Brutus

Brutus

Käyttäjä, 41 fania

Suosikit (lyhyet)

1

Reima Punanenä - suuri porokisa (1999)

Jos Late Lammas on kova juttu niin Reima Punanenäkin todennäköisesti iskee kuin ne kuuluisat tuhat volttia palleihin. Itse pidän Reima Punanenästä pahuksen paljon. Se kuulostaa paljon tyhmemmältä kuin mitä se loppujen lopuksi oikeasti on. Näin tämän sattumalta joskus jouluna televisiosta ja tykästyin heti sen omituiseen huumoriin. Hyvää kamaa. edit. Lisäksi tämän musiikeista vastaa itse Mark Knopfler Dire Straitsista. Parasta.

Reima Punanenä - suuri porokisa rating 4,29

2

What's Opera, Doc? (1957)

Richard Wagnerin kymmenien tuntien pituinen oopperasarja, Disneyn Fantasia, baletti ja kaikki maailman Väiski Vemmelsääri -lyhärit kiteytettynä muutamaan minuuttiin. What's Opera, Docin tuotanto vaati keskivertopiirrettyyn nähden ainakin kuusinkertaisen työmäärän ja budjetin, siinä on kaikkiaan 107 leikkausta. Tämä hassu lyhäri on valittu monesti yhdeksi maailman parhaista animaatiopätkistä, syystäkin. Kuuluu yleissivistykseen.

What's Opera, Doc? rating 3,88

3

Rabbit of Seville rating 4,25

4

Duck Amuck (1953)

Duck Amuck oli aikoinaan todella rajoja rikkova ja kokeila lyhäri, jonka väitetään ensimmäistä kertaa todistaneen animoidun hahmon erillisen persoonallisuuden tärkeyden. Yksi parhaista ellei jopa paras Väiski Vemmelsääri -lyhäri.

Duck Amuck rating 4,07

5

Hedgehog in the Fog (1975)

Yksi kaikkien aikojen parhaimmista ja persoonallisimmista animaatiolyhäreistä. Viva Norstein!

Hedgehog in the Fog rating 3,57

6

Cameraman's Revenge (1912)

Tämä jos mikä on ajaton klassikko. Animaattorinpioneeri Starewiczin tunnetuin pätkä lienee miehen töistä se kaikkein legendaarisin. Hyönteisillä toteutettu stop motion -elokuva tuntuu edelleen veikeän tuoreelta ja persoonalliselta. Elokuvan viehätysvoiman sekä uutuudentunteen kannalta ilmeisen positiivista on, ettei Starewiczin tyyliä koskaan ole jäljitelty eikä vakiintuneita kliseitäkään elokuvan teon aikaan ollut edes olemassa. Ainut pieni miinus tekniikasta, joka ei ehkä tässä vaiheessa vielä ollut miehellä yhtä hallittua kuin myöhemmissä töissä.

Cameraman's Revenge rating 4,33

7

Belgian lilja (1915)

Animaation suurmestari Wladyslaw Strarewicz ja hyönteisillä toteutettu stop motion -animaatioelokuva. Tarvitseeko muuta sanoakkaan? Kyseessä on yksi alan klassikkotekijöistä ja -pätkistä. Belgian lilja on edelleen hämmentävän omaperäinen sekä loistavasti toteutettu pieni sievä sotaelokuva (luit oikein). Lyhärin optimistinen tarina on suoraan sanottuna erittäin kaunis ja tekijänsä silmä yksityiskohdille ihastuttaa kerta kerralta.

Belgian lilja rating 5,00

8

Satakielen ääni (1923)

Satakielen ääni on animaation suurmestari Wladyslaw Starewiczin uran parhaita töitä ja yksi kauneimmista koskaan tehdyistä animaatioelokuvista.

Satakielen ääni rating 5,00

9

Pas de deux (1968)

Hämmästyttävän omaperäinen ja kaunis kokeellinen elokuva Norman McLarenilta.

Pas de deux rating 4,75

10

Satujen satu (1979)

Mestariteos.

Satujen satu rating 5,00

11

Red Hot Riding Hood (1943)

Tämä jos mikä kuuluu piirrettyjen yleissivistykseen.

Red Hot Riding Hood rating 5,00

12

Swing Shift Cinderella (1945)

Tex Averyn Red Hot Riding Hoodin jatko-osa ja kiimaisen Punahilkka-trilogian toinen osa. Tällä kertaa himotaan tuhmaa Tuhkimoa. Perusidea on täsmälleen sama kuin Red Hot Riding Hoodissa.

