Arvostelu

Ripperin suorittamat murhat kuvataan hienosti ja turhia kainostelematta, tapauksissa luotetaan myöskin katsojan mielikuvitukseen.

From Hell on Hughesin veljesten ohjaama elokuva, joka kertoo erittäin mielenkiintoisen tarinan yhdestä aikakautemme tunnetuimmasta murhamiehestä, Jack the Ripperistä, tuttavallisemmin Viiltäjä-Jackistä. Jannu kun aikoinaan listi kourallisen "huono-onnisia" naisia ja tuli jostain syystä kuuluisaksi moisen tempauksen ansiosta. Kiehtovaa.

Tästä aiheesta ei juurikaan ole elokuvia vastaan tullut, joten tämä tapaus herätti mielenkiinnon oitis, vaikkei juttu kovin tuttu ennestään ole. Tositarinan pohjalta muokattu fiktiivinen kuvaus 1800-luvun loppupuolen Lontooseen (mielenkiintoista kyllä, leffa on kuvattu lähes kokonaan Prahassa, jonka kaupunkimiljöö toimii tapahtumapaikkana mainiosti) sijoittuvasta mysteeristä on viihdyttävää katseltavaa, jokaiselta kantilta katsottuna. Käsikirjoitus on kaikin puolin hyvä, se tarjoaa monia hienoja kohtauksia, käänteitä sekä muita mielenkiintoisia tapahtumia, homma myöskin pysyy loppuun asti kasassa menettämättä otettaan, päänäyttelijöiden välille kehittyvä rakkaustarina tosin saattaa verottaa jonkun verran pisteitä, mutta tällä kertaa ei kovin ratkaisevasti. Juoni itsessään on mielenkiintoinen eikä keskittymisen suhteen näin ollen ollut ongelmia yhtään.

Muutamat kunniamaininnat leffa ansaitsee sen häikäisevästä visuaalisesta ilmeestä (mm. graafisesti aivan uskomattoman hienot öiset kaupunkimaisemat väreineen), kuvaustyöskentelystä, lavastuksesta, hyvällä tavalla painajaismaisesta tunnelmasta, tyylikkäästä puvustuksesta sekä myös näyttelijäntyöstä, eikä sovi unohtaa veljesten mukavan pirteätä ohjausta. Aina loistava Johnny Depp tekee hyvän roolin oopiumiriippuvaisena näkyjä näkevänä komisariona, Ian Holm loistaa kuninkaan hovilääkärinä ja loput hoitavat hommansa vähintäänkin kunnialla läpi, ketään sen pahemmin ärsyttämättä.

Harvinaisen väkivaltainen elokuva kuitenkin on kyseessä, Ripperin suorittamat brutaalit murhat kuvataan hienosti ja turhia kainostelematta, tapauksissa luotetaan myöskin jonkun verran katsojan mielikuvitukseen. Ihan kiitettävästi silti siskonmakkaratkin kuvissa vilahtelevat, veri lentää ja kurkut katkeilevat, vaikka mistään varsinaisesta gore/slasher-pätkästä ei ole kyse. Hieno elokuva, jonka loppuratkaisu, harvinaista kyllä, on lähes täydellinen kaikkine vivahteineen. Tästäkin asiasta joku voi olla eri mieltä, viimeisten juonenkäänteiden myötä kun palapelin palaset loksahtavat paikalleen ja mysteeri ratkeaa. Mysteerin auki jättäminen olisi saattanut olla hivenen parempi ratkaisu, mutta turha jossitella.

Miksikään järin syvälliseksi elokuvaelämykseksi kaikki eivät välttämättä tätä leffaa koe, mutta mielenkiintoinen katselukokemus tämä ainakin meikäläisen mielestä oli, varsinkin jos vain homma meni vähänkin siihen suuntaan kuin Hughesin veljesten tulkinta. Vaikea kun on tietää että miten paljon fiktiota tähän on sekoitettu, kuinka korkealta taholta asti soppaan oikein lusikkaansa työnnettiin loppujen lopulta, se jäänee ikuiseksi arvoitukseksi. Kannattaa tarkistaa jos vain aihe vähänkin jaksaa kiinnostaa. Astetta tyylikkäämpi kauhun ja jännityksen sekoitus, suosittelen.

"One day men will look back and say that I gave birth to the twentieth century." - Jack the Ripper

nimimerkki: Lutkus

Pisteet: rating 80,000

Lutkus
Käyttäjä, 50 arvostelua
Arvosteltu: 17.08.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,02
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Memento
Memento arvosana 4,19
Memento
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,13
Epäillyt

Elokuvan tiedot

From Hell
From Hell arvosana 3,54
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2001
Pituus:
121 min
Tunnetaan myös nimillä:
Viiltäjä (tv)
Ohjaajat:
Albert Hughes, Allen Hughes
Käsikirjoittajat:
Alan Moore, Eddie Campbell, Rafael Yglesias, Terry Hayes
Pääosanäyttelijät:
Heather Graham, Ian Holm, Johnny Depp, Robbie Coltrane
Maat:
USA
Kielet:
englanti