Brutus

Brutus

Käyttäjä, 46 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (981)

20.06.2020 klo 14:56

rating 80,000

10.06.2020 klo 00:00

Sylvi

Sylvi on vanhin nykypäiviin asti osina selvinnyt kotomaamme näytelmäelokuva. Tiettävästi tämä kuvattiin jo 1911, mutta ongelmallisen julkaisun kanssa oli vuosikausien taistelu. Tästä ei muistaakseni ole jäljellä käsikirjoituksia tai muutakaan tietoa, joten myöhempiin restauroituihin versioihin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Kiehtovintahan näin vanhassa leffassa on tietysti huomata, ettei Suomessa oltu juurikaan muun maailman suuria virtauksia ajassa jäljessä tässäkään vaiheessa, mutta harmittavasti näiltä main on muuten säilynyt harmillisen vähän kotimaista elokuvataidetta koskevaa materiaalia.

rating 60,000

09.06.2020 klo 23:56

Finland

Piskuinen Suomea ulkomaalaisille esittelevä dokumentti vuodelta 1911. Näinkin vanhaksi kotimaiseksi leffaksi kyseessä on erittäin laadukas lyhäri, jossa hauskinta on ihan jo bongata itselle tuttuja nurkkia ja havainnoida niiden muutosta vuosien varrella.

rating 70,000

24.05.2020 klo 04:14

The Eternal Jew

Uusi katselukerta ei varsinaisesti muuttanut mielipidettä tästä muinaisjäännöksestä kuin ehkä erilaisen katselukontekstin puolesta. Käytännössähän tämä on varsin vesitetty propagandapläjäys, jossa vain tyydytään vääntämään katsojalle rautalangasta miten pitäisi mistäkin ajatella. Fritz Hippler on kommentoinut tämän olleen enemmän Goebbelsin hengentuote kuin kenenkään muun. Hippler itse oli jatkuvasti riidoissa esimiehensä kanssa ja päätyi lopulta rintamallekin.

rating 20,000

11.05.2020 klo 02:13

Suomen hauskin mies

Yllättävänkin hyvä nykypäivän kotimaiseksi komediaksi. Itselle motivaationa oli lähinnä bongata yksi kaveri, joka on mukana sivuosassa. Se lähetti mulle jonkin verran kuvia sieltä kuvauksista ja ensi-illasta. Leffa jäi sen viimeiseksi, sillä se kuoli autokolarissa kuluneena keväänä.

rating 60,000

10.05.2020 klo 02:54

Trolls: Maailmankiertue

Huijasin vähän kohtaloani ja menin katsomaan tämän etukäteen ennen virallista Suomi-julkaisua. Jos ei varsinaisesti lasketa hauskaa maailmanrakentelua ja värikästä animaatiota, niin aikamoista kuraahan tämä kaikin puolin on. Jälleen kerran 90% itse leffasta on pelkkää laskelmoitua paikasta toiseen säntäilyä niiden pakollisten valmiiden nostalgiahittien soidessa taustalla.

Ozzy Osbournen paljon mainostettu rooli rajoittuu lähinnä max 5 sekuntia kestävään epämääräiseen seniiliin hyminään, dialogia ei käytännössä miehellä ole ollenkaan. Kyseessä taitaakin olla pelkkä halpa markkinointikikka, jolla Ozzyn nimeä voitiin käyttää mainonnassa.

rating 40,000

22.04.2020 klo 14:27

Kolme pientä porsasta

Tiettyä klassikkostatusta tällä lyhärillä tunnetusti on, vaikka paljon parempaakin on vuosien varrella menty tekemään. Menin ja katsoin tästä alkuperäisen harvinaisen leikkaamattoman version, jossa iso paha susi naamioituu stereotyyppiseksi kierteleväksi juutalaiseksi, joka yrittää päästä sikojen taloon sisään jakamalla ilmaisia näytteitä. Vitsi on siis siinä, että

1. stereotyyppinen juutalainen ei koskaan anna mitään ilmaiseksi
2. juutalaiset eivät syö porsasta.

Hämmentävää nähdä näin vanhassa lapsille suunnatussa Disney-lyhärissä South Park -henkistä juutalaisläppää, mutta tuo on oikeasti jopa tosi nokkelaa virnuilua. Natsi-Saksan ja holokaustin vuoksi aiheesta tuli sittemmin tabu ja se on menty siksi sotavuosien jälkeen ilmestyneistä uudemmista julkaisuista sensuroimaan. Joitain kopioita jäi kuitenkin maailmalle pyörimään, mistä syystä tämä on mahdollista tarkastaa alkuperäisessä muodossaan yhä edelleen.

