Mielipiteitä arvosteluista

Foorumin päävalikkoonLegendaloota › Mielipiteitä arvosteluista

Söpö
Ylläpitäjä
2869 viestiä

16.11.08 klo 16:00 - linkitä tähän kommenttiin: #

NitroPupu:

Juonesta voisit tosiaan kertoa vielä vähemmän seikkaperäisemmin. Joskus pitempi selonteko on paikallaan, esimerkiksi tilanteessa, jossa rinnastat elokuvan tapahtumia todellisuuteen (kuten johonkin sen tekoajankohtaan liittyvään keskusteluun).

Kolmannessa kappaleessa on aistittavissa, että olet kirjoittanut tunteella. En mainitse tätä oikeastaan kehuna. Kappaleen alussa on aika paljon toistoa, ikään kuin olisit sitä kirjoittaessasi prosessoinut pää kuumana, miten asian muotoilisit poliittisesti korrektisti. Vastaavissa tilanteissa voi auttaa, jos palaat tekstiin pari päivää kirjoittamisen jälkeen ja korjailet sitä vielä ennen varsinaista julkaisua.

Isä Bobbyn roolia tulkitseva Robert De Niro tekee hyvää työtä, ja kasvaneiden kaverusten rooleissa nähdään mm. Brad Pitt Michaelina. Sivurooleista löytyy juoppo puolustusasianaja Snyder (Dustin Hoffman) ja poikien mukana pyörineen tytön ja Johnin tyttöystänän Carolin roolista löytää Minnie Driverin. - Et kerro ollenkaan, minkä tasoista työtä listaamasi henkilöt tekevät. Pelkät nimet eivät ole aina tae laadusta. ;)

puolustusasianaja -> puolustusasianajaja

Sleepers käsittelee viihdyttävästi ja vahvasti niinkin vakavaa asiaa kuin pedofiliaa. Pedofilia on sen verran järkyttävä ja negatiivinen asia, että siitä on viihdyttävyys ehdottoman kaukana. Ymmärrän, mitä yrität sanoa tällä lauseellasi, mutta suosittelisin käyttämään viihdyttävän sijaan jotain neutraalimpaa sanaa. Viihde, viihdyttäminen, viihdyttävä - näillä sanoilla on liian positiivinen kaiku tähän yhteyteen. Vrt. hautajaiset -> harvemmin kuulee puhuttavan viihdyttävistä hautajaisista.

Henkilö, joka ei ollenkaan tunne tätä elokuvaa, löytää tekstistäsi tiedon siitä, mitä aihetta Sleepersissä käsitellään. Pääpiirteittäin arvostelusi on helppolukuinen, se ei sisällä liiallisen pitkiä lauseita tai lukuisia kryptisiä lauserakenteita.

*****

Emperor:

Enemmänkin pitäisi käyttää sellaisia sanoja kuten [...] "taiteellinen". - Hankala sana, ellen sanoisi jopa haastava. :) Se aiheuttaa liki varmasti kiistoja samoin kuin vaikkapa "outo" tai "normaali". Tämä lienee makuasia, mutta olisin itse jättänyt käyttämäsi jälkimmäisen sanan pois tai vaihtanut sen johonkin vähemmän vaikeaan, kuten esimerkiksi sanaan "mutkikas".

Toisessa kappaleessa kerrot havainnoivasi elokuvaa vain parilla pintaraapaisulla. Rietastelen pilkun kanssa ja totean, että tarkoitat varmaankin havainnollistavasi elokuvaa.

rikos-ilmoitus -> rikosilmoitus [yhdyssana]

