Pistejakauma

0%

1%

1%

4%

4%

17%

30%

28%

9%

6%

Pisteytykset

rating 40,000

WGB
Käyttäjä

rating 40,000

En odottanut tältä leffalta ihmeitä ja täytyy todeta, että suurimmaksi osaksi ennakkoluulot toteutuivat. Pohjalla on toki ihan munakas ajatus tehdä keskitasoa paremmasta ampujasta (Law) propagandaväline, minkä seurauksena natsit pyrkivät vastaiskuun astetta kovemmalla miehellä (Harris). Tapahtumat sijoitetaan maailmanhistorialle merkittävään Stalingradin taisteluun ja ne käydään tarkka-ampujien näkökulmasta. Elokuvassa on tavoiteltu objektiivisuutta, vaikka tässä ollaan hiuksenhienosti venäläisten työläisten puolella, varsinkin kun vastustajan tarkka-ampuja on sisimmiltään häikäilemättömämpi. Mukana on muutama ihan herkullinen sivuhenkilö sekä satatuhatta seinäruusua, mukaan lukien Weisz, jonka käynnistämä kolmiodraama on valitettavan epäuskottava. Rakenteeltaan elokuva sortuu tarjoamaan kaikkea pikkusälää säännöllisin väliajoin ja suhteellisen kaavamaisesti. Elokuvan ohjannut Annaud ei vakuuta erityisemmin, sillä omaperäisyys ja elävä ote tapahtumiin puuttuu.

Pahin uskottavuusongelma on kuitenkin kieli, sillä en vain kyennyt mieltämään neuvostovenäjän solttuja tai natseja puhumassa brittienglantia. Koska elokuva kerran pyrki melko pitkälti realismiin, olisin odottanut rohkeutta käyttää alkuperäiskieltä. Kun sinänsä melko laadukkaat näyttelijät ovat vieläpä tuttuja nimiä tyyliin Ed Harris, jonka vielä jotenkin pystyin mieltämään natsiampujaksi (ja onhan hän loppujen lopuksi filmin parasta antia), ja melko karismaton Jude Law, elokuvan rosoinen pinta pettää ja paljastaa melko tyypillisen Hollyammuskelun. Ihan Spielbergin Ryanin typeryyden tasolle ei kuitenkaan vajota ja filmin jaksaa helposti katsoa alusta loppuun.

AP
Tähtääjä

rating 40,000

Blaze
Käyttäjä

rating 40,000

cronenberger
Tykittäjä

rating 40,000

Freakshow
Käyttäjä

rating 40,000

Sgt.Rane
Käyttäjä

rating 40,000

yartsa
Käyttäjä

rating 40,000

Elokuvan tiedot

Vihollinen porteilla
Vihollinen porteilla arvosana 3,63

Vihollinen porteilla (2001)

Alkuperäinen nimi: Enemy at the Gates

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2001
Pituus:
131 min
Ohjaajat:
Jean-Jacques Annaud
Käsikirjoittajat:
Alain Godard, Jean-Jacques Annaud, William Craig
Pääosanäyttelijät:
Bob Hoskins, Ed Harris, Eva Mattes, Gabriel Marshall-Thomson, Joseph Fiennes, Jude Law, Matthias Habich, Rachel Weisz, Ron Perlman
Maat:
Saksa, USA, Iso-Britannia, Irlanti, Ranska
Kielet:
englanti, saksa, venäjä