Brutus

Brutus

Käyttäjä, 29 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (559)

20.07.2017 klo 23:14

Private Snafu vs. Malaria Mike

Malaria oli aikoinaan Tyynenmeren paratiisisaarilla taistelevassa jenkkiarmeijassa siinä määrin ongelma, että aiheesta tehtiin peräti kaksi opetusvideota. Tämä on niistä heikompi esitys.

Tässä Malaria Mike -hyttynen yrittää päästä pistämään Private Snafua, jolla on käytössä kaikki armeijan suomat tehokeinot ja aseet.

rating 80,000

20.07.2017 klo 23:10

Rumors

Jenkkiarmeija strikes back!

Rumors kuvaa nimensä mukaisesti käsistä karanneiden juorujen paisumista ja vaikutusta miehistön moraaliin. Tämä on taatusti kaikista Snafuista surrealistisin ja samalla sekavin.

rating 80,000

20.07.2017 klo 14:56

Fighting Tools

Lisää jenkkiarmeijan hauskoja koulutusvideoita. Tämän pointti on, ettei maailman parhaistakaan aseista ole hyötyä ellei niistä pidä huolta. Repe Sorsa tekee lopussa cameon.

Näissä Bob Clampettin ohjaamissa yksilöissä vaikuttaisi animaatio ja huumori olevan järjestään priimaa.

rating 90,000

20.07.2017 klo 02:03

Bugs Bunny Nips the Nips

Väiski Vemmelsäärikin osallistui totaaliseen sotaan japanilaisia vastaan ainakin yhden nykyään epäkorrektina ja rasistisena kielletyn lyhärin verran.

Tällä kertaa talttahammas matkaa Tyynellämerellä ja ajautuu paratiisisaarelle keskelle kimittävien japanilaisten kääpiöiden maihinnousua. Väiski periaatteessa murhaa joukon japanilaisia ja siinä sivussa harrastaa vähän ristiinpukeutumistakin.

Tämä on tullut nähtyä varmaan kaikista Väiski-lyhäreistä eniten. Härski epäkorrektius vain parantaa tämän tehoa.

Ajaton ja hauska klassikko. Kielletty hedelmä.

rating 80,000

20.07.2017 klo 01:57

You're a Sap, Mr. Jap

Kippari-Kalle matkaa Tyynellämerellä ja tulee törmänneeksi japanilaiseen sotalaivaan. Eipä siinä sitten muuta kuin pinaattia poskeen ja japseille turpaan.

Nykyään tämän esittäminen julkisuudessa taitaa olla ihan kiellettyäkin avoimen rasistisuuden ja epäkorrektiuden takia. Mutta niinhän vanhentunut propaganda yleensä on.

rating 80,000

20.07.2017 klo 01:21

Education for Death: The Making of the Nazi

Laatupropagandaa Disneyltä.

Lyhäri kuvaa yksinkertaisuudessaan miten kansa aivopestään jo lapsesta asti Natsi-Saksan järjestelmän orjaksi. Lyhärin sanoma on, että vaikka sodassa taistellaankin nimellisesti saksalaisia vastaan, sikäläiset eivät silti ole ihmisinä pahoja vaan ainoastaan sairaan järjestelmän uhreja.

rating 80,000

19.07.2017 klo 14:56

Booby Traps

Jenkkiarmeijan liittyessä mukaan toiseen maailmanpaloon ei luku- ja kirjoitustaito ollut vielä jokamiehen taito. Niinpä opetuksen tueksi teetettiin ajan parhailla studioilla ja tekijöillä kokonainen sarja opettavaisia sotapiirrettyjä, joissa seurataan tohelon sotamies Snafun touhuja. Yleensä Snafu toheloi tavalla tai toisella ja kuolee lopussa.

Parasta Snafuissa on, että koska näitä ei alunperin tarkoitettu kaupalliseen levitykseen, näihin ei myöskään sen ajan sensuuri koskenut. Huumori onkin sitten erittäin epäkorrektia ja härskiä eli älyttömän hauskaa.

Tässä episodissa opetetaan varomaan vihollisen jälkeensä jättämiä ansoja. Snafu toisin sanoen kävelee suoraan ansoitettuun tissihaaremiin ja poks.

Nämä on tiettävästi käsikirjoittanutkin lastenkirjoista tutumpi Dr. Seuss, animaatio on Warnerin studioiden työtä ja idean isä oli Frank Capra.

rating 90,000

19.07.2017 klo 02:59

Chushingura: The Truth

Mikäli 47 roninin legenda sattuu olemaan yhtään tuttu, niin tämä on käytännössä yksi miljoonasta aiheesta tehdyista filmatisoinnista.

Tarina menee seuraavasti:

Eletään Tokugawa-shogunaatin aikaa. Daimio Asano Takumi-no-Kami Naganori tekee karkean etikettivirheen ja joutuu Kira Kozuke-no-Suke Yoshinaka -nimisen korkea-arvoisen virkamiehen vihan kohteeksi. Kerran virkamies häpäisi Asanon julkisesti siinä määrin, että daimio menetti malttinsa ja yritti tappaa virkamiehen. Rangaistuksena virkamiehen murhan yrityksestä daimio tuomittiin kuolemaan.

