Parhaat ohjaajat

Foorumin päävalikkoonLeffat yleisesti › Parhaat ohjaajat

SuKuNa
Tähtääjä
11 viestiä

09.08.12 klo 12:35 - linkitä tähän kommenttiin: #

Oma ohjaajien top-5. Suluissa jokaisen paras elokuva.

1. Stanley Kubrick (Tohtori Outolempi)

Mestari, joka hallitsi jokaisen lajityypin ja onnistui silti samalla säilyttämään oman persoonallisen kosketuksensa. Pari hieman huonompaa räpellystä uran alkuaikoina (Tappava suudelma, Spartacus), mutta vuoden 1962 Lolitasta osui nappiin aina.

2. Terrence Malick (Veteen piirretty viiva)

Määrä ei korvaa laatua. Veteen piirretty viiva ja The Tree of Life riittävät jo yksistään nostamaan maailman mystisimmän ohjaajan kakkospallille. Malickin elokuvat ovat kauneimpia ikinä.

3. Lars von Trier (Dancer in the Dark)

Kamalat elokuvat ovat parhaita. Dancer in the Darkin lopetus on elokuvahistorian upein ja vavahduttavin. Herran uusin elokuva Melancholia oli pienoinen pettymys, mutta keskeneräinen Amerikka-trilogia sisältää paras yhteiskuntakritiikkiä ikinä.

4. David Lynch (Mulholland Drive)

Mulholland Drive on henkilökohtainen lempielokuvani. Pelon ja mystisen tunnelman mestari, vaikka saattaa joskus olla lähellä kompastumistakin omaan nokkeluuteensa. Lynchin elokuvat voi katsoa kymmeniä kertoja ja aina löytää jotain uutta.

5. Alfred Hitchcock (Psyko)

Lähes kaikkien ohjaajien oppi-isä, jännityksen luomisessa lähes yhtä hyvä kuin Lynch. Osasi tehdä komediaakin, Mutta kuka murhasi Harryn? on Tri. Outolemmen jälkeen paras komedia. Myös rajoitusten asettajana (Takaikkuna, Köysi) ja niistä selviytyjänä mestari.

elokuvafanittaja
Käyttäjä
16 viestiä

24.08.12 klo 09:29 - linkitä tähän kommenttiin: #

James cameronilla on monta hyvää

WillFilm2001
Käyttäjä
109 viestiä

27.08.13 klo 19:17 - linkitä tähän kommenttiin: #

Ei järjestyksessä:

Charles Chaplin
Steven Spielberg
Tim Burton
Robert Zemeskis

Leffa Timppa
Käyttäjä
87 viestiä

06.01.18 klo 17:06 - linkitä tähän kommenttiin: #

Kaikkien aikojen paras ohjaaja on omasta mielestäni Steven Spielberg, jonka filmografia on upea. Hänhän on ohjannut Kadonneen aarteen metsästäjien, Jurassic Parkin, Tappajahain, Pelastakaa sotamies Ryanin ja Kolmanneen asteen yhteyden lisäksi myös tuottanut loistavia leffoja. Ja vaikka tässä keskustelussa haetaan nimenomaan parhaita ''ohjaajia'', on pakko mainita, että Spielberg on ollut tuottajana Paluu tulevaisuuteen-elokuvissa ja Gremlins-elokuvissa. Tänä vuonna ohjaajalta on valmistumassa mielenkiintoinen Ready Player One, joka on pakko päästä katsomaan elokuvateattereihin. Spielbergin elokuvat ovat vaikuttaneet nykyiseen elokuvamakuuni aika paljon ja tulevat vielä vaikuttamaan kauan.

Joku
Käyttäjä
1091 viestiä

06.01.18 klo 18:17 - linkitä tähän kommenttiin: #

Eipä pikasella vilkasulla löytyny hetkeen mainintaa Sam Peckinpahista. En ehkä ihan ykköseks omissa kirjoissa laittais, mutta top-kymppiin helposti. Peckinpahis eli Bloody Sam on kuitenkin omaleimasella otteellaan ohjannut monta mestariteosta, ja useita todella viihdyttäviä elokuvia. Tietynlainen raakalaismainen väkivalta ja karu meininki miehen teoksissa on aina läsnä. Tuo itselle jossain määrin mieleen erään toisen neron töitä, nimittäin John Carpenterin. Joskin laittaisin Carpenterin omalla listallani vielä Peckinpahiakin korkeemmalle.