Elokuva tuntuu liikkuvan miltei tajunnanvirralla, vaikka toisaalta Lynch ohjaa hyvin hallitusti. Elokuva puskee eteenpäin kuin unessa, mutta silti kaikella, mitä elokuvassa tapahtuu, on enemmän tai vähemmän symbolinen merkitys. Tämä ja monet muutkin seikat ovat tuttua Lynchin muista elokuvista. Esimerkiksi tässäkin elokuvassa on hyvin voimakas eroottinen lataus.
Elokuva, elokuva, elokuva. Et ole ainut, joka toistaa samaa sanaa paljon. Sanan saa korvata synonyymillä, tai sitten ihan elokuvan nimellä. Elokuvaan voi viitata myös sanoilla "elokuv...", eiku, "se", "tämä", "tuo" jne. tilanteen mukaan. ;)

millainen on heidän luonne -> millainen on heidän luonteensa

ja jne. -> jne. [ja niin edelleen]

turhauttaakkin -> turhauttaakin [puhekielessä konsonantti kahdentuu]

Pidän siitä, miten avaat Lynchin tapaa kuvata hahmojaan ja palaat aloituskappaleen ajatuksiin viidennessä kappaleessa. Se sitoo tekstiä mukavasti yhteen. Viimeisessä kappaleessa esittämäsi analyysi on myös hyvä, sellainen jonka lukeminen saisi ainakin itseni kiinnostumaan elokuvasta. Et ruodi leffaa puhki, vaan houkutat lukijan etsimään omaa näkökulmaansa asiaan.

*****

andy:

Kertomus sokeudesta ei ole novelli, vaan romaani. Englanniksi novelli on short story, romaani taas novel. Tavallinen lapsus, johon itsekin olen monesti kompastunut.

arki-aamu -> arkiaamu [yhdyssana]

On tavallinen arki-aamu jossain nimeämättömässä kaupungissa. Keski-ikäinen mies (Iseya) huomaa yhtäkkiä olevansa täysin sokea, mutta auttava käsi tulee pian apuun. Seuraavana aamuna paikallinen silmälääkäri (Ruffalo) huomaa myös altistuneensa sokeudelle ja hän lähtee vaimonsa (Moore) kanssa paikalliseen eristys-sairaalaan, jonne kaikki sokeat viedään karanteeniin. Pian erilaisten ihmisten keskinäiset välit alkavat lämmetä ja paikallinen baarimikko (Bernal) alkaa julistaan omaa mieltänsä muista välittämättä. Pian koko yhteiskunta alkaa vajoamaan anarkiamaiseen kaaokseen.
Hmmm. Joku siis huomaa äkkiä sokeutuneensa, mutta saa ongelmaansa apua. Se tarkoittaa, että monet muutkin sokeutuvat. Kun sama tapahtuu monille, he alkavat tuntea jonkinlaista yhteenkuuluvuutta. Tämän positiivisen tuntemuksen takia koko porukka panee ranttaliksi ja alkaa rikkoa paikkoja... Kiintoisaa. En ole nähnyt kyseistä leffaa saati lukenut alkuperäisteosta, mutta kertomastasi päätellen kyseessä ei ole mikään tavallinen tarina.

alkaa julistaan -> alkaa julistaa [puhekieltä]

Keskivaiheilla on pientä paikallaan polkemista ilmassa [...]. Hauska yksityiskohta tuossa, tuo mieleeni piirretyt, joissa Kelju K. Kojootti juoksee tyhjän päällä. :)

Siihen riittää vain uutislähetykset ja sotilailta tuleva tieto, jotka ovat valmiita ampumaan sokean ihmisen jos siihen pakon tarve tulee. -> Siihen riittävät vain uutislähetykset ja sotilailta tuleva tieto. [monikko] Sotilaat ovat valmiita ampumaan sokean ihmisen, jos siihen pakon tarve tulee. [uutislähetykset eivät ammu + pilkkuvirhe]

Danny Glover on myös mies paikallaan päättäväisenä ja kaiken nähneenä silmälappuisena miehenä. Tähän olisin toivonut, että olisit kertonut lyhyesti, toiko silmälappu hahmosta sellaisen kuvan, että hän olisi enemmän sokeiden vai näkevien leirissä. Mitä merkitystä lapulla on?

Käytät paljon lisäsanoja "hieman", "pientä" jne. Ne ovat määreitä, jotka tarkoittavat eri ihmisille eri suuruuksia. Olisiko niitä mahdollista jättää pois tai joissakin tapauksissa korvata jollakin tarkemmalla määreellä? Vrt. Al Pacino näyttelee hiukan yli. -> Al Pacino näyttelee traktorin kokoisella volyymillä yli./ Al Pacino näyttelee munakarvan kokoisella volyymillä yli.

