Barbaarielokuvat

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Barbaarielokuvat

Miihkali
Moderaattori
2435 viestiä

03.07.19 klo 22:39 - linkitä tähän kommenttiin: #

Katsoin viikonloppuna Tales of an Ancient Empiren. Hetki oli sangen tunteikas, sillä ymmärtääkseni kyse oli viimeisestä digitaalisessa muodossa julkaistusta barbaarielokuvasta, jota en ollut nähnyt. Lisäksi kyse oli jatko-osasta miekka ja magia -klassikkoon Julma miekka, joka taas oli ensimmäisiä näkemiäniä barbaarielokuvia ja ylipäänsä koko genren perusteoksia.

Ohjaaja Albert Pyun oli puuhaillut jatko-osaa vuosikymmenien ajan, ilmoitettiinhan kakkososaa koskevista suunnitelmista jo alkuperäisen elokuvan lopputeksteissä. Rooleihin oli alun perin suunnitteilla todella kovia nimiä, kuten Val Kilmer, Steven Seagal ja Christopher Lamber. Loppujen lopuksi villimieheksi valittiin kuitenkin Herculeena ja Kull, valloittajana kannuksensa tienannut Kevin Sorbo.

Se ei ole hyvä merkki se.

Tales of an Ancient Empirellä ei ole juurikaan yhteyttä alkuperäiseen elokuvaan. Excalibur - sankarin miekka -henkinen keskiaikaestetiikka on vaihtunut miekka ja sandaali -kaupunkiin aavikon laidalla. Lavasteet ja puvustus ovatkin ihan hienoja. Ääniraidalta löytyy muutama menevä biisi, ja hidastempoiset, riitasointuiset heviriffit sopivat taustalle yllättävän hyvin.

Paljon muuta hyvää elokuvassa ei sitten olekaan. Barbarismista ei ole tietoakaan, vaan Sorbo pitää kapakassa sukukokousta ja korostaa yhtenään janoavansa ryöstösaalista. Välillä kuvataan vampyyrinaisten eroottissävytteistä kiemurtelua siniseksi valaistussa luolassa. Verenimijäteeman ja värisuotimien ylikäytön yhdistelmä saa koko elokuvan näyttämään kämäisen goottibändin ylipitkältä musiikkivideolta. CGI:tä ei ole kovin paljoa, mutta se vähä on aivan järkyttävää katsottavaa, Playstation ykkösen alkuvideon tasoa.

Armeliaasti elokuvalla on kestoa vain tunti ja kymmenen minuuttia. Lopputekstejä tulee tosin vielä vartin verran, vuosituhannen alun toiminta- ja kauhuleffoista muistuttavan uusiometallin säestämänä.

Seuraavana olisi tarkoitus alkaa keräillä VHS-barbaareja. Innostuin listaamaan hyllystä puuttuvat barbaarielokuvat:

Ator II (1984)
Ator III: The Hobgoblin (1990)
Barbaarien miekka (1982)
Barbaarinaiset (1982)
Barbarian Queen II (1985)
Beastmaster 2 - Petojen herra (1991)
Beastmaster: The Eye of Braxus (1996)
Deathstalker III (1988)
Deathstalker IV (1991)
Gor - tuhon tähti (1987)
Kadonneet velhot (1985)
Kadonneen valtakunnan taikurit (1989)
Outlaw of Gor (1988)
Tulen valtaistuin (1983)

Miihkali
Moderaattori
2435 viestiä

04.07.19 klo 12:22 - linkitä tähän kommenttiin: #

Rupesin vähän lueskelemaan tuosta Tales of an Ancient Empirestä ja löysin Scott Ashlinin kiinnostavan artikkelin [1000misspenthours.com]. Vapaasti suomentaen:

Pyunin alkuperäisessä visiossa ensimmäisen Julman miekan sankari Talon oli suuruutensa päivinä seikkaillut ympäri maailmaa ja siittänyt koko joukon äpärälapsia. Jatko-osassa äpärät olisivat kokoontuneet yhteen ja tappaneet Talonin vanhan vihollisen, Xusian, vamppyyrityttären. Kevin Sorbon oli tarkoitus esittää Talonin esikoista ja Lee Horsleyn oli määrä palata vanhaan rooliinsa ikääntyneenä sankarina.

Rahat loppuivat, joten Horsleyn rooli muutettiin cameoksi. Elokuva käytännössä lakkasi olemasta Julman miekan jatko-osa ja juoni piti kirjoittaa uusiksi. Talonin tilalle piti keksiä uusi hahmo, jota esittäisi joku Horsleytäkin halvempi action-tähti. Valitettavasti elokuvan kuvaaminen uudelleen maksaisi pitkän pennin, joten Pyun leikkasi jonkinlaisen elokuvan olemassaolevasta materiaalista ja lisäsi leffan alkuun ja loppuun pitkät kertojaäänen selostukset.