rating 90,000

16.04.2020 klo 00:40

Pluton tuomiopäivä

Kieroutuneella tavalla pahuksen hauska ja synkkä Disney-lyhäri. Pluto tykkää kiusata kissoja, ja tietysti Pluto myös joutuu vastaamaan teoistaan kissojen helvetissä! Tietysti tässä on sitten myös onnellinen loppu, koska eihän tämmöistä muuten olisi voinut näyttääkään.

rating 80,000

14.04.2020 klo 13:33

Hevi reissu

En oikeasti odottanut tältä trailereiden perusteella oikein mitään, mutta ehkä Hevi reissu siksi osoittautuikin ihan sympaattiseksi tuttavuudeksi. Ideapuolella on selvästi käyty lainailemassa muita parempia leffoja, vaikka oikeasti niilläkin antimilla olisi voinut tehdä koska tahansa paljon huonommankin.

rating 70,000

14.04.2020 klo 03:04

Eteenpäin

Voi luojan isä, miksi piti Pixarin mennä kaikista maailman leffoista mennä apinoimaan juuri tuota Brightia? Olkoonkin, että tässä on jo ihan eri formaatinkin vuoksi saatu hommasta enemmän irti ja tarinassa on jopa vähän sydäntäkin, mutta silti. Värikkään eskapistisen fantasiamaailman pakottaminen tylsän arkiseen nykymaailmaan on ideana hölmö ja toimii vain aniharvoin.

Onwardhan otti turpaan teattereissa oikein kunnolla. Taatusti homma jälkikäteen pannaan koronaviruksen pussiin, mutta oikeasti tämä sai huonoja arvosteluja ja floppasi viikkokausia jo ennen sitäkin. Pikku vinkki: tämän on ohjannut sama kaveri, joka vastasi väsähtäneestä ja umpikliseisestä Monsterit-yliopisto-leffasta, joka omissa kirjoissani on Pixarin tuhnuin tuotos kautta aikain.

rating 50,000

13.04.2020 klo 22:31

Bright

Täyttä roskaa. Pelkästään käsikirjoitusmielessä tässä vedetään kyllä niin riman ali ettei tosikaan. Tiettävästi John Landisin poika oli kyhännyt ihan mukiinmenevän fantasiaperseilyn, mutta pahamaineisen Suicide Squadin ohjaaja päätti veistellä siihen päälle vähän omiaan ja reisillehän se meni. Käsikirjoituksen eri vedokset löytynee vielä netistä.

Alkuperäisessä oli esimerkiksi pointti, että se örkkipoliisi alussa hengaa jonkun teiniörkin kanssa, ja myöhemmin se sama teiniörkki auttaa sitten samoja poliiseja, mutta ohjaaja päätti poistaa tuon jälkimmäisen, joten koko hommalta putosi samalla pohja pois. Tässä on oikeasti vaikka kuinka paljon samanlaista sähläilyä, kuten esim. lukuisat turhat niinikään lopputuotteeseen lisätyt populäärikulttuuriviittaukset, jotka vetävät mattoa alta koko vaihtoehtomaailmalta, turhia hahmoja, olemattomia hahmoarkkeja, mm. yksi kolmekymppinen näyttelijä viisivuotiaalle lapselle käsikirjoitetussa roolissa, rautalankaa, ym.

Koko fantasiahöttö tuntuu tässä muutenkin älyttömän laiskalta. Vaikka ihmiset asuvat monenmoisten fantasiaotusten kanssa ja puhuvat jostain suuresta taistelusta, ei koko juttu tunnu vaikuttaneen modernin maailman menoon yhtään mitenkään, vaan amerikkalaiset ghettoniggat on lähinnä korvattu räppäävillä örkeillä ja keskiluokkaiset hipsterit jollain sinitukkaisilla haltioilla, sen sijaan että olisi mietitty kokonaan erilaista yhteiskuntajärjestelmää tai vaikka ikiomaa fantasia-aihioita rotuineen ja kulttuureineen eikä vain kopioitu jotain Tolkienia. Ei mikään ihme, että tämä revittiin kappaleiksi kriitikoiden toimesta.

rating 20,000

20.03.2020 klo 23:18

Bloodsport - viimeiseen asti

Jaa, en ollut muistanutkaan kommentoida tätä.

Bloodsportissa ei ole juonta käytännössä lainkaan, eikä sekään vähä ainakaan tositapahtumiin voi perustua. Bodatun ja rasvatun Van Dammen tulkitsema länsimainen taistelulajijarmo karkaa armeijasta ottaakseen osaa hämärään itämaiseen taistelulajiturnaukseen, jossa lyödään ja potkitaan ukkoa turpaan ja munille, irvistellään ja möllistellään hidastettuna minuuttikaupalla ja kasarisyntikat raikaa taustalla kuin viimeistä päivää.