Kerrot elokuvasta seikkaperäisesti, ja tuot omaa mielipidettäsi hyvin esille. Tekstistäsi tulee ilmi, mitkä ovat ne syyt, joiden vuoksi olet neljään pisteeseen päätynyt.

The Wolf
Tähtääjä
2949 viestiä

16.11.08 klo 16:30 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kieltämättä kiinnostaisi kyllä itseänikin tietää, mitä mieltä arvosteluistani ollaan. Kauan aikaa meni edellisestä revikasta (varmaan vuoden tauko) ja tämäkin on jo jokin aika sitten julkaistu, mutta heittäkääpäs kommenntia.

http://www.leffatykki.com...okuva/tuhkaa-ja-timanttia

Mielestäni teksti on hieman haahuilevaa ja analyysit ovat jääneet paikoitellen pahastikin puolitiehen. Sana on vapaa, käyttäkää sitä.

Ville
Tähtääjä
3972 viestiä

16.11.08 klo 16:46 - linkitä tähän kommenttiin: #

Onhan tuo ihan kivaa analyysia, vaikka paikoittellen on hapuilevaa, mutta selvän siitä kyllä saa. Ja olisihan voinut hieman ahkeramminkin kappalejakoa käyttää. Muuten ihan hyvää tekstiä.

kerpele
Käyttäjä
3486 viestiä

16.11.08 klo 17:02 - linkitä tähän kommenttiin: #

andy kirjoitti:

Saramagon klaustrofobaalisesta sokeus-epidemiasta kertovan tarinan...

Klaustrofobaalinen ei taida olla oikea sana.

andy kirjoitti:

Pian koko yhteiskunta alkaa vajoamaan anarkiamaiseen kaaokseen.

Anarkistiseen tai anarkian kaltaiseen sopisivat paremmin.

MiiCa
Käyttäjä
113 viestiä

16.11.08 klo 20:28 - linkitä tähän kommenttiin: #

Taas kyselisin mielipiteitänne uusimmista arvosteluistani:

The New Guy

Indiana Jones ja viimeinen ristiretki

Maailmojen sota

rillijulle
Moderaattori
3846 viestiä

16.11.08 klo 20:30 - linkitä tähän kommenttiin: #

http://www.leffatykki.com...elokuva/quantum-of-solace

http://www.leffatykki.com/elokuva/piano

Pianon arvostelusta huomasin yhden virheen: "on" pitäisi olla "ovat".

Mutta sanokaas jotain rakentavaa noista.

Emperor
Käyttäjä
250 viestiä

16.11.08 klo 22:52 - linkitä tähän kommenttiin: #

Joo, voisin heittää joitakin ajatuksia rillijullen Quantum of solace- arvostelusta.

Kiitokset muuten Sulolle ja varsinkin Söpölle rakentavasta kritiikistä

Mutta sitten rillijullen arvosteluun. Ensiksikin oli arvostelu oli kokonaisuutena hyvä, eikä se päässyt pitkästyttämään lukijaansa. Oli muutenkin mukava huomata jonkun arvostelevan kyseistä leffaa oikein ronskisti.

Kielellisesti en löytäny mokia, ehkä jossain lauseessa olisi voinut muuttaa sanajärjestystä, mutta mielestäni kyseessä on sen verran pieni seikka, että se ei paljoa hetkauttaisi.

Arvostelun toinen kappale on hieno. Mainitset siinä, että elokuvalta puuttuu jotakin, jota vertaat sieluun.
Olet tehnyt myös tarkkoja havaintoja samaisessa kappaleessa liittyen elokuvan teknisiin mokiin, kuten leikkaukseen.