Kesällä 2010 Pyun kiersi näyttämässä elokuvaa coneissa ja julkaisi DVD-version Thaimaassa. Näin saatiin riittävästi rahaa elokuvan viimeistelyyn. Alun perin Horsleyn korvaajaksi suunniteltiin Lambertia tai Val Kilmeriä, mutta rahat eivät heihin riittäneet. Sen sijaan piti tyytyä Michael Paréen. Vuonna 2011 Pyun päätti lisäksi, että Tales of an Ancient Empire toimisi esiosana suunnitteilla olevaan post-apokalyptiseen väppyrielokuvaan Red Moon.

Sitten rahat loppuivat jälleen, eikä taistelukoreografioihin ollut varaa. Se oli aika iso ongelma, koska toimintakohtausten kuvaamista oli lykätty siihen asti, että Horsleylle löytyisi korvaaja. Näin ollen Tales of an Ancient Empire on mahdollisesti ainoa miekka ja magia -elokuva, jossa ei ole miekkoja eikä magiaa.

Ongelma ratkaistiin lopulta niin, että alun ja lopun kertojaääniosioita pidennettiin entisestään. Taustalle sommiteltiin storyboard-kuvia niistä kohtauksista, joita ei saatu kuvattua.

Kiinnostavana huomiona Ashlin toteaa, että Tales of an Ancient Empiressä on neljä vahvaa naishahmoa, joita ei juurikaan ole erotisoitu ja jotka kuvataan Sorbon vertaisina asiaa kuitenkaan tarpeettomasti alleviivaamatta. Kyseessä on siis se aidosti tasa-arvoinen miekka ja magia -elokuva, jota on kaipailtu Red Sonjasta lähtien — tai olisi ollut, jos lopputulos ei olisi sellaista pashaa.

Myönteisempänä uutisena ostin juuri itselleni Voittamaton kostaja -julisteen. Ei maksanut kuin 13 €.

Joku
Käyttäjä
1052 viestiä

23.07.19 klo 15:45 - linkitä tähän kommenttiin: #

Slurps. Tänään pistäydyin pikaisesti paikallisella kirpparilla ohimennen, kuten tapana on. Löyty barbaarigenreä melko läheltä liippaava elokuva Krull ja näkymätön vihollinen. Leffa on tuo dvd-julkaisu jossa on myös suomitekstit mukana. Muoveissa oleva ja hintaa vain 1,50€. Leffan elokuvalliset ansiot ei välttämättä ole tuon 1,50 euron arvoisia, mutta kulttiteoshan tässä on kyseessä, ja näinollen itselle pakollinen nähtävä. Jes!

Miihkali
Moderaattori
2435 viestiä

01.08.19 klo 13:52 - linkitä tähän kommenttiin: #

Red Sonja -uusioversiosta on kesän mittaan tullut uutisia:

Allie Gemmill kirjoitti:

Director Bryan Singer was initially attached to Red Sonja. – – A March 2019 expose from The Atlantic detailing sexual assault allegations from men connected to Singer over the last 20-plus years all but ended Singer’s involvement with Red Sonja. – – Singer was fired from Red Sonja in March 2019.

In June 2019, – – many outlets – – confirmed Transparent creator Jill Soloway had been hired to direct. Soloway expressed excitement at helming the film – – “I can’t wait to bring Red Sonja’s epic world to life. Exploring this powerful mythology and evolving what it means to be a heroine is an artistic dream come true.”

Lähde. [www.inverse.com]

Kaikki tämä on tietysti edelleen hypoteettista, koska kuvaukset eivät tiettävästi ole edes alkaneet eikä ensi-iltapäivää ole lyöty lukkoon. Pääosaan on spekuloitu esimerkiksi Alexandra Daddariota, Megan Foxia, Sophie Turneria ja Amber Heardia. Näistä Sophie Turner teki mielestäni mainion roolin X-Men: Dark Phoenixissa, mutta Amber Heard voisi olla ulkonäkönsä puolesta sopivampi Sonjaksi. Perinteisestihän barbaarien rooleissa on suosittu kehonrakentajia ja kamppailulajien taitajia, joten oma ehdokkaani olisi tietysti Ronda Rousey!