Daimio Asanon vasalleista 47 isännättömäksi jäänyttä samuraita päätti myöhemmin palauttaa isäntänsä kunnian kostamalla virkamiehelle. Salaliittolaiset odottivat vuosikausia siviileiksi naamioituneina tilaisuutta, jolloin virkamies laskisi suojauksensa ja olisi helppo saalis.

Havaittuaan virkamiehen viimein laiminlyöneen puolustuksensa samurait iskivät ja löysivät virkamiehen linnasta vain köyhän miehen, jonka samurait tunnistivat isäntänsä aiemmin aiheuttamasta arvesta naamioituneeksi virkamieheksi.

Loppujen lopuksi virkamies tapettiin samalla miekalla, jolla daimio Asano oli hyökännyt miehen kimppuun vuosia aiemmin. Samurait veivät virkamiehen pään isäntänsä haudalle ja ilmiantoivat itsensä viranomaisille.

Shogun antoi samuraille oikeuden seppukuun, joka oli siihen aikaan kunniallisin mahdollinen tapa tehdä itsemurha. Samurait haudattiin samaan paikkaan isäntänsä Daimio Asanon kanssa.

Tämä tarina on siis historiallisesti täyttä totta.

Tämä filmatisointi sen sijaan oli ohjaajan 50-vuotisjuhlaelokuva ja sen kyllä huomaa. Puvustukseen ja lavastukseen on selvästi panostettu, mutta teknisesti tämä on vain läpeensä vanhentunut.

Hauskinta tässä oli bongata kaikenlaisia ahkerasti edelleen viljeltyjä genren kliseitä, kuten lumisessa puutarhassa käytyä miekkamittelöä, joka nähdään myös Kill Bill: Volume 1ssä.

rating 40,000

18.07.2017 klo 02:10

The Mystery of the Leaping Fish

Douglas Fairbanks esittää tässä Sherlock Holmes -parodiassa mestarisalapoliisi Coke Anydayta, joka koreilee erilaisilla vimpaimilla ja vetää kokkelia nenään kuin viimeistä päivää muttei lopulta ratkaise yhtään mitään. Lopussa nähdään vielä hauska lopputwisti, jossa rikotaan neljättä seinääkin.

rating 80,000

16.07.2017 klo 23:38

Vain narrit rakastuvat

Käytännössä tämä on jonkun tuikituntemattoman fifties-rokkarin ympärille rakennettu filmatisointi Rashomonin tyyliin useamman hahmon näkökulmasta kerrottuna.

Tästä ei oikeastaan sen enempää sanottavaa olekaan, sillä koko juttu on niin kauhean tyhjä ja tylsästi toteutettu tusinatuote.

Yhteen aikaan tätä elokuvaa näytettiin televisiosta jatkuvasti uusintana. Pisteytyksistä päätellen taisin olla niitä harvoja, joka tämän vaivautui katsomaan.

rating 30,000

16.07.2017 klo 23:22

Aapo

Paha porvari kiusaa Aapoa. Aaposta tulee vihainen kostaja ja sikaporvari saa kyytiä. Kommaripropagandaa, vieläpä melko huonoa sellaista.

rating 40,000

16.07.2017 klo 03:08

Momotaro's Sky Adventure

Vanha tuttu Momotaro eli Persikkapoika eläinystävineen lentää konekiväärilentokoneella kukistamaan pikkulintuja vaivaavan kotkan.Tällä kertaa en ole juonesta täysin perillä kun ei ollut tähän enkkutekstejä, mutta jotenkin noin sen uskoisin menevän.

Oletettu juoni ei tässä ole mikään hirveän ihmeellinen, mutta animaatio oli jälleen nättiä ja tunnelma tosi iloinen. Tunteella vetävää japanilaista kertojaa oli hauskaa kuunnella vaikkei siitä mitään ymmärtänytkään.

rating 70,000

15.07.2017 klo 13:55

Taro's Toy Train

Kaikista Yasuji Muratan lyhäreistä tämä taitaa olla kaikkein hauskin.

Taro's Toy Train kuvaa kuvaa karikatyyrimäisten eläinhahmojen junamatkaa. Tässä nähdään mm. sikaporvari, vanha vuohi, virtahepopariskunta, juoppohärkä ja juoppohevonen. Junan henkilökunta ja ratatyömiehet on esitetty apinoina.

Olen jostain lukenut, että tämän tekoaikaan junalla matkustaminen oli Japanissa vielä harvojen ylellisyyttä ja tämä on todennäköisesti ollut alunperin jonkinsortin humoristinen junaetiketin opetusvideo.

rating 90,000

15.07.2017 klo 03:36

The Monkey Sword Masamune

Matkallaan oleva sotilas pelastaa apinan metsästäjän luodilta ja kiitokseksi apina antaa sotilaalle tarumaisen Masamune-miekan.

Tämä vaikuttaa vähän sellaiselta tarinalta, josta olisi helposti saanut tehtyä kokonaisen elokuvan, mutta tekijät päättivät tiivistää asiansa kymmeneen minuuttiin.