Saat arvostelun lopettua hyvin, vaikka loppua kohden tultaessa teksti vähän pääsee rönsyilemään, mikä voisi tehdä lopetuksesta hankalaa.

vomppa
Käyttäjä
663 viestiä

18.11.08 klo 12:44 - linkitä tähän kommenttiin: #

MiiCa kirjoitti:


Indiana Jones ja viimeinen ristiretki

Viimeinen ristiretki-arvostelusi on todella hyvä. Selitit kaiken sopivan selkeästi, etkä paljastanut juonestakaan liikaa. Mutta tämä kohta:

MiiCa kirjoitti:

Huumoria on jopa enemmän kuin Kadonneen aarteen metsästäjissä, mikä on pelkästään pääkaksikon, Indyn ja Henryn ansiota. Heidän dialogi on nokkelaa ja hauskaa, ja mikä parasta, heidän kemiansa pelaavat todella, siis todella hyvin. Tämän takia heidän ei tarvitse edes puhua keskenään, kun jo katsojaa alkaa naurattamaan. Kuulostaa hullulta, mutta totta se on!

tuntui aika huteralta. Esimerkiksi kirjoitusvirhe: heidän dialogi on, kuuluisi olla heidän dialoginsa on. Myöskin tuo kemia-juttu kuullosti aika oudolta. Näyttelytyöstä kerroit hyvin.

rillijulle
Moderaattori
3846 viestiä

18.11.08 klo 13:48 - linkitä tähän kommenttiin: #

Emperor kirjoitti:


Oli muutenkin mukava huomata jonkun arvostelevan kyseistä leffaa oikein ronskisti.

Elokuva petti sen verran pahasti ja on kaikinpuolin surkea teos, niin pakkohan se on hieman kovemmalla kädellä arvostella. Joka sanan mielestäni ansaitsee. : D

Emperor kirjoitti:


Kielellisesti en löytäny mokia, ehkä jossain lauseessa olisi voinut muuttaa sanajärjestystä, mutta mielestäni kyseessä on sen verran pieni seikka, että se ei paljoa hetkauttaisi.

Niitä sattuu. Arvosteluissa on oma tyylini kirjoittaa, mikä voi olla hieman vieras monelle, mutta omassa päässäni juuri oikeanlainen.

Kiitokset kritiikistä.

andy
Tähtääjä
1491 viestiä

18.11.08 klo 14:16 - linkitä tähän kommenttiin: #

Sulolle, Kerpeleelle ja Söpölle Kiitokset Blindness kommenteista. Pointsit Kerpeleelle noi sanat olisi tosiaan voitu hioa toisenlaisiksi ja Söpölle toiset pointsit kun näytit miten tuo olisi arvio olisi kunnolla viimeistelty!. Spoiler-Ei siellä nyt ihan paikkoja ranttaliksi pistetty, kun yksi noista karanteenilaisista pystyi koko ajan näkemään miten se tilanne siellä kehittyi ja mihin suuntaan.

NitroPupu
Käyttäjä
1054 viestiä

18.11.08 klo 16:33 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kiitoksia Sulolle ja Söpölle kritiikistä !

vomppa
Käyttäjä
663 viestiä

19.11.08 klo 16:55 - linkitä tähän kommenttiin: #

Taas on dcraig007:ltä julkaistu huonoa tekstiä:

http://www.leffatykki.com...ullu-professori-2-klumpit

Voisiko ylläpito ohjata kyseistä käyttäjää oikeaan suuntaan vaikkapa sähköpostilla, kun herra ei näemmä käytä foorumia?

Storyteller

19.11.08 klo 17:23 - linkitä tähän kommenttiin: #

^
Onhan hän tuon huumorin selittänyt hyvin ja juonenkin pienessä muodossa. Mitä tuosta arvostelusta jää käteen on että jos pitää pieruhuumorista, niin pitää tästä elokuvstakin. Mutta arvostelu menee pieleen siinä, kun pitäisi kertoa muustakin, ohjauksesta ei ole sanaakaan eikä paljoa muustakaan. Toisaalta jos pikaisesti haluaa lukea jonkun arvostelun, että tietää vain minkälainen elokuva on tulossa, niin saahan tuosta jotain selvää. Ei kuitenkaan miehen huonoimpia arvosteluita.

