Leffakliseet

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Leffakliseet

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

23.10.17 klo 18:43 - linkitä tähän kommenttiin: #

Yakuzan jäsenet harrastavat origameja ja ovat taitavia miekkailijoita. Jos he eivät itse kanna katanaa mukanaan, sellainen löytyy ennen lopputaistelua esim. museosta, koristeena seinältä roikkumasta tai pahiksen voitonmerkkien joukosta.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

01.11.17 klo 14:49 - linkitä tähän kommenttiin: #

Keksintöä, konetta, ideaa, parannettua versiota,oikeastaan mitä tahansa sijoittajille/opettajille esitellessä ei kannata sanoa: " Tämä on käytännössä hajoamaton." ja sen jälkeen kopauttaa sillä edes höyhentyynyä.

Arvatkaa meneekö vaikka rautakanki paskaksi? Vihje: Menee! Aina.

Samaten mikä tahansa sähkövirtaa käyttävä keksintö tai laite/laitteen viritys toimii 10sek.moitteettomasti,just sen verran että sekä keksijä että esittelyn seuraajat ehtivät nyökytellä hyväksyvästi.

Silloin valot himmenevät, laitteen sisuksista nousee savujuova ja sitten..RRRÄTISEE ja Lentää kipinöitä!

Aina lentää kipinöitä, aina. Ja sitte ihan helvetisti ja kauan.

Sijoittajien haukkumisen ja pilkkaamisen kestettyään nokinaamainen keksijä jää savuavan laitteensa ääreen hartiat lysyssä ja keksintö naksuu ja räpsähtelee jokusia kipinöitä vielä sylkien.. # RRätss-Prätssss..#

MUTTA: Kaikkien tärkeiden ihmisten poistuttua joko itse keksijä tai sitten Ulkopuolinen talkkari / Pummi / Nörtti opiskelija tms. huomaa että se aikakone-kloonauslaite-teleportteri toimi sittenkin!

Komiaa ! !

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

01.11.17 klo 20:47 - linkitä tähän kommenttiin: #

abneri kirjoitti:


Sijoittajien haukkumisen ja pilkkaamisen kestettyään nokinaamainen keksijä jää savuavan laitteensa ääreen hartiat lysyssä ja keksintö naksuu ja räpsähtelee jokusia kipinöitä vielä sylkien.. # RRätss-Prätssss..#

Usein tämä kohtaus on vielä rytmitetty siten, että tyrmäävän vastaanoton saatuaan laite vaikenee hetkeksi. Seuraa hiljaisuus, kun rahamiehet ja lehdistö poistuvat paikalta. Ovi menee kiinni ja keksijä jää kahdestaan ihmelaitteensa kanssa. Tällöin laite päästää vielä yhden äänekkään räsähdyksen ja esim. sulaa tai muuten vain leviää palasiksi.

Mainittu kohtaus muuten perustuu tositapahtumiin. [www.youtube.com]

Brutus
Käyttäjä
793 viestiä

03.11.17 klo 18:29 - linkitä tähän kommenttiin: #

Neukkuelokuvien ylivoimaisesti suurin klisee on vallankumous, joka voi sattua käytännössä aivan missä ja milloin tahansa.

Vähään samaan tapaan kuin toimintaleffoista sanotaan "Die Hard jossain" voi neukkuleffoista sanoa "vallankumous jossain".

Esim.

- Lokakuu on "vallankumous Venäjällä"
- Panssarilaiva Potemkin on "vallankumous Ukrainassa"
- Myrsky yli Aasian on "vallankumous Mongoliassa"
- Uusi Babylon on "vallankumous Pariisissa"
- Sininen pikajuna on "vallankumous junassa"
- The Club of the Big Deed on "vallankumous armeijan leivissä"

jne.

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

05.11.17 klo 11:46 - linkitä tähän kommenttiin: #

Lasten sarjakuvissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa on usein joukko hahmoja, jotka ovat muuten keskenään samanlaisia, mutta heissä on jokin tietty ulkoinen ominaisuus, joka vaihtelee. Esimerkiksi Daltonin veljekset ovat eripituisia ja Karhukoplalla on eri numerolaatat. Mainitunlaiset hahmot ovat poikkeuksetta pahiksia. Usein yhdellä heistä on hieman enemmän persoonallisuutta. Tavallisesti tämä on joko ryhmän johtaja tai muita hitaampi kaveri, joka kyselee humoristisen tyhmiä kysymyksiä. Niin tai näin, hahmon tehtävänä on tarjota tekosyy selittää (katsojalle) suunnitelman yksityiskohdat.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

05.11.17 klo 12:13 - linkitä tähän kommenttiin: #

Mietiskelin tässä että mikähän olisi se eniten ärsyttävä klishee?
Se mikä omalla kohdalla pistää kiristelemään hampaita ja kiemurtelemaan sohvalla.

