Brutus

Brutus

Käyttäjä, 31 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (609)

16.11.2017 klo 20:18

Dôjôji

Dojoji perustuu vanhaan korealaiseen tarinaan buddhalaisesta munkista, joka viettää pyhiinvaellusmatkallaan yön kiinalaisen naisen kanssa. Sittemmin munkki jatkoi matkaansa ja nainen jäi yksin. Myöhemmin nainen muuttui lohikäärmeeksi ja matkasi maailman ääriin munkkinsa seurana. Tässä nainen on myös paha henki.

Jälleen Kihachiro Kawamoto vauhdissa. Tällä kertaa kyseessä on posliininukeilla ja vesivärimaalatuilla taustoilla toteutettu pieni yliluonnollinen kauhutarina harvinaisen kolkolla tunnelmalla. Miehen muiden töiden tapaan tykkäsin kyllä paljon tästäkin.

rating 80,000

16.11.2017 klo 20:02

A Poet's Life

Ei maailmasta näköjään erilainen ja kiinnostava ihan heti katsomalla lopu. A Poet's Life on kalsea japanilainen tarina kapitalistien sortamista työläisistä, jotka kirjaimellisesti haihtuvat savuna ilmaan ja raaka-aineiksi koneidensa syövereihin. Yhdestä työläisestä tulee lopulta ihmisten elämään toivoa tuova runoilija.

Teknisesti tämä taitaa olla kaikkein lähinnä jotain Juri Norsteinin cut-out -animaatioita. Värejä tässä on valkoisen ja harmaanruskean lisäksi tuskin ollenkaan. Tämä on myös mykkäelokuva.

rating 80,000

14.11.2017 klo 21:56

The Demon

Tästä voinee jo sanoa, että on tosi nicheä ja harvojen makuun. The Demon on nimittäin aitoa ja oikeaa japanilaista nukkeanimaatiota, joka onkin jo niin kulttia kamaa, ettei sitä ole koskaan Suomeen asti tainnut virallisesti kantautuakaan. Ilmeisesti posliininuket on idässä vähän isompikin juttu.

The Demon on yksinkertainen tarina demonin ja kahden metsästäjän kohtaamisesta. Metsästäjät onnistuvat katkomaan demonilta käden, jonka yliluonnollinen otus saapuu myöhemmin hakemaan takaisin.

Onpahan persoonallinen tuttavuus tämäkin.

rating 80,000

08.11.2017 klo 19:05

Säkillinen omenoita

Kaniini kerää säkillisen omenoita viedäkseen perheelleen, mutta jakaakin kaiken höveliyttään vastaan tuleville ystävilleen.

Yllätys yllästys, tykkäsin tästä kovasti. Animaatio oli nättiä ja jutun idea oli harvinaisen sympaattinen. Oma lukunsa on lystikkäältä kuulostava venäjänkielinen runoilu.

rating 80,000

04.11.2017 klo 00:29

Fire!

Kunnon wanhan liiton jännäriklassikko on nyt kuulkaas kyseessä! Brittiläinen talo on syttynyt tuleen ja urheat palomiehet saapuvat paikalle hevosten vetämillä vaunuilla. Sitten jännätään ehtivätkö sankarimme ajoissa pelastamaan talon asukkaat liekkimeren keskeltä.

Näin vanhaksi elokuvaksi tämä on yllättävänkin hyvin tehty ja parissa kohtaa jopa leikataan näyttämään palon leviämistä sankareiden ollessa vasta matkalla. Tämä taisikin olla ensimmäisiä elokuvia koskaan, jossa käytetään ristikkäisleikkausta kuvaamaan useaa eri samanaikaista tapahtumaa.

Merkkiteos.

rating 80,000

03.11.2017 klo 16:05

Life of an American Fireman

Tosi wanhan liiton toimintaklassikko. Jenkkityylisessä prameassa kämpässä syttyy tulipalo ja paikallinen palokunta rientää pelastamaan asukkaita. Kunnon hc-mättöä. Vuoden 1903 mittapuulla siis.

Käytännössä tämä on kuitenkin plagiaatti/remake vähän ennen ilmestyneestä brittiläisestä elokuvasta nimeltä Fire!.

rating 80,000

03.11.2017 klo 01:09

Duck and Cover

Tämä hassu pieni lapsille suunnattu opetuslyhäri sisältää kaiken tarpeellisen, mitä pienen kansalaisen on tiedettävä ydinaseiskun sattuessa kohdalle. Aiheen synkkyyteen nähden tämä on suorastaan surrealistisen iloinen ja täynnä iloisia piirroshahmoja, kukkia ja mehiläisiä.