Loppu tulee ehkä vähän töksähtäen, mutta muuten tämä on jotakuinkin samaa tasoa muiden Yasuji Muratan lyhäreiden kanssa.

rating 80,000

15.07.2017 klo 03:24

Animal Olympic Games

Nimensä mukaisesti tämä kuvaa humoristista eläinten olympiakilpailua. Lyhäriin on inspiraatio saatu samana vuonna järjestetyistä Amsterdamin Olympialaisista. Lopussa kansainvälisyys ja hyvä tahto voittaa.

Vähän mielikuvituksettomasta ideasta huolimatta Muratan animaatio on tässäkin nättiä ja tosi ilmeikästä. Hahmojen elekielestä näkee selvästi, ettei Muratalla ollut kokemusta eksoottisempien eläinten anatomiasta ja esim. kamelin juoksuaskel on tehty väärin.

rating 80,000

15.07.2017 klo 03:07

Danemon's Monster Hunt at Shojoji

Lisää Japania.

Tällä kertaa koominen samurai viettää yönsä vanhassa kummituslinnakkeessa. Sitten paljastuukin, että kummitukset ovatkin vain klassisia muodonmuuttajasupikoiria Pom Pokon tyyliin.

Kivasta ja erittäin mielikuvituksellisesta ideasta huolimatta tässä oli harmittavan vähän varsinaista sisältöä.

rating 50,000

14.07.2017 klo 21:25

Corporal Norakuro

Apinoiden armeijan sotilaat kaappaavat koirien armeijan sotasalaisuuksia ja korpraali Norakuro lähtee ajamaan varkaita takaa.

Muratan muihin lyhäreihin verrattuna tämä oli yllättävän valju ja mielikuvitukseton.

rating 60,000

13.07.2017 klo 21:17

The Routing of the Tengu

Tengut kidnappaavat geishan ja isopäisen samurain kissoineen on neito pelastettava.

Vähän keskinkertainen humoristinen animaatio tällä kertaa. Tämä on selvästi saanut vaikutteita vanhoista Fleischer-veljesten lyhäreistä ja Betty Boopeista.

rating 50,000

13.07.2017 klo 18:14

The Fox Versus the Raccoon

Tämä on vähän kuin klassinen Felix-lyhäri siirrettynä Japaniin.

Ideana tässä on, että kettu ja pesukarhu menevät yöksi buddhalaiseen temppeliin ja ottavat toisistaan mittaa klassisten piirrettyjen tapaan.

Erona länsimaisiin piirettyihin, tässä perinteisiä japanilaisia kansantaruja kunnioittaen eläinhahmoilla on hanskassa kaikenlaisia surrealistisia taikavoimia ja muodonmuutostemppuja. Jos Pom Poko on tuttu, niin samasta asiasta on tässäkin kysymys.

rating 60,000

13.07.2017 klo 03:35

Our Baseball Match

Nämä vanhat Yasuji Muratan piirretyt ovat yllättävän hauskoja ja kestäneet hyvin aikaakin.

Our baseball match kuvaa yksinkertaisuudessaan eläinten baseball-ottelua. Animaatio on jälleen ihan nättiä ja tunteella vetävä kertojaääni on hauskaa kuunneltavaa, mutta ei tämä muutoin pärjää maestron paremmille töille.

rating 70,000

13.07.2017 klo 03:30

Benkei and Ushiwaka

Propagandapiirretty Japanin kuumimmilta militarismivuosilta.

Tarujen Benkei oli peloton ja voittamaton miekkamies ja munkki, joka keräili huvikseen kaksintaisteluissa voittamiensa sotureiden aseita. Benkein voitti lopulta nuori prinssi nimeltä Ushiwaka, jolle hävinnyt Benkei alistui vasalliksi.

Lyhäri kuvaa vähän lapsekkaaseen tyyliin yllä olevaa, mutta todellisuudessa tarina jatkuu vielä tästä. Myöhemmin viholliset piirittivät Ushiwakan linnakkeen ja etenivät aina sisäpihalle asti, jossa voittamaton Benkei suojeli raivokkaasti päällikköään viholliselta.

Lopulta Benkei kuoli vihollisen nuolisateeseen, mutta ruumis ei kuoltuaan vaipunutkaan maahan vaan jäi seisoaltaan. On sanottu, että vihollisen nuoli lävisti Benkein torson ja jäi hetkeksi kannattelemaan kuollutta soturia seinää vasten. Epävarma vihollinen ei uskaltanut lähestyä raivokkaan Benkein ruumista ennen kuin se valahti hetken kuluttua kuolleena maahan.

Kun viholliset lopulta valtasivat Ushiwakan linnan, sen päällikön huomattiin tehneen itsemurhan välttääkseen häpeällisen vankeuden. Benkei oli näin taistelullaan ostanut ystävälleen aikaa seppukuun ja kumpikin sai kuolla sankarin kuoleman.

rating 50,000

11.07.2017 klo 22:50

Momotaro vs Mickey Mouse

Paha Mikki Hiiri hyökkää Japaniin ja saa turpaansa iloisilta pikku-ukoilta ja Felix-kissalta.

Tämän julkaisun aikaan Japani erosi Kansainliitosta ja ilmeisesti jokin vanha hyökkäämättömyyssopimus Amerikan kanssa umpeutui, joten nipponissa valmistauduttiin länsimaiden aggressioon.

