Teku... [Tekniset kuviot]
Foorumin päävalikkoon › Teku... [Tekniset kuviot] › Litteät televisiot (LCD vs. Plasma TV)
Litteät televisiot (LCD vs. Plasma TV)
Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu
arskaYlläpitäjä |
25.09.04 klo 10:09 - linkitä tähän kommenttiin: # Olen tuossa jonkin aikaa viritellyt ajatusta jos alkaisi hankkimaan joku päivä litteän television (vähintään 32 tuumaa). Hiukan alkaa tuo tekniikkapuoli hämäämään kun olen saanut ristiriitaistakin tietoa LCD:n ja Plasman paremmuudesta. Eikös plasmaTV ole paras mahdollinen tekniikka kuvanlaadultaan? Eikös LCD-tekniikka ole tullut TV-puolelle plasman kilpailijaksi... osaksi sen takia koska plasmojen hinnat on olleet niin käsittämättömiä ettei monellakaan ole niihin varaa... Tuntuu kuitenkin että uudet isot LCD:t maksaa plasman verran... Mitä kannattaa ottaa huomioon kun alkaa hankkimaan litteää televisioita, mikä on HDTV ja milloin se on tulossa. Monissa yhteyksissä sivutaan jollain tapaa tulevaa HDTV:tä. Milloin tuo tulee ja mikä se on? Tuleeko se olemaan 1280x768 resoluutiolla, tuo näyttäisi olevan tänä päivänä paras saatavilla oleva noissa litteissä töllöissä. Miten TV:n yhteydessä voidaan yleensä puhua resoluutiosta? Tuollaiset asiat askarruttaa, olisiko kellään vastauksia? |
jiKäyttäjä |
29.09.04 klo 12:39 - linkitä tähän kommenttiin: # Resoluutio on ongelmana lähinnä jättiTV:issä, niitä joutuu katsomaan 10 metrin päässä ja plasma tv:t on yleensä helvetin isoja kuten 42 tuumaa, sillon ne kai pääsee oikeuksiinsa, mutta niissä onkin pienempi resoluutio kuin LCD:issä (jotka ei muuten tue kovinkaan hyvin isoja tuumakokoja, eli olen käsittänyt että nämä "uudet isot" lcd:t on aika heikkoja kun vertaa pienenpiin vastaaviin). Oma mielipiteeni on se, että plasma on tarkempi, varsinkin kun katselee normaalietäisyyksiltä molempia ja vertaa (onhan plasma ja lcd kuitenkin aikalailla eri kamaa, että tuolla resoluutiolla ei ole niinkään merkitystä todelllisuudessa). PlasmaTv:n legendaarinen ongelma on ollut se, että jos katselet esim. teksitv:n sivua kauan ja vaihdat sen pois, niin se ns. "jumii" kuvan toisen kuvan päälle vähäksi aikaa. Tämä on tosin jo lähes saatu pois, mutta mitä olen lukenut, niin siitä ei ole vielä päästy eroon, LCD:issä tätä ongelmaa ei tietenkään ole kun eri tekniikasta on kyse. LCD:stä on vaikea mennä niitä parempia seikkoja etsimään, mutta ainakin käyttöikä pitäisi olla pidempi kuin plasmassa. Joten jos olet sitä sorttia kuka pitää tv:tä auki, vaikkei sitä edes pahemmin seuraakaan, niin älä ihmettele jos plasmaTv:si simahtaa kymmenen vuoden sisällä ;) |
arskaYlläpitäjä |
29.09.04 klo 18:08 - linkitä tähän kommenttiin: # Ookoo. Hyviä pointteja! Uudessa TM:ssä näyttää olevan plasma TV:t vertailussa. Pitääpä ottaa luvun alle, jos sitä hiukan tuokin asia aukenisi enemmän. |
KustaaYlläpitäjä |
30.09.04 klo 08:46 - linkitä tähän kommenttiin: # Itse olen alkanut lämmetä kans litteälle ruudulle, mutta kyllä hinnat vielä on aika korkeat. Kyllä kokoakin saa olla se 42" kun töllöstä puhutaan. Toisaalta myös videotykkihommelit on alkaneet kiinnostaa. Ihan samalla tavalla töllöissä voidaan puhua resoluutiosta kuin tietsikan monitoreissakin. Meillä täällä eurooppalaisilla on töllössä PAL resoluutio 720x576, eli periaatteessa sen tarkempaa kuvaa on turha väännellä. Esim. TV-grafiikan optimoitu kuvaruutugrafiikan yksi frame olisi kooltaan PAL telkussa 720x576, 72 dpi. HDTV-kuvan maksimiresoluutio on jopa 1920x1080. Tosin toi on ihan lähetystekninen juttukin: Minkäkokoisena esim. digitaalinen lähetys töllöön tulee? (tuskin sieltä kuitenkaan ylisuurta kuvakokoa syötetään, tulisikohan HDTVstä standari tulevaisuudessa?). Sama juttu voidaan havainnollistaa omalla tietsikalla. Kun katselet DVDtä monitorilta niin parhaalta kuva näyttää sen "oikeassa koossaan", joka ei nykymonitoreiden tarkkuuksilla todellakaan täytä ruutua. Kyse onkin oikestaan siitä kuinka hyvin töllö pystyy hyödyntämään korkeaa resoluutiota niin että kuva näyttää mahdollisimman hyvältä katsottaessa kuvaa ruudun täydeltä. Tähän on tietenkin sitten esim. tulossa uudet formaatit DVDstä Blu-Rayt sun muut, joista sitten joskus tulevaisuudessa jauhetaan täälläkin enemmän... TM:n juttu kannattaa lukea. Uudessa Hifi-lehdessä on myös jonkinasteista testinpoikasta. Hifi-lehdessä ainakin puhuttiin että esim. viimeisen vuoden aikana noissa molemmissa on taphtunut huimaa kehitystä viimeisen vajaan vuoden aikana. Tämä on seikka joka hieman häirtseekin LCD ja plasmatelkkujen mainetta ihan turhaan... |