Vanha klassikko.

rating 80,000

03.11.2017 klo 00:57

Little Nemo

Tässä taitaakin olla omalla tavallaan yksi viime vuosisadan merkittävimmistä lyhäreistä. Ideahan tässä menee seuraavasti: Winsor McCay oli lyönyt vetoa, että saisi siirrettyä jonkin omista sarjakuvistaan elokuvaksi. Näin syntyi kuin puolivahingossa samalla koko nykyinen animaatioelokuvan standardi työmenetelmineen päivineen. Ilman tätä lyhäriä ja Winsor McCayta ei olisi yhtään mitään.

Tämä tosin vasta pieni muutaman minuutin demo uudesta tekniikasta. Ihan hienoa jälkeä kun ajattelee minkälaista tee-se-itse -meininkiä tässä vielä oli.

rating 80,000

02.11.2017 klo 14:45

Suspense

Tässä jos missä on klassisen wanhan liiton jännärin ainekset kohdallaan: nuori nainen on yksin kotona ja taloa piirittää tämän tietämättä poliisin jahtaama rikollinen valmiina iskemään. Halloween - naamioiden yö kierrätti myöhemmin samaa ideaa.

Yllättäen näin vanhaksi jännäriksi tämä on myös harvinaisen taidolla tehty ja genren tyypillisimpiä tehokeinoja on osattu myös käyttää harvinaisen onnistuneesti. Stalkkeri esimerkiksi paljastetaan katsojalle jo ensimmäisissä kohtauksissa, samoin se ettei tarinan uhri tiedä lähestyvästä uhasta. Peruskamaa.

Näiden päälle vielä paljon innovatiivisia kameratrikkejä ja kasassa on vähintäänkin mielenkiintoinen pikku jännäriklassikko yli sadan vuoden takaa. Lois Weber oli ensimmäisiä amerikkalaisia naisohjaajajia, tässä pitäisi huhujen mukaan vielä vilahtaa nuori Lon Chaneykin.

rating 90,000

21.10.2017 klo 18:32

The Shindig

Tässä onkin hauska pala Disneyn historiaa. Tämä lyhäri sensuroitiin ja kiellettiin aikoinaan monessa maassa "eroottisen" sisällön vuoksi. Kohutussa kohtauksessa Heluna makaa sängyssä ja lukee kirjaa, panee vaatteet päälle ja menee ulos. Vaatteiden päälle laittaminen ymmärrettiin siten, että Heluna on oikeasti alasti ja kirjakin varmasti jotain likaista materiaalia!

Eihän Aku Ankkakaan käytä housuja.

rating 50,000

21.10.2017 klo 04:23

I Am a Cat

Kauan halusin nähdä tämän elokuvan ihan vain nähdäkseni minkälainen teos voikaan paljastua tällaisen nimen takaa. Leffa siis perustuu samannimiseen humoristiseen kirjaan ja sen tarina seuraa erään opettajan elämää tämän ironisia kommentteja heittävän lemmikkikissan näkökulmasta.

Elokuvana I Am a Cat on pohjimmiltaan äärimmäisen tylsä elämys, ei tätä oikein muuten voi kai sanoin kuvatakaan. Äärimmäisen tylsä elokuva, jossa dialogia on äärettömät määrät ja varsinainen sisältö kiinnostaa vain vaivoin enemmän kuin kuivuvan maalin seuraaminen. Kissan aatoksiakin kuullaan vasta aivan kaksituntisen leffan vihoviimeisessä kohtauksessa.

Tylsää. Tylsää. Tylsää.

rating 40,000

14.10.2017 klo 03:18

¡Que viva Mexico!

Tässäkään ei hirveästi ole arvosteltavaa, joten tyydyn taas lyhyeen kommenttiin.

Sergei Eisensteinilla oli alunperin suurisuuntaisia suunnitelmia Meksikon lähihistorian ja vallankumouksen tarinan kertovasta eeppisestä elokuvasta, mutta kaikenlaisten henkilökohtaisten ja tuotannollisten ongelmien vuoksi homma jäi kesken ja tässäkin on käytännössä vain epämääräinen setti projektia varten kuvattua keskeneräistä materiaalia.

Tästäkin kai on olemassa tukuittain erilaisia restauroituja versioita, joissa on koetettu ängetä mukaan vähän juontakin, näistä Aleksandrovin vuoden 1979 restauraatio taitaa olla se ainut ja virallisin. Käytännössä tämä kuitenkin on vain epämääräistä Meksiko-kulttuuritrippiä ilman kauhean kaksisempaa sisältöä.

rating 60,000

13.10.2017 klo 11:23

Bennie the Howl

Tästä tullut yritettyä kirjoittaa kokonaista arvostelua jo päiväkausia, mutta turhaan. Tämä leffahan on käýtännössä ollut täysin piilossa vuosikymmeniä, katsomani version tekstitykset olivat väärin eikä tästä taida ollakaan mitään kunnolista juonireferaattia.