Ei Bloodsportissa toisin sanoen ole mitään järjen hiventäkään, mutta suoraviivaisena videopelileffana tästä on ihan hyväksi viihdykkeeksi. Van Damme itse on tässä ehkä silkassa akrobaattisuudessaan uransa kovimmassa kunnossa. Tiettävästi Van Damme leikkasikin lopullisen version itse, mitä ei muutamassa kohtaa ole lainkaan vaikea uskoa.

rating 80,000

22.02.2020 klo 10:34

Togo

Yllättävänkin hyvä leffa. Tämä on vähän kuin vanhan hyvän ajan koko perheen Jack London -seikkailu, jossa kaikenlaiset cgi-kiekurat on jätetty suosiolla vähemmälle ja panostettu oikeaan fyysiseen toimintaan. Jopa koirat on tässä oikeasti koiria eikä nykytrendin mukaan jotain härskejä tietokone-efektejä.

rating 70,000

11.02.2020 klo 22:40

A Reckless Romeo

Tylsään bussimatkaan Roscoe Arbucklea. Tässä mies esittää vaimonsa ja anoppinsa kanssa asuvaa porvaria, joka menee vikittelemään väärää naista väärään aikaan ja väärässä paikassa.

Omasta mielestä tässä voikin olla Arbucklen parhaita lyhäreitä. Reckless Romeo ei tunnu pelkältä kokoelmalta irtovitsejä, vaan siinä on jopa yllättäviä ja hauskoja käänteitä saava juonensa harvinaisen hilpeällä punchlinella.

rating 90,000

03.02.2020 klo 17:21

rating 70,000

27.01.2020 klo 15:41

rating 100,000

26.01.2020 klo 13:16

Suuri romanssi

Meninkin katsomaan tämän ikivanhan inhokkini uudestaan. Eipä voi muuta sanoa, kuin että kyseessä on taatusti niitä nolostuttavia nuoruusvuosien leffoja, jotka itse Chaplinkin todennäköisesti halusi unohtaa, sillä tämän töräyksen jäljiltä on vaikea uskoa, että miehestä koskaan tuli mitään puskafarssien vakiotähteä kummempaa. Suuri romanssi taitaa olla ensimmäisiä pitkiä Hollywood-komedioita ja pitkiä komedioita yleensä muuallakin, mutta kuten yleensä tapaa olla tapana, ei se ensimmäisen status vältämättä takaa mitään erityistä laatua - päinvastoin!

Tuntuu uskomattomalta ajatella, että siihen aikaan kun kirjoitin tuon muinaisen sysipaskan arvostelun, tätä piti vielä katsoa kirjastosta löytyvältä vanhalta videokasetilta, kun nykyään tämä on public domainia ja löytyy ihan jewtuubista.

rating 20,000

24.01.2020 klo 17:22

rating 50,000

22.01.2020 klo 00:24

It's a Grand Old Nag

Pikkuinen Republic Pictures aikoi muinoin alkaa tuottaa omia animaatiolyhäreitä, mutta tämä kokeilumielessä vanhoilla Looney Tunes -veteraaneilla tehty harvinaisuus jäi lopulta ainoaksi. Ja mitäpä muuta tästä voisikaan sanoa, kuin että kyseessä on henkeen ja vereen vähän kuin 40-luvun alun Looney Tunes -lyhärit?

rating 70,000

20.01.2020 klo 14:58

Cleopatra

Japanilaista kokeellista postmodernia eroottista animea, anyone? Tällä kertaa narratiivi myös pysyy koossa, toisin kuin siinä aiemmassa Tuhannen ja yhden yön tarinoihin perustuvassa viritelmässä. Osamu Tezukalla ja kumppaneilla on ollut vielä sopivasti parodiahengessä kieli syvällä poskessa tätä tehdessään. Kleopatran ja Markus Antoniuksen asuttamassa Egyptissä nähdään mm. ninjoja, matkataan ajassa, veistellään kabukiteatteria ja poltellaan sikareita.

Cleopatra: Queen of Sex on omalla mystisellä tavallaan pirullisen kiehtova ja hauska psykedeelinen taideleffa, jollaisia ei enää tehdä. Menin katsomaan tämän ilman tekstityksiä ja viihdyin täydellisesti koko keston ajan.

rating 90,000

17.01.2020 klo 22:19

Jazzlaulaja

Jazzlaulaja on klassinen esimerkki siitä, että ensimmäinen tai pioneerityö jossain ei tarkoita, että se olisi jotain erityisen hyvä. Tämähän oli siis niitä keskeisiä teoksia, jotka popularisoivat äänielokuvan joskus 20-luvun lopulla. Nykymakuun tämä on kamalan kankea ja tylsä tekele, jonka kaikkein vanhentuneinta kamaa taitaa olla valkoisten näyttelijöiden käyttämät huvittavat blackfacet.

Todellisuudessa tällä leffalla on paljon muutakin kiinnostavaa "oheisvahinkoa" kuin pelkkä äänielokuvan popularisointi. Warner Brothers keikkui tähän aikaan konkurssin partaalla ja kärvisteli rahoituksen kanssa. Yksi avokätisistä hyväntekijöistä ja pelastajista oli Leon Schlesinger -niminen kaveri, jonka Warnerit palkitsivat nimittämällä animaatiostudionsa pomoksi. Leon Schlesingerin johdolla luotiin Warnerin animaatioimperiumi ja lyötiin nykyaikaisen televisiopiirretyn peruskivi, jonka tuotantoprosessi perustuu Schlesingerin luonnostelemille ajatuksille.

rating 30,000

16.01.2020 klo 12:30

Saimaa-ilmiö

Genrensä kotimainen klassikko, perusteos ja pala yleissivistystä muutenkin. Jos suomalainen vanhan liiton rock ei kiinnosta, niin tämä kannattaa kiertää kaukaa. Jos taas kiinnostaa, niin hellurei ja rattoisat pari tuntia on taattu.

rating 80,000

11.01.2020 klo 12:54

Atlas Shrugged II: The Strike

Järkyttävää kuraa. Olisi luullut että jenkkien ja Björn Wahlroosin suosikkikirjailijan magnum opuksesta olisi edes niiden suurimpien ihailijoiden tuella ja avustuksella voinut saada likimain katsottavan adaptaation aikaiseksi, mutta toisaalta Ayn Randin "filosofian" sanomahan oli äärimmäisyyksiin asti viety egoismi ja häikäilemättömän oman edun tavoittelun glorifiointi, joten en ihmettelekään, ettei ne kovimmat fanit lähteneet tähän mukaan ja muita ei sitten oikeasti kiinnostakaan. Sangen huvittava kuvio.

rating 20,000

10.01.2020 klo 22:25

Kung Fu Panda 2

Enkö oikeasti ole muistanut kommentoida Kung Fu Panda kakkosta!? Virhe korjattava.

Ensimmäinen pandailu oli vielä varovainen kokeilu yhdistää amerikkalaista tietokoneanimaatiota ja itämaista toiminta passeliksi viihdesörsseliksi, mutta toisessa osassa otetaan siihenkin nähden joka suhteessa jättimäinen askel täsmälleen oikeaan suuntaan. Kunkku kakkonen näyttää ja kuulostaa kertakaikkisen upealta, toimintaa on enemmän ja se on edellistäkin laadukkaampaa.

Parasta tässä on kerrankin sopivan synkkä ja aikuisempi näkemys aiheestaan. Riikinkukkopahis on sitä edellistä kissimirriä miljoona kertaa muistettavampi kuvatus, mutta tämän mukana saagaan on saatu tuotua vielä muutama uutta twistiä, jotka avaavat vanhan kunnon pandakunkunkin menneisyyttä yllättävällä tavalla.

Kung Fu Panda 2 iskee kuin miljoona volttia. DreamWorksin paras leffa. Epäilijät menkööt itseensä. Aamen.

rating 100,000

10.01.2020 klo 18:46

The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years

Tässä on taas vähän tällainen elämys, josta haluaisi kovasti tykätä ja lykätä viittä tähteä jo pelkän asenteen vuoksi, mutta kun siinä sisällössä mättää muutama isompi juttu aika pahasti,

Kyseessä on siis Penelope Pheerisin Kalifornian nuorisokulttuuria ruotivan dokkaritrilogian toinen osa, jossa nähdään ja kuullaan tukka- ja thrash metalia oikein olan takaa. Tästä voisi antaa jo täydet viisi pistettä ihan yksinään, mutta kun todellisuudessa moni huvittava "moka" ja muu sisältö on täysin lavastettu ja feikkiä. Pistää vähän miettimään dokumentaristin etiikkaa, kun näillä hauskoiksi tarkoitetuilla jäynillä on oikeassa elämässä ollut yhtyeille jopa ihan oikeita seurauksia, eikä välttämättä mitenkään positiivisia.

rating 50,000

10.01.2020 klo 14:17

One Thousand and One Nights

Niinhän sitä varmaan luulisi, että joku Fritz - kova kolli oli aikoinaan ensimmäinen pelkästään aikuisille suunnattu K18-animaatioleffa, mutta todelllisuus on jotain aivan muuta. Osamu Tezukan japanilainen animaatiostudio nimittäin päätti repäistä jo kolmisen vuotta ennen sitä tällaisella Tuhannen ja yhden yön maailmaan sijoittuvalla, vähän liiankin pitkäksi venähtäneellä semi-eroottisella animella, jossa ei kyllä nykykatsojalle ehkä ihan niin paljon enää irtoa (lihan) iloa kuin hippivuosien nuorisolle. Mutta pioneerileffat nyt yleensä ovat tällaisia.