Että: " Ei jumalauta,ei taas tätä paskaa.."

Kauhuleffojen ystävänä ja suurkuluttajana täytyy sanoa että varmaankin eniten
vituttaa se Kompastuva nainen-kohtaus.
Siinä vaiheessa melkeinpä loppuu myös leffan katsominen.

Ohjaaja käyttää uutta ja enennäkemätöntä ideaa :
"Ok Lissu,juokset ny itkua tuhrustaen autoa kohti ja kompastut.

Älä sitte nouse ylös,hinaat persettäs maata pitkin selkä edellä peruuttaen.

Kaikki valmiina??

Jaaa....ÄKSÖN!"

Ja kotisohvalla kaukosäädin lävistää tv-ruudun...

Toisaalta,katsoisin kyllä sellaisen kauhuleffan mihin kerättäisiin KAIKKI kauhuleffaklisheet.

Leffan kestoaika pitäisi vaan saada pysymään alle 1 1/2 tunnissa,muuten voisi pää räjähtää.

Hitto,onkohan kukaan tehnyt sellaista?? Vaikka vaan ihan kirjoitettuna tarinana?
Vois olla tosi herkullista luettavaa!

Brutus
Käyttäjä
793 viestiä

05.11.17 klo 16:35 - linkitä tähän kommenttiin: #

Teinikauhuleffojen perinteisin klisee taitaa olla, että jos murhaaja jahtaa teiniä esim. talossa niin teini on liian tyhmä poistuakseen sieltä ja hakeakseen apua. Sen sijaan piilopaikka löytyy esim. sängyn alta tai komerosta. Jopa John Carpenterin ensimmäisessä Halloweenissa nähdään tämä sama klisee.

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

05.11.17 klo 18:01 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tappaja ei koskaan juokse, mutta saa aina uhrinsa kiinni.

Joku
Käyttäjä
1086 viestiä

05.11.17 klo 22:58 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tappaja myös ilmestyy auton takapenkille pitämättä mitään ääntä, esimerkiks oven kolahdusta.

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

06.11.17 klo 08:59 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tappajat myös ovat hyviä ennakoimaan, mihin heidän uhrinsa aikovat mennä, ja odottavat sitten piilossa kärsivällisesti pitkiäkin aikoja. Tarpeen vaatiessä he esimerkiksi väijyvät veden alla, kunnes uhri tulee juomaan joesta tai järvestä, jolloin he ponkaisevat esiin ja surmaavat vihollisensa.

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

06.11.17 klo 21:40 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ollaan tilanteessa, jossa sankarit kokoavat rivejään viimeistä koitosta varten. Joko hyveellinen sivuhenkilö puhuu vastentahtoiselle sankarille tai hyveellinen sankari vastentahtoiselle sivuhenkilölle, jonka apua välttämättä tarvitaan. Puhe on vetoava ja perustelee selkeästi katsojalle, miksi asia on oikeutettu ja miksi hyveellinen henkilö (H.H.) tarvitsee juuri vastentahtoista henkilöä (V.H.) eikä ketään muuta. V.H. on kuitenkin tyly ja kärsimätön ja "antaa kymmenen sekuntia" asian selittämiseen. Kun aika on ummessa, V.H. kääntää selkänsä ja kävelee pois. Viime hetkellä H.H. paljastaa jotain henkilökohtaista, kuten "heillä on tyttäresi", "veljesi ei koskaan menettänyt uskoaan sinuun" tai "olen raskaana".

Tällöin V.H. pysähtyy ja harkitsee tilannetta uudestaan. Yleensä hän ei kuitenkaan vielä lähde mukaan operaatioon, vaan tyytyy lieventämään kantaansa eikä enää esimerkiksi aktiivisesti avusta tarinan konnaa. Sen sijaan V.H. katsoo muualle kun sankarit pakenevat tai tekevät tihutöitä pahiksen päämajassa. Myöhemmin toki V.H. ryhtyy oikeaksi hyvikseksi ja pelastaa tilanteen ilmaantumalla paikalle viime hetkellä. Jos V.H. oli päähenkilö, tämä tapahtuu edellämainitun paon tahi tihutyön ollessa kriittisessä vaiheessa. Jos V.H. oli sivuhahmo, hän tulee hätiin vasta aivan elokuvan lopussa panosten ollessa korkeimmillaan.

