkaan. Ainakin ilman mustaa huumoria tämänkaltainen visio tuntuisi varmaan teennäiseltä. Tällaisenaan tämä on silti aivan mainio ja mielikuvituksekas elokuva. Pitkään aikaan ei mikään pätkä ole siepannut näin vahvasti mukaansa. Kova leffa!

Brazil - tämän hetken tuolla puolen rating 3,90

4

Huuliharppukostaja rating 4,47

5

Fisher King (1991)

Fisher King on hieman kepeämpi ja kaupallisempi kuin Gilliamin Brazil, tai 12 apinaa. Silti tästäkin tuntuu paistavan läpi samanlainen innostus ja näkemys. Elokuvan tarina on hölmöydessäänkin erittäin viihtyisä. Jeff Bridges oli itselleni melko tuntematon näyttelijä, mutta karismaattinen hän oli. Robin Williamsista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä hänen hahmonsa sympatiaa herättää. Gilliam osaa tehdä niin kekseliäitä ja mielenkiintoisia viihde-elokuvia, että niiden pikku virheet on usein helppo antaa anteeksi.

Fisher King rating 3,89

6

Solaris (1972)

Runollinen sci-fi ja muuttuu loppuaan kohden suorastaan hypnoottiseksi. Myös aika kolkko, mutta silti kaunis.

Solaris rating 4,32

7

Miehuuskoe (1967)

Miehuuskoe rating 3,99

8

Blues Brothers (1980)

Nautittava komedia jossa on tarttuvia musiikkinumeroita. Lähes napakymppi, vaikka muutama romutettu auto vähemmä olisi riittänyt. Kuitenkin helvetin hyvä.

Blues Brothers rating 4,09

9

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini rating 4,16

10

Armoton (1992)

Joo, ehdottomasti 90-luvun hienoimpia jenkkielokuvia. Karu ja hitaasti etenevä elokuva pitää hypnoottisesti otteessaan. Kokonaisuutena tämä on tyly, sekä tyylitietoinen.

Armoton rating 4,22

11

Tappajahai (1975)

Tappajahai rating 4,11

12

Hyvät, pahat ja rumat rating 4,56

13

Asfalttisoturi - Mad Max 2 (1981)

Mukavan rähjäinen. Aika karu, mutta silti tähän on saatu tiettyä jylhyyttä. Toimiintaa annostellaan 80-luvun tyyliin vielä kohtuudella. En ole lajin asiantuntia, mutta tämä lukeutuu parhaimpiin mitä olen nähnyt.

Asfalttisoturi - Mad Max 2 rating 3,95

14

Vertigo - Punainen kyynel rating 4,28

15

Valkoinen peura rating 3,72

16

Easy Rider - matkalla (1969)

Tavallaan lähes täydellinen roadmovie. Ajetaan moottoripyörällä, puhutaan paskaan, poltetaan pilveä ja hieno musiikki soi... Mitään erikoista ei tapahdu, mutta kaikki toimii. Vapautta ja 60-luvun henkeä leffa kuvaa hetkittäin todella kauniisti, vaikka loppuukin hyvin synkissä merkeissä.

Easy Rider - matkalla rating 3,96

17

Indiana Jones ja viimeinen ristiretki rating 4,11

18

Freaks - kummajaiset (1932)

Freaks on hätkähdyttävä ja omituinen "kauhuelokuva" jolle ei oikein löydä vertailukohtaa. Elokuva on alusta asti koskettava ja lopussa nähtävä kummajaisten kosto on yhä yllättävän hyytävä kohtaus. Surullista, että elokuva vesitti aikoinaan Tod Browningin maineikasta uraa, sillä Freaks on kuuluu lähes varmasti hänen parhaimmistoonsa.

Freaks - kummajaiset rating 3,93

19

Barton Fink (1991)

Barton Fink rating 3,96

20

Mansikkapaikka (1957)

Todella kaunis ja rakenteellisesti mielenkiintoinen. Tulee tippa silmään.