Ehkä riemastuttavinta tässä psykedeelisessä sillisalaatissa oli sen parhaimmillaan todella kokeellinen ja likainen halpistyyli. Tekijät nimittäin tiesivät tuottavansa roskaa marginaaliyleisölle, joten animaatiosta, värityksestä ym. on nipistetty monessa kohtaa selvästi ja taustoinakin nähdään parhaimmillaan pelkkiä leikeltyjä ja käsin väritettyjä valokuvia. Musiikki koostuu jonkun nimettömän bändin soittamasta letkeästä 60-lukulaisesta jazz-rockista.

rating 50,000

09.01.2020 klo 16:47

Holy Motors

Varsin velmu kuvaus erään oudon ranskalaisen herrasmiehen omituisista päivärutiineista. Visuaalisesti tässä riittää herkkua vähintään päivä- ja viikkokausiksi, mutta välillä alkoi tuntua, että tässä on taas näitä tällaisia taideleffoja, jossa on lähdetty taiteilemaan ihan silkasta taiteilemisen itsensä ilosta ilman sen syvällisempää pointtia.

rating 80,000

07.01.2020 klo 15:18

Ice Age: Törmäyskurssilla

Tämäkin saaga voisi jo vihdoin kunnialla loppua. Viimeisin osa maistuu jo kertaalleen kuoliaaksi puristetun franchisen kuolinmehujen kitkerältä pohjalimalta, johon ei ole enää edes viitsitty nähdä vaivaa keskiverto sukkamehua enempää.

rating 20,000

07.01.2020 klo 11:47

Härkä Ferdinand

Kahdeksan minuuttia pituutta, eikä sekunninkaan vertaa löysää läskiä. Hieno lyhäri, jonka parissa kelpaa fiilistellä koska tahansa.

rating 80,000

07.01.2020 klo 00:11

Clean, Shaven

Tässäpä näppärä ja omintakeinen pieni indie-rikosleffa ysärin pimeiltä vuosilta. Pääosassa on skitsofreniaa sairastava kaveri, joka yrittää saada yhteyttä huostaan otettuun lapseensa. Samainen miekkonen on epäiltynä myös lapsen murhasta, mutta totuus jätetään tältä osin tarkoituksella katsojan itsensä pääteltäväksi.

Legendaarisena käänteenä tässä katsoja on asetettu skitsofreenikon pään sisään - tai ainakin sellaisena kuin ohjaaja on sen kuvitellut. Erittäin omalaatuinen ja toimiva ratkaisu, joka nyt jo yksistään antaa tälle tiettyä ahdistunutta ja levotonta vibeä, joka useimmista tämän lajin leffoista puuttuu tyystin. Genrensä ehdoton helmiteos.

rating 90,000

06.01.2020 klo 15:55

Roadside Romeo

Tämän piti kuulemma olla jonkinlainen indianboigien oma animaation graalinmalja, johon saatiin mukaan itse Disneykin. Lopputulos vain on sitä samaa, mitä näiltä intialaisilta animaatioilta nyt on muutenkin tapana odottaa, eli ei mitenkään erityisen kiinnostavaa tai edes laadukasta jälkeä. Ehkä Disneyn olisi kannattanut hoitaa myös animaatiopuoli, sillä näillä tyypeillä ei selvästikään taipumusta alalle ole.

rating 30,000

06.01.2020 klo 15:51

Leo the Lion

Sikäli kun olen mistään perillä, Leo the Lion on alkujaan italialaisen halpiskuraan erikoistuneen animaatioteollisuuden pimeimmän ja likaisimman haaran Leijonakuningas-plagiaatti, jolla on aivan omanlaisensa kulttiyleisökin. Tämän töräyksen jälkeen tuskin on sitäkään, sillä tästä ei oikeasti enää edes osaa sanoa, josko kyseessä onkin jonkinlainen käytännön pila vaiko vain eksoottisen etelänmiehen luova tapa kiertää veroja.

Sanat eivät tee tälle oikeutta. Oikeasti, katsokaa ja kauhistukaa. Tämä jos mikä saa repimään silmät päästään. Jos silmillä olisi silmät, tämä saisi nekin repimään omansa.

rating 10,000

05.01.2020 klo 15:14

Leijonakuningas

Jostain syystä en ollut aiemmin kommentoinut tätä ja pisteytyskin oli jostain syystä alakanttiin. Leijonakuningas ei omasta mielestä kuitenkaan aivan edusta Disneyn parhaimmistoa, vaikka käsittämättömän kova hype tällä tuntuu edelleen olevan. Ne yksittäiset laulut on edelleen sietämättömiä, suomalaisen ääninäyttelyn taso heittelee ja tarinaan on muutenkin eksynyt pariin kohtaan turhaa löysää.