Nykyään tämä vanha propagandapiirretty on jo jonkinlainen netin taattu huumoripläjäys ja kuriositeetti johon törmää edelleen somessa jatkuvasti.

rating 80,000

11.07.2017 klo 15:08

Espanjan maa

Vanha propagandadokkari Espanjan sisällissodasta. Tämän on käsikirjoittanut itse Ernest Hemingway ja englanninkielisen version kertojana kuullaan Orson Welles.

Näkökulma ja sympatiat on tässä luonnollisesti kommunistien, anarkistien ja muiden Francon vastustajien puolella. Ennen Kylmää sotaa oli vielä hyväksyttyä heilua kommarina jenkeissä.

Ei mikään kovinkaan erikoinen sotadokkari, vaikka taitaakin edelleen olla lajissaan lähestulkoon paras mitä aiheesta on tähän päivään mennessä tehty.

rating 60,000

11.07.2017 klo 14:54

I Don't Want to Be a Man

Ossi Oswaldan esittämä hemmoteltu ja kapinallinen porvaristyttö päättää karata kaupungille mieheksi pukeutuneena. Eihän se loppujen lopuksi kauhean kivaa ole, sillä saksalaisen miehen elämä on ihan kiusaksi asti täynnä juopottelua, tanssiaisia ja vähän homosteluakin.

Tästä on selvästi otettu ideoita ja lavasteet Osteriprinsessaan. Monimielisyyksistä ja pienistä rivouksista huolimatta maku on erittäin hyvä tässäkin, huumorin tasosta nyt puhumattakaan.

Hyvää Lubitschia.

rating 80,000

11.07.2017 klo 01:44

Why is the Sea Water Salty?

Tämä olikin yllättäen harvinaisen hauska ja hyvin tehty mykkä satuanimaatio Japanista.

Tarina kertoo köyhästä maanviljelijästä, joka saa metsän tontuilta lahjaksi käsikiven, jota pyörittämällä saa kaikki toiveet toteutumaan. Nimensä mukaisesti tarina kertoo miten merivedestä tuli suolaista.

rating 80,000

10.07.2017 klo 16:53

The Tale of Chibisuke the Midget

Tämän mykän animaation juonta on vähän vaikea lähteä selittämään, koska tämä on katsottavissa vain japaniksi.

Päähenkilö tässä on Chibisuke -niminen peukaloinen, joka taistelee lopussa demonia vastaan.

Ei mikään maata mullistava, mutta menettelee.

rating 50,000

10.07.2017 klo 16:23

Rosvot

Asta Nielsen kumppaneineen on kuvaamassa rosvokoplasta kertovaa komediaa, kun ihan oikea rosvokopla varastaa työryhmän kamerat ja auton. Näyttelijät joutuvat toikkaroimaan kylästä toiseen rosvovetimissään ja kaikenlaista hauskaa seuraa.

Näin vanhassa elokuvassa ei luonnollisesti paljoa kikkailua nähdä, mutta tekijät ovat saaneet vähistä nikseistään yllättävänkin hyvin huvia irti. Yli satavuotiaaksi komediaksi tämä on kaikin puolin erinomaista tekoa.

Tämä taitaa vielä olla vanhin elokuva, josta löysin varmat suomalaiset julkaisutiedotkin ensi-iltapäivineen kaikkineen.

rating 80,000

09.07.2017 klo 23:56

Mechanical Principles

Lisää vanhan liiton avantgardea. Mechanical Principles kuvaa yksinkertaisesti erilaisten mielikuvituksellisten mekaanisten koneiden ja rattaiden liikettä. Erittäin nätti ja hypnoottinen lyhäri.

rating 90,000

09.07.2017 klo 23:45

Ninja Terminator

Godfrey Ho on messias ja vapahtaja. Ninja Terminator on mestarin ninjaperseilyistä "paras" eli saletisti viihdyttävin.

Mestari ei ilmeisesti ollut oikein varma pystyisikö yleisö tunnistamaan kokomustiin pukeutuneet ninjat toisistaan, joten ninjat patsastelevat tässäkin sateenkaaren eri väreissä. Jotta yleisö ymmärtäisi, että kyseessä on nimenomaan ninjat, on salamyhkäisille salamurhaajille pantu erilliset hikinauhat joissa lukee mahdollisimman isolla "NIN-JA".

Juonesta on turha tässäkään tapauksessa paljoa puhua, sillä sitä ei käytännössä ole. Kun kohellusta ja ninjailua on tarpeeksi, ei tolkun puute paljoa pääse häiritsemään.

rating 60,000

09.07.2017 klo 23:39

Ninja Fantasy

Godfrey Ho ei ole ihminen. Godfrey Ho on mielentila. Ninjamielentila.

Mikäli miehen tyyli ei ole ennestään tuttu, niin tässäkin on veistelty sekaisin pätkiä eri elokuvista ja lätkäisty sekaan vanhan hyvän ajan ninjaperseilyä. Tällä kertaa tehdään tuttavuutta mm. räjähtävien ninjakalojen kanssa.

rating 50,000

09.07.2017 klo 23:36

Ninja Holocaust

Ei näistä Godfrey Ho ninjaperseilyistä pysty mitään arvosteluja kirjoittaamaan. Ne on koettava ihan itse.

