Valitusta ruikutusta toisensa perään.

Foorumin päävalikkoonLegendaloota › Valitusta ruikutusta toisensa perään.

Kookosbanaani
Käyttäjä
1137 viestiä

18.03.20 klo 01:41 - linkitä tähän kommenttiin: #

Zardoz on nähty jokunen vuosi takaperin, todella todella hieno elokuva, ja uusintakatselun tarpeessa. Hiisi kiteyttää kommentissaan tämän hyvin.

John Boorman ei ehkä ole maailman paras ohjaaja, mutta kunnianhimon tai visioiden puutteesta häntä ei voi moittia. Zardoz tuntuu liikkuvan filosofisen taidepätkän ja kömpelön roskaleffan rajamailla. Käsikirjoitus on "vähän" liian yritteliäs halvalta vaikuttuvaan toteutukseen nähden. Liika luovuus ja taiteellisuus meinaavat karata käsistä. Zardozissa on siis samaa vikaa kuin Boormanin vielä heikommassa manaajan jatko-osassa.

Helppo silti kunnioittaa elokuvaa, jossa WTF-fiilis meinaa tulla vähän väliä. Vaikea sanoa mitä Connery nykyään ajattelee tästä, mutta tyylikkään suorituksen hän tekee. Zardoz kuvaa kuolemattomuutta oivaltavasti ja on todellinen kulttileffa.

Connery se vetää itsevarmasti ja naama pokerina, vaikka kekkuloikin koko elokuvan ajan ehkä naurettavimmassa asusteessa ikinä. Siitä tunnistaa hyvän näyttelijän elkeet.

Sattumalta katsoin Syvän joen eilen. Kova leffa sekin siitä miten sivistyneet kaupinkilaismiehet kohtaavat sivilisaation ulkopuolella eläviä hillbillejä ja huomaavat olevansa itsekin kykeneviä tappamaan. Ihmistyypit ja luonteet muuttuvat täysin ja vaihtavat paikkaa ja kaikesta jää käteen vain ikävät traumat ja luurankoja kaappiin. Sen piti olla vain normaali retkeilyviikonloppu.

Boormanilla kävi siinä mielessä hyvä säkä, että sai oikeudet leffan kuvaukseen ennen Peckinpahia, joka kuvasi samana vuonna julkaistun, tematiikaltaan hyvin samanlaisen elokuvan Olkikoirat. Kirjan raakutta ei tietenkään saatu eikä aikakautensa sensuurin puitteissa kyetty valkokankaalle kääntämään, mutta siitä huolimatta Boormanin tulkintassa välittyy hyvin painostavasti sisäänpäinlämpeävän yhteisön suhtautuminen muuhun maailmaan. Legendaarinen dueling banjos on alussa petollisen hilpeä startti tälle trillerille, mutta loppua kohden kyseinen melodia muuttuu kontekstissaan peräti ahdistavaksi.

Jurpo
Tähtääjä
1128 viestiä

18.03.20 klo 03:01 - linkitä tähän kommenttiin: #

Lätkätoppaukset ja BDSM-nahkavaljaat ovat jokaisen post-apokalyptisen riehujabandiittien muotitajun perusta. Myöskin pitää muistaa töhriä letti liimalla sojottamaan joka suuntaan.

Keskustelut