Arvostelu

Erittäin onnistunut sarjakuvafilmatisointi. Elokuvan tunnelma on hyvä ja leffa on muutenkin viihdyttävä.

Itse en ole mikään suuri supersankarifilmatisointien ystävä. En ole edes pahemmin lukenut Marvelin sarjakuvia. Näin ollen aiemmat kokemukset X-Menistä ovat olemattomat. Katsoin kuitenkin tämän leffan ja täytyy sanoa, että melko hyvä leffa tämä on. En tiedä, miten hyvin alkuperäisiä sarjakuvia tämä elokuva noudattaa, mutta ei sen ole väliä. Ovathan elokuva ja painotuotteet aivan erilaisia taidemuotoja.

Elokuvan alussa toisen maailmansodan aikana mutanttivoimia omaava nuori Eric Lensherr pakenee saksalaiselta keskitysleiriltä. Hänelle jää pysyvä kauna ei-mutantteja kohtaan. Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin mutanttitapaukset ovat jo lisääntyneet hurjaa vauhtia ja Yhdysvaltain kongressi pyrkii tekemään mutanttien aseman hankalaksi. Myös YK joutuu ottamaan kantaa mutanttitilanteeseen. Toisaalla nuori tyttö nimeltään Rogue (Anna Paquin) suutelee vahingossa poikaystävänsä kanveesiin. Mutta selitys ei olekaan aivan luonnollinen ja hän joutuu lähtemään livohkaan. Hän törmää Wolverine-nimiseen tyyppiin (Hugh Jackman) ja mutanttien ryhmään nimeltään X-Men. He pyrkivät säilyttämään rauhan ei-mutanttien ja mutanttien välillä. Mutta heitä vastassa on Mutanttien veljeskunta, jota johtaa keskitysleiriltä selviytynyt Eric, joka on ottanut nimekseen Magneto (Ian McKellen). Magnetolla on oma pirullinen suunnitelma ihmiskuntaa varten.

Tämä on todella hyvä supersankarielokuva. Itseeni ei ole koskaan pahemmin tällaiset superihmiselokuvat iskeneet, mutta onnistunut tämäkin leffa on. Elokuva on äärimmäisen viihdyttävä, eikä katsoja pääse kyllästymään. Tähän on saatu sekoitettua erittäin hyvin toimintaa ja draamaa. Pikkaisen huumoriakin on saatu mukaan. Elokuva on myös mukavan synkkätunnelmainen. Elokuvassa on paljon tehosteita, mutta ne eivät sentään varasta pääosaa, kuten liian moni vuosituhannen vaihteen elokuva on tehnyt.

Myös hahmot on tehty hyvin ja näyttelijät osaavat hommansa. Hugh Jackman on loistava Wolverinena, jonka veitsivarustus saisi Freddy Kruegerinkin kateelliseksi. Patrick Stewart, joka tunnetaan parhaiten Star Trek: TNG:n Jean-Luc Picardina, on erinomainen pyörätuolisidonnaista elämää viettävänä telepaatikko Xavierina. Ian McKellen (TSH-trilogian Gandalf) on hyvä Magnetona. Tosin kovimpien pahisten galleriaan hän ei pääse, vaikkei mikään ihan huono hahmo olekaan. Hänestä vain puuttuu se jokin. James Marsden on erinomainen lasersilmäisenä kyklooppina. Myös Halle Berry ja Anna Paquin ovat omissa rooleissaan ihan hyviä.

Pisteet: rating 80,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 09.04.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Saksikäsi Edward
Saksikäsi Edward arvosana 4,26
Saksikäsi Edward
Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä

Elokuvan tiedot

X-Men
X-Men arvosana 3,43
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2000
Pituus:
100 min
Ohjaajat:
Bryan Singer
Käsikirjoittajat:
David Hayter
Pääosanäyttelijät:
Anna Paquin, Bruce Davison, Famke Janssen, Halle Berry, Hugh Jackman, Ian McKellen, James Marsden, Patrick Stewart, Ray Park, Tyler Mane
Maat:
USA
Kielet:
englanti