Pelimies
Käyttäjä
353 viestiä

07.01.18 klo 20:47 - linkitä tähän kommenttiin: #

Suosikkiohjaajani top 30

1. Brian De Palma
2. Michael Mann
3. Martin Scorsese
4. Sam Peckinpah
5.Quentin Tarantino
6.Dario Argento.
7.John Carpenter.
8.Oliver Stone.
9.David Lynch
10.David Fincher
11.David Cronenberg.
12. Sergio Leone
13. Stanley Kubrick
14. Roman Polanski.
15. Francis Ford Coppola.
16. Tony Scott
17. Ridley Scott
18. William Friedkin.
19. Zack Snyder
20. Christopher Nolan
21. Don Siegel
22. William Lustig
23. Walter Hill
24.John Landis
25. Renny Harlin
26. Edgar Wright
27. George A Romerp
28. George Roy Hill
29. Sam Mendes
30. Nicolas Winding Refn

Brutus
Käyttäjä
814 viestiä

21.10.18 klo 23:05 - linkitä tähän kommenttiin: #

Monta kertaa palloillut tämänkin ketjun parissa, mutta jäänyt aina jostain syystä vastaamatta. Tulkoon nyt tämäkin pantua tänne, niin pääsee tästäkin.

1. Akira Kurosawa

No-brainer. Ennen epäilin itsekin, mutta sitten katsoin miehen koko tuotannon pariin kertaan ja luin kyytipojiksi muutaman kirjankin aiheesta. Kovin moni muu ohjaaja ei ole vaikuttanut koko myöhempään elokuvataiteeseen niin paljoa kuin Kurosawa. Käytännössä jokainen nykyajan elokuva on enemmän tai vähemmän velkaa nimenomaan Kurosawalle.

Esim. Blade Runner on vähän kuin Ikiru, jossa se kuoleva ukko on vain asetettu tarinan sivuhenkilöksi, Harakirin kuuluisa kaksintaistelu on oikeasti lainattu Sanshiro Sugatasta, Tähtien sotaan saatiin idea Kätketystä linnakkeesta, Kouralliseen dollareita Yojimbosta ym.

Paras elokuva: Ikiru - tuomittu.

2. Vittorio De Sica

De Sican tuotannossa hienointa on miehen uskomaton taito luovia yksittäisen elokuvan aikana tusinan verran eri tunteiden välillä ilman mitään turhia kikkaleikkauksia tai sen semmoisia. De Sicaa pidettiin aikoinaan juuri tästä syystä uutena Chaplinina, joka siis yhdisteli samalla tavalla tragediaa ja komediaa. Kurosawa lainaili paljon De Sicaa, esim. Kulkukoira on käytännössä remake Polkupyörävarkaasta.

Paras elokuva: Umberto D. - elämän vanki

3. Mihail Kalatozov

Ehkä visuaalisesti lahjakkain elokuvaohjaaja koskaan. Kalatozovin uran suurin tragedia oli elää parhaat nuoruudenvuotensa Stalinin ajan Neuvostoliitossa, jossa miehen lahjoja ei voitu poliittisista syistä kunnolla hyödyntää.

Paras elokuva: Kurjet lentävät

4. Kenji Mizoguchi

Yksi ensimmäisistä kansainvälisesti läpi lyöneistä japanilaisista ohjaajista, tyylillisesti mm. Andrei Tarkovskin tärkeimpiä esikuvia parhaimmillaan äärimmäisen pitkine ottoineen ja kamera-ajoineen. Jos Kurosawa kuvaa elokuvissaan miehuutta ja sankaruutta, niin Mizoguchi on kiinnostuneempi naisia ja lapsia kohtaavista tragedioista. Mizoguchi oli myös yksi Kurosawan esikuvista.