Ideahan näissä on ollut yksinkertaisesti leikata yhteen eri elokuvien kohtauksia ja heittää sekaan ninjoja. Tässä tapauksessa juoni keskittyy ainakin ensimmäisen minuutin verran johonkin amulettiin ja siitä eteenpäin paneskellaan ja ninjatappeluihin.

Ainut oikeasti hyvä asia koko elokuvassa seksin lisäksi on juurikin ne menevät ninjatappelut, joita myös on riittämiin.

rating 50,000

08.07.2017 klo 03:22

H2O

H2O kuvaa nimensä mukaisesti pelkkää vettä. Lyhäri on toteutettu kuvaamalla veden heijastuksia eriaisilla filttereillä ja linsseillä. Parhaimmillaan meno on suorastaan psykedeelistä. Suositellaan abstraktin taiteen ja avantgarden ystäville.

rating 80,000

08.07.2017 klo 03:16

Sade

Lyhytelokuva ei tarvitse kovinkaan monimutkaista ideaa ollakseen ihastuttava ja hieno. Sade kuvaa nimensä mukaisesti kesäistä sadepäivää Amsterdamissa ilman juonta tai hahmoja. Siinä se.

rating 100,000

04.07.2017 klo 17:51

Duel to the Death

Kiinalainen ja japanilainen miekkamies ottavat mittaa toisistaan kaksintaistelussa ja ajautuvat yhteiseen seikkailuun ninja-armeijaa ja paikallisia lahkoja vastaan.

Tarina ei ole kovinkaan kaksinen, mutta hurmeinen ninjailu viihdyttää sittten senkin edestä. Tässä on tarkoituksella jätetty kaikki turha realismi sikseen ja lähdetty revittelemään oikein kunnolla kaikilla mahdollisilla ninjakikoilla.

Yhdessä kohtaa esimerkiksi nähdään jättiläisninja, joka hajoaa viideksi normaalininjaksi. Sitten on vesininjoja, lentäviä ninjoa, hiekkaninjoja, räjähtäviä ninjoja ja vaikka mitä.

Tylsimmillään tämä on kun tekijät yrittävät vääntää tylsää melodraamaa, parhaimmillaan homma lähtee lentoon mielikuvituksellisissa ninjatappeluissa joissa ukkoa pannaan päästä varpaisiin poikki ja irtoraajat vaan lentää taustalla.

Loistavaa viihdettä.

rating 80,000

04.07.2017 klo 15:44

The Guyver

Supisurkeiden animefilmatisointien historia on paljon pitempi kuin voisi luulla. Guyver edustaa aikaa ennen tyhmiä rebootteja ja cgi-rymistelyjä, jolloin miehet puettiin vielä kumipukuihin, erikoistehosteet oli rautaa ja tappelut tehtiin ihan oikeasti, vaikkei niistä puvuista nähnyt mihin huiski ja osui.

Elokuvan juoni kertoo kaverista, joka saa ufojen superpuvusta supervoimat ja mättää kumipukuisia pahiksia lättyyn. Välissä räpätään, nähdään kaikenlaisia cameoita ja heitetään tyhmää läppää, mutta on tämä vähän tahattoman hauska muutenkin. David Galen irvistely viimeistään pistää hymyilyttämään.

Pöhköydessään paikoin hyvinkin viihdyttävää roskaa. Jatko-osa on parempi.

rating 60,000

03.07.2017 klo 14:20

Cyber Ninja

No nyt on kyllä viihdettä oikein isolla Veellä. Paha ninjakeisari kidnappaa samuraiprinsessan ja pelastusreissulle lähteviä samuraita avustaa matkan varrella salaperäinen kyborgininja.

Tässä on kyllä kaikki mitä hyvältä Power Rangers -leffalta kelpaa toivoakin: makeaa toimintaa, miehiä kumipuvuissa ja pähkähulluja supererikoistehosteita niin että heikompaa hirvittää. Elokuvan ohjaaja on siis oikeasti Super Sentain ja Power Rangersin tekijöitä ja sen kyllä huomaa.

Vähän kiven alla tämä kyllä on, mutta kannattaa katsastaa jos tielle vain osuu.

rating 80,000

03.07.2017 klo 13:45

Five Element Ninjas

Elokuvalla on mittaa melkein kaksi tuntia ja siitäkin melkein 90% pelkkää kung fu -akrobatiaa ja turpaan vetoa. Tätä katsellessa tulee pakosti jo ähky, vaikkei tämä varsinaisesti mitenkään huono tai tylsä missään vaiheessa olekaan. Hyvä mättöpätkä.

rating 80,000

02.07.2017 klo 21:02

Wicked City

Toimintaguru Yoshiaki Kawajirin varhaistyö on vähän kuin Blade Runner, jossa replikanttien sijaan metsästetään The Thingiä muistuttavia demoneja.

Koska kyseessä on Kawajirin elokuva, tässä nähdään myös miehen tavaramerkeiksi muodostuneita seksikohtauksia, kunnon väkivaltaa, groteskeja muodonmuutoksia ja pari näyttävää tappoa.