Mansikkapaikka rating 4,02

21

Rashômon - paholaisen temppeli rating 4,28

22

Jäniksen vuosi rating 3,94

23

Peili (1975)

Peili rating 3,88

24

M - kaupunki etsii murhaajaa (1931)

Kolkko ja tunnelmallinen rikoselokuva. Vaikuttava oman aikansa kuvaus ja varhaisten äänielokuvien tapaan viehättävän karu.

M - kaupunki etsii murhaajaa rating 4,15

25

Enoni on toista maata (1958)

Vähäeleisyydessään erittäin nautittava ja leppoisa komedia.

Enoni on toista maata rating 3,95

26

Viimeinen tango Pariisissa rating 3,83

27

Nykyaika (1936)

Nykyaika rating 4,19

28

Rosemaryn painajainen (1968)

Psykologisen kauhun hienoimpia teoksia. Mia Farrow on roolissaan erinomainen ja elokuvan lopetus lievästä huvittavuudesta huolimatta todella karmiva.

Rosemaryn painajainen rating 3,79

29

Sheriffi (1952)

Tässä ollaan asian ytimessä. Peruselementeistä on saatu kasaan vahva, tunteisiin vetoava ja kaunis western.

Sheriffi rating 4,18

30

Seitsemäs sinetti (1957)

Todella komea keskiaikakuvaus. Aika teatraalinen, mutta se sopii tähän elokuvaan. Pidän rainan pohdiskelusta ja synkästä tunnelmasta.

Seitsemäs sinetti rating 3,95

31

Seittien linna (1957)

Käsittämättömän hyvä Machbeth filmatisointi. Ohjaajalle tyypillinen huumori puuttu ja meininki on muutenkin synkkää. Helppo siis ymmärtää, että tämä ei ole Kurosawan suosituimpia. Synkkä metsä, aaveet ja hyytävän kuoromusiikki tekevät tästä silti omasta mielestäni yhden ohjaajan kiehtovimmista elokuvista.

Seittien linna rating 4,10

32

Pelon palkka (1953)

Tämä on toimiva ja synkkä viihdepläjäys, joka on pysynyt jännittävänä tähän päivään asti. Ehdottomasti parhaimpia näkemiäni Ranskalaisia elokuvia.

Pelon palkka rating 4,18

33

Räsynukke (1955)

Ihmeellisen unenomainen ja Robert Mitchum on tässä todella kova. Synkkä ja sadunomainen mestariteos.

Räsynukke rating 4,58

34

Blood Simple (1984)

Huh huh, tiukempaa kasarijännäriä saa hakea! Tämä on niitä leffoja, jotka eivät ehkä ole mitään elämää suurempia, mutta joista on vaikea löytää mitään vikaakaan. Kyllä yksinkertainen on joskus kaunista...

Blood Simple rating 3,78

35

Suspiria - tappavat huokaukset (1977)

Suhtauduin tähän kyynisesti, mutta pakko myöntää että maineensa veroinen. Jotenkin tällainen unenomainen ja häiriintynyt tunnelma viehättää. Kulissit ovat räikeät ja musiikki loistavaa. Väkivaltakaan ei riistäydy tekijöiden käsistä.

Suspiria - tappavat huokaukset rating 3,87

36

Ruumiinsieppaajat (1945)

Yksi parhaita kauhuelokuvia ja päihittää lähes kaikki suuremmatkin kauhuklassikot. Elokuvan tunnelma on aikaansa nähden mielipuolinen. Lopussa on komea kliimaksi ja Boris Karloffin rooli on mahtavan yliampuva.

Ruumiinsieppaajat rating 4,23

37

Parrasvalot (1952)

Mukavaa, että on ohjaajia jotka eivät tunnu koskaan pettävän. Parrasvalot on koskettava draama, josta Chaplin on jättänyt aikaisempien elokuviensa törmäilyhuumorin pois. Melankolisesta vireestä huolimatta elokuva ei onneksi tuntunut missään vaiheessa liian masentavalta. Vaikka Parrasvalot ei lukeudu ohjaajansa tunnetuimpiin, kyseessä on mielestäni suuri mestariteos.

Parrasvalot rating 4,09

38

Avaa silmäsi (1997)

Avaa silmäsi on omituinen ja merkittävä leffa. Kokonaisuutena tämä ei ole aivan tasapainoinen, mutta silti kiehtova alusta loppuun. Teos on onnistunut yllättävän hyvin niin draamana, trillerinä kuin sci-leffanakin.