Paras elokuva: Lääninherra Sansho

5. Alfred Hitchcock

Toinen no-brainer. Hitchcock oli pahuksen tekninen elokuvaohjaaja ja siksi äärimmäisen hauska analysoida ja tutkia. Leikkaus ja erilaisten psykologisten peruskikkojen käyttö erityisesti parhaimmillaan aivan priimaa.

Paras elokuva: Vertigo - Punainen kyynel

6. Frantisek Vlácil

Pannaan jokeriksi vielä vähän eksoottisempi kaveri.Frantisek Vlácil on ainakin omasta mielestäni lahjakkaimpia ohjaajia, joita itäblokista aikoinaan tuli Neuvostoliiton ulkopuolelta. Ennen elokuvauraa Vlacil opiskeli estetiikkaa ja miehen elokuvissa on tyypillisesti visuaalinen puoli poikkeuksellisen näyttävää jälkeä, vaikutteita ohjaajana on imetty valtavasti Akira Kurosawalta ja Ingmar Bergmanilta. Vlacilin elämän ja uran suurin onnettomuus sosialismin lisäksi oli äärimmäisen paha alkoholismi, jonka vuoksi mies käytännössä menetti moneen otteeseen kaiken, oli kuolla useita kertoja ja oli parhaimmillaan vuosikausia täysin työkyvyttömänä.

Paras elokuva: Marketa Lazarova

Jurpo
Tähtääjä
1099 viestiä

22.10.18 klo 08:35 - linkitä tähän kommenttiin: #

Tämä lista ei ole järjestyksessä eikä kiveen hakattu.

1. John Carpenter

Säveltäjänä myös pätevä Juha Puuseppä osaa mielestäni jännitystunnelman luomisen metodit loistavalla otteella. Ukon filmografia on aika epätasainen, mutta jopa heikoimmissa on mukana hienoisen fantastista tyyliä.

2. Sir Charlie Chaplin

Vaikka Chaplin on komedian suuri nero on huomattava että hänen elokuvissaan on tragedian ja epätoivon vivahde. Hän on mies joka sai todelliset, vakavat aiheet hauskoiksi ilman Scahdenfreudeen turvautumista ja se on aika hienoa se.

3. Kurosawa Akira

Japanilaisen kulttuurin leimana on vinksahtaneisuus, mutta Kurosawan todellinen taito oli ottaa länsimaille tuttu aihe ja japanilaisen eksotiikan avulla saada se tuoreeksi. Samalla se avasi keinot käyttää japanilaisia aiheita elokuvassa ja kavensi kulttuurien välistä aukkoa. Kurosawan suurin saavutus ei siis ole joukossa hienoja elokuvia vaan kulttuuri-lähettiläänä Lännen ja Idän välillä.

4. Michael Mann

Kun kyseessä on urbaanin miljöön ja kovapintaisten ammattilaisten käsittely niin Michael Mann on mestari. Nämä elokuvat noudattavat kovapintaisen dekkarin perinteitä, mutta tekninen eleganssi ja kyky kiskoa esiin todella vakuuttavia roolisuorituksia ovat aina hyviä kykyjä.

5. Aku Louhimies

Jokeri-kortti on yllättäjä ja vaikka ukon leffoista voi olla montaa mieltä niin Louhimies on kiistatta nykyhetken taitavin suomalainen ohjaaja. Ukko osaa moninaiset genret ja saa ne kaikki pysymään kasassa. Se on todellista taitoa.

Nosfecoff
Käyttäjä
738 viestiä

23.10.18 klo 16:10 - linkitä tähän kommenttiin: #

Olen varmasti vuosia sitten listannut suosikkidirektöörejäni foorumilla. Tässä tulee tuore ja relevantti lista. Nämä ovat suosikkini, eivät "objektiivisesti parhaat".

