Suuri kosmokeskustelu

Foorumin päävalikkoonLegendaloota › Suuri kosmokeskustelu

Miihkali
Moderaattori
2606 viestiä

15.02.12 klo 15:26 - linkitä tähän kommenttiin: #

Suuren seksikeskustelun kosmologiaa ja elämän tarkoitusta koskevat horinat voitaneen siirtää tänne, mikäli ylläpitäjillä sellainen työkalu on.

OneMoreGoddamnHippieAndMyHeadWillExplode kirjoitti:

En ymmärrä, kuinka nykytiede voi yhä uskoa sattumaan [...] maailmankaikkeus on tällaisenaan täydellinen, eikä se voisi mitenkään olla minkään muunlainen...

Tässä nähdään taas antrooppisen periaatteen heikkous. Pidämme maailmankaikkeutta täydellisenä, koska jos se olisi toisenlainen, nykyinen meininki olisi mahdotonta. Kyse on kuitenkin siitä, että me olemme kehittyneet juuri tämän maailmankaikkeuden ehdoilla, ja siksi se on meille täydellinen. On ihminenkin erinomainen kasvualusta HIV:lle, muttei kukaan silti väitä että ihminen on olemassa HI-virusta varten. Jos maailmankaikkeus olisi toisenlainen, myös elämä olisi kehittynyt eri tavoin ja sopeutunut näihin toisenlaisiin olosuhteisiin. Sellainenkin kyyninen vaihtoehto on mahdollinen, että minkäänlaista elämää ei olisi syntynyt - oltaisiinpa ainakin säästytty paljolta pahalta.

doomsdaymachine
Käyttäjä
1573 viestiä

15.02.12 klo 21:38 - linkitä tähän kommenttiin: #

Itse asiassa kun puhutaan elämästä maailmakaikkeudessa, niin maailmankaikkeus on pitkällä aikavälillä aika huono paikka elämälle. Moni asia avaruudessa voi tappaa. Planeetta voi syöksyä mustaan aukkoon, asteroidi tai komeetta voi tuhota jonkin planeetan kuten maan elämän ja on ainakin muutaman kerran melkein tehnyt. Räjähtävä tähti eli supernova voi käräyttää planeetan elämineen kaikkineen. Ja isäntätähti voi laajentua elämänsä lopussa niin suureksi että mahdolliset elinkelpoiset planeetat palavat tuhkaksi. Mahdollisuuksia tuhoutua on siis monia. Se voi omalta osaltaan selittää miksi emme ole kuulleet mitään mahdollisilta älykkäiltä olennoilta muilta planeetoilta. Ja välimatkat ovat valtavia. Sitten elämänkannalta niin monet asiat voivat mennä vikaan.

Uskon siis että maailmakaikkeus on tarkoitettu enemmän fysiikan lakien ja erinlaisten sattumien leikkikentäksi. Elämä on pikemminkin vain maailmakaikkeuden synnyn yhteydessä syntynyt sivutuote, ja sattumalta syntynyt tiettyihin paikkoihin avaruudessa, jossa kemialliset olosuhteet vain ovat sattuneet olemaan sopivia.

Miihkali
Moderaattori
2606 viestiä

12.03.14 klo 20:33 - linkitä tähän kommenttiin: #

Katselin tuossa Star Trekiä (Uusi sukupolvi) ja siinä todettiin ihmisen olevan petollinen, mutta silti arvostavan lojaaliutta. Aloinpa vain miettimään, että onkohan näillä asioilla jonkinlainen syy-yhteys. Arvostamme asioita, joita on vaikea saada ja helppo menettää. Jos ihmiset olisivat luonnostaan äärimmäisen lojaaleja, kyky tehdä sovitusta poikkeavia päätöksiä saattaisi olla erittäin arvostettu ominaisuus. Tiedä häntä...

Keskustelut