EDIT: Ai niin, usein V.H. on rappiolle luisunut macho ja H.H. hänen entinen vaimonsa tai tyttöystävänsä.

Brutus
Käyttäjä
793 viestiä

06.11.17 klo 23:58 - linkitä tähän kommenttiin: #

Muutama mielessä pitkään pyörinyttä väsähtäneintä supersankariklisettä:

- Jokaisen tosi supersankarin motiivi kumpuaa onnettomasta lapsuudesta ja vanhempien/mummun ja vaarin/koiran/mentorin ym. kuolemasta.

- Stereotyyppisen supersankarin erottaa tavallsesta kaduntallaajasta lähinnä muotitiedottomuusta. Milloin supersankari ei pukeudu räikeisiin ja riemunkirjaviin hepeniin, on päälle eksynyt musta kumi ja nahka kuin jollain S/M -harrastelijalla.

- Jokainen tosi supersankari pitää aina lyhyitä kalsareita pitkien housujen päällä. Jostain syystä ihmiset eivät koskaan nää tässä mitään outoa.

- Supersankarin todellisen identiteetin salaamiseen riittää aina pelkkä silmälasien käyttäminen eikä kansa osaa koskaan arvata mitään.

- Ydinaseetkaan eivät pysty tuhoamaan tosi supersankaria. Supersankari tuhotaan nyrkeillä.

- Supersankari ei koskaan tapa pahista vaan roisto joko tuhoaa itse itsensä tarkoituksella tai kuolee tapaturmaisesti.

- Tosi supersankari välittää vain kaupunkilaisten turvallisuudesta. Punaniskajuntit tappakoot toisiaan rauhassa.

- Supersankarinaiset ovat aina kuumía pakkauksia. Läskejä rumiluksia ja siiderivalaita ei jostain syystä koskaan nähdä trikoissa.

- Nerokkainkin superpahis tekee rikoksia vain supersankareita vilisevässä suurkaupungissa.

- Training montage!!11 [www.youtube.com]

Joku
Käyttäjä
1086 viestiä

07.11.17 klo 10:33 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus kirjoitti:


- Jokainen tosi supersankari pitää aina lyhyitä kalsareita pitkien housujen päällä. Jostain syystä ihmiset eivät koskaan nää tässä mitään outoa.

Se Fingerporin strippi on loistava missä Batman, Hämähäkkimies jne istuskelee jossain. Ohi kävelee tavallinen jamppa ja joku sankareista toteaa: "Kattokaa, jätkällä on housut kalsarien päällä!" Ja kaikki repeää nauruun.

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

07.11.17 klo 10:39 - linkitä tähän kommenttiin: #

Jossain vaiheessa uraansa supersankari menettää vanhempansa tai tyttöystävänsä ja luopuu koko touhusta vakuuttuneena siitä, että saa aikaiseksi vain pahaa. Sankari murjottaa masentuneena kotonaan katsellen ajankohtaisohjelmaa, jossa ihmetellään, mitä mainitulle supersankarille oikein mahtoi tapahtua ja että kaikki kaipaavat ja rakastavat häntä. Samalla rikolliset rellestävät kenenkään estämättä.

Leffan lopussa sankari sitten tekee näyttävän paluun viime hetkellä ja pelastaa urhean lapsen, joka on joutunut pahiksen kohteeksi kerrottuaan tälle, ettei pelkää tätä ja että konna häviäisi supersankarille heittämällä. Toinen tyypillinen silmätikku on jääräpäinen vanhus, joka kieltäytyy osoittamasta kunnioitusta koomisesti uhoavalle pahikselle vaan äityy muistelemaan sota-aikaa, jolloin ei alistuttu ylivoimaisenkaan vihollisen edessä.

Dekkari
Käyttäjä
225 viestiä

07.11.17 klo 19:53 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tälläinen tuli mieleen.

Mies ja nainen ovat esim. samassa työpaikassa ja ovat vihamiehiä töissä. Mies tai nainen tulee jommankumman kotiovella valittamaan jostain asiasta ja alkavat riidellä. Kohta kuitenkin katseet kohtaavat ja alkaa kiihkeä suutelu sekä sen myötä seksi, sitten arvuutellaan yhdessä, että miten tässä näin kävi.