1. John Woo

Woo on numero yksi ja tulee sitä aina olemaan. Hard Boiled on kaikkien aikojen täydellisin elokuva, The Killer sekä Bullet In the Head pääsevät hyvin lähelle. A Better Tomorrow -elokuvat ovat melkein yhtä upeaa tyylin ja toiminnan herkkua. Once a Thief on tätä samaa, mutta humoristisempana. Hollywoodissa Woo on tehnyt muitakin kuin mestariteoksia, mutta Face/Off on juurikin sellainen.
Woosta puhuttaessa toiminta on tietenkin aina päällimmäisenä, mutta hänen parhaat teoksensa ovat äksönin ulkopuolellakin läpeensä täynnä upeaa juonenkuljetusta, tunnelmallista musiikinkäyttöä sekä persoonallisia hahmoja. Melodraama on tietenkin paras draama, ja The Killer on paras osoitus siitä.

2. Takashi Miike

Olen nimittänyt Miikeä "äärimmäisyyksien mestariksi", mikä johtuu siitä, että hän menee lukuisissa mielipuolisissa elokuvissaan äärimmäisyyksiin asti sekä siitä, että hän tekee sen mestarillisesti. Kahdeksaantoista katsomaani Miike -elokuvaan mahtuu vain yksi kolmen tähden tekele. Enimmäkseen häneltä on nähty rikostarinoita runsaalla väkivallalla ja ajoittaisella yliampuvuudella höystettynä. Auditionin sekä täysin päättömien Visitor Q:n tai Gozun kaltaiset härskiydet eivät ole sen mitäänsanomattomampia. Vakavahenkinen ja realistinen draamakaan ei ole Miiken ulottumattomissa, mistä Rainy Dog on upea osoitus. Miiken ohjauksessa mielettömimmätkin elokuvat ovat suuren osan kestostaan pettävän vähäeleisiä ja rauhallisia, mikä tekee shokkikohtauksista erityisen mieleenpainuvia.

Takeshi Kitano

Verisiin yakuza- ja poliisiaiheisiin kertomuksiin erikoistunut Kitano teki aikanaan melkoisen muutoksen hulvattomasta komediasta Violent Copin rankkuuteen. Siitä asti mies on ollut luotettava tekijä genren kiehtovimpiin kuuluville edustajille täynnä ohjaajan omaa tunnistettavaa tyyliä. Vakava draama, haikea tunnelmointi, absurdi huumori sekä äkilliset väkivaltapurkaukset tekevät tyypillisen Takeshi -elokuvan. Hana-bi on 90-luvun ehdotonta kärkikastia.

Mel Gibson

Gibsonin ohjaamien elokuvien määrä ei päätä huimaa, mutta laatu tekee juurikin niin. Hacksaw Ridge on paras näkemäni sotakuva, Apocalypto puolestaan on 2000-luvun parhaimmistoa. Ohjustelijan tekninen taituruus on huikealla tasolla. ja kuten sanoin aiemmin, on melodraama se kaikkein paras draama.

Antoine Fuqua

Kovaotteista toimintaa ja pettämätöntä tyylitajua kaivatessa Fuqua on yksinkertaisesti tämän hetken luotettavin tekijä.

Kunniamaininnat
Ringo Lam, Sam Peckinpah, Aki Kaurismäki, David Lean, William Friedkin, Teuvo Tulio sekä tietenkin vanha kunnon Harlinin Renny, jonka suuri fani tulen aina olemaan.

Itsestäänselvyydet
Spiilbäri, Kubrikki, Scorsese.

Leffa Timppa
Käyttäjä
87 viestiä

26.03.19 klo 15:32 - linkitä tähän kommenttiin: #

On se kumma kuinka leffamaku voi muuttua alle puolessa vuodessa. Aiemmin tällä topicilla sanoin suosikkiohjaajani olevan Spielberg. Edelleen hieno ohjaaja, mutta ei pääse enään edes viiden parhaan joukkoon. Suuri arvostus tätä satusetää kohtaan ja original Indy-trilogia edelleen aivan mahtavaa settiä. Kuitenkin tässä on päivitetty lista suosikeistani:

1. Sergio Leone
Heti The Good, the Bad and the Ugly, Once Upon a Time in the West ja Once Upon a Time in America pongahtivat suosikkileffojeni joukkoon. Harvoin näkee ohjaajaa, joka yhdistää musiikin ja kuvan näin upeaksi kokonaisuudeksi. For a Few Dollars More on myös genressään mestariteos, Duck You Sucker oikein mainio ja A Fistful of Dollars hieno yksinkertainen leffa. The Colossus of Rhodes ei toimi ollenkaan yhtä hyvin, mutta siinä Leonella ei vielä ollutkaan uniikkia tyyliä leffojaan kohtaan eikä minkäänlaista intohimio löydy.