Kokonaisuutena tämä ei kyllä ole lähestään mestarin parasta tasoa; tarina on pikkuisen pöhkö, hahmot turhan persoonattomia ja tyhjäkäyntiä on havaittavissa siellä täällä. Mies on vuosien varrella tehnyt paljon parempaakin.

Tämä leffa toimi tiettävästi inspiraationa Todd McFarlanen Spawnille. Kawajiri jopa palkattiin sarjan pääanimaattoriksi.

rating 50,000

29.06.2017 klo 16:50

Elämäni SUPOn varjossa 2

Huhhuh. Olipahan surrealistinen elämys.

Koko dokkarin "idea" on siinä, että harvahampainen ja kaljuuntuva uusnatsi Mark Parland julistaa alussa olevansa supon kyttäyksen ja ahdistelun uhri. Käytännössä koko loppurainan sankari lähinnä kuvaa tylsää ja sisällötöntä elämäänsä. Supon agentitkin piileskelevät kauppajonoissa ja baareissa. Ihmisetkin karttavat omahyväisesti sössöttävää Markia tietysti supon miesten takia ja käskystä.

Välillä Mark vetää mukaan jostain Kummeli-sketseistä karanneita kavereitaan ja välillä sitten jodlataan natsilaulujen tahtiin.

Älyttömimmässä kohdassa Mark viettää syntymäpäiviään ja on kutsunut kemuihin pahimmat vihamiehensä, sillä muitakaan tosikavereita miehellä ei ilmeisesti siinä kohtaa montaa ole.

Huhhuh, mikä dokkari. Tämä on jo surrealistisuudessaan ja älyttömyydessään hyvän ja pahan tuolla puolen. Tämän pystyy katsomaan helposti Youtubesta, joten ei tästä ainakaan maksaa tarvitse.

rating 60,000

26.06.2017 klo 04:49

Gunhed

Olihan tämäkin sitten valtaisa pettymys. Tätä on pitemmän aikaa hehkutettu ja mainostettu jonkinlaisena kulttihelmenä, josta itse James Cameronkin tykkää kybällä. Hahhaha, hyvää läppää.

Elokuvan tarina sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa supertekoäly on kehittänyt oman tahdon ja pistänyt ihmiskuntaa siliäksi. Joukko ryöväreitä/sotureita soluttautuu tekoälyn pääsaarelle ja saa yksitellen turpaansa.

Tässä kyllä kusee kaikki mahdollinen kaoottisesta editoinnista epäloogisiin juonenkäänteisiin ja kamaliin näyttelijöihin. Edes kauheista enkkudubeista ei ole tämän pelastajaksi.

Ainut varsinainen hyvä, mitä tästä voi sanoa, on toisinaan ihan kiva kyberpunk-lavastus. Sen enempää tästä ei todellakaan saa sitten irti, ainakaan länsiversiosta. Päivitän kantaani myöhemmin, mikäli satun joskus näkemään sen alkuperäisen japaniversion.

rating 20,000

22.06.2017 klo 21:51

The Red Pill

The Red Pillistä on kohistu feministipiireissä ja hihkuttu vastapuolella jo pitemmän aikaa, tätä on jo vaadittu sensuroitavaksi ja kiellettäväksi, toisaalta tätä on tyrkytetty kuin mitäkin superklassikkoa.

Ideana tässä on, että feministi oli suunnitellut tekevänsä dokumentin raiskauskulttuurista, mutta suunnitelmiin tulikin muutos, kun matami tutustui miesasialiikkeeseen, päätti sitten tehdä dokkarin siitä ja luopui samalla omasta feministisestä maailmankuvastaan.

Kaikkeen pöhinään ja kohinaan nähden tämä oli ainakin itselleni valtaisa pettymys. Itse odotin tästä jotain in your face -tyylistä tilasto- ja faktapitoista informaatiopalaa miesten kokemasta sorrosta ja vääryydestä, mutta tässä lähinnä haastatellaankin vain muutamaa miesaktivistia ja höpistään henkilökohtaisista asioista. Lupailtu räiskyvä propaganda ja räksyttävät feministit jäävät harmittavan vähälle.

Olipas melkoinen plätty. Harmittavasti isommissa yhteiskunnallisissa tai filosofisissa asioissa yksittäisten ihmisten tunnot ei oikeasti paina yhtään mitään, ainoastaan kovat faktat merkitsee jotain. Siksi tämä tuntuukin niin kauhean turhanpäiväiseltä dokkarilta. Feministien riehuminen tämän tiimoilta on kuitenkin melko hauskaa seurattavaa.

rating 40,000

20.06.2017 klo 15:01

RoboCop

Legendaarista kyberpunk-mättöä. Tähän saatiin kuulemma idea Blade Runnerin julisteesta.

Tässä siis rikollisjoukon teloittama poliisi herätetään henkiin kyborgina ja kostoreissuhan siitä seuraa. Kuvioissa häärää perinteinen korruptoitunut paha korporaatio, joka tässä kohtaa ei vielä ollut maailman ärsyttävin klisee.

Lopun happokuolema on legenda. Kyseessä oli tekijöiden tribuutti elokuvalle nimeltä Valuva kauhu.