Se jonninjoutava remake kuitenkin opetti arvostamaan tässä viimeisen päälle hiottuja pieniä ratkaisuja ja täsmälleen nappiin osuneita yksityiskohtia, joita ei olisikaan voitu jälkikäteen tehdä mitenkään muuten. Tietenkään en niitä ala tässä luettelemaan, arvostelut on sitä varten.

rating 90,000

05.01.2020 klo 03:05

The People vs. George Lucas

Eipä tainnut Alexandre O. Philippe tätä tehdessään arvatakkaan miten päivän polttavaa kamaa tämä dokkari on vielä vuosikymmen sen ilmestymisen jälkeenkin. Todellisuudessa kansa repi perseensä tämän Star Wars -skeidan kanssa jo kauan aikaa sitten ja se koko jutun tunteisiin meneminen sai toisinaan ihan hullujakin piirteitä valovuosia ennen jotain Rian Johnsonia ja Last Jediä. Toisaalta fanipuolelta tulee tässä myös ihan oikeaa asiaa ja näkökulmiakin, eikä se George Lucaskaan mikään viaton pyhimys ollut, vaikka jotain Disneyä ihmiset nykyään moittiikin. Hyvä dokkari.

rating 80,000

04.01.2020 klo 21:30

Joker

Joker taitaa olla taas näitä klassikoita, joissa suurin ansio taitaa olla oikea ajoitus, kun nykyään moni tuntuisi olevan jo puutunut liiankin steriiliin ja poliittisesti korrektiin meininkiin ja turhan efektivyörytyksen varaan perustuvaan supersankaritoimintaan. Tähän päälle ohjaajan omat angstiset kommentit sekä valtavirtamedian ja twitter-hipsterien hilpeä kiukuttelu, ja luulisi sen oman turhautuneen kohdeyleisön laskevan jo alleen.

Itse leffa onkin sitten yllättävän tylsä tapaus. Onhan tassa toki yritystä, mutta kun koko juttu nojaa liikaa jonkun Martin Scorsesen klassikkoleffoihin uskaltamatta mennä tarpeeksi pitkälle tai heittäytyä oikein kunnolla röyhkeäksi kehittääkseen jonkinlaista omaa persoonaansa, esim. samaan tapaan kuin joku Sion Sono vähän vastaavia juttuja omalla raisulla tavallaan käsittelevässä Hazardissa, joka lukeutuu omiin New York -leffojen suosikkeihini.

Ei Joker huono elokuvana ole, mutta jäänee toivottavasti lähinnä kohtuulliseksi aluksi likaisemmalle ja maanläheisemmälle Hollywood-tarjonnalle.

rating 60,000

04.01.2020 klo 14:47

Vanha Mylly

Edelleen hämmästyttävän hieno lyhäri. Muistan lukeneeni jostain joskus, että Vanhaa myllyä pidettiin ilmestyessään yhtenä animaation sen hetken hienoimmista saavutuksista, mutta oikeasti tämä oli vasta kenraaliharjoitus tuleville kertaluokkaa kunnianhimoisemmille Disney-leffoille.

rating 90,000

04.01.2020 klo 13:36

The Lighthouse

Jos joku Ari Aster on tämän hetken yliarvostetuimpia nuoria ohjaajia, niin Robert Eggers taitaa sitten olla niitä oikeasti lahjakkaimpia. The Lighthouse on kyllä melkoinen elämys, ylitti jopa kaikki varovaisimmatkin odotukseni. Huikea taidonnäyte erityisesti näyttelijäkaksikon osaamisesta, mutta jälleen kerran hitusen käsistä karannutta pituutta olisi ehkä voinut vähän saksia lyhyempään muotoon.

Mitenköhän paljon tähän on saatu inspiraatiota vanhasta kunnon The Lighthouse Keepersistä, sitä emme varmaan koskaan saa tietää.

rating 90,000

03.01.2020 klo 22:12

Valmentaja

Täytyy antaa tekijöille pisteet ihan vaan rohkeasta ideasta koettaa sovittaa Jari Sarasvuon kaltaisen kaverin elämä ja teot yhteen pakettiin, mutta eiköhän kaikki oleellinen ole jo tullut tästä sankarista siinä määrin tarpeeksi luettua jostain juorulehtien sivuilta, ettei tämmöistä hupsua draamaa voi oikein enää ottaa edes tosissaan. Oikeasti Jari Sarasvuo taitaa roskalehtien vakiokasvonakin olla nykypäivänä suosittu vain niiden toimittajien keskuudessa, joten en ihmettele leffankaan totaalifloppaamista.

Seuraavaksi sitten leffa jostain BB-Antista.

rating 20,000

03.01.2020 klo 15:03

Ferdinand

Pikkuinen lastenkirja ei ole kyllä istunut laisinkaan melkein parituntisen leffanlötkön muottiin, vaan siitäkin ajasta suurin osa on pelkkää filleriä ja joutavia sivuhahmoja. Disney teki aiheesta herttaisen lyhärin joskus mummovainaan nuoruusvuosina. Suosittelenkin ennemmin sitä.

rating 20,000

02.01.2020 klo 19:51

Slender Man

Niinhän sitä olisi varmaan luullut, että viime vuosina kohua herättäneestä aiheesta olisi saanut edes jotenkuten siedettävän tarinan aikaiseksi, mutta niinhän sitä kai tulee tyhmänä luulleeksi kaikenlaista muutakin puutaheinää...

Tämmöiseen ei kannata aikaansa tai rahojaan tuhlata.

rating 10,000

02.01.2020 klo 18:09

Lumikuningatar

Kaikista maailman saduista Lumikuningattarella taitaa olla yksi kaikkein kovimmista track recordeista mitä näihin filmatisointeihin tulee. Pistääkin siksi vain ihmettelemään, miksi tätä heikompaa laitaa edustava tuotos näytetään meillä telkkarista melkein kerran viikossa kun voisi yhtä hyvin panna tulemaan vaikka sen neukkuversion tai kotimaisen kasariversion.

rating 40,000

01.01.2020 klo 15:11

Cats

Andrew Lloyd Webberin alkuperäisessä Cats-musikaalissa ei ole juonta, ainoastaan nippu erilaisia hahmoja, jotka laulavat tarinansa katsojillle. Alkuperäinen teatteriversio perustuu silkalle spektaakkelille ja niille vähintäänkin tajuntaan jääville tarttuville klassikkokappaleille, mutta elokuvaksi konsepti ei istu laisinkaan, vaan lopputulos on täydellinen katastrofi.

Tähän on jo luvattu jotain päivitystäkin niiden karmaisevien tietokone-efektien korjaamiseksi, mutta kun leffa on näin perustavanlaatuisella tavalla päin brinkkalaa, ei kokonaisuutta ihan parilla kosmeettisella korjauksella mihinkään suuntaan korjailla.

Erittäin epämukava, paikoin jopa tuskallinen kokemus, jota vielä erityisen kehno ohjaus, itseään armotta toistava visuaalinen ilme ja yleinen mitäänsanomattomuus entisestään voimistivat

Ihme jos tämän näytöksistä ei väki ala kävellä ulos hyvän matkaa ennen puoliväliäkään. Itsellä tuskanhiki alkoi valua jo ensimmäisen 15-20 minuutin kohdalla, mutta sinnittelin peräti tuntiin asti, koska halusin kuulla klassisen Memoryn. Ja paskat, kuuntelen sitten vaikka spotifylla.

rating 10,000

01.01.2020 klo 14:04

Arktinen oikeus

Arktinen oikeus on vähän kuin joskus mukulana koulussa pakotettuna syöty pelkokerroin-ateria, joka tuli yhtä nopeasti ulos kuin meni sisäänkin. Ei sillä paljoa ravituksi tullut, mutta ainakin sen verran viisastui, ettei enää vanhemmallakaan iällä toista kertaa moista lähde enää edes koettamaan.

Noin niin kuin puolivakavissaan sanoen Arktinen oikeus on niitä sellaisia leffoja, joissa kaikki raha on käytetty pelkkiin niminäyttelijöihin helpon pikavoiton toivossa ja kaikki muu on lyöty täysin laimi ihan kirjaimellisesti.

rating 20,000

31.12.2019 klo 15:49

Frozen II

Frozen-faneille luvassa jälleen melkoinen karkkipäivä, mutta kaikille muille vain tuomiopäivä. Kun Disneyn oheistuotebisnekset saavat tämän myötä taas rasvaa rattaisiinsa, voi normaali ihminen vain unelmoida niin syrjäisestä maailmankolkasta, ettei tämä ilmiö hyökkäisi valtavalla väkirynnäköllä kaikkien aistien kimppuun heti kun kotoaan ulos astuu. Pelolla ja pakokauhulla odotan päivää, jolloin Disney keksii keinon tunkea sitä ihmisten uniinkin.

"Welcome to prime time, bitch!"

Itse leffa on ihan ok ja katsottava. Näillä tuotantoarvoilla nyt ei audiovisuaalisessa mielessä kai huonoa saisi tekemälläkään, mutta käsikirjoittaja on kyllä ansainnut jonkinlaisen erityispalkinnon sen kaikkein kriittisimmän ansiokkaasta kusemisesta. Tarina tässä on niin pahuksen sotkuinen ja omasta mielestäni jo lähtökohtaisesti väärään suuntaan mietitty, että huonoahan tässä tekee.