2. Alfred Hitchcock
Viime aikoina on tullut katsottua Alfred Hitchcock Presentsiä, joka ehdottomasti yksi hienoimpia sarjoja ikinä. Paljon vaisuja jaksoja, mutta myös sellaista tavaraa, jota voi kutsua mestarilliseksi. Ohjaajana aivan upea mies ja Vertigon ja Rear Window'n kaltaiset absoluuttiset merkkiteokset tulevat oitis mieleen tämän ohjaajan nimestä.

3. Martin Scorsese
Rikoselokuvien kuningas. Mutta osaa myös ohjata upeaa draamaa kuten Hugosta ja The Aviatorista näkee.

4. Quentin Tarantino
Vasta tämän vuoden puolella ehdin tutustumaan tähän loistavaan ohjaajaan. Hienoja rikosleffoja, herkullista dialogia ja pari vakuuttavaa länkkäriä. Jackie Brown ja Death Proof vielä häneltä näkemättä.

5. Akira Kurosawa
Rashomonista on tullut yksi meikäläisen suosikkileffoista. En arvostanut sitä aivan yhtä paljon, kun katsoin ensimmäisen kerran, mutta myöhemmin on alkanut tajuamaan sen syvempää ideaa ja tarkoitusta. High and Low, Seven Samurai ja Yojimbo myös aivan mahtavia.

Miihkali
Moderaattori
2501 viestiä

27.03.19 klo 20:56 - linkitä tähän kommenttiin: #

Itse en ole enää vuosiin katsonut järjestelmällisesti jonkun tietyn ohjaajan tuotantoa, vaan pikemminkin kiinnostavan oloisia, temaattisesti tai ajallisesti toisiinsa linkittyviä elokuvia. Totta kai hyväksi havaittu ohjaaja voi olla lisäperuste jonkin tietyn elokuvan katsomiseen. Vastaavasti satunnaisotannallakin tulee väistämättä katsottua saman ohjaajan elokuvia, ja välillä esiin nousee kiinnostavia nimiä. Tässä heistä yksi:

Chang Cheh

Shaw Brothers -studion kunnian päivien luotto-ohjaajia. En ole Changin mittavasta filmografiasta nähnyt kuin muutaman elokuvan, mutta ne ovat kaikki sekä sisällöllisesti kiinnostavia että täynnänsä näyttävää taistelulajitykitystä.

Crippled Avengersia (1978) pidetään yleisesti Viisi vaskitsaa -tiimin (Venom mob) parhaana elokuvana. Hurja, nopeatempoinen kung fu -elokuva, jossa koreografiat on rakennettu päähenkilöiden henkisten ja ruumillisten vammojen ympärille. Esimerkiksi sokea kamppailija kuulee erittäin hyvin, mutta lamaantuu pahisten kolistellessa symbaaleja.

Five Element Ninjas (1982) on taattua vaskitsalaatua sekin. Pahat japanilaiset ninjat ottelevat absurdein, kiinalaisten alkuaineiden varaan rakennetuin tekniikoin. Mukana on mm. puiksi naamioituneita ninjoja, jotka hutkivat sankareita oksilla.

House of Traps (1982) on myöhäiskauden vaskitsatuotanto, joka jää edellisiä latteammaksi. Vänkä puvustus on teoksen suurin vahvuus. Changin varhaisempaa tuotantoa edustava Golden Swallow (1968) on kohtuullinen jatko-osa Come Drink With Me -wuxiaklassikolle. Miekkain kuningatar Chen Pei-Pei uusii roolinsa Kultapääskynä.

Leffatykki kirjoitti:

CHANG CHEH

Tilastot

Oma arvio

Arviosi henkilöstä perustuen katsomiisi elokuviin ja sarjoihin, joissa henkilö esiintyy.

Yhteisö

Yhteisön arvio henkilöstä perustuu 32 ääneen.

Keskustelut