Arvostelu

Tarina rullaa eteenpäin kuten kunnon rikosfilmeissä on tapana.

Henning Mankellin luoma romaanirikossarja Wallander on kääntynyt moniosaiseksi tv-sarjaksi, jonka jokainen episodi vastaa pituudeltaan keskivertoelokuvaa.

Sorakuopasta löytyy hyväksikäytetty, murhattu pikkupoika, jonka isä on lapsuuden traumojensa kanssa kamppailevan kiihkeämielisen poliisin Stefanin ystävä. Kohta oletettu murhaaja ammutaan kesämökkiinsä. Pedofiilin ystäväpiiriin kuuluva epäillyttävä keski-ikäinen mies paljastuu pedofiilirinkiin solutattuneeksi poliisiksi. Juoni poukkoilee edes takaisin, välillä jopa eri aikatasoilla, nitoen yhteen näennäisesti sattuman kautta yhteen tuodut ihmiset.

Wallanderin ongelma on sen tasapaksuus. Se on perushyvä. Elokuvassa ei ole suuria ongelmia. Tarina rullaa eteenpäin kuten kunnon rikosfilmeissä on tapana: katsojalle paljastetaan juonta sitä mukaan kuin tarinan tutkijat löytävät johtolankoja, arvuuttelun viedessä tarinaa loogisesti kohtauksesta toiseen. Tunne on hyvin lineaarinen, konservatiivinen ja koossa pysyvä.

Näyttelijäsuoritukset ovat toimivan perusvarmoja vailla pohjanoteerauksia tai briljanttia särmää. Kurt Wallander on komisarion arkkityyppi, luonteeltaan rauhallinen omaten ilmiömäisen kyvyn noudattaa lakia hankalissakin tilanteissa, kuten kun oma tytär on lipsumassa omankädenoikeuden puolelle. Vanhaa Wallanderia enemmän parrasvaloissa viihtyy hänen tyttärensä. Linda Wallander kokee moneen kertaa aiemmin nähdyt ja kuullut kohtaukset, joissa itsestään liikoja luuleva arkkivihollinen tai laitoksen vanha kettu mitättelee ja tytöttelee nuorta poliisinalkua. Tämä ei siltikään Lindaa masenna vaan ruotsalaisen tasa-arvoyhteiskunnan luoma teräksenluja itsetunto säilyy eheänä tilanteessa kuin tilanteessa.

Usein poliisikuvaukset ovat vain poliisimiljööseen valettuja draamoja, joissa itse poliisiaspekti on glorifioitu vappunaamari, pääpainon siirtyessä henkilökemian kautta syntyviin skismoihin ja romansseihin. Linda rakastuu traumojensa kanssa painivaan, itsetuhoiseen Stefaniin, joka vuorostaan polttaa siltansa työtovereihinsa epäpoliisimaisella käytöksellään, joka taas on seurausta Kurtin ymmärtämättömyydestä Stefanin tuskaan. Melkoista triangelidraamaa Ystadin pikkukaupungissa.

nimimerkki: blueb

Pisteet: rating 60,000


Vieras Arvosteltu: 11.03.2007
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,25
Iivana Julma II
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Tiikerikissa
Tiikerikissa arvosana 4,14
Tiikerikissa

Elokuvan tiedot

Wallander: Salaisuus
Wallander: Salaisuus arvosana 3,15

Wallander: Salaisuus (2006)

Alkuperäinen nimi: Wallander: Hemligheten

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
86 min
Ohjaajat:
Stephan Apelgren
Käsikirjoittajat:
Henning Mankell, Stefan Ahnhem, Stefan Thunberg
Pääosanäyttelijät:
Fredrik Gunnarsson, Johanna Sällström, Krister Henriksson, Mats Bergman, Ola Rapace
Maat:
Ruotsi
Kielet:
ruotsi