Arvostelu

Elokuvaksi naamioitu teatteriesitys.

Oikeudenkäynti on käynnissä. Juttu vaikuttaa selvältä ja valamiehistö alkaa työhönsä ja päätöksen on oltava yksimielinen. Ensimmäinen äänestys antaa tulokseksi 11 yhtä vastaan. Arkkitehti ja juryn kahdeksas jäsen (Henry Fonda) on epävarma päätöksen suhteen, joten asiasta on neuvoteltava. Lisäksi ilmastointilaite ei toimi ja sää on kuuma, joten neuvottelusta tulee kiivas. Valamiesten joukossa on mainosmies (Robert Webber), kelloseppä (George Voskovec), pankkivirkailija (John Fiedler) ja kiivasmielinen kuriiripalvelun omistaja (Lee J. Cobb) joka muodostuu toiseksi keskipisteeksi kokonaisuudelle.

Sidney Lumet ohjaa teatteriesitystä joka etenee käytännössä reaaliajassa ja on sijoitettu suljettuun huoneeseen. Käsikirjoituksen on kirjoittanut Reginald Rose ja se on silkkaa terästä. Lähtökohta esitetään ja sen jälkeen alkaa valtava määrä dialogia joka stimuloi katsojan mielikuvitusta. Lisäksi on huomioitava se että katsojalle ei anneta mitään varmaa tietoa. Epäilty, tuomari, tutkijat, todistajat ja kaikki siihen liittyvä pidetään piilossa, joten ainoastaan päätöksenteon draama pääsee vaikuttamaan. Raskas aihe, ahdas tunnelma ja tiivis tunnelma kylläkin takaa sen että elokuva säilyttää mielenkiintoisuutensa loppuun asti.

Henry Fonda on ehkä elokuvan sankariksi kirjoitettu, mutta hän ei ole sellainen. Kahdeksas jäsen on epävarma, hän joutuu arvailemaan ja tarkkailee todistusaineistoa ja kerrottuja asioita ja osoittaa todistusaineistossa olevat aukot. Lee J. Cobb henkilöi vastapuolen aggressiivisena, päällekäyvänä persoonana joka ottaa asian hyvin henkilökohtaisella otteella. Näiden ääripäiden välissä on vakuuttavasti esitetty ryhmä jos jonkinlaista seurakuntaa joka jää lyhyen tarkkailuajan takia epämääräiseksi, mutta ehdottoman lujaksi ryhmäksi.

Elokuvalliset ansiot ovat hienovaraisia, mutta kiistattoman tehokkaita ja Lumet ohjaa tarinaa hienolla ymmärryksellä. Karikatyyreja ei mukana ole ja vaikka päätös on selvä tulee esille se että se ei ole erehtymättömän viisauden tulos. Elokuvaksi naamioitu teatteriesitys osoittaa käsikirjoituksen ja näyttelijäntyön merkityksen ja Valamiesten ratkaisu on eliittiä molemmissa kategorioissa.

Pisteet: rating 90,000

Jurpo
Tähtääjä, 1392 arvostelua
Arvosteltu: 02.06.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat
Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,96
Auringonnousu
Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,16
Umberto D. - elämän vanki
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski

Elokuvan tiedot

Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40

Valamiesten ratkaisu (1957)

Alkuperäinen nimi: 12 Angry Men

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1957
Pituus:
96 min
Ohjaajat:
Sidney Lumet
Käsikirjoittajat:
Reginald Rose
Pääosanäyttelijät:
Ed Begley, Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam
Maat:
USA
Kielet:
englanti