Leffan perusvitsi on siinä, että tämän kuvaama tulevaisuuden superkorruptoitunut korporaatioiden ja teollisuusjättien pyörittämää dystooppinen Detroit on oikeasti täydellinen utopia verrattuna todelliseen slummiutuneeseen ja huumejengien hallitsemaan Detroitiin.

rating 100,000

20.06.2017 klo 14:52

Total Recall - unohda tai kuole

Raaka-Arskan toimintamättö kohtaa kulttiscifisti Philip K. Dickin nyrjähtäneemmät visiot ja jälki on juuri niin kurkoa kuin sopii odottaakin. Parhaimmillaan ukkoa kaatuu kuin heinää ja Sharon Stonen esittämä vaimokin saa kunnolla lättyyn. Tunnelmaa kevennetään sitten älyttömillä onelinereilla ja tahattoman hassuilla pöhköilyillä.

"Two weeks."

rating 80,000

20.06.2017 klo 04:07

Terminator - tuhoaja

Ensimmäinen Terminaattori on edelleen parhaita ja uraa uurtavimpia kyberpunk-leffoja, joita on koskaan tehty. Se aito jäljittelemätön räkäinen kasaripunk- ja lowlife-scifi -henki sekä tykittävän synkkä maailmanlopun tunnelma on tässä vahvasti läsnä koko ajan.

Tarinahan kertoo siis menneisyyteen lähtetetystä sotilaasta, jonka tehtävänä on suojella tulevaisuuden sotasankarin äitiä niinikään menneisyyteen matkanneelta Raaka-Arskan esittämältä terminaattorilta.

Tämä on paljon enemmän hienosti rakennettu tiivistunnelmainen jännäri kuin myöhemmät räiskimiseen ja suoraan toimintaan keskittävät jatko-osat ja siksi oma suosikki. Muistan vielä kun näin tämän ensimmäistä kertaa ja toimi kuin miljoona volttia palleihin ja toimii tämä kyllä vieläkin. Brad Fiedelin säveltämä alkutunnari aiheuttaa kylmä väreet edelleen.

Koska kyseessä on kasarileffa, tässä nähdään kaikista maailman kasariklassikoista tuttu käpy Dick Miller asekauppiaana. Flashbackista pystyy bongaamaan Franco Columbun, Arskan italialaisen treenikaverin ja bisneskumppanin.

Kyllä tämä lajissaan mestarillista jälkeä on, pulinat pois. James Cameronin ja Ahnuldin paras.

rating 100,000

15.06.2017 klo 20:15

Tähdet ovat väärin

Pienen kotimaisen amatööriporukan tekemä Komisario Palmun ja Cthulhu-mytologian yhdistelmä. Ei mikään kauhean kaksinen, mutta amatööriviritelmänä tälle antaa paljon anteeksi. Toisin kuin jotain Bunny The Killer Thingiä, tätä ei sentään paskamaisesti mainostettu minään ihan oikeana leffana ja tungettu väkisin teatterilevitykseen, joten pisteet sen mukaan.

rating 60,000

11.06.2017 klo 02:55

The Adventure of Denchu Kozo

Olen tainnut jo sanoa tämän aiemmin, mutta japanilaiset ovat perin juurin omituista porukkaa. Tämän perustotuuden puolesta todistaa ylen väkevästi myös indielyhäri nimeltä The Adventure of Denchu Kozo, jonka ohjaaja on varmaan monelle tutumpi Tetsuo: Ironmanin takaa.

Tämä on vähintään yhtä suttuinen ja alkuvoimainen kuin ohjaajan muutkin elokuvat. Ideana tässä on, että lyhtypylväs selästä törröttävä mies matkustaa ajassa tulevaisuuteen taistelemaan kyborgivampyyrejä vastaan. Tyyliltään tämä on aika lähellä jotain kiinalaisia vampyyrikomedioita yhdistettynä villeihin leikkauksiin ja kamera-ajoihin, huvittavan kämäisiin erikoistehosteisiin ja täysin jäljittelemättömään japanilaiseen hulluuteen.

Mitä tästäkin voi oikeasti edes sanoa? Laatu on tässäkin suttuista ja halpaa tee-se-itse -tasoa eikä mistään tarinan käänteistä oikeastaan meinaa saada oikeasti selvää, mutta on tässä ihan hyvätkin häröilyhetkensä. Monia tämän onnistuneempia ideoita ja kohtauksia on selvästi kierrätetty Tetsuoissa.

Ei mikään jokamiehen leffa, mutta uppoaa ainakin meikäläiseen oikeassa mielentilassa kohtuu hyvin.

rating 60,000

10.06.2017 klo 09:55

Burst City

Burst City on jotain Mad Maxien post-apokalyptistä meininkiä ja punk-musiikkia yhdistelevä kyberpunk-musikaali, jota on kehuttukin lahissaan ensimmäiseksi Blade Runnerin kanssa, vaikka oikeasti tämä taitaa olla lähempänä jotain The Decline of Western Civilizationia.

Kai tässä ihan juonikin löytyy, mutta pääosa tästä on käytännössä pelkkää yhtä rock-showta ja kaikki näyttelijät ovat lähinnä bändien jäseniä. Mitään suurta taidetta tai filosofiaa tästä on turha etsiä, koko hommasta paistaa läpi reipas tee-se-itse -asenne, kuten hommaan kuuluukin.