Avaa silmäsi rating 4,12

39

Persona - naisen naamio (1966)

Persona on todella vangitseva elokuva. Juoni on loppujen lopuksi varsin yksinkertainen, mutta elokuvaan sisältyy joitainkin melko käsittämättömiä elementtejä. Vähän samoin kuin joissakin Tarkovskin elokuvissa, persona tuntuu mielestäni liikkuvan tekotaiteellisuuden rajoilla, mutta onnistuu olemaan viihdyttävä ja kiehtova teos.

Persona - naisen naamio rating 4,11

40

Nosferatu - Yön valtias (1979)

Noudattaa uskollisesti alkuperäistä Nosferatua, mutta on silti selvästi Herzogin elokuva. Lähes täydellinen vanhanliiton tyyliä noudattava kauhuleffa.

Nosferatu - Yön valtias rating 3,89

41

Aguirre - Jumalan viha rating 4,03

42

Rikos ja rangaistus (1983)

Selkeästi aliarvostettu Kaurismäen elokuva ja itseasiassa lukeutuu äijän parhaimpiin. Erittäin tunnelmallinen ja pohdiskeleva kotimainen rikoselokuva. Ehkä hetkittäin hieman jähmeämpi kun Kaurismäen myöhemmät elokuvat, mutta kyseessä onkin hänen esikoisensa. Olen maugen kanssa samaa mieltä siitä, että Rahikainen viljelee joitakin legendaarisia repliikkejä.

Rikos ja rangaistus rating 3,67

43

Arvottomat (1982)

Asenteeltaan ja tunnelmaltaan kieltämättä harvinaisen nautittava elokuva. Sisältää todella mehukasta replikointia, joten on mielenkiitoista että sen kirjoittaja Aki Kaurismäki myöhemmin lähes hylkäsi dialogin. Mielestäni kyseessä on selvä rikoselokuva ja ultratyylikäs sellainen.

Arvottomat rating 3,84

44

Auringonnousu (1927)

Tämän maine kaikkien aikojen kauneimpana elokuvana ei tunnu mitenkään tuulesta temmatulta. Harvoin on olo ollut yhtä herkistynyt kuin tämän filmin loputtua. Naivi ja vilpitön teos, joka ehdottomasti parhaimpia näkemiäni mykkäleffoja.

Auringonnousu rating 3,93

45

Kwaidan - kauhun kasvot (1964)

Pirun komeita aavesatuja. Tuonpuoleinen tunnelma on läsnä ja kiehtovia elementtejä löytyy koko ylipitkän keston ajan. Visuaalisesti tämä on hienoimpia näkemiäni fantasiaelokuvia.

Kwaidan - kauhun kasvot rating 4,06

46

Mies vahakabinetissa rating 3,25

47

Kutistuva mies (1957)

Omituisella tavalla tämä on todella viihdyttävä, mutta myös järkyttävä elokuva. Kutistuvan miehen kamppailu muuttuvaa maailmaa vastaan on koskettavaa katsottavaa. Puolenvälin jälkeen juttu muuttuu toiminnalliseksi ja yllättävän jännittäväksi tieteisfantasiaksi. Paatoksellinen loppu on korni, mutta kieltämättä toimiva. Hieno leffa.

Kutistuva mies rating 3,74

48

Tri Jekyll & Mr. Hyde (1931)

Monin tavoin yllättävän tyylikäs kauhuelokuva ikäisekseen. Hetkittäin näyttely on teatraalista, mutta muuten varhaisten äänielokuvien jähmeys loistaa poissa olollaan. Fredric Marchin suoritus Hydena on hysteerinen, sekä tunnelma asianmukaisesti kolkko ja synkkä. Elokuvasta voi löytää myös perverssejä piirteitä, joita ei kovin usein 30-luvun elokuvissa näe. Draamaltaan tämä jää hieman etäiseksi, joten aivan elämää suurempi pätkä ei tämäkään ole.

Tri Jekyll & Mr. Hyde rating 3,57

49

Tähtikirkas yö rating 3,93

Profiilin tiedot

TOP-listat