Tarina kuitenkin seuraa ukrainalaista gangsteria, jonka bolshevikit lopulta panevat kuriin. Sen enempää tässä ei kai ole sisältöä, hyvin keskinkertainen leffa.

Tämän tekijät olivat ilmeisesti trotskilaisia juutalaisia, joten tuntemattomuus selittynee sillä.

rating 60,000

13.10.2017 klo 01:47

Okichi, Mistress of a Foreigner

Toinen mykkä Mizoguchi. Tällä kertaa säilynyt fragmentti on sen verran epämääräinen ja lyhyt, ettei tämän juonesta pysty sanomaan yhtään mitään. Nelisen minuuttia tanssia teatterilavasteissa... siinä se.

rating 60,000

13.10.2017 klo 01:42

Tokyo March

Mielenkiintoista alkuaikojen mykkää Kenji Mizoguchia. Michiyo on nuori, köyhien sukulaistensa luona vanhempiensa kuoltua asuva nainen, joka päätyy lopulta elättämään itsensä geishana rikkaan miehen taloon.

Kokonaista elokuvaahan ei nykyaikana enää ole mahdollista katsoa, sillä tästä on jäljellä vain puolisen tuntia materiaalia. Tarina vaikuttaa varsin tyypilliselta melodraamalta, mutta kuvauksessa on käytetty paljon käsikameraa, erikoisia kuvakulmia, häivytystä ja päällekkäistä kuvaa. Tämä tuo vähän mieleen Jean Epsteinin ja Fritz Langin 20-luvun elokuvat.

rating 80,000

04.10.2017 klo 23:45

Kagamijishi

Yasujiro Ozun tuotannon todellinen kummajainen. Kagamijishi on lyhyt dokumenttielokuva, joka kuvaa aikansa kuuluisan kabuki-tanssijan performanssia.

Ihan kiinnostava kuriositeetti, muttei tällä taida olla länsimaiselle katsojalle paljoa annettavaa pientä idän eksotiikkaa lukuun ottamatta.

rating 60,000

21.09.2017 klo 18:52

Talo

Kokeellista puolalaista animaatiota. En oikeastaan edes tiedä mitä tästä olisi pitänyt saada irti, mutta kaikenlainen hulluttelu yhdistettynä psykedeeliseen syntikkasoundtrackiin kyllä jaksoi huvittaa.

rating 80,000

12.09.2017 klo 14:42

rating 90,000

11.09.2017 klo 20:43

Dream of a Rarebit Fiend

Wanhan ajan herrasmies palaa kostean iltaman jälkeen kotiin ja näkee seuraavana yönä hämmästyttävää unta kalloaan takovista pikkupiruista ja taivaan tuuliin lentävästä sängystä.

Dream of a Rarebit Fiend on parasta ja leikkaavinta erikoistehostetykitystä mitä tähän aikaan oli saatavilla ja ainakin omasta mielestäni Edwin S. Porterin tuotannon parhaimmistoa.

En tiedä kuka hemmetin kumipää tähänkin on mennyt lisäämään "hauskoja" ääniefektejä, mutta olipa tyhmästi tehty.

Vähintään yhtä höhlää oli muuttaa alkuperäisen sarjakuvan omituisia unia aiheuttava ruoka-aine rarebitistä eli walesilaisesta jänispiiraasta pelkkään alkoholiin. Nyt nimikään ei tässä käy ollenkaan järkeen.

rating 80,000

10.09.2017 klo 22:26

Gertie the Dinosaur

Winsor McCayn Little Nemo saattoi olla ensimmäinen nykystandardilla tehty animaatiolyhäri, mutta Gertie the Dinosaur oli järjestyksessä toinen vartavasten animaatioon luotu hahmo, joka samalla popularisoi koko genren.

Ideana tässä on, että Gertie on animoitu dinosaurus, jota aikoinaan "totteli" kertojana toimivan McCayn järjestämissä live-esityksissä antamia käskyjä. Lopussa McCay sukeltaa itse osaksi animaatiota ja ratsastaa dinosauruksellaan yleisön näkymättömiin.

Nykysilmään tämä näyttää äärimmäisen primitiiviseltä, mutta täytyy muistaa ettei tämän tekoaikaan käytännössä ollut käytössä mitään muuta kuin kynä ja läjäpäin paperia. Sen enempää tietokoneita kuin muovikalvojakaan ei ollut tähän aikaan olemassakaan.

