Syvällisiä ajatuksia

Foorumin päävalikkoonLegendaloota › Syvällisiä ajatuksia

Jurpo
Tähtääjä
1128 viestiä

07.02.20 klo 23:42 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus veti kyllä hyvän huomion tuosta incel-käsiteestä. Ei liene minkäänlainen yllätys että epävakaat ja väkivaltaiset alueet (mm. Willi Länsi) ovat olleet sukupuolijakaumaltaan vinoutuneita ja ennen kaikkea miesenemmistöisiä. Kontrastina voisi sanoa että täysin miesvaltainen alue on jokseenkin rauhallisempi, sillä perustavaa konfliktilähdettä (pyrkimys näyttää oman genomin vahvuus) ei ole olemassa. Saattaa myös selittää minkä takia sarjamurhaaja on alkukantaisesti viehättävä - tappaminen on suorin tapa todistaa oman genomin vahvuus.

Brutus
Käyttäjä
957 viestiä

18.02.20 klo 19:30 - linkitä tähän kommenttiin: #

Luin jokin aika sitten yhden ihan mielenkiintoisen oikeusteknisen jutun, jolla saattaa olla jopa ihan oikean elämän seurauksia, mutta josta ei käytännössä puhuta meikäläisessä mediasfäärissä ollenkaan.

Yksi perustavanlaatuisimmista ihmisoikeuksistahan on tunnetusti yksityisomistus. Kun ihminen kantaa kotiiinsa laillisen määritelmän mukaisella tavalla omistajuuden vaihtaneen tavaran, sitä omistajuutta suojelee myös koko joukko laissa määriteltyjä oikeuksia, kuten oikeus tehdä omallaan käytännössä mitä huvittaa, oikeus korjata tai muuttaa omaa omaisuuttaan ja oikeus estää tai rajoittaa muita ihmisiä käyttämästä sitä omaisuutta.

Digiaikana tämmöinen vanhahtava käytäntö onkin sitten oikeasti paljon monimutkaisempi ja omistajuus vaikeampi määritellä, koska lähtökohtaisesti kaikenlaiset tietokoneet, kännykät, pelikoneet ym. käyttää kuitenkin jatkuvasti päivittyvää ohjelmistoa, jonka kautta ostetaan pelejä, striimataan leffoja ja musiikkia etc. Perinteisesti siis kun joku ostaa tietokoneen tai muuta, on katsottu että kyseessä on silloin ostajan omaisuutta ja siten suojattu. Tietokoneen omistajalla on oikeus korjata ja muokata omaansa, asentaa pelejä ym. ilman että laitevalmistaja voi tehdä paljoakaan.

Tälläkin hetkellä sitten Apple, Google, Microsoft ja vastaavat IT-alan jättifirmat lobbaa täysillä, että tällaisesta omistajuudesta luovutaan ja siirrytään malliin, jossa ostaja ostaa lähinnä oikeuden käyttää firman tarjoamaa tuotetta, jolloin se omistajuus oikeuksineen säilyisi sillä valmistajalla, siis oikeus estää käyttäjiä korjaamasta tai muokkaamasta niitä tietokoneita, oikeus ottaa tuote tarvittaessa käyttäjiltä pois ym.

Tällaista käytäntöä kannattaa miettiä vaikka siltä kannalta, että nämä samat firmat on jo nyt nuoleskelemassa kommarimaiden kansanmurhahallituksia ihan kybällä sensuroimalla nettihakuja ja rajoittamalla ohjelmatarjontaa ja muuta vastaavaa. Jokainen South Parkia vime vuosina katsonut lienee törmännyt aiheeseen. [www.youtube.com]

Miihkali
Moderaattori
2598 viestiä

18.02.20 klo 20:27 - linkitä tähän kommenttiin: #

Hassu juttuhan tässä on, että se iso paha EU on suunnilleen ainoa vakavasti otettava taho, joka on edes yrittänyt suitsia digijättien touhuja. Toinen vänkä yksityiskohta on, että ainakin vielä muutama vuosi sitten digijätit oli unelmatyöpaikan maineessa. Tosiasiassa niissä on tosi suuri vaihtuvuus ja keskimääräinen työsuhde kestää alle vuoden, eli kukaan täysjärkinen ei siellä kestä muutamaa kuukautta kauempaa.

Keskustelut