Arvostelu

Sarjakuvaan perustuvan elokuvan uusi virstanpylväs.

Kun sarjakuviin perustuvista elokuvista puhutaan, nousee esille sellaisia elokuvasarjoja, kuin Spider-Man tai Batman. Supersankarit ovat väistämättä esillä. Mutta mitä tapahtuu, jos supersankarit olisivatkin tavallsia ihmisiä? Tällaista kysymystä pohtii Zack Snyderin Vartijat, joka ei ehkä pyri ulkoasultaan olemaan niin sarjakuvamainen, kuin ohjaajan aiempi tuotos 300, mutta sitä vastoin seuraa orjallisesti sarjakuvan juonta.

Tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen vuoteen 1985, ja se alkaa, kun Koomikko (Jeffrey Dean Morgan) niminen supersankari murhataan raa'asti New Yorkissa. Väkivaltainen naamiosankari Rorschach (loistava Jackie Earle Haley) lähtee selvittämään murhaa ja päättelee syyllisen olevan supersankareita jahtaava sarjamurhaaja. Hän vetää tutkimuksiin mukaan ystävänsä, entisen supersankarin Dan Dreibergin (Patrick Wilson), joka tunnetaan myös nimellä Yöpöllö. Vähitellen panokset kovenevat, kun maailman ainoa todellinen supersankari Tohtori Manhattan (Billy Grudup) pakenee Marsiin, Rorschachin mukaan naamiotappajan takia, ja maailma ajautuu voimatasapainon muuttuessa lähelle ydinsotaa Neuvostoliittoa vastaan.

Tarinansa puolesta Watchmen ei tarjoa mitään uutta sarjakuvan faneille, vaikka loppuratkaisua onkin muutettu ja monisäikeistä juonta ojennettu rankalla kädellä. Silti se on uusi virstanpylväs sarjakuvafilmatisointien listassa. Miksikö? Koska kaikki on osunut kohdalleen!

Zack Snyderin ohjaus on tyylillisesti lähellä 300-elokuvaa. Vaikka elokuva ei ulkoisesti muistutakkaan edellämainittua sandaalitoimintaa, voi toimintakohtauksista ja tyylikkäistä hidastuksista huomata yhteyden. Muutamassa kohdassa heräsi jopa epäilys, että Snyder olisi käyttänyt tässä elokuvassa uudelleen muutamaa liikesarjaa.

Näyttelijävalinnat ovat täyttä A-sarjaa. Vaikka he ovatkin suurelle yleisölle tuntemattomia, he eivät suinkaan ole huonoja. Jackie Earle Haley, aikuiseksi kasvanut lapsinäyttelijä, suorastaan loistaa roolissaan parkkiintuneena ja kaiken nähneenä Rorschachina, jonka elämä on tiukkojen periaatteiden säätelemä. Patrick Wilson ja Jeffrey Dean Morgan eivät yllä niin mieleenpainuvaan tulkintaan, vaikka heidän hahmonsa ovatkin sinällään mielenkiintoisia. Tietenkään kaikki näyttelijät eivät voi olla näin hyviä: Malin Åkerman on Silkkiaaveena hivenen rasittava, Matthew Goode ei täytä sarjakuvan vastineensa Ozymandiaksen mittoja eikä Billy Grudupin rooli ylivertaisena ja vähäeleisenä Tohtori Manhattanina sinänsä paljon vaadi. Kokonaisuutta nämä eivät silti lopulta häiritse, sillä elokuva on kestostaan huolimatta yksi vuoden 2009 merkkitapauksia sisältönsä takia. Sarjakuvalle uskollinen kypsä juoni sisältää riipaisevia hahmokohtaloita ja yhteiskunnallista pohdintaa enemmän, kuin monet Oscar-palkitut elokuvat.

Katsomisen arvoinen elokuva niille, jotka rakastavat kasaripoppia (elokuvan taustamusiikkina käytetyt kappaleet ovat sitä itseään!), jotka pitivät 300-elokuvan toiminnasta ja jotka kaipaavat elokuvilta actionin lisäksi myös sisältöä.

Pisteet: rating 80,000

Alzu
Käyttäjä, 21 arvostelua
Arvosteltu: 14.04.2009
Katsottu: Teatterissa

rating 20,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,25
Yön ritari
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion arvosana 4,09
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion
Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Solaris
Solaris arvosana 4,33
Solaris

Elokuvan tiedot

Watchmen
Watchmen arvosana 3,76
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
163 min
Ohjaajat:
Zack Snyder
Käsikirjoittajat:
Alan Moore, Alex Tse, Dave Gibbons, David Hayter
Pääosanäyttelijät:
Billy Crudup, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Malin Akerman, Matthew Goode, Patrick Wilson
Maat:
USA
Kielet:
englanti