Arvostelu

Draamaa ja ripaus oikeaa kauhua.

Nykyaika on tehnyt vampyyristä surkean parodian joka ei sovellu dramaattiseksi apuvälineeksi ja vielä vähemmän kauhutunnelman luomisen työkaluksi. Siirtymävaiheessa Anne Rice kirjoitti useita romaaneja ja ovat saaneet elokuvasovituksia. Veren vangit on elokuvan nimi, joskin alkuperäisnimi Interview with the Vampire on oikeampi. Daniel Malloy (Christian Slater) haastattelee miestä jonka nimi on Louis (Brad Pitt) ja hän on vampyyri. Louisin tarina alkaa New Orleansista, missä hän erittäin depressiivisenä kohtaa miehen jonka nimi on Lestat (Tom Cruise) ja Lestat antaa Louisille valinnan - toisin kuin hän itse. Louis valitsee 'kyllä' ja hänen elämänsä muuttuu ikuisesti ja ikuiseksi. Vuosien ajan Louis sopeutuu uuteen olemassaoloonsa tappajana ja kaiken lisäksi Lestat luo kuolemattoman uusperheen muuttamalla Claudian (Kirsten Dunst) yhtä kuolemattomaksi ja ikuiseksi lapseksi. Louis on nyt yksin paettuaan Lestatin vihaa Claudian kanssa ja Claudian itsensä tuho Ranskassa ei helpottanut hänen kroonista ankeuttaan vaikka jättikin ison infernon jälkeensä. Hän myös löytää esimerkin siitä mikä häntä ennemmin tai myöhemmin odottaa.

Neil Jordanin ohjauksessa varsin jankkaava romaani saa uudenlaista eloa pääasiassa näyttäen asiat joista vähemmän sukkelasanainen Louis voi vain kertoa. Se on traaginen kertomus miehestä jonka olemassaolo on yksinäisempää kuin kenenkään toisen ja hänen 200 ylimääräistä vuottaan eivät ole antaneet hänelle viisautta, tietämystä tai arvokkuutta. Ahdistunut ja passiivisesti kuolemaa kaipaava Louis on yhä ahdistunut ja passiivisesti kaipaa kuolemaa eikä hänen muistonsa ole antaneet hänelle lohtua. Lisäksi on huomioitava se että nämä vampyyrit ovat kolkkoja, kelmeitä otuksia ja heistä tervejärkisimmät ovat teatraalisia. Mukana on jopa äärimmäisen mustaa huumoria tasapainottamassa ahdistuneisuutta, mutta vain mausteena. Veren vangit on elokuva juuri heistä ja sen kehyksen muoto on Interview with the Vampire.

Brad Pitt on staattinen keskuspilari kuolemattomuuden ankeudelle ja jopa raivossaan tämä on ilmeetön ja lakoninen. Ainoastaan yksi kohtaus näyttää tämän stoalaisesti piilotteleman hirviön ja se on hirviömäinen. Tom Cruise revittelee nautittavasti sosiopaattina Lestatina joka tappaa huvikseen ja luo nautittavan vastakohdan staattiselle Louisille. Lestat on myös mustasukkainen, sarkastinen ja torakkaa sitkeämpi. Kirsten Dunst on pelottavan voimakas kuolemattomana lapsena joka ei koskaan voi aikuistua ja sen takia on täynnä armotonta ja ehtymätöntä vihaa, mutta myös lapsenomaista viattomuutta joka vain vahvistaa Claudian pelottavuutta.

Muut näyttelijät pärjäävät mainiosti sivurooleissaan eikä heistä voi sanoa pahaa. Christian Slater on yleisön korvike ja Stephen Rea on ylimielinen kelmi.

Parempi kuin muistin. Ankea, melodramaattinen ja selkeästi kuolemattomuuden haittapuolet näyttävä elokuva. Hyvät näyttelijät ja laadukas toteutus on pelkkä bonus. Mukana on draamaa ja ripaus oikeaa kauhua.

Pisteet: rating 90,000

Jurpo
Tähtääjä, 1399 arvostelua
Arvosteltu: 11.11.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Tiikerikissa
Tiikerikissa arvosana 4,11
Tiikerikissa
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut

Elokuvan tiedot

Veren vangit
Veren vangit arvosana 3,68

Veren vangit (1994)

Alkuperäinen nimi: Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
123 min
Ohjaajat:
Neil Jordan
Käsikirjoittajat:
Anne Rice
Pääosanäyttelijät:
Antonio Banderas, Brad Pitt, Christian Slater, Kirsten Dunst, Stephen Rea, Tom Cruise
Maat:
USA
Kielet:
englanti