Swing Shift Cinderella rating 5,00

13

Comicalamities (1928)

Tässä se nyt sitten on. Nimittäin surrealistisin, hauskin ja yleensäkin täydellisin Felix -lyhäri. Tätä sukkelammaksi ja kekseliäämmäksi on aniharva piirretty tai näytelty komedia koskaan päässyt. Etenkin täysin odottamaton loppuvitsi on pähkähulluudessaan nerokas.Comicalamities sijoittuu hahmon elinkaaren loppupäähän, jolloin äänielokuva alkoi pikkuhiljaa vallata alaa ja Disneyn hiirihahmo nakertaa Felixin kuningas-asemaa. Luoja yksin tietää miten timanttiseksi Otto Messmer olisi hahmonsa vielä hionut ilman muutaman vuoden päässä siinnyttä limboa.

Comicalamities rating 5,00

14

The Old Man and the Sea (1999)

Aleksandr Petrov on yksi tämän hetken kiinnostavimmista ja omalaatuisimmista animaattoreista, jonka elokuvat eivät ole enää edes piirrettyjä vaan ne koostuvat kokonaisista öljyvärimaalauksista. Jälki miehen teoksissa on hengästyttävän upeaa, voi vain kuvitella miten tuskallista niitä on ollut tehdä. Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri istuu Petrovin tyyliin täydellisesti, se näyttää ja kuulostaa upealta ja vieläpä seuraa alkuperäisteosta erittäin tarkaan. Vuoden 2000 parhaan lyhytanimaation Oscar-pysti meni oikeaan osoitteeseen.

The Old Man and the Sea rating 5,00

15

I Am So Proud of You rating 4,83

16

It's Such a Beautiful Day rating 4,83

17

Father and Daughter (2000)

Äärimmäisen minimalistinen ja täysin dialogiton vesiväri-tussi -animaatio de Witillä. Pieni, hyvin kerrottu ja vähän traaginenkin tarina isän ja tyttären suhteesta voitti aikoinaan parhaan lyhytanimaation Oscarin.

Father and Daughter rating 4,00

18

Pähkinänsärkijä (1973)

Aiheensa ajattomin ja hauskin adaptaatio.

Pähkinänsärkijä rating 4,00

19

The Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics (1965)

Chuck Jonesin upean animaattorinuran huipentuma. Villin mielikuvituksellinen ja abstrakti janan ja pisteen lyhyt rakkaustarina Norman McLarenin hengessä. Puhdasta neroutta.

The Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics rating 5,00

20

A Christmas Carol (1971)

Klassisen joulutarinan ehkäpä klassisin animoitu versio. Ääninäyttely on toisinaan huvittavan hömelöä, erityisesti lopussa, jossa tuntuu, että Scrooge on hohotuksensa puolesta tullut hulluksi. Richard Williams voitti tällä ensimmäisen kolmesta Oscaristaan.

A Christmas Carol rating 4,00

21

Pieni saari (1959)

Pieni saari rating 4,00

22

Reima Punanenä - Kadonneen klaanin legenda (2002)

Petteri Punakuonon laiska poika on täällä jälleen! Ja meno on vähintään yhtä hyvää kuin edellisessäkin osassa. Tällä kertaa Reima Punanenän on pelastettava porot Vasaman aivopesukoneen kourista ja siinä sivussa autettava kadonnutta viikinkiheimoa. Huumori on ensimmäisen osan tapaan perinteisen velmua brittinerokkuutta. Viimeiset 5-10 minuuttia on jo sellaista tykitystä, että heikompaa hirvittää.Reima Punanenä ei teknisesti ole Aardmanin tuotantoa, mutta sen tuotannossa on ollut valtava määrä studion nimitekijöitä. Laadusta sen huomaa. Harmittavasti Mark Knopfleria ei enää tässä kuulla ja ensimmäisen osan Vixen on hävinnyt jonnekin.

Reima Punanenä - Kadonneen klaanin legenda rating 5,00

23

Prologue (2015)

Mahdollisesti suurin elävä animaattori Richard Williams on yli 80-vuotiaanakin edelleen kunnon iskussa. Epilogue on lyhyt muutaman minuutin pätkä Epifaneen Lysistratasta, joka kertoo kreikkalaisista naisista, jotka kieltäytyvät seksistä kunnes spartalaisten ja ateenalaisten loputon sota päättyy. Yksinkertaisuudessaan tässä nähdään taistelevia sotilaita antiikin kreikassa. Teknisesti ehkä paras animoitu kuusiminuuttinen, jota on koskaan tehty. Kyllä tästä se neljäs Oscar olisi mestarin kuulunut saada.

Prologue rating 5,00

24

Kissan paluu (1988)

Helmiä National Board of Canadan arkistoista osa x. Kissan paluu perustuu vanhaan humoristiseen lauluun, joka kertoo vanhasta Johnsonin ukosta, jolla on ongelmia päästä eroon vieraasta kissasta. Kissan paluu oli ehdolla parhan lyhärin Oscariin ja se on monesti valittu parhaiden animaatiolyhäreiden joukkoon.

Kissan paluu rating 5,00

25

The Danish Poet (2006)

Helmiä National Film Board of Canadan arkistoista osa 2. The Danis Poet on humoristinen satu tanskalaisesta runoilijasta ja tämän matkasta Norjaan. Vartin mittaiseksi lyhytelokuvaksi tarinassa on poikkeuksellisen paljon käänteitä ja pilke silmäkulmassa hehkuvaa huumoria. Todella primitiivinen visuaalinen tyyli ei ehkä ollut niinkään omaan mieleeni. The Danis Poet voitti parhaan animaatiolyhärin Oscarin vuonna 2006.

The Danish Poet rating 4,50

26

Ryan (2004)

Helmiä National Film Board of Canadan arkistoista osa 1. Ryan on psykedeelis-surrealistinen animoitu dokumentti legendaarisesta kanadalaisesta animaattorista Ryan Larkinista, tämän urasta ja päihdeongelmista. Alle vartin mittaiseksi lyhytelokuvaksi tähän on saatu poikkeuksellisen paljon tunnetta ja ajatuksia. Ryanin visuaalinen ilme on vähintäänkin värikäs ja erilaisia tekniikoita käytetään mutkattomasti sekaisin, joskin cgi on nykysilmään ehkä vähän päässyt vanhenemaan. Tämä lyhäri voitti parhaan lyhytanimaation Oscarin vuonna 2005.

Ryan rating 4,50

27

Gerald McBoing-Boing (1950)

Yksi legendaarisimmista piirretyistä lyhäreistä koskaan. Gerald on puhekyvytön poika, joka osaa vain matkia erilaisia ääniä. Omituisia ääniä päästävää poikaa ei luonnollisesti ymmärretä eikä tämä voi käydä koulua, mutta lopulta hänellekin löytyy oma paikkansa maailmasta. Klassikkotarina, klassikkopiirretty.

Gerald McBoing-Boing rating 5,00

28

Rooty Toot Toot (1951)

Sarjassamme legendaariset animaatiolyhärit vuorossa ex-Disney -animaattori John Hubleyn klassinen musikaali/oikeussalidraama. Perinteiseen UPAn tyyliin visuaalinen design on äärimmäisen omaperäistä ja tyylikästä, sekä tarina studion moniin muihin lyhäreihin verrattuna varsin onnistunut ja hauska. Yksi parhaista.

Rooty Toot Toot rating 5,00

29

The Unicorn in the Garden (1953)

James Thurberin legendaarisen modernin faabelin klassinen animaatiofilmatisointi UPAlta. Omintakeinen visuaalinen tyyli on saanut huomattavasti vaikutteita senaikaisesta julistetaiteesta. Klassikko.

The Unicorn in the Garden rating 5,00

30

The Meaning of Life (2005)

Harvoin pystyy lyhytelokuva räjäyttämään tajunnan niin kuin The Meaning of Life. Kyseessä on eräänlainen kahteentoista minuuttiin tiivistetty absurdi sekoitus Stanley Kubrickin Avaruusseikkailua, Linnunradan käsikirjaa ja Charlie Kaufmania tikku-ukoilla esitettynä. Don Hertzfeldt on nero. Ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa.

The Meaning of Life rating 5,00

31

Bad Luck Blackie (1949)

Yksi kaikkien aikojen parhaista ja hauskimmista piirretyistä lyhytelokuvista. Spike the Bulldog kiusaa huvikseen kissanpentua. Sitten musta kissa ojentaa kissanpennulle pillin, josta viheltämällä musta kissa kävelee sopivasti ohi ja koiran niskaan putoaa piano, kassakaappi tai vaikka lentokone. Tästä löytyy kyllä kaikki olennainen. Täydellistä komedian neroutta.

Bad Luck Blackie rating 5,00

32

Out-Foxed (1949)

Tämä on yksi henkilökohtaisista suosikeista Tex Averyn tuotannosta. Tällä kertaa Droopy on mukana ketunmetsästyksessä ja nerokas komedia käytännössä kirjoittaa jälleen itse itsensä. Parasta koko lyhärissä on se ketun pokerinaaman pettäminen lopussa.