Ei kyllä ole mikään kaksinen mestariteos, mutta ajan henki on tässä vahvasti läsnä. Jos tykkää punkista ja räkäisistä kulttielokuvista niin tämä kyllä menee siinä missä muutkin.

rating 70,000

09.06.2017 klo 14:35

Fragile Machine

Lyhyehkö kyberpunk-maratoni aloitettakoon lyhärillä nimeltä Fragile Machine. Kyseessä on siis puolituntinen, löyhällä juonella ja hourailevalla kertojaäänellä varustettu kyberpunk-musiikkivideo ja indie-lyhäri. Mitään toimintaa tai turhaa filosofoimista tässä ei ole.

Olin etukäteen kuullut tästä paljon positiivista, mutta itselleni tämä jätti loppupeleissä aika ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta Fragile Machine on nykysilmin äärimmäisen vanhentunutta ja kökköä cgi-animaatiota luokkaa Where the Dead Go to Die, mutta toisaalta tässä on paljon todella nättiä kyberpunk-tunnelmointia ja psykedeliaa.

Ei mikään genrensä suuri teos, mutta paikoin oikein iskevä ja hyvin tehty, enimmäkseen kuitenkin ajan pahasti multaama musavideo.

rating 50,000

05.06.2017 klo 23:19

Cat Shit One

Maailmassa tuskin on olemassakaan sellaista omituisuutta, mitä ei Japanissa olisi jo keksitty tuotteistaa.

Ja sitten on franchise nimeltä Cat Shit One, joka saattaa hyvinkin olla älyttömimipiä juttuja, joita on tullut nähtyä pitkiin aikoihin. Koko franchise alkoi joskus 90-luvun lopulla Apocalypse Meow -nimisestä sarjakuvasta, jossa pupukommandot metsästävät kissasotureita Vietnamissa.

Jutun perusvitsi on siinä, että japaninkielen kania tarkoittavasta sanasta "usagi" saa yhden kirjaimen poistamalla "US" ja "GI". Mitään muuta sen ihmeellisempää tai syvällisempää ideaa näissä ei oikeastaan ole.

Tässä kyseisessä Cat Shit One -lyhärissä tapahtumapaikkana on Irak ja pupukommandojen tavoitteena vapauttaa kamelisotureiden panttivangit Rambo-tyyliin. Jos Team America - maailman poliisi on tuttu, niin tämä on vähän samanhenkinen.

Ei tämä mikään kaksinen mestariteos ole eikä tässä varsinaisesti ole ollenkaan syvälllisempaa sanottavaa, mutta kun ajattelee, että tämä on käytännössä parin ihmisen omakustanteena tekemä niin tämä ei oikeastaan ole ollenkaan hullumpi tapaus. Alkuperäinen dubbaus on luonnollisesti se paras.

rating 80,000

03.06.2017 klo 12:37

Hehkulamppuhuijaus

Vanha moneen kertaan meikäläisessäkin telkkarissa näytetty laatudokkari tärkeästä aiheesta.

Ennen vanhaan matalamman elintason aikaan ihmiset osti tavaroitaan paljon harvemmin ja kansa arvosti mahdollisimman kestäviä ja helposti huollettavia tuotteita. 20-luvulla tuottajat ymmärsivät liian kestävien tuotteiden haittaavan bisneksiä, joten tavaran laatua ja elinikää alettiin tarkoituksella huonontamaan ja sabotoimaan jo tehtaalla.

Nykyään tätä ilmiötä sanotaan suunnitelluksi vanhenemiseksi, siitä on olemassa ihan Wikipedia-artikkelikin. [fi.wikipedia.org] Kama suunnitellaan tyypillisesti jo tehtaalla siten, että se kestää vain tietyn lasketun ajan, jonka jälkeen se hajoaa korjaamattomasti ja kansa joutuu ostamaan uuden. Yksi esimerkki dokkarissa on tulostin, joka sylkäisee musteet tietyn ajan jälkeen, mutta jonka itsetuhomekanismi saadaan tässä deaktivoitua hakkerin avulla.

Omasta elämästä tuttu esimerkki on perinteiset kalliit lapsityövoimalla jossain hikipajassa tuotetut lenkkarit, joita ei voi huoltaa tai korjata ollenkaan ja jotka hajoavat yleensä käytössä muutamassa kuukaudessa. Joka kesä vaihtuva liukuhihnamuoti on täysin samaa sarjaa.

Positiivisena puolena voi ainakin sanoa, että tätä ilmiötä voi helposti kiertää ja säästää pieniä omaisuuksia ottamalla tuotteista ja valmistajista huolella selvää ennen ostamista. Tiettyjen tietokonefirmojen koneet kestävät lähes ikuisuuden ja ovat huollettavissa, jotkin kenkämalllit ja -tyypit kestävät ikuisesti ja ovat huollettavissa koska tahansa ja yleensä ne kestävimmät leffasuosikit ja muut löytyvät vähän muotiperseilevän mainstreamin syrjästä tai sen ulkupuolelta, etc.

Hyvä ja tärkeä dokkari.

rating 80,000

Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 12 | Seuraava sivu