Sama kohtaus voi olla sarjoissa ihan normi pariskunnallakin tai niin että mies ja nainen ovat ihan normi kavereita ja sitten joku tilanne esim. nainen pudottaa jotain lattialle ja mies auttaa, sitten katseet kohtaavat ja sitä rataa.

Yleensä tälläisissa kohtauksissa on viellä se, että päät lähentyy hiljaa toisiaan tai ylemässä on se että pari sekunttia huudon jälkeen mies ja nainen ovat melkein heti antamassa "kielisuudelmaa".

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

09.11.17 klo 19:06 - linkitä tähän kommenttiin: #

Pyhän Patrickin päivän paraati on jatkuvasti meneillään jokaisessa suurkaupungissa ja sen ihmisvilinään voi kätevästi piiloutua takaa-ajajalta aina tarpeen tullen.

Brutus
Käyttäjä
793 viestiä

09.11.17 klo 20:02 - linkitä tähän kommenttiin: #

- Vanha kunnon "magical negro" -klisee. Jenkkileffoissa on yleensä viisas "taikaneekeri", joka syystä tai toisesta haluaa auttaa valkoista päähenkilöä saavuttamaan tavoitteensa tai opettaa tälle jotain viisauksia. Matrixissa on kaksi "taikaneekeriä".

- Jokaisessa kunnon tieteisleffassa tietokone tai tekoäly kehittää oman tietoisuuden ja koneet kapinoivat ihmistä vastaan. Tämä klisee on jo wanha kuin Tutankhamon. Tämäkin Matrixistä tuttu.

- Hyvään tieteistarinaan kuuluu kunnon surrealistinen loppukliimaksi, jossa päähenkilön tajunta laajenee, tietoisuus saavuttaa uuden tason, saa jonkin suuren oivalluksen tai rikkoo perustavanlaatuisimpia luonnonlakeja. Esim. Ghost in the Shellissä biologinen ihmismieli fuusioituu tekoälyn kanssa ja muodostaa kokonaan uudenlaisen hybridielämänmuodon.

- Elokuvien salamurhaajat, ninjat ja muut kapinalliset suorittavat salaista tehtäväänsä pukeutuen aina mahdollisimman huomiota herättävästi, esim. nahkafetissivetimiin tai riemunkirjaviin trikoisiin. Matrix, here we go again.

- Jokaisessa hullun tiedemiehen laboratoriossa ja avaruusaluksessa on aina kätevästi täysin varmistamaton itsetuhokytkin tai -nappula, jota kukaan ei koskaan paina vahingossa.

- Tieteiselokuvien vanhat mentorit eivät koskaan elä tarinan loppuun asti.

- Jopa kaukaisimman ulkoavaruuden muukalaiset puhuvat yleensä sujuvaa englantia ja näyttävät ihmisiltä.

Aina kun Hollywood intoutuu tekemään jostain ulkomaisesta tarinasta remaken

- Vaikka tapahtumat sijoittuisivat edelleen alkuperäismaahan päähenkilönä riehuu amerikkalainen päähenkilö tai amerikkalaisen pääosanäyttelijän esittämä hahmo ja kaikki puhuvat sujuvaa englantia.

- Ulkomaalaiselta näyttävät ja kuulostavat ovat aina roistoja. Erityisesti itäeurooppalaiset ja aasialaiset.

- Edelliseen poikkeuksena naiset, jotka ovat joko superninjoja ja huoria tai rakastuvat muuten vain amerikkalaiseen päähenkilöön heti ensimmäisen yhteisen kohtauksen jälkeen.

- Vanhemmissa leffoissa rotujen väliset suhteet yleensä katkaistaan lopussa tappamalla päähenkilö tai etninen nainen. Tämä vielä niinkin myöhään kuin Rambo 2:ssa.

- Kaikenmaailman pikkuvaltioiden historia on amerikkalaisittain tylsää seurattavaa. Historalliset tositarinat väännetään siksi fantasiaksi ja lisätään mukaan parit Uruk-hait ja taikalohikäärmeet.

Miihkali
Moderaattori
2492 viestiä

14.11.17 klo 16:32 - linkitä tähän kommenttiin: #

Brutus kirjoitti:

amerikkalaisen pääosanäyttelijän esittämä hahmo ja kaikki puhuvat sujuvaa englantia.