Miihkali
Moderaattori
2618 viestiä

19.11.08 klo 17:27 - linkitä tähän kommenttiin: #

Arvostelkaas Re-Animator -arvosteluni [www.leffatykki.com]. Jonkun verran tuli pikkujuttuja paljastettua, mutta suurempia juonenkäänteitä en toivoakseni spoilannut. Mutta kommentoikaahan, niin koitan taas jatkossa parantaa suoritustani :D

TheNameless
Käyttäjä
602 viestiä

19.11.08 klo 18:26 - linkitä tähän kommenttiin: #

vomppa kirjoitti:

Taas on dcraig007:ltä julkaistu huonoa tekstiä:

http://www.leffatykki.com...ullu-professori-2-klumpit

Voisiko ylläpito ohjata kyseistä käyttäjää oikeaan suuntaan vaikkapa sähköpostilla, kun herra ei näemmä käytä foorumia?

Heh. Dcraig007 kertoo joka elokuvasta juonen ja sen, että näyttelijät olivat hyviä. Ei ikinä mitään muuta.

Pähkähullu Professori 2 arvostelusta:

dcraig007 kirjoitti:

Siis tälle saa nauraa.

No, nämä dcraigin arvostelut lähinnä naurattavia ovat, nyt on tajunnut sen itsekin. Hihhii.

Dr. Zaius
Käyttäjä
418 viestiä

19.11.08 klo 19:45 - linkitä tähän kommenttiin: #

vomppa kirjoitti:


Voisiko ylläpito ohjata kyseistä käyttäjää oikeaan suuntaan vaikkapa sähköpostilla, kun herra ei näemmä käytä foorumia?


Onhan kyseisellä herralla yksi viesti jossain täällä foorumin uumenissa. Hän siis ainakin tietää, että leffatykillä on keskustelupalsta olemassa.

sulo
Käyttäjä
3301 viestiä

19.11.08 klo 20:07 - linkitä tähän kommenttiin: #

Miihkali kirjoitti:

Arvostelkaas Re-Animator -arvosteluni [www.leffatykki.com]. Jonkun verran tuli pikkujuttuja paljastettua, mutta suurempia juonenkäänteitä en toivoakseni spoilannut. Mutta kommentoikaahan, niin koitan taas jatkossa parantaa suoritustani :D

Hyvin olet taustoja selvittänyt ja mitä noihin pieniin paljastuksiin tulee,niin ainakaan minä en niinä liian paljastavina pidä. Ne oikeastaan vaan lisäävät kiinnostusta elokuvaa kohtaan.

Storyteller

20.11.08 klo 03:07 - linkitä tähän kommenttiin: #

Nyt pistin sataprosenttisesti runollisen arvion Tim Burtonin Vincent - lyhytanimaatioista. Siitä kokeilusta olisi kiva kuulla jotain sanaa, kunhan se vaan julkaistaan tähän vanaan. Toki virheitä löytyy (ainakin runollisesti), mutta halusin kokeilla nyt vaikka näin myöhään kun ei kerran väsytä alkuukaan.

NitroPupu
Käyttäjä
1054 viestiä

21.11.08 klo 15:13 - linkitä tähän kommenttiin: #

Boy From Shadows
Tykittäjä
242 viestiä

22.11.08 klo 11:30 - linkitä tähän kommenttiin: #

Storyteller kirjoitti:

Nyt pistin sataprosenttisesti runollisen arvion Tim Burtonin Vincent - lyhytanimaatioista. Siitä kokeilusta olisi kiva kuulla jotain sanaa, kunhan se vaan julkaistaan tähän vanaan. Toki virheitä löytyy (ainakin runollisesti), mutta halusin kokeilla nyt vaikka näin myöhään kun ei kerran väsytä alkuukaan.

Hyvä idea tehdä arvostelu runomuotoon, tuota voisi itsekin joskus kokeilla... mutta niin, ajoittain riimit rämähtivät roimasti rapakkoon, mutta välillä taasen osuivat osuvasti oikeisiin osoitteisiin.

Keskustelut