jiKäyttäjä |
30.09.04 klo 11:58 - linkitä tähän kommenttiin: #
GerbaKäyttäjä |
30.09.04 klo 19:17 - linkitä tähän kommenttiin: #
On noita plasmatelkkujakin olemassa korkeammalla resoluutiolla (1366 x 768). Olen lähinnä ymmärtänyt, että tänäpäivänä korkea resoluutio on oleellinen, jos telkun haluaa yhdistää tietokoneeseen. Näissä litteissä näytöissä on monesti (aina?) vga-liitäntä. |
OutlawPuppetKäyttäjä |
08.01.07 klo 13:46 - linkitä tähän kommenttiin: # Nostetaanpa hieman tätä ylöspäin, koska uskoisin, että useammalla on jo kokemusta ainakin LCD telkuista. Aikomus olisi tämän vuoden aikana hankkia uusi töllö, 32 tuumaista olen ajatellut, ja tähän asti ykkösvaihtoehtona on ollut kuvaputkellinen laajakuvatelevisio, mutta nyt on alkanut mieltä kutittaan myös taulutv:t. Kokemuksia ja ehdotuksia otetaan vastaan! Eli koko olisi 32 tuumainen, vaatimuksista en osaa oikein sanoa, kuin liitännöistä vähintään 2xscart ja s-video. HD valmius olisi tietenkin plussaa. Minkähän hintaisia nämä nykyään ovat ja onko kuvanlaadussa tapahtunut parannusta viimeisen vuoden aikana? |
KustaaYlläpitäjä |
09.01.07 klo 08:45 - linkitä tähän kommenttiin: # Hinnoissa on aivan käsittämättömiä eroja. Omasta plasmasta tuli aikoinaan pulitettua 3000 eugenia ja vastaavan saa tänäpäivänä johonkin parin tonnin hintaan. Resoa kannattaa olla jos lompakko kestaa, samoin kokoa. Oma 42" tuntui aluksi ruhtinaalliselta, nykyään ei paljon miltään... Kokonaisuutena molemmissa (LCD ja plasma) on tapahtunut parin viimeisen vuoden aikana huomattavia parannuksia. Henk. koht en ostaisi töllöä ihan heti vaan odottelisin syksyyn ja siihen hetkeen (ja hieman yli) kun Suomi siirtyy digiaikaan. Ajan tällä takaa sitä että onko todellakaan tässä vaiheessa järkevää maksaa analogisella virittimellä olevasta laitteesta yhtään mitään? OK, varmaan boxit löytyy, mutta silti. Mielestäni analogisen laitteen hommaaminen ei tunnu viisaalta. Varmaan analogista tavaraa alkaa kohta olemaan kaupat pullollaan ja halpaan hintaan kun kauppiaat myyvät ne pois hyllyistään... |
SöpöYlläpitäjä |
09.01.07 klo 17:49 - linkitä tähän kommenttiin: # Naisen ääntähän tekniikkakeskusteluissa ei kannata kuunnella, mutta auon silti uhkarohkeasti päätäni. Tuttava valittelee viime vuonna ostamansa plasman osalta sitä, että telkkuun palaa välillä kuva kiinni. Tämä onkin ikävää, jos tapaa nukahdella jonkin Uutisikkunan tms. eteen. Kun LCD:n ja plasman välillä ei oleellista sähkönkulutuksen eroa ei kuulemma ole ja LCD:ssä ongelmana on merkistä ja mallista riippuen lähinnä katselukulman suppeus, talouteni uudeksi telkuksi valikoitui viime joulukuussa sitten LCD (Samsungin 27", HD-valmis ja digivirittimellä varustettu malli... Isompi ei tilanpuutteen vuoksi oikein käynyt. Jos yli 32":n tv olisi olohuoneeseen mahtunut, olisinkin taas harkinnut plasmaa uudelleen, koska isot plasmat ovat tekniikan miesten mukaan LCD-telkkuja parempia). Se näyttää värit hienosti kaikista kulmista, äänentoistokin on ok (ääntä ja kuvaa voi rukata halutessaan moninaisin säädöin, mikä on vars. luxusta vanhaan 21":een kuvaputki-Sonyyni verrattuna, joka vanhoilla päivällään pärähti taas mustavalkoiseksi). Uusi tv on designiltaankin tod. nätti. Eikä yllättäen kuumene vanhan kuvaputkitv:n tavoin. Plasman kuumenemista en ole päässyt testaamaan itse. Uudessa MikroBitissä (1/07) on jälleen juttua plasmoista ja LCD-telkuista. |
OutlawPuppetKäyttäjä |
10.01.07 klo 11:50 - linkitä tähän kommenttiin: # Paljonko Söpö maksoit tuosta töllöstä? Itsehän en todennäköisesti digivirittimellä varustettua aio ostaa, koska boksi kelpaa varsin hyvin, mutta ihan kartoitus mielessä kyselen hintaa |
SöpöYlläpitäjä |
10.01.07 klo 17:41 - linkitä tähän kommenttiin: #
Taloudessa on toki erillinen digiviritin myös, koska vielä täällä ei myydä telkkuja, joilla onnistuisi eri kanavan kuin parhaillaan katseltavan tallennus. |
juhan lumiKäyttäjä |
25.05.07 klo 01:14 - linkitä tähän kommenttiin: # No LCD koska sellainen on hankittu. Näkyy linkissä joka on montako dvd:tä omistat kohdassa. |
Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu