Animaatioketju

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Animaatioketju

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

16.01.18 klo 20:18 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tuota pirpanan perustamaa dokumentti-topicia lukiessa tuli mieleen, että onnistuisiko vastaavalla tavalla erilaisten kiinnostavien animaatioiden listaus? Itseäni erilaiset animaatiot ovat aikuisiälläkin kiinnostaneet, ja mielelläni tutustuisin myös uusiin, itselleni tuntemattomiin tai videosuositusten piirin ulottumattomiin teoksiin.

Omasta puolestani tässä voi listailla kaikkia animaation tuotoksia perinteisistä animaatioista 3d:hen, stop-motioniin, savianimaatioon, jne. Eikä lopputuloksen tarvitse olla aina elämää suurempaa taidetta, vaan kaikenlaiset tusinatuotteetkin ovat tavallaan mielenkiintoisia.. Myöskään ei tarvitse kahlita itseään elokuviin, vaan esimerkiksi mainokset, opetusvideot, tv-sarjojen tunnarit tai vastaavat käyvät katselun alaisiksi.

Tässä omaa esimerkkilistausta osasta niistä animaatioista, jotka ovat jääneet omaan mieleeni joko lähiaikoina tai vuosien saatossa.:

Opetusvideoita / tietoiskuja:
Save Free TV
Mr. Yuk
You are what you eat
Don’t drown your food
Chew, Chew, Chew
I’m Just a Bill

Mainoksia:
Kellogs Frosted Flakes - Tony the Tiger
Oscar Mayer Wiener
Postisäästöpankin kultapossukerho
Mehukatti

Abstrakteja animaatioita:
Len Lye - Free Radicals
Norman McLaren - Synchromy

Tv-sarjojen introja / outroja:
Mennään bussilla 1
Mennään bussilla 2
Vaimoni on noita
Batman

Tarinallisia animaatioita:
Rinat Gazizov - Midnight Games
Kippari-Kalle - A Haul in One
Fractured Fairy Tales - Three Little Pigs
Flip the Frog - Spooks
Walt Disney - The Little House

pirpana
Käyttäjä
825 viestiä

16.01.18 klo 20:36 - linkitä tähän kommenttiin: #

Loistava idea topicille. Huolithan vaatimattoman tarjoukseni?:

Vincent (1982)
https://www.youtube.com/watch?v=fxQcBKUPm8o

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

16.01.18 klo 20:36 - linkitä tähän kommenttiin: #

Luulenpa että tästäkin kehkeytyy hyvä ketju..

Tässä olisi uudempaa tavaraa, 2000-luvun alusta MTV3:sen pöllöanimaatiokooste.

https://www.youtube.com/watch?v=Me0lCimW34Y&t=89s

Nää oli ja on yhä ihan hauskoja.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

16.01.18 klo 20:40 - linkitä tähän kommenttiin: #

Vähän kauempaa menneisyydestä tulee seuraava,pikkunuijana tv:stä tuli katsottua näitä.

https://www.youtube.com/watch?v=KclL5API_GE

Käytöskukka ja Hinku ja Vinku. Ja Suursyömäri!

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

16.01.18 klo 20:43 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos on olemassa yksi leffa, joka jokaisen tosi animaationystävän pitää nähdä niin The Thief and the Cobbler: The Recobbled Cut. Kyseessä on yli 30 vuotta teossa ollut animaation graalin malja, joka ei loppujen lopuksi valmistunut koskaan. Lopputuloksena syntyi vain läjäpäin teknisesti hienointa animaatiota, jota todennäköisesti tullaan koskaan tekemään. Tuossa on oikeasti niin monimutkaisia ja pikkutarkkoja kohtauksia, että pelkästään yksittäisten kuvien tussaamiseen meni monta päivää ja muutamien isompien kohtausten animointiin helposti kymmenkunta vuotta.

Yksi näistä monimutkaisemmista on lopun sotakonekohtaus [www.youtube.com], joka on Ken Harrisin, mahdollisesti kaikkien aikojen lahjakkaimman animaattorin käsialaa. Kyseessä on yksi teknisesti parhaista koskaan tehdyista animoiduista kohtauksista, ellei jopa paras.

Sitten on legendaarinen ajojahtikohtaus [www.youtube.com] ja pelikorttikohtaus [www.youtube.com], joita yksinään on hiottu vähintään vuosikausia. Jälkimmäisessä on piirretty pikkutarkasti kokonainen korttipakka, jokainen kortti vilahtaa yksitellen.

Entisöity versio keskeneräisestä printistä löytyy ihan youtubestakin hakusanalla "Thief and the Cobbler: Recobbled Cut Mark 4". Koska kyseessä on keskeneräinen versio, tästä ei varsinaisesti elokuvallisesti saa paljoa irti vaan tämä kannattaa katsoa lähinnä animaation vuoksi. Valmistuneiden kohtausten seassa on paljon luonnoksien ja storyboardien pohjalta koottuja juttua ja ainakin 15 minuuttia tarinasta puuttuu kokonaan.

Disneyn Aladdin on saanut tästä enemmän kuin vähän ideoita lainaan, koska tätä animoimassa ollutta porukkaa siirtyi 90-luvun alussa Disneyn leipiin. Myöhemmin Disney tarjoutui tuottamaan tämän loppuun, mutta siihen mennessä kaikki konseptitaide ja luonnokset oli jo peruuttamattomasti menetetty.

Edit. Tässä [www.youtube.com] on aika hyvää analyysiä ko. elokuvasta.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

16.01.18 klo 20:44 - linkitä tähän kommenttiin: #

Sitten savianimaation huippua:

Pingus The Thing.

https://www.youtube.com/watch?v=QAoONl2P8fw

NOOT NOOT Muthafucka!

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

16.01.18 klo 21:07 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos nykyanimaation saralla yksi nimi kannattaa pistää korvan taakse niin Don Hertzfeldt. Kaverin yksinkertaiset absurdit tikku-ukkoanimaatiot edustavat melkeimpä tämän hetken alansa huippua. Kaverin tuotantoa löytyy aika kattavasti ihan tubestakin.

Pannaa tähän kärkeen vaikka yksi omista suosikeista, eli The Meaning of Life [www.youtube.com]

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

16.01.18 klo 21:11 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ei voi lisäksi ymmärtää, miten nämä Roger Rabbit -lyhärit on jääneet kansalta täysin näkemättä:
eka [www.youtube.com]
toka [www.youtube.com]
kolmas [www.youtube.com].

Joku
Käyttäjä
1091 viestiä

16.01.18 klo 22:07 - linkitä tähän kommenttiin: #

Voi pendele, hyvää topiccia vaan pukkaa. Täytyy postailla jossain kohtaa vähän omia animaatiosuosikkeja! Ja katsoa näitä teidän linkittämiä!

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

16.01.18 klo 23:47 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ainakin ensihuumaa ketjulla tuntuu olevan, ja kiinnostavaa sekä tutustumisen arvoista settiä näyttää nousseen esille!

* * *

Syksyinen Youtube-selaus toi eteen nämä VHS-siirrot YouTubesta (suomeksi dubattuja):

Leopold-lohikäärme -video (Tauno-koira, Kovaksi keitetty muna, Superlepakko)
- "Leopold tekee kohta maalin" -laulu on porautunut ainakin omaan mieleen.

Rosvo-Ruudolf, kaiketi itäeurooppalainen eläintarina sekä Vommelit
- mikä mahtoi olla pääohjelman nimi?

Samansisältöinen setti kuin yllä

Ohukainen ja Paksukainen -piirrettyjä

* * *

Laitetaan noiden lisäksi vielä omasta lapsuudesta tuttu Halinallet: Synttärinallen blues (osa 1, osa 2)

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

19.01.18 klo 20:05 - linkitä tähän kommenttiin: #

Voisinpa hieman kommentoida tähän asti esiinnousseita tuotoksia ja laittaa lisää katseltavaa. Jatkoa kommenteille seuraa mahdollisesti myöhemmin.

Vincent: Tämä on ollut varmaan joskus aikomus katsoa, koska Tim Burtonin työt kiinnostavat kauttaaltaan, mutta enpä ole saanut katselua aikaan. Hyvin burtonmainen pätkä kyseessä, joten kiitos tämän esiinnostamisesta. Kauhuanimaatioihin voisi perehtyä enemmänkin: suositusten kautta mielenkiintoisena nousi esiin Passenger, joka on muutamasta säikäytyskohdasta huolimatta enemmän komediallisen kauhun puolella. Ja vaikkei ehkä olekaan suoraa kauhua, niin enimmäkseen melko masentavissa merkeissä kulkee Zero.

MTV3:n pöllöanimaatiot: Ihan mukavia pätkiä nuokin, vaikka aivan samaa retrofiilistä en tuolloisesta Maikkarin logosta löydä kuin parista aikaisemmasta. Mutta kyllä noita abnerin linkkaamia pöllöanimaatioita ja pöllönsilmälogoa katsoisi paljon mieluummin kuin MTV3:n nykyisiä persoonattomampia mainosvälikkeitä. Ja henkilökohtaisesti Maikkarin tunnuksista nämä kaksi palauttavat itseni tehokkaimmin lapsuusvuosiin.

Käytöskukka: Itse olen toki liian nuori noille, mutta 2000-luvulla noita on tullut retrouusintoina katsottua, ja oikein kotikutoista ja mukavaa tyyliä vaikuttaisi Hinkun ja Vinkun seikkailut olevan. Itselleni Kiire-osan kaupunkimaisemat ja pelkistetyt autot ovat jääneet parhaiten mieleen. Tuon aikaisista kotimaisista animaatioista Kössi Kengurua uusittiin omassa lapsuudessani, ja pari DVD:tä Heikki Prepulan animaatioita on tullut itsekin osteltua.

* * *

Syksyllä tuli vastaan pari suomalaista peruna-aiheista animaatiota:

Perunasaari
- Tässä äänimaisema on paikoin melko repeillyttävää.

Perunan historia, osa 1, osa 2
- Heikki Määttäsen kertojaääni kuuluu sekin olennaisena osana lapsuusmuistoihin.

Mies joka istutti puita osa 1, osa 2
- Tämä kuulunee joissain piireissä arvostetuimpien animaatioiden joukkoon, ja on oikeasti kaunis ja tarinaltaan koskettava elokuva. Myös tässä Keijo Kompan persoonallinen kertojaääni tekee tavallista paremmin tehonsa.

Tässä vielä tämän viikon selauksissa videosuosituksena tulleita Snorkkeleita parin jakson verran. Visuaalisesti ihan nätti ja tyypillinen kasarianimaatio. Suomenkielinen selostus kuulosti omiin korviini melko rutiinilla vedetyltä, kovin suurta ilmaisun kirjoa en kertojan äänestä löytänyt.

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

21.01.18 klo 03:14 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tuli tähän aamuyöstä taas muutama ihan hauska animaatioidea mieleen.

Ensimmäinen on Jenkki Jänis [www.youtube.com]. Tässä on tällainen obskuuri propagandapiirretty Ronald Reaganin ajan kasarilta, vieläpä ihan laadukkaalla kuvalla ja äänellä. Tuo julkaistiin aikoinaan ihan suomeksi dubattunakin, mutta se kasetti on nykyään jo jonkinlainen keräilyharvinaisuus. Aivan uskomattoman typerä ja hupsu leffa, mutta pirun nostalginen.

Sitten on Tales from the Cryptin viimeinen ja ainut animoitu jakso [www.youtube.com]. Tyyli tuossa on täyttä ysärin puoliväliä: suttuinen animaatio, groteski meno ja paljon mustaa huumoria.

Yksi hienoimmista käytännön piloista joita olen koskaan päässyt todistamaan tuli muutama vuosi sitten vastaan kun tubeen ilmestyi materiaalia kadonneesta kasari- ja ysäripiirretystä nimeltä Super Turbo Atomic Ninja Rabbit [www.youtube.com]. Pari jenkkianimaattoria oli oikeasti tehnyt feikin alkuvideon ja pätkän jotain jaksoa, johon oli tarkoituksella koottu kaikki mahdolliset vanhojen piirrettyjen kliseet tajuntaan soimaan jäävää tunnaria myöten, sitten koko juttu kierrätettiin vanhojen videoiden kautta ja pantiin nettiin. Koko homma meni ihan täydestä, jotkut jopa muisti nähneensä jotain tiettyjä jaksoja.

Toinen vähän samanlainen on Indiana Jonesin feikki-intro [www.youtube.com]. Älyn hieno.

Alkuvideoista puheenollen: Thundercatsin alkuintro [www.youtube.com] on ihan tajuttoman hieno. Samoin Cowboy Bebopin [www.youtube.com] ja Gunsmith Cats [www.youtube.com] (edellisen inspiraatio). Saint Seyassa parasta taisi ollakin nimenomaan se alkuvideo [www.youtube.com] ja Hopeanuolesta [www.youtube.com] saa kylmiä väreitä. Matka maapallon ympäri [www.youtube.com] on tullut kulutettua jo puhki.

Sitten on sellainen klassikko kuin Daicon IV [www.youtube.com]. Tämä on vuoden 1983 Japanin scifi-messuille vartavasten tehty anime-alkuvideo, jossa vilahtaa suunnilleen kaikki sen hetken länsimaisen ja itämaisen scifin ikonisimmat otukset ja hahmot, alkaen vaikka Enterprisen miehistöstä, Star Warsin hahmoista, erilaisista mechoista, Fritz Langin Metropoliksen hahmoja, Doraemon, Super Sentai ja vaikka mitä. Tämän on tehnyt sama tiimi, joka teki myöhemmin Neon Genesis Evangelionin. Huipputason animaatiota. Daicon tarkoittaa retiisiä.

Kun nyt Evangelionista puhuttiin, niin pannaanpa vielä sen alkuintro [www.youtube.com]. Hienointa tuossa on, että jos katsoo oikein tarkkaan ja huolella niin tuo pelkkä alkuvideo periaatteessa kertoo sen sarjan koko ydintarinan.

Ja sitten on Gunbuster. Fuck yeah, mitä animaation juhlaa sekin sarja oli. Panna tästä vaikka parin minuutin näyte [www.youtube.com]. Jos koskaan tulee tuota katsottua, niin se viimeinen jakso on varmaan yksi animehistorian hienoimmista.

Ralph Bakshi teki jokin aika sitten pienen, yhden lyhärin [www.youtube.com] pituisen comebackin. Jälki on miehelle tyypillisen anarkistisen suttuista ja rumaa, eli hyvää.

Yuri Norsteinin Satujen satu [www.youtube.com] on omasta mielestä hienoin animaatiolyhäri koskaan. Vähän kuin Andrei Tarkovskin 70-luvun puolivälin leffat ja erityisesti Peili, mutta animoituna.

Bellevillen kolmosten tekijän groteski musta lyhytkomedia Old Lady and the Pigeons [www.youtube.com] on nerokasta tavaraa. Ideana tässä on, että vanha ukko naamioituu puluksi päästäkseen mummon luokse pummilla syömään. Lopputwisti on tässä aivan uskomattoman nerokas.

Japanista löytyy paljon hauskoja vanhempia lyhäreitä. Yksi omista suosikeista on Yasuji Muratan Taro's train [www.youtube.com]. Tämä oli muistaakseni tarkoitettu alunperin opetusvideoksi köyhälle kansalle oikeasta junaetiketistä, mutta hauska se on edelleen. Tuossa on mm. keskiluokkainen sika, vanha vuohi, työläiskarhu, isoperäinen strutsinainen, työläiskarhu, ahmatti hevonen ja juoppo härkä.

Toinen kuuluisa Murata on Kobutori [www.youtube.com].

Winsor McCayn Dream of a Rarebit Fiend [www.youtube.com] oli inspiraatio King Kongin, Godzillan ja monen muun vastaavan takaa. Jättihirviö hyökkää tässä ensimmäistä kertaa suurkaupunkiin. Tässä kannattaa huomata tuo animaation korkea laatu, joka oli referenssitasoa vielä vuosikymmeniä tämän jälkeen. Walt Disneyllä oli McCayn kuva toimistonsa seinällä.

Chuck Jones sai aikoinaan Warnerin pomoilta käskyn tehdä jotain erilaista. Näin syntyi Dover Boys [www.youtube.com]. Tämä taitaa olla yksi vaikutusvaltaisimmista lyhäreistä koskaan. Pelkästään tuon kokeellista rajoitettua animaatiota ryöstöviljellään edelleen kiusaksi asti kaikissa maailman televisiopiirretyissä ja animeissa. Warnerin pomot uhkasivat tämän nähtyään Chuck Jonesia potkuilla.

Chuck Jones goes Norman McLaren. Dot and Line: Romance in Lower Mathematics [www.youtube.com].

Richard Williamsin ja Ken Harrisin taiteilema Pink Panther -alkuanimaatio ensimmäinen [www.youtube.com] ja Richard Williamsin studion tuottama toinen [www.youtube.com] Vaaleanpunainen pantteri.

Neuvostoliittolaista animaatiota on tuubi pullollaan, kaikki public domainia. Muutama suosikki:

Lumikuningatar [www.youtube.com]. Yksi Hayao Miyazakin suosikkileffoista. Esim. Horus, auringon prinssissä on lainattu tätä leffaa paljon.
Villijoutsenet [www.youtube.com]. Tämä oli joskus mukulana oma suosikki. Muistelen, että tässä oli tosi kovat suomidubit aikoinaan.
Pähkinänsärkijä [www.youtube.com]. Joululeffa, ei tarvita tekstityksiä tämän ymmärtämiseen. Tätäkin näytettiin joskus telkkarissa paljon suomeksi dubattuna, kertojaäänenä oli muistaakseni Jarmo Koski.
Säkillinen omenoita [www.youtube.com].
Krokotiili Gena [www.youtube.com]. En nopealla selauksella löytänyt tekstitettynä. Tuon biisin tunnistaa jokainen.

Sitten vielä muutamia hienoja kohtauksia hienoista elokuvista.

Kaikenkarvaisen Charlien loppukohtaus. [www.youtube.com]

Don Bluthin animoima kohtaus Xanadusta [www.youtube.com].

Don Bluthin Pienen aasin loppukohtaus [www.youtube.com] suomeksi dubattuna.

Don Bluthin Dragon's Lair 2 [www.youtube.com] teräväpiirtona. Aivan uskomattoman happoista settiä.

Balton hienoin kohtaus. [www.youtube.com]

Fievel matkalla villiin länteen penis-easter egg. [www.youtube.com]

Fritzin orgiakohtaus. [www.youtube.com]

Akiran prätkäkohtaus [www.youtube.com].

Transformers -leffan makein kohtaus [www.youtube.com]

Syntymä, kuolema, yksilöllisyys, ihmisyys, todellisuus, epätodellisuus... Ghost in the Shellin kaupunkikohtauksessa [www.youtube.com] on kaikki edellinen visuaalisesti kerrottuna parissa minuutissa. Uskomaton kohtaus.

Vink. Rakentaminen = koneen syntymä, metalliroskat = koneen kuolema, kaksoisolento = kadotettu identiteetti ja yksilöllisyys, nuket = kadotettu ihmisyys, näkökentän peittävät mainostaulut = valheelliset muistot, keinotekoinen persoona, vesisade = melankolia ym. Tuossa lisäksi soi sekaisin kaksi eri musiikillista teemaa: toinen liittyy Kusanagin rakentamiseen liittyvään kohtaukseen, keskellä tuleva breikki liittyy ihmisyyteen.

Sitä edeltäneessä [www.youtube.com] kohtauksessa sukellettiin. Vedestä nouseminen = biologinen syntymä, ihmisen syntymä; peilikuva = sielu.

Finaalissa taistellaan ihmisen ja koneen välillä vanhassa museossa [www.youtube.com]. Museo = ihmismieli, ihmisyys. Klassinen talovertaus. Tässä kohtaa soi pelkästään se edellisen kohtauksen breikin ihmisyys-teema.

Hups. Lähti näköjään vähän lapasesta.

Pannaan vielä loppukevennykseksi Bambukarhujen alkuintro [www.youtube.com]. Tuo jaksoi aina naurattaa itseä ääneen jo mukulana. Ensin ollaan kuin paratiisissa, eläimillä on kivaa ja kaikkea. Sitten tulee yhtäkkiä paha korporaatio ja ilmastonmuutos, taivas pimenee ja jääkarhut ja pingviinit kuolee! Kunnon propagandaa.

Joku
Käyttäjä
1091 viestiä

21.01.18 klo 11:38 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus kirjoitti:

Sitten on sellainen klassikko kuin Daicon IV [www.youtube.com].

Katselin tän videon just eilen. Täysin tietämättömänä koko animaatiosta, mutta ajauduin jotain kautta sen takia koska siinä soi Electric Light Orchestran loistava biisi "Twilight".

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

23.01.18 klo 21:36 - linkitä tähän kommenttiin: #

The Thief and the Cobbler: Tämä oli taustatarinoineen uusi tuttavuus, vaikka animaation yleinen historia lienee itselleni keskivertokansalaista tutumpaa. Vaikuttaisi olleen melko suuruudenhullu projekti, jonka jälki kyllä tyrmää jopa läppäriltä katseltuna. Suuruudenhullu ainakin sen osalta, että esimerkiksi tuossa korttipakkakohtauksessa vuosia kestäneen työn olisi voitu sangen helposti oikaista, mutta toisaalta täytyy nostaa hattua tekijöiden kunnianhimolle.

Pingu’s The Thing: Melko tiukkaa tribuuttia sekä Carpenterin Thingille kuin vaikkapa Ridley Scottin Alienille (vai löytyvätkö kaikki esitetyt kohtaukset nimenomaan Thingistä: ei voi tarkkaan muistaa). Savianimaatiota käytetään brutaalin luovalla tavalla. Katselin noita muitakin Lee Hardcastlen animaatioita, ja melko mustalla huumorilla ryyditettyjä hurmeisia pätkiä mies tuntuu tekevän, ja eipä noita voi lasten katsottaviksi suositella. Noita alkuperäisiäkin Pinguja intouduin Yle Areenasta katselemaan, ja hupaisia siansaksalla solkattuja animaatioita tuntuivat Pingun jaksot olleen vielä tuolloin loppuvaiheessakin 2004.

The Meaning of Life: Tuota katsoessani mieleen tuli termi “Hyvällä tavalla epätasainen elokuva”. Välillä oltiin hahmojen animoinnissa, välillä taas näytettiin abstraktimpia värimaisemia. Juoni lienee jonkinlainen elämän tulevaisuuden sekä evoluution kuvaus. Itseäni hykerryttävin kohta oli kahden erikokoisen hahmon merkityksettömällä kielellä käyty keskustelu, ja luovimmalta kohdalta tuntui taas keskivaihe, jossa erikoisemmat tikku-ukkohahmot vyöryivät kuvaruudulle.

Roger Rabbitit: Olen saattanut tuon ensimmäisen nähdä sen jälkeen, kun sain ensi kertaa katsottua Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? -elokuvan joskus 2010-luvun taitteessa. Kyseessä saattoi olla toki myös jokin osa itse elokuvaa, sillä muistelen kyseisen animaation sijoittuneen nyt näkemääni enemmän kotiympäristöön.

Joka tapauksessa, nuo kolme pätkää ovat omiin silmiini hauskoja sekä lievästi aikuisempaan makuun suunnattuja. Itse näkisin nuo jonkinlaisina kunnianosoituksina esimerkiksi Hanna-Barbera -aikakauden Tom ja Jerry -piirretyille.

***

Tuon The Meaning of Lifen katsomisen jälkeen tuli mieleen, että voisinpa itsekin linkittää muutaman suosikkini nykyanimaation saralta. Steve Cuttsin animaatiot Happiness sekä MAN ovat melko osuvia tiivistyksiä hullusta ajastamme ja pistävät pohtimaan sitä, mihin olemme matkalla ja mitä pitäisi tehdä toisin.

Taiteilijanimellä PES työskentelevä animaattori puolestaan tekee mielenkiintoisia ideoita hyvillä toteutuksilla. Ensi kertaa nähtyinä ainakin nämä kaksi animaatiota hätkähdyttivät innovatiivisilla kuvilla sekä erinomaisella ääniraidalla: Fresh Guacamole, Western Spaghetti (Fresh Guacamole on muuten sadan sekunnin kestoisena lyhin elokuva, joka on ollut Oscar-ehdokkaana). PESin kanavalta löytyy myös paljon muitakin oivallisia stop-motion-animaatioita, joista ainakin itseäni ilahduttavin on lyhyt ja yksinkertainen Prank Call.

***

Tässä vielä yksi poiminta vanhoilta ajoilta. Ennen veristä 1940-lukua valmistunut MGM:n Peace on Earth on ainakin omaan makuuni eräs parhaimmista näkemistäni sodanvastaisista teoksista, jossa sotaisalle ihmiselle osoitetaan tämän lopullinen paikka. Elokuvasta kerrotaan myös, että se olisi ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, mutta ainakaan Nobel-akatemian tietokannat eivät tue tätä tarinaa. Myös vuoden 1955 uusioversio Good Will to Men on sanomaltaan edeltäjäänsä verrattavissa oleva työ.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

24.01.18 klo 07:51 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tämä ja Dokumenttiketju:

Niin.

Paljon.

Mielenkiintoista.

Katseltavaa..

:)

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

25.01.18 klo 17:34 - linkitä tähän kommenttiin: #

Vaihteeksi taas muutama ihan mielenkiintoinen kultimpi vaihtoehtoinen animaatiotekijä ja -lyhäri.

1. Emile Cohl
Ranskalainen alan pioneeri, teki animaatioita liitutaululla kauan ennen genren standardin keksimistä.

Fantasmagorie (1908) [www.youtube.com]

2. Wladyslaw Starewicz
Nykyaikaisen stop motionin isä ja kaikkien aikojen mestari. Alunperin Starewicz työskenteli Pietarin yliopiston luonnontieteellisessä museossa ja hankki kameran hyönteisten kuvausta varten. Kömpelö ja äänekäs kamera kuitenkin häiritsi hyönteisiä siinä määrin ettei hommasta tullut mitään. Starewicz alkoi tehdä elokuvia täytetyillä eläimillä ja hyönteisillä soveltamalla siihen aikaan kokeellista tekniikka ja lopulta ura urkeni kokopäiväisenä animaattorina.

Muutamia miehen olennaisimpia töitä:
Kameramiehen kosto (1912) [www.youtube.com]
Hyönteisten joulu (1913) [www.youtube.com] Ensimmäinen jouluspesiaali.
Belgian lilja (1915) [www.youtube.com]
Satakielen ääni (1923) [www.youtube.com]

3. Otto Messmer ja Pat Sullivan
Felix the Catin luojat. Ennen Mikki HIIRTÄ oli Felix-kissa piirrettyjen maskottien kuningas. Kuningatar Elizabethilla oli lapsena Felixin mukaan nimetty kissa. Hahmon nimellä ja imagolla myydään kissanruokaa edelleen Suomessakin.

Feline Follies (1919) [www.youtube.com]. Ensimmäinen Felix-lyhäri.
Felix Hollywoodissa (1923) [www.youtube.com]. Kaikkien aikojen suosituin Felix-lyhäri. Ensimmäinen piirretty lyhäri, jossa nähdään julkkiksia.
Felix the Cat Switches Witches (1927) [www.youtube.com]. Halloween-spesiaali.
Herkkusuu-Felix (1927) [www.youtube.com]. Tekstitetty suomeksi.
Japanicky (1928) [www.youtube.com].
Comicalamities (1928) [www.youtube.com]. Henkilökohtainen suosikki.

4. Lotte Reiniger
Yhdisti stop motionin ja varjoteatterin, luoden mustalla kartongilla tehdyn omalaatuisen siluettianimaation.

Tuhkimo (1922) [www.youtube.com].
Saapasjalkakissa (19??) [www.youtube.com]
Taikahepo (1953) [www.youtube.com]
Hannu ja Kerttu (1955) [www.youtube.com]
Peukalo-Liisa (1955) [www.youtube.com]

5. Alexander Alexeieff ja Claire Parker
Kaikkein omituisin edellisistä. Tässä ei kuvia ole piirretty eikä leikelty kartongista vaan ne on tehty tökkäämällä tuhansia neuloja mustaan tauluun eri syvyydelle. Tämä tekniikka tunnetaan nimellä "pinscreen animation".

Night on the Bald Mountain (1933) [www.youtube.com].
Nenä (1963) [www.youtube.com]

Kolmas samalla tekniikalla tehty:

Mindscape (19??) [www.youtube.com].

6. Kaikki UPA:n animaatiot.
UPA eli United Productions of America koostui aikoinaan äärikonservatiivisesta Disneystä lähteneistä kokeellisemmasta animaatiosta kiinnostuneista tekijöistä, jotka perustivat oman puuhapajansa sotavuosien jälkeen. UPA on edelleen olemassa, mutta se on jättänyt animaatioiden tuotannon ja keskittyy nykyään muistaakseni japanilaisten elokuvien maahantuontiin ja levittämiseen.

Näitä voisi latoa pöytään vaikka kuinka, mutta tässä on alkajaisiksi (lähes) kaikki Oscar-ehdokkaaksi päässeet tai peräti voittaneet lyhärit.

Robin Hoodlum (1948) [www.youtube.com].
The Magic Fluke (1949) [www.youtube.com]
Gerald McBoing-Boing (1950) [www.youtube.com].
Rooty Toot Toot (1951) [www.youtube.com].
Madeline (1953) [www.youtube.com].
Tell-tale Heart (1953) [www.youtube.com].
Christopher Crumpet (1953) [www.youtube.com].
Unicorn in the Garden (1953) [www.youtube.com].
Poikkeuksellisesti ei kuulu kumpaankaan, mutta klassikko silti.
When Magoo Flew (1954) [www.youtube.com]. Voittaja.
Geral McBoing-Boing on Planet Moo (1956) [www.youtube.com].
Magoo's Puddle Jumer (1956) [www.youtube.com].
Trees and Jamaica Daddy (1957) [www.youtube.com].

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

27.01.18 klo 17:24 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus kirjoitti:

Yuri Norsteinin Satujen satu [www.youtube.com] on omasta mielestä hienoin animaatiolyhäri koskaan. Vähän kuin Andrei Tarkovskin 70-luvun puolivälin leffat ja erityisesti Peili, mutta animoituna.

Nyt vasta sain tuonkin ensi kertaa katsottua, vaikka kyseisen animaatio ja sen merkitys onkin ollut tiedossa siitä lähtien, kun luin Jari Lehtisen Animaation historian (oivallinen lukusuositus myös muille tästä topicista kiinnostuneille). Ehkä puolituntinen kesto ja Tarkovski-vertaukset olivat aikoinaan liikaa, jotta tuohon uskalsi kovin kevyenä viihteenä uppoutua. Mutta joka tapauksessa, olihan tuo maineensa veroinen teos, joka soljui enemmän kauniiden kuvien ja mielleyhtymien kuin selkeän tarinan kautta. Jonkinlaisena muistojen kollaasina itse tuota teosta pitäisin. (EDIT: mestariteoksena siis Satujen satua pidän, jos tekstistä sattui syntymään toisenlainen kuva.)

Hieman helpommin lähestyttävä ja tarinallisempi elokuva Norsteinilta on Siili sumussa, jonka muistelisin nähneeni aikaisemmin. Kaunis elokuva on tuokin, ja erityisesti ilmeikkäät eläinhahmot kiehtovat tuossa.

Myös toinen siilianimaatio, Jozhik, tuli vastaan, ja tämän mahdollisesta katselusta lapsena on hämäriä muistikuvia. Ihan leppoisaa katsettavaa vähän yli minuutin mittaisina jaksoina, ja siilin piikeistä syntyy melko absurdejakin ratkaisuja eri ongelmiin.

Tuolla Satujen satu -videon kanavalla näyttäisi olevan paljonkin mahdollisia animaatioita katseltaviksi (englanninkielisillä tekstityksillä vieläpä). Itse bongasin tuoreempana lisäyksenä tälläisen neuvostoliittolaisen valistusvideon autoilusta. Pala-animaatiossa on animoinnin osalta hieman samaa henkeä kuin tässäkin ketjussa mainituissa Käytöskukissa.

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

04.02.18 klo 09:35 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jos Eläinten vallankumous jäi eilen väliin, se on katsottavissa Yle Areenassa vajaan kuukauden ajan. Omiin silmiini tuo oli varsin hyvä ja visuaalisesti nätti aikuisten animaatio. Alkuperäisromaanin monia vuosia sitten lukeneena elokuva tavoitti kirjan hengen, vaikka loppua onkin muokattu aavistus henkeänostattavampaan suuntaan.

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

04.02.18 klo 20:40 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kun ei ehdi eikä jaksa alkaa kaivelemaan tällä kertaa netin animaatioita, tyydyn esittelemään vain yhden isomman animesarjan, joka on jäänyt meikäläiseltä kansalta harvinaisen pimentoon.

Sarjan nimi on The Legend of the Galactic Heroes. Kun japanilaiset Star Wars -nörtit päättää tehdä oman näkemyksensä aiheesta, jälkeä myös syntyy. Kaikista maailman Star Wars -klooneista poiketen tämän tekijät myös ymmärsivät, mikä siinä alkuperäisessä oli hyvää ja kehittivät ideaa vähän eteenpäin.

Sarjan alkuvideot:
Ensimmäisen kauden alkuvideo [www.youtube.com].
Toisen kauden alkuvideo [www.youtube.com].
Kolmannen kauden alkuvideo [www.youtube.com].
Neljännen kauden alkuvideo [www.youtube.com].

Kuten alkuperäisessä trilogiassa, tässäkin on kysymys Galaktisen imperiumin ja tasavaltalaisten välisestä avaruussodasta. Pääpaino sarjassa on kuitenkin rintaman takaisessa juonittelussa ja henkilöiden välisissä suhteissa, saippuoopperassa. Hahmoja tässä on vähintään satoja ja juoni on parhaimmillaan niin pökerryttävän monimutkainen, että tähän on ollut pakko panna alakulmaan tekstit pelkästään kertomaan kuka kukin on ja kertoja kertaamaan kaikkia jounen kiemuroita.

Pienenä twistinä sotakaan ei kestä koko sarjaa, vaan tässä päästään myös yhteiskunnallisiin, poliittiisiin ja taloudellisiin kiemuroihin kiinni. Yhdessä kohtaa mukaan astuu myös uskonnollisia instituutioita mukaan juonimaan.

Missään kohtaa tässä ei aliarvioida katsojaa tai pyritä viihdyttämään pelkällä paukkeella, söpöillä pikkueläimillä ja typerällä huumorilla kuten niissä Disney-leffoissa. Tässä ei myöskään ole ainuttakaan fillerijaksoa, tasonpudotusta, turhia hahmoja tai mitään muutakaan koko 110:n jakson aikana. Kaikki niin tiukkaa tavaraa kuin olla voi, kaikilla hahmoillakin on perusteelliset taustoitukset ja hahmonkehitystä, päähenkilötkin epäonnistuvat ja tekevät virheitä ym. Tässä jopa tunnetaan kamikaze-iskut ja polttoaineet jo alusta asti.

Toivottavasti Disney ei koskaan osta tätä.

LOGH on suunnilleen kaikissa maailman rankkauksissa parhaita animeja koskaan, IMDB:ssä tämän keskivarvo 9.1/10, myanimessa 9.1/10 ja Listalissakin 9.5/10. Omasta mielestäni tämä on kokonaisuutena Star Warsia parempi, paras anime- ja avaruusooppera koskaan. Jos tätä nyt voi televisiosarjaksi kutsua, niin paras sellainenkin.

Tämä tuli vain nyt mieleen, kun olen pelkästään kuluneen viikonlopun aikana katsonut tästä melkein 30 jaksoa. Perusteellisempi arvostelu tulee kun saan tämän joskus loppuun.

Sitä odotellessa voipi sarjaan tutustua pintapuolisesti vaikka tämän [www.youtube.com] kanssaihailijan kattavan suosittelu- ja esittelyvideon kautta.

mäskipää
Käyttäjä
156 viestiä

20.02.18 klo 19:38 - linkitä tähän kommenttiin: #

Taas on monenlaisia animaatioita tulllut katseltua, ja tässä jonkinlaista purkua aiheen tiimoilta:

Kippari-Kalle kohtaa Ali Baban ja 40 rosvoa. Tämän muistan nähneeni lapsuudessa suomeksi jälkiäänitettynä. Nuoruudessa kävi toive / käsky karsia VHS-lastenohjelmia, ja tämänkin sisältänyt video taisi päätyä jonnekin. Uudelleenkatselulla moni yksityiskohta lapsuuden katselukokemuksesta palasi taas mieleen, ja klassikkopiirretyltä vaikutti. Myös Sinbad merenkävijä herätti joitain muistikuvia, uutena katseluna taisi tulla vastaan Aladdin ja taikalamppu.

***

Myös klassisia Vaaleanpunainen pantteri -piirrettyjä sisältänyt VHS joutui yllämainittujen tapahtumien myötä toisaalle, mutta nuo ovat päätyneet sittemmin DVD-kokoelmana hyllyyn. Yksi lapsuuteni suosikkipiirretyistä, ja tässä aimo otos muinoin ja aikuisiällä mieleenpainuneista lyhäreistä:
The Pink Phink
We Give Pink Stamps
Pink-A-Boo
Pink Blue Plate
Pinknic
Extinct Pink
In the Pink of the Night
Smile Pretty, Say Pink
Come on In! The Water's Pink
Slink Pink
Twinkle, Twinkle Little Pink
The Pink Tail Fly
Prefabricated Pink

***

Ruff and Reddy Show Hanna-Barbera-yhtiön ensimmäinen tuotanto. Vaikka yhtiötä syytettiin kaavamaisista liukuhihna-animaatioista, niin oma viehätyksensä ainakin tässä scifihenkisessä tarinassa on. Linkkien kautta pitäisi avautua ensimmäinen 13 jakson kokonaisuus, tosin jakso 8 on jostain syystä jäänyt lisäämättä.

***

Loppuun muutama oudompi ja jossain määrin ahdistavampi animaatio (ainakin tuo Hiroshiman pommituksesta kertova tarina sai sisuskaluissa vellovaa mielipahaa aikaan):
Malice in Wonderland
A Short Vision
Hiroshima A bomb attack animated

Keskustelut