Out-Foxed rating 5,00

33

The Great Piggy Bank Robbery (1946)

Yksi parhaista, vaikutusvaltaisimmista ja kuuluisimmista piirretyistä lyhäreistä, joita on koskaan tehty. Tässä siis parodioidaan Dick Tracya. Tässä on kaikki, mikä tekee Loony Tunesista parasta.Yksi oleellinen juttu Piggy Bank Robberyssä on, että animaatiossa on käytetty ns. long face -tekniikkaa (Milt Kahl muistaakseni kutsui sitä tällä nimellä), eli hahmot venyjät ja vääristyvät liikkuessaan vähän kuin liikkeessä otetuissa valokuvissa. Tätä tekniikkaa ei hirveän paljon muualla ole sitten käytettykään. Toinen tällä tekniikalla tehty klassikko on ainakin Chuck Jonesin Dover Boys.Bob Clampett on animoidun komedian suurmiehiä Tex Averyn ja Chuck Jonesin ohella. Clampett oli myös The Ren & Stimpy Shown, yhden kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista televisiopiirretyistä tehneen John Krickfalusin opettaja. Biggy Bank Robbery on myös Krickfalusin suosikkilyhäri.

The Great Piggy Bank Robbery rating 5,00

34

Porky in Wackyland (1938)

Yksi Bob Clampettin kuuluisimmista ja arvostetuimmista töistä. Tällä kertaa Putte Possu matkustaa pimeimpään Afrikkaan metsästämään viimeistä dodolintua. Animaatioon ja surrealistiseen designiin saatiin apua taideopiskelijoilta. Jos Salvador Dali olisi tehnyt Looney Tunesia, jälki olisi todennäköisesti aika lähellä tätä. Wacky Land on valittu Jenkkien National Film Registryyn Citizen Kanen kaltaisten merkkiteosten joukkoon.

Porky in Wackyland rating 3,75

35

Scent-imental Over You (1947)

Oma suosikkini kaikista Pepe le Pewn lyhäreistä. Normaalisti Pepe jahtaa kissoja, mutta tällä kertaa tielle osuukin koira. Loppuvitsi on yksi parhaista Looney Tunes -punchlineista koskaan.

Scent-imental Over You rating 5,00

36

Northwest Hounded Police (1946)

Droopyn paras ja yksi Tex Averyn legendaarisimmista. Tässä on jälleen tuttu vankikarkuriteema, mutta tällä kertaa kaikki elekieli ja fyysinen komedia on vedetty niin äärimmilleen kuin suinkin mahdollista. Pelkästään Suden erilaisista kiljaisuista irtoaa mahtavat naurut. Klassikko.

Northwest Hounded Police rating 5,00

37

For Scent-Imental Reasons (1949)

Tämä lienee Pepe le Pewin lyhäreistä kaikkein kuuluisin, jokainen on tämän joskus nähnyt. Chuck Jones voitti tällä ensimmäisen kolmesta Oscaristaan. Perusideahan tässä on, että lemmenkipeä Pepe - tai suomalaisissa versioissa Henri - jahtaa kissaa ja lopussa nähdään myös märkä kissa. Tuntuu jotenkin käsittämättömältä ajatella, että tätäkin ihan oikeasti esitellään nykyään jonain lastenpiirrettynä. Oikeasti tässä on melkoisen härski perusidea. Joka tapauksessa, For Scent-imental Reasons kuuluu näiden lyhäreiden pakolliseen yleissivistykseen.

For Scent-Imental Reasons rating 5,00

38

The Cat Concerto (1947)

Aniharva piirretty lyhäri pääsee säännöllisesti kriitikoiden ja elokuvantekijöiden maailman parhaiden elokuvien listoille Citizen Kanen ja muiden kanssa. Tämä on yksi sellaisista. The Cat Concerto voitti aikoinaan Oscarinkin.The Cat Concerton yksinkertaisena ideana on, että Tom yrittää soittaa Franz Lisztin Unkarilaista rapsodiaa ja Jerry sabotoi soittoa. Vitsi on siinä että Lisztin sävellys on niin monimutkainen, että soittajalla voisi luulla olevan ylimääräisiä sormia. Tämä on oikeasti plagiaatti Looney Tunesin Rhapsody Rabbitista, mutta jonkin verran parempi. Idea sopi alun perinkin paremmin Tom & Jerry -piirrettyyn kuin Warnerille. Eikö ole vielä tullut tätä nähtyä? No sitten se pitää nähdä.