Animaatio koostuu 40 000 yksittäin piirretystä kuvasta, johon McCay joutui hahmojen lisäksi piirtämään myös yksityiskohtaiset taustat erikseen joka liuskaan ilman millinkään heittoa. Gertien animaatio on niin pikkutarkkaa, että tästä pystyy oikeasti erottamaan yksilöllisen elekielen lisäksi jopa hahmojen hengityksen!

Winsor McCay oli ehkä lahjakkain koskaan elänyt animaattori, piste. Jos miehen työjälki oli itseoppineena ja äärimmäisen primitiivisellä tekniikalla jo tätä luokkaa, mitä mahtaisikaan asian laita olla nykypäivän tietämyksellä ja vekottimilla.

rating 90,000

10.09.2017 klo 21:55

Au secours!

Tarina tämän lyhärin taustalla menee seuraavasti: Max Linder palasi tämän tekoaikaan Ranskaan ja löi Abel Gance kanssa vetoa siitä ettei megalomaanisiin spektaakkeleihin erikoistunut mies pystyisi ohjaamaan elokuvaa kolmessa päivässä. Lopputuloksena syntyi tämä lyhäri, jonka nimi tarkoittaa "Apua!".

Lyhärin tarina kertoo lyhykäisyydessään Max Linderin esittämästä miehestä, joka lyö vetoa pystyvänsä viettämään tunnin kummitustalossa huutamatta kertaakaan apua. Perinteiseen Gancen tyyliin tässä räiskitään oikein kunnolla kaikenlaisilla kikkaefekteillä. Linder itse on tässä huippuvedossa.

Mikään kaksinen mestariteos tämä hutaisten tehty lyhäri ei luonnollisesti ole, mutta historiallista arvoa tällä kyllä on: Max Linder teki vuotta myöhemmin itsemurhan ja tämä on miehen toiseksi viimeinen ja nykypäivään asti säilyneistä viimeinen elokuva.

rating 70,000

03.09.2017 klo 03:00

Joutilas luokka

Keskitason Chaplin-komediaa. Tällä kertaa pääsen ainakin pröystäilemällä tietämällä mistä tämän nimi tulee. Se nimittäin tulee Thorstein Veblenin vauraiden joutilaisuutta ja sosiaalisia hierarkioita käsittelevästä sosiologian klassikosta. Löytyy omasta hyllystä.

rating 60,000

31.08.2017 klo 22:18

A Kiss for Cinderella

Odotin tältä elokuvalta niin paljon. Halusin tämän olevan jonkinlainen unohdettu mestariteos, mutta ei. Tämä on vain niin pökkelö ja tylsä, etten itsekään meinaa tätä enää juuri muistaa vaikka elokuva on vielä tätä kirjoittaessa kesken!

Sadun päähenkilö on Tuhkimoksi nimetty mielikuvituksellinen naikkonen, joka oikeasti kuvittelee olevansa kuuluisa satuhahmo. Sitten nähdään melkein kahden tunnin edestä naikkosen silmienpyörittelyä ja kankean teatterimaista ylinäyttelyä.

Onneksi puolivälin jälkeen vihdoin alkaa jo tapahtua jotain kiinnostavaa, kun emännälle ilmestyy haltiakummi tekemään temppunsa ja tarina muuttuu Tuhkimoksi, nähdäänpä tässä ihan näppäriä erikoistehosteitakin. Miksi tätäkin piti joutua odottamaan yli puolet elokuvan kestosta, voi vain ihmetellä. Olin jo valmis manaamaan koko elokuvan alimpaan helvettiin ennen tämän osuuden yllättävää ilmestymistä.

A Kiss for Cinderella on loppupeleissä kuitenkin hyvin tylsä elokuva. Tylsä tylsä tylsä elokuva. Edes paremmassa jälkimmäisessä puolikkaassa ajan kuvaus- ja kameratekniikoita ei ole osattu käyttää alkuunkaan hyväksi ja sekin näyttää parhaimmillaankin lähinnä vähintään kymmenen vuotta ilmestymisaikaansa vanhemmalta teatterilta.

Haluaisin ihan tosissani tykätä tästäkin elokuvasta edes sen verran, että jaksaisi kirjoittaa kokonaisen arvostelun, mutta ei vaan pysty eikä kykene. A Kiss for Cinderella on parhaimmillaankin juuri ja juuri sen verran harmaan keskinkertainen, ettei siitä saa mitään kiinnostavaa tai muistettavaa irti.