Frozen 2:sen juoni pähkinänkuoressa:
0. "Meillä täällä satumaassa on muuten tällainen tosi tärkeä juttu, jota ei vain muistettu edellisessä osassa kertoa, koska... "
1. Vanha tiimi kokoontuu jälleen yhteen matkalle taikametsään.
2. Asioita tapahtuu, mutta konkreettinen narratiivi unohtui jonnekin matkan varrelle. Homma polkee täysin paikoillaan melkein täyden tunnin verran.
3. Ai niin, tässä oli joku juonikin. Deus ex machina. Leffa loppuu.

Eniten harmittaa, että tässä olisi vihdoin ollut huikea tilaisuus kokeilla Kaikenkarvainen Charlie -tyyliin ajattomia sankarilliseen uhraukseen, sankaruuteen itseensä, kuolevaisuuteen ja ihmisyyteen liittyviä teemoja, mutta viime hetkellä tästäkin ilmeisesti jänistettiin vain kursoriselle tasolle parissa dialogissa. Ja kyllä, näihin myös viitataan kyllä dialogissa.

rating 50,000

30.12.2019 klo 19:31

Tolkien

Vaikka kuinka koetankin miettiä, en saa päähäni kuka olisi oikeasti halunnut tällaisen saippuaoopperamaisen hölynpölyleffan jostain Tolkienista, kun miehen varsinainen kirjallinen tuotanto antaisi aihetta oikeasti kiinnostavammallekin kamalle eikä pelkästään sitä käsittelevälle tyhjänpäiväiselle dialogille.

Dome voisi jo lopettaa suosiolla ohjaajan leikkimisen ja siirtyä vaikka kukkakauppiaaksi.

rating 40,000

30.12.2019 klo 18:51

Toy Story 4

Kierrätysmateriaalia on käytetty luvattoman paljon, mutta maailman johtavalta animaatiopajalta nyt voinee ainakin teknisessä mielessä aina odottaa julkaisuajankohtansa komeinta animaatiota. Toy Story 4 vain kyseenalaistaa liikaa konseptin perusoletuksia ja pisti ajattelemaan liiaksi asioita, joita tällaista leffa katsoessa ei saisi tai haluaisi ajatella. Esineet ja asiat siis esimerkiksi heräävät ihmismielestä ja -kielestä riippumatta automaattisesti henkiin kun niitä keksii kutsua leluiksi? Ja ne pärjäävätkin oikein hyvin ilman suhdetta ihmisiin, vähän kuin eläimet? Oikeasti?

rating 70,000

29.12.2019 klo 13:22

Midsommar

Ari Asterin edellisen taidekauhun jälkeen odotin jännittyneenä, mitä Midsommarilla oli tarjottavanaan. Kuvallisessa mielessä tässä liikutaan jälleen asian ytimessä, melkein kolme tuntia pitkässä leffassa olisi suonut vain olevan jotain ihan oikeaa sisältöäkin silkan Wicker Man -plagioinnin ja ulisevien sellojen lisäksi. Rankkaa ja syvällistä tästä ei saa jälleen tekemälläkään, mutta hyvän unilääkkeen kyllä. Ari Aster taitaa olla aikamme teennäisimpiä ja tekotaiteellisimpia ohjaajia.

rating 40,000

28.12.2019 klo 21:51

The Irishman

Scorsesen Maran The Irishman on melkein neljä tuntia pitkä kollaasi kaikkia maailman mafialeffoja, mutta ehkä vielä vähän niitä toisia kypsemmällä ja syntyjä syviä pohdiskelevammalla otteella. Moni viime aikoina alas kakistelemani huonompi leffa on tuntunut oikeasti huomattavasti tätä pidemmältä.

rating 100,000

28.12.2019 klo 21:43

Cold War

Yksi parhaita elokuvia, joita olen tänä vuonna nähnyt. Tässä on oikeasti kaikki oleellinen elämästä, taiteesta, uskonnosta, rakkaudesta ja kaikesta muustakin. Pawlikowskin elokuva inspiroi itseäni kirjoittamaan tähänastisen "urani" parhaan yksittäisen arvostelunkin, mutta sitähän en tänne pistä.

rating 100,000

28.12.2019 klo 21:40

The Favourite

Voi Yorgos, minkä teit!

Puvustus ja kuvaus on kertakaikkisen komeaa jälkeä, mutta jossain vaiheessa kaksituntisen leffan jäyhä ironinen meininkikin alkaa ankkakilpailuineen jo vähän puuduttaa. Tämä taitaa kuitenkin olla Yorgoksen outoiluleffoista tähän mennessä kaikkein helpoiten nieltävissä.

rating 90,000

Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 20 | Seuraava sivu