Ohjaajaksi kiinnitetyllä Jill Solowaylla on projektista seuraavaa sanottavaa:

Jill Soloway kirjoitti:

Minulle siirtyminen Red Sonjaan oli luonnollista, koska Red Sonja on hyvin erilainen supersankari. Hän ei ole ihan perinteinen. Voin pitää Red Sonjan kanssa hauskaa. Näen hänet ensimmäisenä pahana tyttönä supersankareiden joukossa. Vähän niin kuin Yön ritarin Batman tai Deadpool. Supersankareiden maailma muuttuu tällä hetkellä valtavasti, joten en tunne olevani menossa jyrkänteen reunalle pelkästään omien tekemisteni suhteen vaan myös koko genressä.

Lähde. [muropaketti.com]

Solowayn tausta lähinnä draamakomedian parissa hieman epäilyttää. Parhaassa tapauksessa hän kuitenkin kykenee puhaltamaan leffaan aitoa naisnäkökulmaa. Yleensähän näiden pseudofeminististen barbaarielokuvien idealismi unohtuu matkan varrelle viimeistään siinä vaiheessa kun bikinit riisutaan. Aiemmista barbaarielokuvista tietääkseni vain yksi — Beastmaster III — oli naisen ohjaama.

Vertaus supersankarielokuviin ei lupaa hyvää, mutta toisaalta Batmanit ja Deadpoolit on ainakin suunnattu aikuiselle yleisölle toisin kuin harmittomat koko perheen MCU-tekeleet. Barbaarielokuvien pitää olla rujoja, raakoja ja niissä pitää olla sopivassa määrin paljasta pintaa sekä rasvattuja köriläitä. Wonder Womanista toisaalta pidin, ja tämä projekti mitä ilmeisimmin pyrkii toisintamaan sen menestystä.

Joku
Käyttäjä
1052 viestiä

02.08.19 klo 16:52 - linkitä tähän kommenttiin: #

Toivottavasti tuosta Red Sonjan uusintaversiosta tulee nimenomaan verinen ja brutaali, eikä mitään PG-13 hötöhötö-lastenelokuvaa. Vaikka eipä se orkkiskaan mikään raaka filmi ole, mutta saas ny nähdä.

Jatkoin eilen kahluuta barbaarielokuvien suossa, katsomalla teoksen The Warrior and the Sorceress. Kyseessä on David Carradinen tähdittämä jonkinasteinen Yojimbo ja Kourallinen dollareita versioituna miekka & magia -maailmaan. Carradine on kivikasvoinen Kain, joka tulee pieneen kylään, lähinnä kusettamaan ja vetämään turpaan. Mies muuten selvästi nauttii tässä elokuvassa miekanheilutuksesta. Jokaisessa kohtauksessa kun Kain tappaa jonkun, tai taistelu on alkamassa, äijä virnistelee ja muljuttelee silmiään ihan ihme eleillä. Koin tän toistuvan naamanvääntelyn kyllä helvetin huvittavaksi. Carradinen lisäksi tässä nähdään myös onneksi paljon naiskauneutta, alastonta sellaista. Jopa neljärintainen tanssijanainen käy välillä ruudussa pyörähtämässä, kunnes Kain hapettaa tämän tajuttomaksi. Joo, katsokaa itse, tässä leffassa on todella paljon huvittavia ja tahattoman koomisia kohtauksia. Eipä silti, tässä on myös todella viihdyttäviä tappelukohtauksia, mukavaan tahtiin rullaava tarina (joskin turhan tuttu) sekä komeat miljööt. Toki isosta osasta tehosteita on aika ajanut auttamatta ohi, mutta osittain se tuo myös sellaista sympaattista vanhanajan seikkailuleffan fiilistä tähän. Yks asia mistä tulee kyllä iso miinus, on veren puute. Mun mielestä nää barbaarifilmit kuuluu olla sellasia brutaaleja ja raakoja, barbaarisia, voisko sanoa. Tässä kuitenkin on melko kesy linja otettu sen puoleen, yhtä helkkarin lyhyttä käden irti sivaltamista lukuunottamatta.

Anycase, kyllä The Warrior and the Sorceress tarjoilee ihan kelvollisen rymistelyn ja lyhyen kestonsa ansiosta se on varsin kevyt makupala!

Elokuvana ehkä yleensä antaisin vähemmän pisteitä, mutta omassa genressään The Warrior and the Sorceress ansaitsee kolme tähteä!

Seuraavaan barbaarifilmin katsomiseen meneekin varmaan jonkunaikaa, itellä on muutto edessä, enkä raaski tänne kämppään enää tilailla mitään elokuvia. Täytyy sitten kun pääsee seuraavaan asuntoon niin laittaa välittömästi jotain genren helmiä taas tilaukseen!

Keskustelut