Jos haluatte hyvän mykän satuelokuva, katsokaa Sininen lintu.

rating 40,000

28.08.2017 klo 15:58

Death Note

Tästäkin taitaa olla jo sanottu kaikki olennainen siinä määrin, ettei itsellä ole arvosteluihin enää paljoa lisättävää.

Tarinahan tässä on se vanha tuttu, eli Light Yagamilla on hallussaan maaginen ihmisten tappamiseen toimiva vihkonen ja kaveri päättää alkaa puhdistaa maailmaa rikollisista. Peräänsä Light saa poliisin ja superetsivä L:n, jonka kanssa käydään sitten hippaleikkiä.

Äskettäin arvostelemaani jenkkiversioon verrattuna tämä seuraa alkuperäissarjakuvaa ainakin jotenkuten lähdeuskollisesti, mutta loppujen lopuksi kaikki romuttuu siihen surulliseen faktaan, ettei alkuperäistä pahuksen monimutkaista ja pitkää tarinaa pysty ollenkaan tiivistämään näin suppeaan muotoon homman lässähtämättä täysin kokoon. Ei vaan pysty.

Mitään hirveästi sen suurempaa vikaa tässä ei kai sitten olekaan. Alkuperäistarinan hahmojakin on luonnollisesti tarinan leikkelyn lomassa jouduttu roimasti karsimaan ja yksinkertaistamaan. Piinaava jännitys ja tarinan taika on hävinnyt jonnekkin siinä matkalla.

rating 40,000

24.08.2017 klo 22:54

Frankenstein ja vampyyrin kosto

Alkuperäisen Hammerin viimeinen Frankenstein ja taisiko olla peräti koko lafkan viimeinen elokuva ylipäänsä?

Tällä kertaa majaillaan viktoriaanisen ajan synkeässä mielisairaalassa jonne Peter Cushingin esittämä peruukkipäinen tohtori Frank saapuu jälleen kerran rakentamaan hirviötään, joka näyttää tässä ihan joltain gorillalta ja se tapetaankin nopeasti pois. Hirviötä esittää tässä Darth Vader itse eli David Prowse.

Tämä on kyllä melko nolo esitys vanhalta kaartilta vaikka tunnelma lavastuksineen onkin jälleen kohdillaan. Terence Fisherin tyylistä pitävät todennäköisesti pääsevät tähänkin sisään vaivattomasti. Tämä jäikin sitten myös miehen viimeiseksi elokuvaksi.

rating 40,000

24.08.2017 klo 15:04

Egged On

Charley Bowers kehittää tällä kertaa koneen, jolla kananmunat voi muuttaa kumisiksi ja tuhoutumattomiksi. Kuuluisimmassa gagissa Charley yrittää kuskata autollaan kananmunia testaamista varten, mutta kananmunat kuoriutuvat kesken matkan ja niistä tulee ulos pieniä autoja. Tässä on ylivoimaisesti karsein "taustamusiikki" mitä olen koskaan kuullut. Bowersin komediaksi tämä oli muutenkin melko hidastempoinen.

rating 90,000

24.08.2017 klo 14:32

There It Is

Charley Bowers ei petä taaskaan. Tällä kertaa mies esittää kilttiä ja säkkipilliä kantavaa Scotland Yardin miestä, joka palkataan tulitikkuaskissa asustelevan torakka-apulaisensa kanssa selvittämään partasuisen kummituksen tapausta. Tässä lyhärissä mm. housut tanssivat itsekseen, kananmunasta kuoriutuu täysikasvuinen kana ja muuta hulvatonta. Kunnon Monty Python -meininkiä.

rating 90,000

24.08.2017 klo 01:02

Now You Tell One

Uskomaton löytö internetin leffablogien ja tietokantojen pimeimmistä kätköistä. Charles R. Bowers on sellainen mykkäajan kulttikoomikko, ettei miehestä taida olla minkäänlaista mainintaa missään alan isommassa julkaisussa, suomalainen googlekin antoi vain yhden, korkeintaan kaksi satunnaista löytöä.

Charley Bowers oli erikoistehosteiden ja animaatioiden erikoismies, yleensä nämä komediatkin on vedettykin niin surrealistisiin ja absurdeihin mittasuhteisiih, ettei mitään vastaavaa ole koskaan edes yritetty tehdä. Massoille tämä on ilmeisesti ollut aivan liian kummallista, mistä selittynee miehen täydellinen tuntemattomuus. Edes Peter von Bagh tai Mykkäelokuvasivuston ylläpitäjä ei näytä tuntevan tätä kaveria. Niin kulttikamaa tämä on.