The Cat Concerto rating 4,00

39

Rock-a-Bye Bear rating 4,50

40

Lonesome Lenny (1946)

Tex Avery suunnitteli alunperin Screwy Squirrelista uutta menestyshahmoa, jonka lyhäreissä kaikki mahdollinen hulluus ja väkivalta saataisiin vietyä aivan uusille leveleille. Upeasta yrityksestä huolimatta yleisö ei lämmennyt ollenkaan hahmolle ja koko homma floppasi. Tässä episodissa hahmo tapetaan pois.Kaikista Screwy Squirrelin sekoiluista tämä on varmasti surrealistisin, vauhdikkain ja hauskin ja samalla yksi vauhdikkaimmista piirretyistä koskaan. Tähän ladattiin selvästi kaikki mahdolliset nerouden rippeetkin ja kokonaisuus on jotain aivan jäätävää. Viimeistään legendaarinen "Hall of Silliness" pudotti itseni täydellisesti.Lyhärissä hoetut "George" ja "Lenny" ovat viittaus John Steinbeckin romaaniin Hiiriä ja ihmisiä.

Lonesome Lenny rating 3,75

41

Daicon IV (1983)

Japanin kansallisen scifimessun eli Daiconin virallinen legendaarinen aloitusvideo vuodelta 1983. Tässä joukko tulevia Gainaxin ja Ghiblin huippulahjakkaita animaattoreita pääsi väläyttämään osaamistaan ja jälki on tyrmäävää kovaa kamaa. Daicon on väännös daikonista, joka tarkoittaa retiisiä.Perusidea tässä on tiivistää muutamaan minuuttiin kaikki olennainen länsimaisen ja itäimaisen scifistä. Tarkoittaa satoja erilaisia viittauksia kaikkiin mahdollisiin tieteiselokuviin ja sarjakuviin 20-luvun alusta lähtien. Taustamusiikit on lainattu Electric Light OrchestraltaTästä pystyy helposti bongaamaan ainakin Doraemonin, Star Warsin hahmoja, Alienin, Enterprisen miehistön, Godzillan, Super Sentain eli Power Rangersit, Gundamin ja Macrossin jättirobotit, Flash Gordonin ja paljon paljon paljon muuta. Pääosassa heiluu lentävällä miekalla surffaileva Playboy-puputyttö. Lopussa koko komeus räjäytetään kappaleiksi ydinaseilla.Harmittavasti tätä ei ole koskaan pystytty tekijänoikeussyistä julkaisemaan virallisesti vaan se on katsottavissa ainoastaan bootleggina.

Daicon IV rating 5,00

42

Sade (1929)

Lyhytelokuva ei tarvitse kovinkaan monimutkaista ideaa ollakseen ihastuttava ja hieno. Sade kuvaa nimensä mukaisesti kesäistä sadepäivää Amsterdamissa ilman juonta tai hahmoja. Siinä se.

Sade rating 5,00

43

Now You Tell One (1926)

Uskomaton löytö internetin leffablogien ja tietokantojen pimeimmistä kätköistä. Charles R. Bowers on sellainen mykkäajan kulttikoomikko, ettei miehestä taida olla minkäänlaista mainintaa missään alan isommassa julkaisussa, suomalainen googlekin antoi vain yhden, korkeintaan kaksi satunnaista löytöä.Charley Bowers oli erikoistehosteiden ja animaatioiden erikoismies, yleensä nämä komediatkin on vedettykin niin surrealistisiin ja absurdeihin mittasuhteisiih, ettei mitään vastaavaa ole koskaan edes yritetty tehdä. Massoille tämä on ilmeisesti ollut aivan liian kummallista, mistä selittynee miehen täydellinen tuntemattomuus. Edes Peter von Bagh tai Mykkäelokuvasivuston ylläpitäjä ei näytä tuntevan tätä kaveria. Niin kulttikamaa tämä on.Now You Tell One kertoo valehtelijoiden klubista, joka on kerääntynyt kisaamaan siitä kuka pystyy kertomaan parhaan emävalheen ja kilpailun luonnollisesti voittaa Charles itse satuilemalla taikapuusta, jota maidolla kastelemalla pystyy tuottamaan mitä tahansa hedelmää, mm. kananmunia, suolasirottimia ja kissoja!Etsikää ihmeessä jostain käsiinne ja katsokaa, tämä on aivan tajuntonta kamaa.

Now You Tell One rating 5,00