Tästä monet valittavat, mutta mielestäni se ei ole kovinkaan kamalaa vaan päinvastoin osa elokuvaa mediumina. En myöskään sanoisi, että kyseessä on varsinainen klisee, ellei sitten laske kliseeksi myös sitä, että useimmat elokuvat eivät ole realistisia. Eivät näytelmäelokuvat ole mitään dokumentteja vaan fiktiivisiä taideteoksia.

Hahmon ei tarvitse olla uskottava todellisen maailman standardeilla vaan ainoastaan elokuvan sisäisessä kontekstissa. Jos ei haittaa, että pilvenpiirtäjiä romahtaa ja yksi mies selättää satoja pahiksia paljain käsin, niin ketä muka kiinnostaa, jos Tšingis-Kaani puhuu englantia tai Jeesuksella on siniset silmät?

Usein kansallisuus- ja kieliasiassa sitä paitsi kohdellaan Hollywood-tuotantoja epäreilusti. En ole koskaan kuullut kenenkään valittavan, että Suspiriassa amerikkalaiset ja saksalaiset haastelevat italiaksi. Amerikkalaiset elokuvat ovat määritelmän mukaan amerikkalaisten tekemiä, joten on luonnollista, että niissä puhutaan englantia ja näyttelijät ovat Yhdysvalloista kotoisin. Teatterituotannoissa tämä on itsestäänselvyys. Samoin romaaneissa vieraat kielet simultaanitulkataan säännönmukaisesti. (Toisaalta musiikkia ei nykyään yleensä käännetä, ei edes kansitekstejä.)

Toki jos tekijät tietoisesti tavoittelevat erityistä todentuntua käyttämällä ulkomaalaisia näyttelijöitä ja autenttisia kieliä, niin nostan sille hattua. En kuitenkaan allekirjoita väitettä, että "saksalaiset puhuvat englantia" automaattisesti tekisi elokuvasta jotenkin huonomman.

Paljon enemmän ärsyttää joissain elokuvissa käytetty tapa, jossa ulkomaalaiset hölpöttävät ensin omaa kieltään, mutta vaihtavat hetken päästä vahvalla aksentilla puhuttuun englantiin. Se on aidosti raivostuttavaa ja rikkoo immersion välittömästi. Tähän syntiin lankeaa esimerkiksi muuten oivallinen Sodan tuulet. Sitäkään en oikein ymmärrä, miksi ulkomaalaisista kertovassa elokuvassa hahmojen pitäisi puhua englantia vieraalla korostuksella. Elokuvan sisäisessä maailmassa he kuitenkin puhuvat omaa kieltään, jota epäilemättä osaavat sujuvasti. Eri asia tietysti, jos englanti ei ole näyttelijöiden äidinkieli.

Toivottavaa on sekin, että jos kielimuuri on elokuvan juonen kannalta olennainen, puhuvat ulkomaalaiset jotain muuta kuin englantia. Ks. vaikkapa Kotkat kuuntelevat.

abneri
Käyttäjä
319 viestiä

03.12.17 klo 16:51 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kaikennäköisissä ryöstöissä tai kidnappauksissa rikollisten pakoonlähtö tahtoo olla aina sama,vaikka poliisit tai muut eivät olisi vielä lähelläkään:

Renkaat kiljuen,ylinopeudella,näyttävässä nelipyöräsladissa,mielellään vastakarvaan yksisuuntaista liikennettä.

Normaalisti ajaen homma olisi ollut huomiota herättämättä paketissa,tai ainakin liikenteeseen sulautuminen olisi auttanut pakenemista mutta ei..Aina kaasu pohjaan ja lykka till !

Siksi pahikset aina tietää senkin että missä ( Varastetussa ) autossa ne jahdattavat,parkkihallissa piilottelevat uhrit ovat: Siinä mikä lähtee sieltä renkaat sauhuten hirvittävällä nopeudella!

Brutus
Käyttäjä
793 viestiä

03.12.17 klo 17:28 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kaikkien maailman geneeristen supersankarileffojen tarinat pähkinänkuoressa:

- Hullu tiedemies, cgi-örkki tai avaruusmies suunnittelee maailman tai suurkaupungin tuhoamista/valtaamista, mutta tarvitsee sitä varten esineen X.

- Supersankareiden on estettävä pahista saamasta esinettä X.

Nimet ja trikoiden värit vaihtelee, mutta perusidea on täsmälleen sama.

Keskustelut