Now You Tell One kertoo valehtelijoiden klubista, joka on kerääntynyt kisaamaan siitä kuka pystyy kertomaan parhaan emävalheen ja kilpailun luonnollisesti voittaa Charles itse satuilemalla taikapuusta, jota maidolla kastelemalla pystyy tuottamaan mitä tahansa hedelmää, mm. kananmunia, suolasirottimia ja kissoja!

Etsikää ihmeessä jostain käsiinne ja katsokaa, tämä on aivan tajuntonta kamaa.

rating 100,000

23.08.2017 klo 16:52

Walking from Munich to Berlin

Ennen wanhaan oli autot melkoista ylellisyyttä eikä junillakaan aina niin vain matkustettu. Avantgarde-ohjaaja Oskar Fischinger päätti kulkea kävellen koko maan halki Münchenistä Berliiniin kameran kanssa ja tiivistää koko matkan kolmen minuutin nopeasti ohi suhahtavaan kikkailulyhäriin. Tämän enempää tässä ei sitten olekaan sisältöä, mutta tulipahan nähtyä.

rating 70,000

23.08.2017 klo 01:09

Kill

Pitäisi tästäkin varmaan joskus kirjoittaa kokonainen pitkä arvostelu, että saisi tuon aivan liian kauan seisseen Mamoru Oshii -maratonin joskus kunnialla päätökseen, mutta tästä ei vaan pysty.

Kyseessä on siis neljän eri ohjaajan toiminnallisesta lyhytelokuvasta koottu antologialeffa. Ideana tässä tässä oli tarjota nelinkertainen määrä viihdettä yhden elokuvan hinnalla, mutta lopputulos on vain neljä kertaa normaalia elokuvaa tylsempää sekoilua.

Ainut positiivisempi puoli tässä taitaa olla, ettei Mamoru Oshiin lyhäri taida olla tässä se kaikkein tuhnuin. Ei näin tyhjänpäiväisestä pysty hyvällä tahdollakaan kirjoittamaan tämän pitempää analyysiä. Välttäkää.

rating 20,000

18.08.2017 klo 20:17

Norsunluukuningas

Norsunluukuningas on amerikanaasialaisille vähän samaa, mitä Kansakunnan synty on afroamerikkalaisille. Tässä nähdään ajan muodikas stereotyyppinen paha japanilainen alistamassa valkoista naista, lopussa japsille annetaan porukalla turpaan.

Positiivisena puolena tämä on kuvauksellisesti erittäin nättiä katseltavaa ja Sessue Hayakawa vetää tässä ehkä uransa legendaarisimman ja parhaan roolin. Miehestä tulikin tämän myötä ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu japanilainen näyttelijä ja yksi mykän ajan suosituimmista tekijöistä. Ihan syystäkin.

rating 80,000

15.08.2017 klo 13:12

Khlib

Paljon mykän elokuvan harrastajien keskuudessa huhuttu ja puhuttu "kadonnut" neukkuklassikko, joka sai kunnollisen ensi-iltansa vasta 2014 ja on ilmeisesti nykyään ihan kotikatsojankin saatavilla.

Kyseessä on siis hyvin pitkälti Aleksander Dovzenkon Ukraina-elokuvista ammentava kuvaus sodanjälkeisen maaseudun mullistuksista. Itse tarinassa sotilas palaa rintamalta ja ryhtyy elättämään itsensä maanviljelijänä.

Miten sensaatiomaista olisi, jos oikeasti löydettäisiin jostain varastojen kätköistä uusi kadonnut elokuva mallia Citizen Kane tai Panssarilaiva Potemkin, mutta tällä kertaa ei ehkä ihan niin pitkälle päästä.

Khlib yrittää vimmaisesti ja väkisin päästä suurten klassikoiden tasolle ja vaikka tämä hyvältä näyttää ja tuntuu, jäi ainakin itseltäni parhaat viiden tähden pöhinät saamatta. Jotain neukkuklassikoille ominaista tästä vaan puuttuu, enkä nyt keksi tarkalleen mitä se mahtaisi olla.

Kun puuttuu niin puuttuu. Tähdistä puuttuu yksi.

rating 80,000

12.08.2017 klo 16:06

Aasi ja puolikuun ritari

Tässä on selvästi lähdetty rahastamaan Shrekin tunnettuudella ja reisillehän se meni. Animaatio on jopa oman aikansa mittapuulla kökköä eikä muu höhä paljoa paremmaksi pistä. Kaskaa.

rating 10,000

11.08.2017 klo 22:41

Kurama Tengu

Varsin arkkityyppinen mykkä samuraielokuva. Muutama lyhyt sivujuoni, teatterimaista näyttelyä ja lopussa perinteinen miekkamittelö. Ei mitenkään kauhean ihmeellinen tapaus.

rating 50,000

11.08.2017 klo 22:38

Roningai

Jälleen kerran yksi vain osittain säilynyt itäklassikko, josta ei sen fragmentoitumisen vuoksi pysty arvostelua raapustamaan.

Sikäli kun olen ymmärtänyt, tämän tarina sijoittuu isännättömien samuraiden ja ilotyttöjen asuttamaan kylään. Perustarina kertoo näiden entisten samuraiden kapinasta shogunaatin mielivaltaa vastaan.

Niiden pätkien perusteella, jota olen itse nähnyt tämä ei vaikuta kovinkaan ihmeelliseltä samuraidraamalta. Onhan tässä toki vauhtia ja toimintaa kiitettävästi, mutta mikään ei varsinaisesti häikäise tai saa haukkomaan henkeä.

Tästä on tehty joskus ysärillä kuulemma ihan menevä remake tämän alkuperäisen ohjaajan kanssa. Täytyykin katsoa joskus.

rating 60,000

06.08.2017 klo 16:39

A Diary of Chuji's Travels

Tätä elokuvaa pidettiin aikoinaan yhtenä Japanin parhaista ja Daisuke Itoa yhtenä maan johtavista ohjaajista. Sittemmin nelituntisesta elokuvasta on suurin osa kadonnut, jäljellä on vain puolentoista tunnin edestä sekalaisia säilyneitä kohtauksia.

Elokuvan tarina kertoo Japania kiertelevästä ammattimaisesta uhkapelurista eli vanhan ajan yakuzapomosta ja tämän matkoista. Monenlaisten ongelmien ja käänteiden jälkeen peluri jää lopulta viranomaisten haltuun ja elokuva loppuu.

Näin hajanaisesti säilyneestä elokuvasta on vaikea kirjoittaa pitempää ja kattavampaa arvostelua, mutta ainakin näiden pätkien perusteella leffa vaikuttaisi kaikin puolin hyvin tehdyltä ja varsinkin päähenkilö oman aikansa mittapuulla varsin monimutkainen hahmo.

Kunpa vain tämänkin puuttuvat kohtaukset joskus löydettäisiin.

rating 80,000

06.08.2017 klo 14:47

The Adventures of Prince Achmed

Pienenä korjauksena arvosteluun, siluettianimaatio on siis yksi stopmotionin alalajeista. Tätä elokuvaa ei siis animaationa kannata lähteä vertaamaan suoraan perinteisiin stopmotion nukke-elokuviin ja piirrettyihin.

rating 100,000

05.08.2017 klo 15:41

Victory

Jälleen yksi Lon Chaneyn leffa ajalta ennen miehen tunnetumpaa kauhu-uraa. Tästä ei ole kauheasti sanottavaa, melkoisen tylsää romanttista draamaa tämä on. Rakkaus, mies ja nainen ja sitä rataa. Melkoisen unohdettavaa tunteilua.

rating 50,000

02.08.2017 klo 01:59

Monkeybone

Muistan joskus Tykin alkuaikoina ihmetelleeni miksi porukka täällä vihaa Monkeybonea niin paljon, koska ideahan tässä on melko hassu. Sarjakuvapiirtäjä/animaattori menee koomaan ja joutuu vastatusten stopmotion-hahmona tehdyn luomuksensa kanssa, ohjaajana itse Henry Selick. Miten tämä voi muka olla huono?

Hahahaha. Lähestulkoon kaikki tässä elokuvassa on puhdasta saastaa. Yksikään vitsi koko elokuvassa ei toimi, ohjaus on täysin hakusessa ja Brendan Fraser vetää helposti uransa surkeimman roolin.

Jos tästä pitää jotain hyvää etsiä, niin animaatio on jossain kohdin ihan kivaa ja kaikki outoilu viehätti. Kaikki muu on kyllä niin päin hanuria ettei tosikaan.

rating 10,000

01.08.2017 klo 00:12

Stephen Kingin Unissakävelijät

Joskus mukulana tämä oli aikamoista hardcore-shittiä, nykyään tämä lähinnä naurattaa pöhköydellään. Tämä siis kertoo pikkukaupunkia terrorisoivista insestiä harrastavista vampyyrikissaotuksista.

Tästä pystyy helposti bongaamaan valtavat määrät randomeja cameoita. Stephen Kingin itsensä lisäksi tässä on ainakin Joe Dante, Mark Hammill ja paljon muita.

Ei hyvä, mutta huonoudessaan ihan huvittava.

rating 20,000

30.07.2017 klo 03:31

The Life and Death of 9413, a Hollywood Extra

Dadadadada.

Tämä tuli aikoinaan katsastettua Kirjakahvilan taideleffailtamissa joskus muutama vuosi takaperin. Tämä kertoi yksinkertaisesti Hollywoodiin näyttelijäksi haluavasta miehestä, joka tunnetaan pelkästään nimellä 9413.

Lajissaan melkoisen keskinkertaista kamaa.

rating 60,000

28.07.2017 klo 15:18

The False Faces

Sotadraama ajalta ennen Lon Chaneyn läpimurtoa. Tässä mies näyttelee ukkoa, joka yrittää kähmäistä salaista informaatiota sisältävän sylinterin saksalaisilta. Lon Chaneyn itsensä roolisuoritusta lukuun ottamatta tässä ei oikeastaan ole kauheasti näkemistä.

rating 50,000

28.07.2017 klo 15:11

The Scarlet Car

Lon Chaneyta ennen miehen läpimurtoa. Ei millään muotoa kovin ihmeellinen tai erottuva draama. Tiettävästi tätä on aika rankasti aikoinaan sensuroitu, joten parhaat palat tästä on tainnut jäädä sitten sille tielleen.

rating 40,000

27.07.2017 klo 18:04

Film Study

Varsin tyypillinen dadalyhäri. Tämä koostuu pitkälti sinne tänne kierivistä silmämunista, geometrisista kuvioista ja sekalaisista kokeellisista efekteistä. .Hans Richeriltä on parempiakin.

rating 70,000

27.07.2017 klo 18:01

Skyscraper Symphony

Tämän lyhärin idea on ollut kaiketi siinä, että kameramies on työvälineineen kiertänyt kaupunkeja, kuvannut pilvenpiirtäjiä erilaisista kulmista ja leikannut niitä sitten yhteen lyhäriksi. Pitemmän päälle tämä ei ole kauhean ihmeellinen vaikka paikka paikoin ihan nätti olikin.

rating 70,000

26.07.2017 klo 20:03

Emak-Bakia

Noh... tämä on kokeellinen, abstrakti ranskalainen dadalyhäri. Jos tällaiset astetta villimmät visiot vain iskee, ei tämäkään todennäköisesti jätä kylmäksi.

rating 50,000

25.07.2017 klo 15:39

Ghosts Before Breakfast

Tästä löytyy kaikki mahdollinen, mitä hyvältä dadalyhäriltä vain kehtaa toivoa: missään ei ole mitään ihmeempää järkeä ja katsojan silmien eteen heitetään vain kaikenlaista hauskaa kikkaa kuten lentäviä hattuja, takaperin kuvattuja kohtauksia, suttuista animaatiota ja sinne tänne kieriskeleviä irtopäitä. Natsithan yrittivät aikoinaan tuhota tämän kaikki kopiotkin koska rappiotaide.

rating 80,000

25.07.2017 klo 15:30

The Starfish

Pariskunnan elämää erilaisten linssien ja peilien avulla kuvattuna. Verrattuna muihin oman aikansa kokeellisiin lyhäreihin tämä jätti melko kylmäksi. Tässä ei missään kohtaa lähdetty kunnolla revittelemään ja kikkailemaan vaan homma alkoi pitemmän päälle toistamaan itseään.

rating 60,000

25.07.2017 klo 15:08

Entr'acte

Tässä lyhärissä ei oikeastaan ole minkäänlaista juonta vaan luvassa on lähinnä 22 minuuttia kaikenlaista visuaalista hulluttelua. Surrealismi taitaa tässä kohtaa olla väärä sana; tämä on dadaa.

Pala kauneinta gallialaista hulluutta.

rating 90,000

23.07.2017 klo 20:43

Ménilmontant

Jäsen Heinätontun arvostelu on sen verran kattava, ettei tästä jäänyt itselle oikeasti paljonkaan uutta sanottavaa.

Ménilmontant kuuluu sarjaamme parhaat koskaan tehdyt mykät lyhärit. Elokuvan tarina kertoo pariisilaisessa lähiössä asuvista samaan mieheen rakastuvista siskoksista.

Dimitri Kirsanoffin ainut tunnetumpi työ on joka suhteessa hyvin mielenkiintoinen ja teknisesti erittäin uraa uurtava omakustannelyhäri, joka niittikin aikoinaan mainetta ja putsasi aikoinaan isompiakin palkintopöytiä.

Nykyään tätä ei harmittavasti enää tunne kukaan.

rating 100,000

Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 13 | Seuraava sivu